Adakah Dogecoin Pelaburan Sebenar Atau Lelucon?

Adakah Dogecoin Lelucon Atau Pelaburan Sebenar?

  • Dogecoin, Crypto digital yang pada asalnya didirikan sebagai jenaka, telah melonjak lebih dari 800% setelah lembaga Reddit bercakap tentang menjadikannya setara dengan cryptocurrency GameStop.
  • Harga Dogecoin telah melambung tinggi, sebanyak 800%, apabila pelabur Reddit melihat mata wang digital.

Dogecoin (DOGE) pada mulanya bermula sebagai jenaka tetapi lama-kelamaan telah meninggalkan tanda nyata di dunia cryptocurrency.

Pencipta Australia, Jackson Palmer sedang melihat CoinMarketCap dan a meme Doge, berdasarkan Shiba Inu yang terkenal dan menggunakan fon komik sans, pada masa yang sama dan tweet idea itu sebagai jenaka.

Palmer didorong oleh rakan-rakan dari jabatan pemasaran Adobe Systems di Sydney untuk menjadikan jenaka itu menjadi kenyataan. Palmer kemudian membeli nama domain dogecoin.com.

Dia kemudian meneruskan jenaka itu dengan yakin bahawa ia akhirnya akan hilang dengan pengasas bersama Billy Markus, seorang pengaturcara dari Portland, Amerika Syarikat, yang menghubungi dia dalam talian.

Ideanya adalah sebodoh mungkin. Mereka bahkan mempunyai idea untuk mendapat ganjaran blok rawak dari 0 hingga 1 juta setiap kali blok ditambang.

Kedua-duanya terkejut kerana tidak mati sebagai lelucon dan akhirnya, kedua-duanya melihat Dogecoin sebagai cara untuk mencapai demografi yang lebih luas daripada Bitcoin dan budaya yang kuat tumbuh di sekitar duit syiling dan meme.

Ingin berdagang cryptocurrency seperti profesional? periksa eToro!

Elon Mush dan Dogecoin

"Mr Musk bersama pelabur Dogecoin hingga ke bulan. “

Elon Musk telah tweet tentang dogecoin pada masa lalu dan menunjukkan pada bulan April 2019, bahawa itu adalah “cryptocurrency terbaiknya”.

Pada hari Khamis, dia tweet gambar sampul majalah Dogue. Banyak pengguna di Twitter dan Reddit menganggap Musk memberikan sokongan di belakang perhimpunan doge.

Pengerusi Tesla Elon Musk menge-tweet foto muka depan majalah itu "Dogue" pada hari Khamis – sebuah permainan dengan tajuk umum "Vogue," trend, yang dimainkan di Twitter dan Reddit.

Tweet Musk cenderung mempengaruhi peminatnya atau orang pada umumnya. Begitu juga, dia segera mendorong peminatnya untuk menggunakan a "Gunakan Isyarat," di Twitter, dan berjuta-juta yang lain masuk ke laman mesej.

Dia juga mengatakan bahawa ekonomi Mars yang berpotensi, seperti Bitcoin, akan tertumpu pada cryptocurrency. Musk melakukan tweet bulan lalu "Satu perkataan: Doge," kepada 40 juta pengikutnya. Dia menambah juga "Ekonomi Mars akan berjalan di crypto," dengan membalas tweet.

Sebagai tambahan, Musk pada awal pagi Jumaat menambahkan #bitcoin ke profil Twitternya.

Apa yang telah berlaku dengan Harga Dogecoin ?

Dogecoin, mata wang meme digital, meningkat 800% kerana kadar perdagangan berkembang dengan pesat.

WallStreetBets ‘ "ketua, ” tulis Khamis di Twitter, "Adakah Doge pernah mencecah satu dolar?" Beberapa jam kemudian, sejuta orang bergabung dengan Satoshis Street Bets dan menulis mengenai "membawa doge ke bulan."

Adakah Doge pernah mencecah satu dolar?

– Pengerusi WSB (@WSBCh Chair) 28 Januari 2021

Komuniti subreddit “WallStreetBets” di Reddit menyebabkan peruncit elektronik Gamestop yang sedang bertarung meningkat hampir 2,000%. The Redditors telah menaikkan harga saham, sedikit mengalahkan dana lindung nilai di Wall Street.

