Adakah Blockchain Masa Depan Bank?

Teknologi Blockchain dan Sistem Perbankan Tradisional

Kami tidak mengalami banyak perubahan drastik dalam dunia perbankan selama hampir satu abad. Sektor ini terus beroperasi dengan cara yang sama dengan sedikit atau tanpa ancaman daripada alternatif. Ini, bagaimanapun, semuanya berubah.

Walaupun begitu, mengapa ia berubah?

Semuanya kerana inovasi teknologi “kecil” yang kami sebut blockchain.

Pengaruh blockchain pada sistem kewangan, bersama dengan peningkatan populariti dan penggunaan cryptocurrency pasti akan menggegarkan sistem kewangan tradisional seperti yang kita ketahui.

Sekiranya tidak mengubahnya sepenuhnya, pelaksanaan blockchain ke bank dan menggunakannya dalam pelbagai aspek perniagaan perbankan pasti akan berlaku. Pakar juga bersetuju: perbankan akan menggabungkan blockchain dalam bidang perniagaan tertentu tetapi sama ada kita akan menyaksikan perubahan borong, kita masih belum melihat.

Tetapi sebelum kita bergerak, mari kita bincangkan tentang blockchain sebentar.

Apa sebenarnya blockchain dan mengapa ia menjadi kuasa besar dalam dunia kewangan?

blockchain dalam dunia kewangan

Fikirkan blockchain sebagai bentuk lejar umum yang mengandungi maklumat, yang dikumpulkan melalui rangkaian, berada di atas Internet. Itulah yang membuatnya terdesentralisasi – tidak ada titik pusat Cara maklumat ini dirakam adalah apa yang memberikan potensi kuat kepada blockchain.

Teknologi blockchain bukanlah aplikasi atau syarikat. Ini adalah cara mendokumentasikan data di Internet. Teknologi ini boleh digunakan untuk mengembangkan aplikasi blockchain, seperti rangkaian sosial, sistem pengundian, pasaran ramalan, pertukaran, permainan dan banyak lagi. Banyak orang menyebut teknologi itu sebagai “Internet 3.0“.

Maklumat yang dicatat pada blockchain boleh mengambil apa jua bentuk, yang mewakili perkara seperti pemindahan wang, pemilikan, transaksi, perjanjian antara dua pihak dan banyak lagi. Namun, untuk melakukannya, sistem memerlukan pengesahan dari beberapa peranti lain (komputer) pada rangkaian yang sama.

Setelah persetujuan dicapai antara dua peranti (juga dikenali sebagai kata sepakat), menyimpan sesuatu di blockchain tidak dapat dipertikaikan, dikeluarkan atau diubah; tidak diragukan lagi di sana.

Identiti dirahsiakan melalui kriptografi. Walau bagaimanapun, semua transaksi di blockchain adalah umum untuk semua orang.

Setiap rekod yang ditulis pada blockchain dijamin dengan kunci kriptografi khas. Ini bermaksud bahawa semua maklumat di blockchain tidak dapat diubah.

Satu perkara yang harus kita perhatikan ialah kerana tidak ada yang direkodkan pada blockchain yang dapat diubah, penting untuk memastikan 100% ke mana anda akan mengirim wang anda. Setelah transaksi dihantar, ia akan ditutup dan tidak dapat diterbalikkan.

Setelah kita membincangkan asas-asas teknologi blockchain, mari kembali ke topik perbualan kami: Adakah blockchain masa depan perbankan? Dan adakah bank akan mengubah identiti mereka sepenuhnya kerana teknologi blockchain dan ledakan cryptocurrency baru-baru ini? Bagaimana dan mengapa bank memerlukan blockchain?

Tidak dinafikan, peningkatan blockchain mengubah keadaan. Bank, sedikit demi sedikit, mula menggunakan trend yang berubah untuk menarik minat generasi milenial yang mahir teknologi dan lebih suka melakukan semua perkara di telefon pintar dan tablet mereka semasa dalam perjalanan.

Beberapa bank sudah membeli atau bekerjasama dengan perusahaan fintech dalam upaya untuk menyerap dan menggunakan teknologi tersebut. Sudah ada teknologi blockchain dalam perbankan.

Kembali pada tahun 2017, diramalkan lebih daripada 15% bank besar akan menggunakan teknologi blockchain. Sekarang, beberapa tahun kemudian, banyak bank telah melompat atau sedang dalam proses untuk melakukannya.

Industri berasaskan warisan tradisional, seperti perbankan, mulai menunjukkan “retakan”. Ramai pakar mendakwa bahawa kerana kesedaran bank terhadap daya tarikan massa dan ciri-ciri bermanfaat blockchain dan cryptocurrency pasti akan berubah pada satu ketika.

Penggunaan wang dan pembayaran setiap hari menjadi sangat dinamik. Kerana keperluan, harapan dan gaya hidup pelanggan yang semakin meningkat sekarang ini, terdapat pasaran aplikasi-bank, bank pencabar, bank pembayaran mudah alih, institusi kewangan baru, fasilitator pembayaran dan banyak lagi. Sebilangan besar dari mereka sudah menawarkan perkhidmatan blockchain dan crypto atau bertujuan untuk mula melakukannya di talian.

