Stellar VS Ripple: Коя мрежа за плащане на крипто е по-добра?

В тази статия ще разгледаме двама от най-големите играчи, които искат да получат контрол върху пространството за плащания; Stellar срещу Ripple.

Към 2019 г. крипто светът породи няколко начинания, подкрепени от сериозни капитали и технически хора. В този ред на идеи начинанията, които се фокусират върху конкретна ниша, която трябва да се обслужва, а не върху универсални криптовалути (като например старите биткойни), набират сила и инерция.

звездно срещу пулсации

Струва си да се спомене, че някои от новите начинания в крипто света включват не само крипто / блокчейн технология. Най-просто казано, те разработват и предлагат услуга, често финансова, но се възползват от блокчейн технологията или други крипто технологии, много пъти само за хип, а не като истинско оправдание за използването на технологията.

Но връщане на темата. Stellar срещу Ripple, нали, първо трябва да поразровим малко повече и двете и да видим какво ги прави подобни и не толкова подобни.

  • Stellar е протокол с отворен код, който включва преобразуване на цифрови активи във фиатни пари, позволяващи трансфери и парични преводи в световен мащаб в настройка на няколко валути. Протоколът се поддържа от Фондация за развитие на звездите с нестопанска цел. Мрежата Stellar използва криптовалута, наречена Lumens (XLM), за да обработва транзакции в мрежата. Вижте тук списък с най-добрите портфейли за съхранение на вашия XLM.

Lightyear.io е търговското подразделение на Stellar и в момента търси внедряване и внедряване на технологията Stellar в търговски план. Струва си да се спомене, че Джед Маккалеб, съосновател на Ripple, е и основателят на предприятието Stellar.

  • Ripple работи като платформа за брутен сетълмент в реално време, която също предоставя услуги за обмен на валута и парични преводи, притежавани и създадени от Ripple Labs, американска компания. Ripple има за цел да „осигури незабавно и почти безплатни глобални финансови транзакции от всякакъв размер, без връщане на такси“.

XRP е родната криптовалута на Ripple и е сред първите 5 монети по пазарна капитализация. Освен това се наблюдава засилено осиновяване от финансови институции и възнамерява да увеличи приемането в обозримо бъдеще.

Stellar срещу Ripple: Кое е по-добре?

И двете системи имат своите криптовалути, които се държат от техните начални инвеститори, частни инвеститори и общи потребители. Също така, те се търгуват открито от криптовалутни борси и се използват като средство за съхраняване на стойност или за спекулативни инвестиции. И така, XLM срещу XRP по отношение на стойността на токена и заменяемостта са доста сходни, като се има предвид, че както тяхната стойност се променя, така и варира според пазарните условия.

Бърз поглед към ценова таблица XRP срещу XLM …

И XLM, и XRP страдат от едни и същи колебания, каквито правят всички основни крипто пазари, вярно е, че понякога те могат да се представят по-добре от крипто бегемота, Биткойн, но въпреки това са заплетени и се държат като другите големи крипто пазари. Така че враждата Stellar Vs Ripple не може да бъде решена само чрез разглеждане на диаграмите на пазара / цените.

XLM, криптовалутата на Stellar споделя прилики в технологията и работата с XRP. Това е очакван резултат, тъй като те споделят основател и имат за цел да предоставят по-лесна и евтина алтернатива на трансграничното преместване на пари. Но уви, разликата се крие в тяхната цел, Ripple е насочена към банки и финансови институции, докато Stellar, въпреки че все още може да се използва от банките, се фокусира върху обикновените хора и необезпечените.

Така че трябва ли да инвестирам в XRP или XLM?

Всичко се свежда до личните предпочитания, каква визия се подрежда по-добре с вашата? Има обаче добър въпрос, който излиза и от двата проекта. Могат ли и двете начинания да съществуват едновременно? Или единият трябва да изгони от бизнеса другия? 

И двете криптовалути споделят толкова много прилики, че човек се кара да вярва, че е необходима само една. Независимо от това, най-забележимата разлика е тяхната целева аудитория, XRP е там, за да апелира към банки и финансови институции, докато XLM се фокусира върху подпомагането на необезпечените и тези, които се нуждаят от по-добър достъп.

