Panduan MetaMask: Bagaimana cara membuat akaun? PLUS petua dan hack untuk pengguna maju

MetamaskMetamask

MetaMask adalah salah satu kaedah yang paling popular untuk menyimpan Ethereum (ETH) dan token ERC-20 anda yang lain. Sambungan penyemak imbas penting bagi orang yang menggunakan ETH dan tokennya secara berkala kerana ia selamat dan membolehkan pengguna mempunyai akses cepat ke dana mereka.

Kami sekarang akan melihat panduan ringkas tetapi komprehensif untuk membuat akaun MetaMask.

Anda juga boleh mengikuti saya semasa saya mengikuti langkah-langkah dalam video komprehensif saya di bawah:

Panduan Tutorial MetaMask

Cara Menyiapkan Akaun MetaMask

Membuka dan membuat akaun dengan MetaMask sangat mudah.

Muat turun dan pasang pelanjutan penyemak imbas web Metamask

Pertama, muat turun pelanjutan penyemak imbas web MetaMask. MetaMask mempunyai sambungan untuk penyemak imbas Chrome, Firefox, Opera dan Brave.

Klik butang untuk penyemak imbas web anda dan tambahkan pelanjutan MetaMask untuk penyemak imbas anda.

Sebaik sahaja anda sampai ke kedai ekstensi pada penyemak imbas ini, cari MetaMask dan klik pada penyemak imbas “Tambah ke”.

Contoh: Untuk pengguna Chrome, klikContoh: Untuk pengguna Chrome, klik “Tambahkan ke Chrome” kemudian “Tambahkan pelanjutan” ketika tetingkap pop timbul muncul.

Setelah dipasang, ikon berbentuk rubah akan muncul di sudut kanan atas penyemak imbas anda.

Logo rubah akan muncul di penyemak imbas anda setelah pelanjutan berjaya dipasangLogo rubah akan muncul di penyemak imbas anda setelah pelanjutan berjaya dipasang

Buat dompet baru


Langkah selanjutnya adalah mengklik “Mulai” di laman web dan pilih pilihan untuk membuat dompet baru. Akan ada terma dan syarat yang muncul selepas itu untuk anda baca dan terima.

Pilih pilihan untuk menyediakan dompet baruPilih pilihan untuk menyediakan dompet baru

Selepas itu, anda akan diminta membuat kata laluan untuk akaun anda.

Sebaiknya buat kata laluan yang kuat yang tidak dapat diteka oleh orang lain dengan mudah seperti hari lahir anda. Oleh itu, kata laluan selamat harus mengandungi nombor dan huruf yang disusun secara unik.

Anda kemudian akan diberikan frasa sandaran 12 perkataan yang unik untuk menyandarkan dompet anda.

Sebaiknya tuliskan frasa sandaran pada sehelai kertas dan simpan dokumen tersebut di tempat di mana anda tidak boleh kehilangannya.

JANGAN menyalin frasa sandaran anda ke notepad / microsoft word dan simpan di komputer anda.JANGAN menyalin frasa sandaran anda ke notepad / microsoft word dan simpan di komputer anda.

Sebilangan orang akan menyimpan frasa sandaran di notepad komputer mereka dan menyimpannya di komputer riba atau cakera keras mereka. Ini tidak dianjurkan kerana penggodam dapat mengakses kunci pemulihan jika mereka menyerang komputer anda. Oleh itu, untuk memastikan wang anda selamat, tuliskan pada sehelai kertas sebagai gantinya.

JANGAN tulis frasa sandaran anda pada buku nota dan simpannya dengan selamat.JANGAN tulis frasa sandaran anda pada buku nota dan simpannya dengan selamat.

Seterusnya, anda akan diminta untuk mengesahkan frasa sandaran rahsia anda. Setelah anda melakukannya, akaun anda akan siap dan siap digunakan.

Sahkan frasa sandaran rahsia andaSahkan frasa sandaran rahsia anda

Tahniah! anda telah menyediakan akaun MetaMask anda dengan betul!

Tahniah!Selamat bertunang!

Bagaimana anda mendepositkan Dana ke Metamask?

Menyimpan dana ke MetamaskMenyimpan dana ke Metamask

Klik pada pelanjutan penyemak imbas MetaMask, iaitu logo rubah pada penyemak imbas anda, kemudian klik pada butang “Deposit” pada tetingkap pop timbul.

CATATAN: anda juga dapat melihat akaun anda dengan lebih baik dengan mengklik “…” pada tetingkap pop timbul dan “Luaskan pandangan”.

TheOpsi “Luaskan tampilan” memperluas paparan untuk memenuhi seluruh tetingkap penyemak imbas anda agar lebih mudah dilihat.

Beberapa pilihan akan muncul, misalnya anda boleh memasukkan ETH secara langsung atau atau dari akaun Shapeshift anda. Anda juga boleh membeli ETH secara langsung dari penjual pihak ketiga seperti CoinSwitch dan Wyre.

Beberapa pilihan yang adaBeberapa pilihan yang ada

Pilih kaedah pilihan anda untuk meletakkan ETH ke dompet Metamask anda.

Untuk tutorial ini, saya akan mengajar anda cara mendeposit Ether secara langsung dari akaun anda yang lain. Oleh itu, klik “Lihat Akaun” di sebelah pilihan “Deposit Ether Langsung” untuk memaparkan alamat deposit anda.

Alamat deposit anda kemudian akan muncul.Alamat deposit anda kemudian akan muncul.