Kami tidak mengatakan bahawa masa depan perbankan 100% terikat dengan blockchain dan cryptocurrency. Terdapat banyak ceruk yang harus diisi. Yang penting untuk dibincangkan adalah bagaimana teknologi ini akan bertambah baik dan menambah dunia kewangan yang sudah ada. Mari kita bincangkan lebih lanjut teknologi blockchain dalam perbankan yang sudah ada dan membuat perbezaan.

Dunia perbankan berubah

dunia perbankan

Bulatan, Petak dan Revolut telah menjadi kuasa besar dalam ruang kewangan dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Apa yang mereka miliki adalah penawaran cryptocurrency.

Ya, cryptocurrency masih jauh dari popular seperti Dollar, Euro atau Pound Britain, bagaimanapun, bank aplikasi, syarikat pembayaran mudah alih, agregator perkhidmatan pedagang, syarikat pembayaran peer-to-peer dan banyak perkhidmatan kewangan lain seperti yang disebutkan di atas menawarkan peluang untuk menggunakan crypto sebagai kaedah pembayaran alternatif dan orang ramai masuk.

Mari cuba menunjukkan beberapa ciri bank yang ada pada masa ini:

  • App-bank atau bank digital membuat sesuatu menjadi sangat senang bagi pelanggan sehari-hari.
  • Terdapat keperluan di ruang pengguna awal yang berminat dalam perdagangan cryptocurrency, melabur atau hanya untuk menggunakannya untuk pembayaran.
  • Pelanggan tersebut mudah dijangkau kerana mereka mengikuti perkembangan terkini dan bersedia mencubanya.
  • Mata wang digital yang terdesentralisasi berpotensi merevolusikan banyak aspek industri pembayaran kerana ketelusan, mobiliti, kemudahan penggunaan, keselesaan dan akses mudah.
  • Pengiriman wang antarabangsa adalah kawasan di mana cryptocurrency dapat memberi kesan yang besar. Transaksi wang rentas sempadan yang dilakukan dengan menggunakan teknologi blockchain memerlukan sedikit masa, yuran dan caj berbanding dengan kaedah tradisional.

Blockchain memang dapat meningkatkan keberkesanan pembayaran rentas sempadan dengan menghilangkan orang tengah (bank), namun, kita masih harus melihat bagaimana alat ini akan membuktikan dirinya untuk penggunaan skala industri. Satu perkara lagi, bank mungkin tidak begitu senang atau bersemangat untuk melepaskan kos margin.

Ripple cuba mengubah suai sistem

rangkaian riak

Ripple adalah syarikat rangkaian dan protokol pembayaran yang berpusat di California yang memfokuskan pada memudahkan pemindahan antara syarikat kewangan utama. Ditubuhkan pada tahun 2012, idea Ripple bukanlah menjadi cryptocurrency purata anda.

Sebilangan orang berpendapat bahawa itu bukan cryptocurrency.

Sebab mengapa Ripple mendapat banyak perhatian dalam beberapa tahun kebelakangan ini adalah cara kerjanya dengan pemain kewangan arus perdana, daripada berusaha menjatuhkan mereka. Ramai yang berpendapat bahawa ini mungkin merupakan contoh terbaik bagaimana perbankan tradisional dapat memperoleh yang terbaik dari blockchain.

Brad Garlinghouse, CEO Ripple, telah menyatakan bahawa:

Kami dari awal benar-benar melihat bagaimana kita bekerja dengan pemerintah, bagaimana kita bekerja dengan bank. Dan saya rasa ada di masyarakat crypto yang sangat banyak, “Bagaimana kita menghancurkan pemerintah. Bagaimana kita memintas bank? “

Bekerjasama dengan kerajaan dan bank dianggap sebagai perkara paling logik yang boleh dilakukan oleh syarikat kewangan digital seperti yang dilakukan oleh Ripple. Syarikat ini telah menjalin kerjasama penting dengan WesternUnion, Lembaga Kewangan Arab Saudi, Lian-Lian, penyedia perkhidmatan pembayaran yang berpangkalan di China dan banyak lagi.

xRapid, alat yang dibangunkan oleh Riak, sudah terbukti dapat menjimatkan kos transaksi dengan 40-70%, tanpa menggunakan penyedia pertukaran asing dan telah meningkatkan kelajuan transaksi hingga beberapa minit. Sebagai perbandingan, pembayaran antarabangsa tradisional memerlukan 3-5 hari bekerja untuk diselesaikan.

Pada tahun 2018, Ripple menguji alat xRapid mereka untuk pembayaran antara A.S. dan Mexico. Pemain utama lain di landskap kewangan telah memperkenalkan ciri serupa, mengikuti Ripple.

Contoh bank tradisional yang menggunakan teknologi blockchain. Adakah ini masa depan perbankan?

bank menggunakan blockchain

Tahun lalu, bank antarabangsa yang berpusat di Sepanyol, Santander melancarkan rangkaian pembayaran berasaskan blockchain berkuasa Ripple, bernama One Pay FX dan menjadi bank pertama di dunia yang melakukannya.