Във финансово отношение XRP е увеличил бизнес приемането си и пазарът е там, където са парите, XLM зависи от повече сцепление на потребителите, за да постигне устойчивост. Освен това XRP е дефлационна криптовалута, докато XLM върви по инфлационния път. XRP спечели повече финансиране, но това е очаквано, тъй като те са насочени към банки и притежатели на капитал.

В технологичната част на дискусията Stellar Vs Ripple започваме, като забелязваме, че техните алгоритми са различни. XRP използва доказателство за коректност и уникален консенсус за XLM. XRP на Ripple е по-централизиран от XLM на Stellar, но и двамата са стандартно, децентрализирани. Струва си да се отбележи, че и двете имат за цел да поддържат по-ниски такси и бързи транзакции.

Бъдещето на Звездни лумени (XLM) 

Досега беше успешен, XLM е приет от големите борси и е в съгласие с основната концепция за криптовалутите. Концепцията гласи, че криптовалутите имат за цел да предоставят достъп до финансови услуги за небанковите или недостатъчно банкираните, XLM също е по-децентрализиран от XRP, още един момент в полза на воденето на тенденцията.

Няма причина да се смята, че и двете начинания не могат да съществуват едновременно. Ripple има по-високопоставени партньори, които включват големи банки и финансови институции, Bank of America е един от тях. От друга страна, партньорствата на Stellar са фокусирани предимно върху тяхната технология, а не като услуга (не забравяйте, че е започнало като предприятие с нестопанска цел). В резултат на това партньорствата с IBM и Deloitte са сред най-забележителните и показват стабилния път на Stellar към успеха.

Тогава, означава ли това, че звездните лумени ще оцелеят? Ако погледнем ценова диаграма на Stellar, като тази, спомената по-горе, можем да видим, че обемът и развитието на пазара са подобни на другите големи криптовалути. Следователно можем да предположим, че Stellar е в него за дълги разстояния, но криптовалутите са нестабилни и все още са много млада технология и пазар.

Stellar срещу Ripple: Заключение

Stellar Lumens (XLM) и Ripple (XRP) споделят много прилики, но се различават в целевата си аудитория. Ripple е свързан с високопоставени партньори, докато Stellar звучи по-скоро като технология с нестопанска цел, целяща да достигне до хората и с недостатъчно финансиране.

Stellar Lumens не използва (PoW) доказателство за работа, нито (PoS) доказателство за залог, за да работи и да осигури своята блокчейн. Разчита се на система от византийски споразумения. Инфлационната валута на системата има фиксиран процент на увеличение от 1% годишно.

Консенсусният алгоритъм Ripple Protocol (RPCA) се изпълнява на всеки няколко секунди във всеки възел. Това се прави, за да се поддържа коректността и реда в мрежата. Когато се постигне консенсус, тази книга се счита за „затворена“ и се счита за най-новата. Обикновено алгоритъмът е успешен и започва следващият кръг. В противен случай би се получило разклонение, но това е малко вероятно.

Както при всяка криптовалута в обращение, е трудно да се направят точни прогнози на Stellar. Растежът на пазара на криптовалути изглежда неизбежен, Stellar има няколко функции, които го правят добър кандидат за дългосрочна инвестиция.

  • Джед Маккалеб, един от основателите на Ripple, заедно с отличен екип.
  • Доказан работещ продукт.
  • Добри партньорства и интеграции като Wirex, Stripe, Microsoft, IBM.

Настоящата цена изглежда малко подценена в сравнение с биткойните, може би е подходящо време да помислите за навлизане на пазара.

Ripple споделя тези предимства със Stellar, но си струва да споменем, че има много повече капиталови инвестиции в Ripple благодарение на високопоставените си партньорства и целева аудитория. Ripple беше по всички новини през 2018 г. поради партньорствата си с големи имена и предизвика скокове в цената на XRP. 

Коя тогава? Трудно е да се знае и за съжаление нашата кристална топка не ни дава ясен образ. Но като се има предвид всичко, което анализирахме преди, не е лудост да се каже, че и двата актива са доста добри в търсене на възможна инвестиция.

Битката Stellar Vs Ripple изглежда завърши с техническа връзка, и двамата могат да съжителстват, тъй като имат различни цели. Да, те имат прилики, но и двете се основават на успешен модел и не са непременно нещо лошо. И двете са обещаващи, устойчиви и имат солидна основа.

Както винаги, инвестирайте само това, което можете да си позволите да загубите, и направете своята старателна проверка.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me