Anda dapat mengetahui bahawa ini adalah alamat ETH kerana alamatnya bermula dengan “0x”.

Anda boleh terus memasukkan ETH dari dompet lain ke dompet MetaMask anda dengan sama ada: (i) mengimbas kod QR; atau (ii) menyalin alamat “0x” ke alamat “kirim” di dompet tempat anda menghantar ETH.

Anda boleh memeriksa sama ada anda menerima ETH dan baki dengan mengklik logo rubah pada penyemak imbas web anda.

Klik pada logo rubah pada penyemak imbas web anda untuk menunjukkan baki akaun andaKlik pada logo rubah pada penyemak imbas web anda untuk menunjukkan baki akaun anda

Bagaimana anda Menghantar Dana dari MetaMask?

Setelah anda mempunyai ETH dalam akaun MetaMask, anda boleh menghantarnya ke dompet, pertukaran lain, atau menggunakannya untuk membuat pembelian dalam talian dan di kedai.

Untuk menghantar ETH, klik pada logo rubah pada penyemak imbas web anda dan klik “Kirim” pada tetingkap pop timbul.

KlikKlik “Kirim” pada tetingkap pop timbul.

Kemudian isikan alamat penerima, jenis aset (mis. ETH), jumlah dan yuran transaksi.

Isi butiran dan klikIsi butirannya dan klik “Kirim”, lalu “Sahkan”

Anda kemudian akan melihat sedikit pemberitahuan yang mengatakan “Transaksi Yang Dikonfirmasi” di penyemak imbas web anda setelah dana dihantar.

Soalan Lazim mengenai MetaMask

Bilakah saya harus menggunakan dompet perkakasan MetaMask atau cryptocurrency seperti Ledger Nano S, Ledger Nano X atau Trezor?

Dianjurkan untuk menggunakan MetaMask untuk transaksi kecil dari hari ke hari.

Contohnya, saya biasanya menyimpan ETH bernilai kurang dari US $ 100 di MetaMask. Ini kerana MetaMask tidak mempunyai ciri selamat yang terdapat di dompet perkakasan.

Untuk transaksi yang lebih besar adalah lebih selamat menggunakan dompet perkakasan. Klik pada pautan ini untuk panduan lengkap mengenai dompet perkakasan Ledger Nano S, Ledger Nano X dan Trezor.

Bagaimana anda menggunakan MyEtherWallet dengan MetaMask?

Pertama, pergi ke MyEtherWallet laman sesawang. Hati-hati jangan salah eja namanya kerana ada laman web MyEtherWallet palsu di luar sana yang cuba menipu orang.

Di laman web klik “Akses dompet saya” dan pilih “MetaMask”. Pada tetingkap pop timbul “Akses oleh MetaMask”, klik “Akses dompet saya”.

Tetingkap timbul yang lain “Pemberitahuan MetaMask” akan muncul. Kadang kala ini tidak berlaku. Sekiranya ada, tutup penyemak imbas anda dan cuba lagi.

Pada tetingkap pop timbul kedua “Pemberitahuan MetaMask”, klik “Sambung” untuk mengumpulkan MyEtherWallet dengan akaun MetaMask anda.

KlikKlik “Sambung” pada tetingkap timbul kedua.

MetaMask Anda Dikunci: Cara memperbaikinya?

Bug yang biasa dihadapi orang adalah ketika mereka berinteraksi dengan Dapp dan kadang-kadang mereka melihat mesej “MetaMask Anda terkunci” dan “Cukup buka MetaMask dan ikuti arahan untuk membukanya”.

Bug ini kadang-kadang muncul semasa berinteraksi dengan Dapps. Di sini anda dapat melihat ralat semasa menggunakan halaman Cryptokitties.Bug ini kadang-kadang muncul semasa berinteraksi dengan Dapps. Di sini anda dapat melihat ralat semasa menggunakan Cryptokitties halaman.

Sekiranya ini berlaku, klik pada logo rubah pada penyemak imbas anda, dan bola bulat pada tetingkap pop timbul.

Klik pada bola bulat pada tetingkap pop timbul.Klik pada bola bulat pada tetingkap pop timbul.

Kemudian klik “Tetapan”, kemudian “Keamanan dan Privasi” dan NONAKTIFKAN “Mod Privasi” menggunakan bar gelangsar.

Lumpuhkan mod privasiLumpuhkan mod privasi

Setelah anda mematikan mod privasi, aplikasi atau Dapp anda akan berfungsi.

Setelah dilumpuhkan, mesej ralat akan hilang dan Dapp anda akan berfungsi.Setelah dilumpuhkan, mesej ralat akan hilang dan Dapp anda akan berfungsi.

Petua, muslihat dan peretasan MetaMask untuk pengguna TINGKAT

Selamat menyediakan akaun anda! Sekarang anda sudah bersedia untuk petua dan trik LUAR BIASA seperti:

  • Cara mengurangkan yuran transaksi;
  • cara membatalkan transaksi yang salah;
  • cara menggunakan dompet perkakasan cryptocurrency Ledger anda dengan MetaMask;
  • cara menyimpan kenalan (alamat) yang sering anda gunakan ke MetaMask;
  • bagaimana mempercepat transaksi yang tersekat… .dan banyak lagi!

Lihat video kami yang akan memandu anda melalui proses langkah demi langkah:

Petua dan muslihat MetaMask yang WAJIB anda ketahui

Saya juga akan menunjukkan cara mengakses kontrak pintar yang boleh anda atur sendiri. Pastikan untuk LANGGANAN jadi anda tidak akan ketinggalan!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector