Bitcoin Cash VS Litecoin: Коя криптовалута е по-добра през 2021 г.?

В това сравнение на Bitcoin Cash срещу Litecoin ще се потопим дълбоко в различните елементи, които превръщат криптопроекта в стойностна инвестиция. Ще разгледаме елементи като; технология, екип, полезност, сцепление и заплахи.

С това казано, нека да скочим направо в него …

Въведение

Преди повече от десетилетие Сатоши Накамото предвижда нов тип дигитални активи, които да революционизират обмена на стойност. Той го нарече Биткойн, цифрова валута, която не се контролира и не се влияе от нито едно лице. Технологията Blockchain превърна визиите на Сатоши в реалност. Това беше децентрализирана, сигурна и прозрачна мрежа от доверие, която задвижва биткойн мрежата. Тъй като мрежата нараства експоненциално, мащабируемостта се превръща в основна грижа.

Намирането на решение за мащабируемост е предизвикателство в децентрализирана среда. Това се превърна в това, което сега наричаме Blockchain Trilemma, предизвикателство за децентрализация, сигурност и мащабируемост. Трудността е да се приложи ефективно решение на една от тези характеристики, без да се влияе негативно върху другата. Още по-голямо предизвикателство е постигането на консенсус относно едно решение за справяне с проблема.

Някои членове на общността на биткойни са имали предвидливостта да предприемат действия рано. Това доведе до създаването на алтернативни криптовалути, колективно известни като Altcoins. През 2011 г. компютърен учен от Google и Coinbase на име Чарли Лий създаде Litecoin. Altcoin, базиран на биткойн код с няколко модификации. Тези промени му позволиха да постигне по-ниски такси за транзакции и по-бързо време за транзакции, като същевременно предлага същото ниво на сигурност, което биткойнът може да предложи.

Шест години по-късно през 2017 г. спорен хард форк създаде Bitcoin Cash (BCH). Това беше резултат от разногласие в общността на биткойн за справяне с проблемите с мащабируемостта на биткойн. Поддръжниците на споменатия вилица се оттеглиха от името на биткойн кеш, неспособни да получат подкрепа от мнозинството от общността. По същество Bitcoin Cash е Bitcoin с по-големи размери на блокове и други подобрения на протокола. Тези промени му позволяват да постигне по-висока честотна лента на транзакциите и по-ниски такси за транзакции.

Bitcoin Cash срещу Litecoin: Кое е по-добре?

За да постигнат масово приемане на криптовалути, разработчиците на крипто трябва да могат да обвържат полезността на своите цифрови валути с ежедневните дейности на обикновените хора. Това е, което Bitcoin (BTC) се опитва да постигне, за да даде възможност на хората да използват крипто по същия начин, по който използват пари в брой. Успехът на Биткойн обаче се оказа неговата ахилесова пета, тъй като мрежата му не може да се справи с използването му. Краят на бикове в BTC от 2017 г. и началото на 2018 г. е ярък пример за тази слабост. Поради мрежовия трафик времето за обработка на транзакции и такси за транзакции се увеличи експоненциално, оставяйки много недоволни потребители на Биткойн.

В същото време това беше момент на пробив за алтернативни монети, които се мащабират по-добре от Bitcoin. Нарастващата честота на тези задръствания на мрежата засили нуждата от намиране на алтернатива на BTC. Bitcoin Cash и Litecoin се появиха като най-добрите алтернативи като крипто електронните пари в брой. Нека разгледаме по-отблизо тези алтернативи на BTC и сами да определим коя е по-добра.

Методология

При разглеждането на дебата между Bitcoin Cash срещу Litecoin, за да определим кой е по-добрата алтернатива на Bitcoin, ще сравним различните аспекти на всеки проект. По-точно неговия екип, технология & ъпгрейди, телеметрия & полезност, сцепление & тактики и заплахи & задейства. След всяко от тези сравнения ще бъде направена оценка, за да се избере кой от тях ще спечели раздела. След което ще изчислим резултатите от всеки раздел и ще определим кое между това наистина е по-добро.

I. Екип

Ние вярваме, че успехът на всеки проект зависи в голяма степен от екипа, който стои зад него. По този начин винаги започваме сравнението на блокчейн проектите с неговия екип. В този раздел ще сравним хората зад всеки проект, както и основната организация, която ги подкрепя. Освен това ще проверим дали имат ясен и стабилен план за постигане на целите си.

Екип Bitcoin Cash (BCH)

Първо, разглеждаме екипа на Bitcoin Cash. Настоящият Bitcoin Cash (BCH) всъщност е Bitcoin Cash ABC (BCH ABC), който се разклонява от оригиналната версия на BCH. Ние вярваме, че разделянето беше добро за общността на BCH. Той предостави възможност да се дистанцира от Крейг Райт, който стана известен с твърдението, че е Сатоши Накамото без солидни доказателства. По-важното е, че надстройката даде възможност на BCH да обработва безкасови транзакции като интелигентни договори и услуги за прогнозиране на oracle.

Вярваме, че разделянето не е намалило капацитета за развитие на екипа на BCH. Всъщност това отвори изцяло нов свят на възможности за BCH. Наличието на подкрепата на Роджър Вер и Джихан Ву почти гарантира по-нататъшен успех. Повечето от разработчиците и сътрудниците на BCH идват от биткойн. Това трябва да е добър показател за способността на екипа на BCH да изпълнява. Поглеждайки към пътна карта на BCH е очевидно, че те имат ясен и дефиниран път за изпълнение на плана си.

Екип Litecoin (LTC)

От друга страна, екипът на Litecoin има много по-малко драма на своя страна. След 8-годишното си съществуване никога не е трябвало да се занимава със спорна вилица. Нито видя много борба в своята общност. Това ни накара да вярваме, че екипът на Litecoin е сплотена общност. Освен това забелязахме, че повечето инициативи за развитие на Litecoin вземат опашката си от Чарли Лий. Това е отгоре на идеята, че Litecoin изглежда функционира като тестова верига за бъдещото внедряване на технологията Bitcoin. Тя спечели тази репутация благодарение на по-бързото си възприемане на технологии, насочени към подобряване на Bitcoin.

За съжаление не успяхме да намерим ясна и дефинирана пътна карта за Litecoin. Най-близкият заместител на това е a блог пост от Андрю Янг, споделен на уебсайта на Фондация Litecoin миналата година. Той заяви четири неща, които да очакваме с нетърпение през 2019 г. за Litecoin. Това беше последвано от a tweetstorm от Чарли Лий, подробно описва текущите усилия за увеличаване на заменяемостта на Litecoin чрез включване на характеристиката на поверителните транзакции.

Отборен победител: Bitcoin Cash

Избрахме Bitcoin Cash, защото смятаме, че това е по-активният и устойчив екип между двамата. Разногласията и случайните драми са доказателство за страстно участие. Това също така показва интензивната ангажираност на екипа и общността. Това не означава, че на екипа на Litecoin липсва ангажираност и отдаденост. Ние просто казваме, че Bitcoin Cash ги побеждава по отношение на интензивността.

И двата екипа са високо компетентни професионалисти с история на успешни начинания. Успехът на Bitcoin за разработчиците на Bitcoin Cash и популярността на Litecoin са ясни доказателства за това. Те също са подкрепени от много влиятелни хора, които помогнаха за оформянето на криптовалутния пейзаж. Роджър Вер за Bitcoin кеш и Чарли Лий за Litecoin. Освен това те имат подкрепата на фондации, които имат надзор върху развитието на всеки от проектите.

Така че при разглеждането на отборите зад Bitcoin Cash срещу Litecoin, този кръг отива към Bitcoin Cash.

II. Технология & надстройки

Bitcoin Cash срещу Litecoin Общи характеристики

Следващият важен аспект на всеки проект е неговата технология. Основната технология и на двата проекта е много подобна на Bitcoin (BTC). Техните разработчици обаче внесоха промени в кодовата база на BTC, за да ги направят по-мащабируеми и функционални. Съществуването и значението на тези две алтернативи на BTC в крайна сметка се дължи на неспособността на Биткойн да се мащабира.

Bitcoin Cash Technology

Технологията на Bitcoin Cash (BCH) е по същество същата като Bitcoin. Всъщност някои хора в криптопространството вярват, че това е по-добра версия на BTC, предвидена от Сатоши Накамото. Bitcoin Cash избра да увеличи максималния си размер на блока до 8 MB, а по-късно го увеличи до 32 MB. Той е 32 пъти по-голям от този на Bitcoin и Litecoin, които имат по 1 MB всеки. От друга страна, разработчиците на Биткойн избраха да поддържат SegWit2x като решение за мащабируемост и изглежда залагат надеждите си в решения за мащабиране на 2-ри слой като Lightning Network.

В резултат на това Bitcoin Cash може да обработва повече транзакции, отколкото Bitcoin при същия период от време. Ако всички параметри на транзакцията са еднакви, BCH трябва да може да направи 32 пъти повече транзакции. Поради по-малък набор от чакащи транзакции, потребителите на BCH не трябва да плащат толкова, за да получат потвърждение на транзакциите си. Отделно от това, BCH вече ще може да прави интелигентни договори и услуги на oracle от последния си форк.

Litecoin Cash Technology

Може да се твърди, че Litecoin (LTC) също е вилица на Bitcoin (BTC), тъй като споделя една и съща кодова база. Тази криптовалута обаче не е резултат от разногласия между разработчиците. Litecoin се стреми да бъде по-лека и по-бърза версия на Bitcoin. Има три съществени разлики между BTC и LTC. Първо, максималното предлагане на LTC е 84M спрямо 21M на BTC. Второ, LTC използва Scrypt като свой алгоритъм за хеширане, докато BTC използва SHA-256. накрая, времето за блокиране на LTC е 2,5 минути, докато BTC има 10 минути. Спецификациите на BTC и BCH са абсолютно еднакви, с изключение на размера на блока.

Litecoin винаги е играл ролята на тестова верига за BTC. Всъщност LTC активира segwit преди BTC. В допълнение, той също така използва Lightning Network (LN) като решение за мащабиране на втория слой. Освен това разработките в LN позволяват атомни суапове между BTC и LTC мрежа. Разработчиците на LTC също планираха да увеличат заменяемостта чрез включване на технологията за поверителни транзакции. И накрая, за да не бъде надминат от Bitcoin Cash, Rootstock ще включва поддръжка на Litecoin, за да добави подобна на Ethereum функционалност за интелигентен договор в Litecoin.

Технологичен победител: Равенство

Bitcoin Cash и Litecoin имат различни решения за мащабиране. Въпреки тези различни подходи и двамата демонстрираха способността да се мащабират повече в сравнение с Биткойн. Що се отнася до избора кой е по-добър от гледна точка на настоящата и планираната технология, остава спорен въпрос. По отношение на бъдещото развитие, всеки може да съответства на предложението на другия. Ние вярваме, че решенията за мащабиране и на двата проекта са жизнеспособни.

Технологиите, внедрени както от Bitcoin Cash, така и от Litecoin, позволяват по-бързо време на транзакция при малка част от цената, използвайки Bitcoin. Позволява им да функционират повече като валута в сравнение с Биткойн, който бързо се превръща в запас от стойност. И двете са по-подходящи за ежедневни транзакции и по този начин резултатът е равен.

III. Bitcoin Cash срещу Litecoin: Телеметрия & Полезност

Bitcoin Cash срещу Litecoin Последните три месеца телеметрия за ефективност

Bitcoin Cash и Litecoin извличат своята стойност от това колко ефективно те служат като средство за размяна. Най-просто казано, те трябва да бъдат ефективен начин на плащане за ежедневни транзакции. Уместността им разчита на факта, че биткойн не е в състояние да функционира като такъв. Това се дължи на латентността на транзакциите и разходите, които надхвърлят прага на толерантност на средния потребител. Кой би искал да изчака 10 минути, за да завърши транзакция? Никой не би искал да плати такса за транзакция от 3 до 10 щатски долара за право на транзакция от 1 долар?

Биткойн кеш телеметрия & Полезност

Що се отнася до платежния носител, Bitcoin Cash (BCH) е по-добър вариант от Bitcoin (BTC). Транзакциите се обработват по-бързо с много по-малко такси. Това е непосредственият резултат от възможността да се обработват повече данни на блок. Освен това BCH предлага същото ниво на сигурност на BTC, тъй като споделя същия консенсусен механизъм и алгоритъм за хеширане. Те дори едно и също време за блокиране от 600 секунди или 10 минути. Можете да оприличите BCH като идентичен близнак на BTC с малко по-различно предразположение.

Litecoin Telemetry & Полезност

Ако Bitcoin Cash е еднояйчен близнак на Bitcoin, тогава можете да оприличите Litecoin (LTC) като техен близък братовчед. Всички те споделят една и съща ДНК, но Litecoin не прилича толкова на BTC. Първо, той увеличи общото си предлагане, за да намали тежестта на потребителите, които трябва да се справят с десетичните числа. Второ, той промени алгоритъма си за хеширане на Scrypt, за да бъде по-устойчив на специализирано минно оборудване. Това служи като възпиращ фактор за централизирането на минните дейности. И накрая, има по-бързо време за блокиране от 150 секунди или 2,5 минути в сравнение с BCH и LTC.

Телеметрия & Победител в помощната програма: Bitcoin Cash

Победителят в този кръг е Bitcoin Cash, тъй като се представи по-добре като дигитални пари в сравнение с Litecoin. Разглеждайки таблицата по-долу, можем да видим, че биткойн кешът е успял да обработи повече транзакции на значително по-ниска цена. От август до октомври парите в биткойн са средно 0.432 TPS, докато LTC обработва наполовина по-малко 0.204 TPS. Въпреки обработката на двойно повече транзакции от LTC, средната стойност на транзакциите на BCH е около $ 0,0029 USD за същия период. От друга страна, LTC беше средно $ 0,0237 USD, което е около 8 пъти по-скъпо от BCH. И накрая, средната стойност на BCH движения е по-голяма от LTC, $ 8,529 USD и $ 7,673 USD.

Единствената слабост на BCH в този кръг е фактът, че той има значително по-голям размер на блокчейн от LTC. Това може да се интерпретира като по-голямо изчислително натоварване за BCH. Въпреки това наблюдаваме нарастваща трудност за BCH в сравнение с намаляващата трудност на LTC за добив. Това означава, че повече миньори се интересуват от копаене на BCH, а не LTC. Това ни води до последната точка, поради която избрахме Bitcoin Cash – в момента това е по-сигурна мрежа. По-бързо, по-евтино и по-сигурно, което ни продаде на Bitcoin Cash този кръг.

IV. Bitcoin Cash срещу Litecoin: Тяга & Тактика

Bitcoin Cash срещу Litecoin Общ брой транзакции

Проектите за криптовалута може да имат всички таланти и технологии в света, но всичко ще отиде на вятъра, ако никой не ги използва. Ето защо е важно да проверите приемането на Bitcoin Cash и Litecoin. Масовото приемане е може би най-важната цел на всеки криптовалутен проект за неговия успех. Това важи и за Bitcoin Cash (BCH) и Litecoin (LTC). Поради тази причина е необходимо да се проучи сцеплението на тези два проекта. Освен това трябва да определим какви тактики използват допълнително да увеличат сцеплението си.

Bitcoin Cash Traction& Тактика

Като еднояйчен близнак на BTC има своите предимства. BCH е толкова подобен на Bitcoin, че може да се разглежда като по-мащабируемата BTC версия. Всъщност много сайтове и услуги, свързани с крипто, които поддържат BTC, почти винаги поддържат BCH. Освен това значително по-малко такси за транзакции и по-бързото време за транзакции е по-привлекателно за потребителите. Единственото голямо предизвикателство за по-нататъшното приемане на BCH е може би нежеланието на членовете на крипто общността, които се приведоха в съответствие с действащата верига.

Litecoin Traction & Тактика

Противно на BCH, Litecoin обикновено е в добра грация с по-широката общност на bitcoin. Той е взел по-прагматичен подход да бъде алтернативна верига или тестова верига за биткойн мрежата. Това помогна да се създаде приятелска среда за съвместно съществуване между BTC и LTC. Тази липса на конкурентоспособност обаче може да е повлияла отрицателно на способността на LTC да прави иновации и да изгражда своя собствена марка.

Победител за сцепление и тактика: Bitcoin Cash

Bitcoin Cash приема този кръг поради следните причини. Първо, тя е тясно свързана с марката Bitcoin. Самото име има голяма разлика, тъй като Bitcoin е най-разпознаваемата марка в света. Това важи дори отвъд криптопространството. Освен това тя активно се предлага на пазара като превъзходни дигитални пари в брой на сегашния BTC. Това е подкрепено с действително представяне. В резултат на това все повече хора използват BCH като дигитални пари в брой, отколкото BTC. Повече от LTC.

В пряко сравнение с LTC, можем да видим, че BCH набира повече сила. Виждаме, че BCH последователно обработва повече транзакции от LTC, по-бързо и по-евтино. Това е върхът на общия брой транзакции на BCH, който се увеличава по-бързо от LTC. Което означава само, че повече хора използват BCH в сравнение с LTC. Също така забелязахме, че тъй като блокът възнаграждава LTC, по-малките миньори са готови да копаят LTC. Ако тенденцията продължи, това би повлияло сериозно на сигурността на мрежата на LTC. Това противоречи на BCH, който непрекъснато се увеличава.