Walau bagaimanapun, sumber menyatakan bahawa Redditor’s Dogecoin memandu di laman web seperti yang dilakukan dengan Gamestop tidak mempunyai jalan pintas. Oleh itu, orang berusaha untuk memperoleh keuntungan tambahan dengan mendorong cryptocurrency.

Jurutera perisian Billy Markus dan Jackson Palmer membina Dogecoin, memulakannya sebagai jenaka pada tahun 2013. Logo mata wang digital berdasarkan meme terkenal yang digunakan oleh seekor anjing Shiba Inu pada masa itu. Shiba Inu adalah lambang Dogecoin.

Bagaimana Dogecoin berfungsi?

Dogecoin dicipta ketika Markus menggunakan Luckycoin yang kini tidak aktif dan pada asalnya merupakan garpu Litecoin, yang merupakan garpu Bitcoin.

Ia menggunakan yang berbeza bukti algoritma kerja daripada Bitcoin dan agak serupa dengan Litecoin dalam cara ia berfungsi. Sebenarnya, semua pengubahsuaian dan kemas kini yang dibuat di Litecoin juga akan dilakukan di Dogecoin.

Walaupun Dogecoin tidak menyokong kontrak pintar, ia adalah murah dan pantas. Beberapa orang malah menggunakan Dogecoin untuk memindahkan wang antara pertukaran kerana ia mempunyai yuran transaksi yang rendah dan cukup pantas.

Perlombongan Dogecoin adalah proses yang mahal dan memerlukan banyak masa, sesuatu yang tidak disukai oleh Palmer kerana ia tidak baik untuk alam sekitar.

Ia juga telah disediakan sehingga perlombongan Dogecoin menjadi lebih sukar dari masa ke masa. Walau bagaimanapun, setelah blok ke-600 ditambang telah ada ganjaran tetap 10,000 per blok.

Dogecoin juga tidak mempunyai jumlah keseluruhan. Ini dilakukan untuk memastikan pelombong terus mengerjakan projek tersebut dan tidak akan meninggalkan jika jumlah bekalan tercapai.

Ini juga bermaksud bahawa waktu transaksi yang sangat tinggi dapat dielakkan kerana selalu ada insentif untuk menambang.

Sebilangan besar mata wang kripto lain seperti Bitcoin, mempunyai jumlah had jumlah syiling dan apabila capaian itu dicapai, orang mungkin akan berhenti menggunakannya.

Dalam pengertian ini, ini boleh bermakna bahawa Dogecoin dapat mengatasi banyak cryptocurrency lain.

Seperti banyak cryptocurrency lain, Dogecoin juga mempunyai lejar umum, yang bermaksud urus niaga lama tidak dapat dipadamkan.

Dogecoin juga telah menggabungkan perlombongan dengan Litecoin.

Apa yang cuba dicapai oleh Dogecoin?

apa itu dogecoin

Ketika Dogecoin mulai dianggap lebih serius, pasukan di belakangnya mula mengembangkan idea tentang apa yang harus dicapai.

Ia menjadi jelas bahawa ideologi di sebalik Dogecoin harus sederhana; untuk membuat cryptocurrency yang mudah digunakan, bukan sesuatu yang mengesankan dari segi teknologi.

Palmer percaya perkara yang paling penting untuk dilakukan oleh cryptocurrency adalah dapat memproses pembayaran.

Baginya, mata wang kripto yang membayar orang untuk perkhidmatan, seperti menonton iklan atau konsep lain yang sangat baru bukanlah idea yang baik kerana mereka belum diuji dengan wang fiat dan orang belum terbiasa dengan idea itu.

Cryptocurrency perlu memberi orang kes penggunaan ketara, seperti membeli barang harian. Sekiranya tidak dilakukan, orang tidak akan menerimanya.

Untuk mencapainya, membuat pembayaran perlu seefisien mungkin.

Dogecoin juga mula digunakan sebagai sistem tip, di mana orang memberi maklumat kepada pengguna dalam talian untuk kandungan yang mereka gemari.

Anggota komuniti Dogecoin disebut sebagai ‘Shibes’. Ramai di antara mereka mendapati Dogecoin menarik kerana tidak begitu serius dan politik seperti kebanyakan projek cryptocurrency lain.

Komuniti Dogecoin terkenal telah melakukan pelbagai aksi amal.

Salah satu penyebab amal yang paling terkenal adalah ketika Dogecoin bekerja dengan badan amal: air, sebuah organisasi nirlaba yang bertujuan untuk menyampaikan air minum kepada orang-orang di negara-negara membangun.

Masyarakat berjaya mengumpulkan setara dengan $ 30,000 untuk membina sebuah telaga di Kenya.

Acara penting lain termasuk Sukan Olimpik Musim Sejuk 2014 di mana komuniti berusaha mengumpulkan $ 50,000 untuk pasukan Jamaica yang bobsled dan menaja pemandu NASCAR Josh Wise yang memandu kereta bertema Dogecoin.

Komuniti ini dilihat sangat menyokong. Pada 25 Disember 2013, peretasan berlaku di mana banyak pemegang Dogecoin mencuri duit syiling mereka.

Dogecoin memulakan inisiatif yang disebut ‘SaveDogemas’ dan berjaya mengumpulkan cukup untuk menutup apa yang dicuri.

Terdapat juga frasa umum dalam komuniti Dogecoin yang menyatakan ‘1 DOGE = 1 DOGE’, yang membayangkan bahawa Dogecoin hanya boleh digunakan untuk transaksi dan bukan sebagai pelaburan.

Terdapat juga projek masa depan untuk menjembatani Ethereum dengan Dogecoin (Dogethereum) sehingga dapat digunakan pada blockchain Ethereum sebagai token ERC 20.

Palmer meninggalkan Dogecoin dan Billy Markus kini menjadi tokoh utama di sebalik perkembangannya.

Bagaimana prestasi Dogecoin?

carta harga dogecoin

Seperti banyak cryptocurrency lain, Dogecoin agak tidak menentu.

Pada masa penulisan, Dogecoin mempunyai permodalan pasaran sebanyak $ 6.089B dan ada 120,801,435,050 (120 bilion) syiling beredar, mengikut CoinMarketCap.

Ganjaran besar berjumlah 10,000 syiling setiap blok yang dilombong adalah sebab mengapa permodalan pasaran Dogecoin agak rendah.

Ketika Dogecoin pertama kali diperkenalkan, ia agak tinggi berbanding Bitcoin sementara dolar AS tetap rendah.

Ini mungkin menunjukkan bahawa kebanyakan orang melakukan perdagangan Bitcoin terhadap Dogecoin, tetapi tidak terhadap dolar AS.

Selain itu, perlu dipertimbangkan juga menjelang 2015, 100 bilion Dogecoin telah dilombong, yang merupakan sebahagian besar duit syiling yang beredar hari ini.

Melihat Dogecoin secara historis, ia telah melalui banyak puncak berbanding Bitcoin, sering meningkat secara mendadak dan kemudian secara beransur-ansur penurunan harga.

Pada bulan Januari 2014, Dogecoin malah secara ringkas mengatasi Bitcoin dan semua cryptocurrency lain dari segi jumlah dagangan.

Dogecoin baru mula mendapat tarikan besar berbanding dolar AS pada April 2017. Pada masa itu mencapai had pasaran hampir $ 2.8 bilion pada Januari 2020, yang merupakan cap pasaran terbesar yang pernah dicapai.

Adakah Dogecoin akan menemui tahap tertinggi lagi?

Ini masih belum dapat dilihat.

Setelah mencapai tahap tertinggi $ 2 bilion, Dogecoin telah memperoleh lebih banyak nilai berbanding dolar AS dan nampaknya mengulangi pergerakan yang sama – menembak dan kemudian perlahan-lahan merosot.

Penting juga untuk diingat bahawa banyak pakar pasaran percaya bahawa pasaran cryptocurrency jauh lebih matang hari ini dan sehingga mencapai tahap yang sama mungkin tidak berlaku.

Sekali lagi, peminat cryptocurrency lain percaya gelembung cryptocurrency lain yang lebih besar mungkin berlaku.

Sekiranya berlaku, harga boleh naik sekali lagi sebelum turun dengan hebat.

Perlu juga diperhatikan bahawa Dogecoin adalah cryptocurrency yang paling berjaya berdasarkan meme (duit syiling meme).

Sekiranya terus menjadi cara untuk memberi maklumat kepada pengguna dalam talian untuk kandungan mereka, ini juga boleh meningkatkan nilainya.

Mengapa Harga Dogecoin Naik?

Dogecoin, menurut CoinMarketCap, telah meningkat sekitar 340% selama 24 jam terakhir menjadi $ 0.19 (£ 0.14).

Ia berasal dari sekumpulan pos Reddit yang menuntut nilai duit syiling $ 1.

Tujuannya adalah untuk menunjukkan peningkatan bahagian baru-baru ini di syarikat seperti GameStop, yang sebahagian besarnya pendek.

Sumber: CoinMarketCap

Dalam beberapa hari terakhir, saham telah meningkat dari $ 96.80 menjadi $ 347.50 sebanyak 359% yang mengejutkan.

Setelah sekumpulan pedagang amatur menyerang perniagaan, pasaran mengguncang, menyebabkan kerugian berbilion-bilion dari dana lindung nilai yang berpengalaman. Tetapi ledakan itu menyaksikan peniaga pemula membayar banyak wang.

Pendek kata, apabila pelabur berpengalaman meminjam stok untuk dijual dan kemudian membelinya semula dengan harga yang lebih rendah, a "jualan pendek" penjualannya mudah.

Mereka secara efektif bertaruh bahawa stok akan diturunkan nilainya untuk mengantongi keuntungan apabila diserahkan kepada syarikat dari mana ia meminjam.

Untuk menggambarkan satu perkara, kumpulan WallStreetBets di Reddit telah bersetuju untuk mengambil dana lindung nilai dengan memperoleh stok GameStop lebih awal daripada kemudian.

Walau bagaimanapun, dana lindung nilai masih belum melunaskan stok yang dipinjamkan, yang akhirnya menelan belanja berjuta-juta untuk membayar ekuiti pada jumlah yang sangat tinggi.

Setelah lonjakan dana saham GameStop, pengguna Reddit di catatan lain merujuk kepada percubaan WallStreetBet untuk mengeluarkan dana lindung nilai Wall Street.

Satu jawatan dipanggil "Dogecoin adalah GME / Bitcoin seterusnya."

Dan ditambah, "Tukar sepenuhnya pasaran kripto… Dogecoin ke bulan."

Dogecoin mendapat dorongan setelah tweet dari a "Pengerusi WSB" akaun yang mengekalkannya tidak tersambung ke komuniti Reddit.

Selanjutnya, pengasas Tesla Elon Musk baru-baru ini menarik perhatian kepada mata wang kripto, yang pada bulan Disember menghantar penilaian untuk meningkat.

Di Twitter, dia hanya berkata, "Satu perkataan: Doge."

Adakah Dogecoin patut dilaburkan?

adakah dogecoin bernilai untuk dilaburkan

Dogecoin boleh menjadi pelaburan yang baik dan patut dipertimbangkan. Kelajuan pemindahannya jauh lebih pantas daripada bitcoin.

Sekiranya anda yakin bahawa kontrak pintar dan ciri-ciri lain seperti dApps tidak begitu penting, maka ini mungkin merupakan pelaburan yang baik.

Di arena itu, Dogecoin menunjukkan prestasi yang baik. Ia cepat dan murah untuk digunakan.

Dogecoin mungkin lebih berguna bagi pedagang untuk menyimpan nilai ketika bertukar antara bursa atau ketika pasaran sangat tidak stabil.

Sekiranya Dogecoin menggunakan lebih banyak ciri, ini mungkin akan meningkatkan harganya.

Walau bagaimanapun, nampaknya kekuatan Dogecoin kebanyakannya adalah menyebarkan kesedaran mengenai cryptocurrency dan tetap berdaya tahan untuk berubah.

