7 Sebab Mengapa Melabur Bukan Idea yang Baik!

Melabur bukan untuk semua orang. Telah dikatakan bahawa perkara-perkara seperti kemasyhuran dan kekayaan dapat membebani jiwa, dan wang itu tidak dapat membahagiakan anda. Melabur adalah kaedah yang paling biasa untuk orang biasa untuk berkembang menjadi kaya raya, sekiranya mereka tahu bagaimana melabur dengan bijak dan membuat keputusan yang tepat pada masa yang tepat. Tetapi anda perlu mempertimbangkan persoalan yang sangat penting: adakah anda ingin menjadi kaya dan menjalani gaya hidup yang glamor?

Berikut adalah tujuh sebab mengapa pelaburan mungkin merupakan idea yang tidak baik untuk anda.

1. Melabur dapat meningkatkan pendapatan boleh guna

kejayaan pelaburan, gaya hidup yang kaya, kapal layar

Sekiranya anda berjaya dengan pelaburan anda berkat pengetahuan kewangan yang anda perolehi melalui latihan dan pengalaman, anda akan berada dalam kedudukan di mana anda mempunyai lebih banyak wang daripada yang sebenarnya anda perlukan untuk membayar bil anda. Ini boleh membuat anda berada dalam kedudukan yang tidak dapat dielakkan kerana harus mencari cara untuk membelanjakan semua wang tambahan itu, seperti pergi bercuti ke lokasi mewah dan membeli barang-barang mewah yang sebenarnya tidak perlu anda miliki.

Lihat juga: 7 Rahsia Menjadi Kekayaan Sebelum Umur 30 tahun

2. Anda mungkin mengumpulkan cukup wang untuk diturunkan untuk generasi akan datang

Sekiranya anda berjaya menghasilkan wang dalam talian, dan mempunyai anak, kemungkinan mereka ingin berkongsi wang yang telah anda kumpulkan. Jadi, setelah semua masa dan tenaga anda gunakan untuk membuat kekayaan anda, anak-anak dan cucu-cucu anda hanya akan mewarisinya tanpa perlu melakukan pekerjaan sama sekali. Ini tidak adil bagi anda dan justru jenis perkara yang melahirkan Paris Hiltons dan Kim Kardashians di dunia – hampir masa depan yang anda mahukan untuk anak-anak anda.

3. Kekayaan utama akan menarik perhatian media dan orang ramai

Sekiranya anda melihat pelabur yang sangat berjaya seperti Warren Buffet, anda akan melihat bahawa semua orang ingin memilih otak mereka untuk mendapatkan beberapa petua tentang bagaimana untuk berjaya. Anda akhirnya boleh mendapat kemasyhuran yang tidak masuk akal, dengan orang yang mengenali anda ke mana sahaja anda pergi. Anda mesti melakukan perjalanan dengan jet peribadi yang sial untuk mengelakkan kerumunan peminat dan kehilangan pengalaman seperti anak menangis di belakang anda dalam penerbangan komersial yang menendang tempat duduk anda tanpa henti.

Lihat juga: 21 Orang Terkaya Di Dunia untuk tahun 2018

4. Orang kaya dan terkenal mungkin ingin bertemu dengan anda

Sekiranya anda mencapai tahap kemakmuran yang tinggi melalui perdagangan, kemungkinan anda akan mula memasuki beberapa acara VIP sahaja di mana orang kaya dan terkenal yang lain pergi. Menghabiskan masa dengan lelaki dan wanita cantik Hollywood akan menjadi tarikan sebenar, dan anda pasti tidak mahu dijemput ke acara glamor seperti Oscar atau Grammy. Kekayaan cenderung menarik perkara seperti ini kepada anda, jadi anda mungkin ingin berfikir dua kali sebelum memulakan kerjaya dalam perdagangan.

5. Orang akan cemburu dengan anda

cemburu, pelabur berjaya

Tidak semua daripada kita suka menjadi pusat perhatian. Akan ada orang yang menginginkan apa yang anda mahukan dan orang yang mengatakan bahawa anda tidak layak mendapatkannya – pembenci. Menjadi orang yang diinginkan oleh orang lain sebenarnya bukan untuk semua orang, dan kekayaan yang dapat anda perolehi melalui pelaburan dapat menjadikan anda benar-benar menjadi tumpuan para wannabes yang kaya raya.

Seterusnya: 7 Petua yang Akan Memberi Anda Lebih Banyak Wang untuk Melabur

6. Anda akan dapat berkongsi kekayaan anda dengan rakan-rakan

Ada rakan yang ingin memulakan perniagaan tetapi tidak dapat mengumpulkan wang permulaan? Mungkin BFF yang ibunya telah didiagnosis menghidap penyakit dan mereka tidak dapat rawatan terbaik untuknya. Nah, teka apa – orang-orang ini akan datang ke pintu anda untuk mencari sejumlah wang anda. Dan kita tidak mahu berkongsi wang tunai kita dengan rakan yang memerlukan, adakah kita?

7. Anda akan mempunyai lebih banyak masa lapang

masa lapang, masa lapang

9-5 membuat anda sibuk; tanpanya, hidup anda hampir kosong. Hobi mempunyai tempat masing-masing, begitu juga dengan bersantai, tetapi anda tidak mahu meluangkan masa anda untuk perkara-perkara yang anda gemari ketika anda boleh mencari wang untuk orang lain! Ikuti nasihat kami dan ikuti usaha harian, kerana menjadi kaya dengan pelaburan hanya akan meninggalkan anda dengan terlalu banyak masa di tangan anda.

Pada dasarnya, dengan belajar berjaya melabur dan berdagang, anda meningkatkan peluang menjadi sebahagian daripada orang kaya, dan terlalu banyak sakit kepala yang timbul. Anda ingin menghabiskan hidup anda dengan gigih sepanjang hari, setiap hari untuk membayar gadai janji itu semasa anda mencuri saat-saat ganjil untuk mencari hobi, bersosial dan menghabiskan masa dengan pasangan anda. Kekayaan bukan untuk semua orang, jadi menjana wang dalam talian dari keselesaan kediaman anda sendiri penuh dengan perangkap.

Jangan ketinggalan: 11 Buku Terbaik untuk Melabur pada tahun 2018

Sekiranya anda seronok membaca artikel ini dari Trading Education sila beri like dan kongsi dengan orang lain yang anda rasa mungkin juga menarik.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me