One Pay FX adalah aplikasi mudah alih, yang direka khusus untuk pembayaran rentas sempadan. Ia disokong oleh blockchain Ripple. Perbezaan antara One Pay FX dan xRapid yang disebutkan di atas adalah bahawa One Pay FX tidak sepenuhnya memotong bank yang sesuai dari keseluruhan proses. Ia tidak mengubah atau mengganti sistem konvensional tetapi mengubahnya.

Terdapat sisi lain dari duit syiling. Tidakkah cryptocurrency sepatutnya terdesentralisasi dan membuang orang tengah? Bukankah idea utama blockchain untuk memberi kuasa kepada orang ramai? Itu pasti sesuatu yang perlu dipertimbangkan.

Teknologi blockchain di belakangnya tidak membenarkan rakan sebaya mendapat akses ke lejar bersama, yang merupakan asas rangkaian blockchain utama seperti Ethereum (ETH). Walau bagaimanapun, teknologi ini memungkinkan untuk mengurangkan kos dan masa yang biasanya diperlukan untuk pemindahan dana antarabangsa oleh bank.

Juga dikatakan bahawa di AS, Bank of America, Goldman Sachs dan MasterCard mempatenkan teknologi yang berkaitan dengan blockchain. Syarikat-syarikat ini tahu bahawa perubahan besar akan terjadi di peringkat seluruh dunia dan mereka akan bersedia untuk mendapatkan keuntungan dari itu dengan cara yang mungkin.

MasterCard kini mempunyai lebih daripada 30 paten berkaitan blockchain, termasuk paten pengesahan identiti, paten untuk transaksi tanpa nama dan sistem yang dapat menghubungkan cryptocurrency dengan akaun fiat.

Visa tidak jauh ketinggalan. Walaupun tidak memiliki hak paten terhadap banyak produk yang berkaitan dengan blockchain seperti MasterCard, Visa telah merancang platform yang akan menggabungkan teknologi blockchain dan menggunakan strategi API-pertama. Platform yang berskala, fleksibel dan mesra pengguna menyajikan cara yang lebih selamat untuk memproses pembayaran B2B pada skala global.

Negara lain yang sedang membangun dan menguji projek yang berkaitan dengan teknologi blockchain adalah India. Institut Pembangunan dan Penyelidikan Teknologi Perbankan India telah berjaya menguji projek perintis yang berkaitan dengan transaksi perdagangan.

Juga dilaporkan bahawa lebih dari 15 bank di India sedang mengusahakan pilot mereka sendiri, membina sebuah konsortium untuk menguji platform blockchain antara bank. Konsepnya adalah untuk membolehkan lejar bersama. Dengan memilikinya, semua rekod transaksi perbankan akan dikemas kini secara serentak. Tujuannya adalah untuk mengurangkan kesalahan dan merampingkan kesalahan.

Apa yang akan datang?

masa depan blockchain

Seterusnya, kita tunggu dan lihat.

Kelebihan blockchain terbesar ialah berpotensi mengurangkan masa dan yang paling penting, kos. Walau bagaimanapun, banyak bank tradisional tidak begitu ceria dengan idea untuk beralih ke blockchain. Beralih kepada cara pemindahan wang yang terdesentralisasi bermaksud mengucapkan selamat tinggal kepada sebahagian besar margin, yang bagi banyak bank adalah sumber pendapatan yang penting.

Namun, banyak bank mula menggabungkan blockchain, tanpa melepaskan sepenuhnya gambaran tradisional mereka. Blockchain akan digunakan dalam aspek tertentu dalam perniagaan perbankan, menurut banyak pakar. Walau bagaimanapun, perubahan borong untuk platform perbankan tradisional tidak mungkin berlaku dalam masa terdekat.

Terdapat banyak kes penggunaan bagi bank untuk menggunakan teknologi blockchain, selain membuka meja perdagangan cryptocurrency. Blockchain jauh di luar tahap ujian untuk dunia perbankan pada ketika ini. Seperti disebutkan, mempermudah dan mempercepat pembayaran rentas sempadan, meningkatkan kebolehpercayaan dan ketepatan transaksi dan mengurangkan proses penyelesaian adalah antara sebab utama mengapa begitu banyak bank mulai melabur dalam teknologi blockchain.

Kontrak pintar juga membantu proses dengan menghilangkan keperluan orang tengah dan memperkenalkan sistem kesetiaan / ganjaran.

Pada masa ini, terdapat lebih dari 200 bank dan institusi kewangan yang menggunakan atau akan segera menggunakan teknologi blockchain. Nombor ini memberitahu anda satu perkara: institusi kewangan dan teknologi blockchain semakin bersepadu.

Hanya masa yang akan memberitahu bagaimana bentuk bank, katakanlah, 10 atau 20 tahun dari sekarang dan berapa blockchain akan mengubah perbankan. Satu perkara yang pasti; kita menyaksikan perubahan besar buat pertama kalinya dalam berabad-abad.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me