Yang mengatakan, itu memiliki nilai di mana ia dapat digunakan untuk memberi tip kerana sangat cepat. Tidak mempunyai cap token juga membuat penambang diberi insentif untuk terus bekerja.

Selain itu, perlu diperhatikan bahawa masyarakat di sekitar Dogecoin tidak mahu ia digunakan sedemikian rupa tetapi sebagai mata wang sebenar.

Jadi adakah Dogecoin merupakan pelaburan yang baik? Ya, Dogecoin dianggap sebagai pelaburan yang kuat oleh banyak pelabur, sebab itulah harganya telah meningkat dengan mendadak.

Digitalcoin meramalkan bahawa Dogecoin boleh mencapai setinggi $ 0,090 pada bulan Jun 2021. Selain itu, pada bulan Jun 2024 ia meramalkan bahawa Dogecoin dapat mencapai $ 0,164.

Previzioni Bitcoin lebih optimis meramalkan harga Dogecoin, kerana mereka percaya bahawa DOGE dapat mencapai $ 0.27 pada Disember 2021 dan mencapai $ 0.42 pada tahun 2022.

Walaupun dilancarkan sebagai jenaka, Dogecoin kini nampaknya dianggap serius oleh para pelabur dan komuniti crypto.

Sekiranya Anda Menambah Dogecoin ke Portfolio anda?

Tanpa mengira kelemahan relatif Dogecoin dalam dua tahun terakhir, jumlah pertumbuhan dalam penilaian aset penyulitan telah menguntungkan Dogecoin. Selain itu, Altcoin yang biasa ditemui kembali ke peta dan dalam perbincangan pelabur crypto dengan projek Dogetherum terbaru.

Sekiranya projek ini berjaya, harga altcoin akan meningkat dengan baik. Dogecoin sering mendapat keuntungan daripada caj pertukaran yang lebih kecil daripada rakan sekerjanya, menjadikannya aset digital yang layak untuk perbelanjaan dan penghantaran.

Memandangkan status Dogecoin yang sudah lama wujud dalam bidang cryptocurrency, terdapat inisiatif yang menjanjikan dengan potensi mata wang kripto yang lebih besar daripada Dogecoin. Oleh itu, dengan jangkaan bahawa Projek Dogethereum akan menaikkan kadar, jika anda membeli Dogecoin, ini harus menjadi perniagaan kecil dalam portfolio aset kripto anda.

Perkara utama

Sekiranya anda ingat apa-apa dari artikel ini, jadikan ini sebagai perkara utama.

  • Dogecoin, Crypto digital yang asalnya didirikan sebagai jenaka, telah melonjak lebih dari 800% setelah lembaga Reddit bercakap mengenai menjadikannya setara dengan cryptocurrency GameStop.
  • Harga Dogecoin telah melambung tinggi, sebanyak 800%, apabila pelabur Reddit melihat mata wang digital.
  • Pada Januari 2020 Dogecoin mencapai had pasaran hampir $ 6 bilion. Pada masa penulisan, ia hampir $ 6.09B.
  • Peniaga menggunakan Dogecoin untuk memindahkan crypto ke bursa lain. Kerana ia agak cepat dan murah untuk digunakan.
  • Dogecoin telah berjaya menyebarkan kesedaran mengenai cryptocurrency. Bagi banyak orang, mereka memperkenalkan apa itu cryptocurrency.

Melabur dalam Dogecoin dengan eToro

eToro – Platform Cryptocurrency Terbaik

eToro telah membuktikan bahawa mereka boleh dipercayai dalam industri Crypto selama bertahun-tahun – kami mengesyorkan anda mencubanya.

Sekiranya anda seronok membaca Adakah Dogecoin Pelaburan Sebenar Atau Lelucon? sila kongsi dengan orang lain yang anda rasa mungkin juga menarik.

Baca Lagi:

Apakah Cryptocurrency Terbaik Untuk Berdagang Pada 2021?

7 Ramalan Cryptocurrency untuk 2021 Yang Semua Orang Akan Setuju

Bolehkah Bitcoin Mencapai Harga $ 100K pada tahun 2021

Apakah 10 Altcoins Teratas yang Akan Meletup Pada 2021?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me