V. Заплахи & Задействания

Последните аспекти, които ще разгледаме, са заплахи и тригери на тези два крипто проекта. Това са големи събития, актуализации и надстройки, бизнес партньорства или променяща се регулаторна среда, които могат да повлияят на движението на цените или развитието на определен проект. Те служат като катализатор за голям бик или бариера, която проектът трябва да преодолее. Заплахите и задействанията са важни фактори поради непостоянния характер на крипто пазарите, където едно събитие може да промени траекторията на крипто проектите.

Заплахи с биткойн пари & Задействания

Предишните раздели показват, че за биткойн кеш се случват много хубави неща. Измерено спрямо LTC, BCH се представя по-добре. Нещо повече, нарастващият труден добив показва продължаващото доверие на миньорите към BCH. Макар че тук може да се играе нарастващата еуфория от събитието за наполовина на BTC и BHC. В краткосрочен план притежателите на BCH могат да изпитат „ефект на Binance“, тъй като Binance Chain пусна BCH фиксиран токен Binance, за да го поддържа на своята платформа.

Други новини: Роджър Вер придоби японската фирма O3, което ще въведе интересна динамика в разработването на повече базирани на BCH приложения чрез уебсайта Bitcoin.com. И накрая, ние вярваме, че протоколът за токенизация на BCH ще играе жизненоважна роля за растежа на екосистемата на BCH. Продължаващото усъвършенстване на Simple Ledger Protocol (SLP), както и самия протокол BCH, ще доведе до създаването на по-ценни и полезни BCH-базирани токени.

Лайткойн заплахи & Задействания

Седмиците, водещи до събитието за наполовина LTC, бяха едно от най-вълнуващите времена за LTC в последния спомен. След събитието за наполовина обаче ентусиазмът на крипто инвеститорите към LTC изглежда отшумя. Като доказателство през последните три месеца миньорите проявяват все по-малък интерес към добива на LTC. Освен това цените на Litecoin продължиха. Сякаш това не е достатъчно лошо, Фондацията Litecoin изпитва финансови проблеми и трябваше да бъде подкрепена от Чарли Лий, за да остане на повърхността.

Входящият Среща на върха на Litecoin може да доведе до някакво интересно развитие в пространството на Litecoin. Това е ежегодно събитие, на което лидерите в индустрията, разработчиците на Litecoin и поддръжниците се събират заедно, за да обсъдят бъдещето на Litecoin. Това може да е събитието, от което се нуждае, за да обърне съдбата си. Освен това изглежда, че планът, споделен от Litecoin Foundation в края на миналата година, върви напред. Поверителните транзакции се интегрират в протокола Litecoin с предложението за разширение Litecoin MimbleWimble.

Заплахи & Победител в задействанията: Bitcoin Cash

Не беше трудно да се види, че има много повече положителни неща за Bitcoin Cash в сравнение с Litecoin. Най-важното от всичко е фактът, че нашите наблюдения са потвърдени от измеримата производителност на Bitcoin Cash. Освен това с напредъка на настоящия план за развитие. В момента са наистина вълнуващи времена за Bitcoin Cash. Не можем обаче да отхвърлим LTC всички заедно. На хоризонта има няколко подобрения на протокола. Само времето ще покаже дали тези усилия ще дадат плод, също така не забравяйте, че важно събитие, развитие или промяна може да обърне всякакви криптопроекти.

Финални мисли

Bitcoin Cash срещу Litecoin обобщен резултат

Bitcoin Cash срещу Litecoin беше интересно сравнение, но изглежда, че Bitcoin Cash наистина побеждава Litecoin във всяка категория. Бъдете сигурни, че сме ги оценили обективно. Ако има някаква утеха, ние вярваме, че общността на Лайткойн може да се подобри и да отскочи от настоящия спад, всъщност те имат големи планове напред. Те са много устойчива общност, преминала изпитанието на времето. В края на краищата това е 6-тата по големина крипто в света по пазарна капитализация.

В момента обаче Bitcoin Cash се представя по-добре от LTC във всеки аспект. В момента инерцията е в момента с Bitcoin Cash и пазарът реагира благоприятно. Освен това, положителните развития по отношение на партньорства, бизнес инвестиции и надстройки на протоколи изглежда показват, че този импулс ще се пренесе до следващата година, достигайки точка на кипене при съкращаване на Bitcoin и Bitcoin Cash.

Надяваме се, че ви е харесало това сравнение на Bitcoin Cash срещу Litecoin и го е намерило за полезно!

Прочетете също: Най-добрият портфейл за Bitcoin Cash

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me