Adakah Ethereum Layak Dibeli pada 2021?

Tertanya-tanya adakah Ethereum layak dilaburkan tahun ini? Gunakan panduan di bawah dan jawab soalan anda!

Sejak kebelakangan ini Ethereum menarik banyak perhatian dan ramai peminat crypto mula bertanya-tanya apakah itu pelaburan yang baik pada tahun 2021. Nah, seperti kebanyakan cryptocurrency lain, Ethereum masih sangat tidak stabil dan mungkin merupakan pelaburan yang berisiko. Walau bagaimanapun, jika anda mencari pelaburan jangka panjang dan tidak keberatan dengan beberapa kerugian sepanjang perjalanan, ia mungkin bernilai.

Walaupun masih menghadapi permodalan pasaran yang lima kali lebih kecil daripada Bitcoin, Ethereum mempunyai banyak ruang untuk berkembang. Ini menjadikannya pilihan yang ideal untuk pelaburan terutamanya jika anda baru sahaja basah dalam pelaburan crypto.

Pada akhir panduan ini, anda seharusnya dapat memutuskan apakah Etherium adalah pilihan yang baik untuk keperluan pelaburan anda atau anda harus mempertimbangkan altcoin lain. Kami juga akan mendedahkan beberapa pertukaran yang paling boleh dipercayai untuk mendapatkan Ethereum dan bagaimana mengelakkan kehilangan wang anda.

Nah, dalam panduan ini kita akan membincangkan mengenai Ethereum – kebaikan dan keburukan pelaburan Ethereum, Ethereum vs Bitcoin, dan mengapa anda harus mempertimbangkan untuk melabur di Ethereum. Pada akhir panduan ini, anda akan mempunyai pemahaman yang lebih baik mengenai Ethereum – dan anda akan dapat menjawab soalan “adakah Ethereum patut dibeli?”, Dan jika demikian, "apakah pertukaran terbaik untuk membeli Ethereum?".

Sebelum itu, mari kita selesaikan salah faham umum.

Apa itu Ethereum?

Bertentangan dengan kepercayaan popular, Ethereum bukan cryptocurrency. Ini hanyalah asas atau platform untuk mewujudkan sistem kewangan digital yang biasanya dikenali sebagai DeFi (Decentralized Finance).

Cryptocurrency yang memberi kuasa kepada platform Ethereum dikenali sebagai Ether. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang menyebut Ether sebagai Ethereum sehinggakan Ethereum telah menjadi istilah standard untuk cryptocurrency.

Walaupun terdapat banyak projek DeFi di Ethereum, Ether adalah satu-satunya aset tanpa kepercayaan di platform yang bermaksud permintaan lebih tinggi. Ini menjadikan Ethereum sebagai aset 3-dalam-1 kerana boleh menjadi aset modal, habis pakai atau cagaran, sekaligus.

Baca Lagi: Apa itu Ethereum? Panduan Pemula

Jadi, Sekiranya Anda Membeli Ethereum pada tahun 2021?

Ketidakstabilan di sekitar mata wang kripto dan fakta bahawa Ethereum telah melihat penggunaan arus perdana yang jauh lebih sedikit daripada Bitcoin bermaksud bahawa banyak orang masih berada di pagar apakah mereka harus melabur di dalamnya.

Walaupun cap pasaran yang lebih kecil mungkin muncul sebagai bendera merah bagi para pelabur, ia sebenarnya merupakan proksi untuk ruang pertumbuhan yang besar. Seperti kebanyakan cryptocurrency, harga Ethereum tidak stabil tetapi telah meningkat dari rekod yang rendah hingga melebihi paras $ 1,900.

Ramai pakar kripto yakin bahawa harga tertinggi Ethereum akan datang tahun ini. Sebagai contoh, Raoul Pal, seorang ahli ekonomi makro dan bekas pekerja Goldman Sachs, cukup yakin tentang masa depan Ethereum. Pal meramalkan bahawa harga cryptocurrency boleh meningkat ke paras tertinggi $ 20,000 pada kitaran semasa.

Keyakinan semacam ini menjadikan Ethereum sebagai prospek yang memikat bagi pelabur yang ingin bertapak di pasaran crypto. Walaupun begitu, Ethereum adalah pelaburan yang menjanjikan untuk pelabur muda tetapi masih tetap spekulatif.

Pelabur Crypto percaya bahawa Ethereum bernilai dibeli pada tahun 2021 berbanding dengan syiling lain. Pakar percaya bahawa harga Ethereum dapat meningkat lebih jauh tahun ini.

Mari kita lihat dengan cepat beberapa sebab mengapa Ethereum boleh menjadi atau tidak menjadi pelaburan yang baik untuk anda.

Mengapa Anda Perlu Membeli Ethereum

Walaupun secara umum kami berpendapat bahawa Ethereum menghasilkan pelaburan yang baik pada tahun 2021, kami tidak menjamin bahawa anda tidak akan kehilangan wang anda. Menjadi pelaburan spekulatif, ini mungkin bukan pilihan yang baik untuk anda jika anda menghindari risiko.

Namun, sebagai crypto kedua paling popular di dunia dengan permodalan pasaran, Ethereum mempunyai sokongan yang dicemburui dari komuniti crypto. Sebagai salah satu aset digital yang paling dicari, ada beberapa sebab mengapa membeli Ethereum mungkin merupakan pelaburan yang baik untuk anda.

Berikut adalah beberapa faedah yang dapat anda nikmati sebagai pelabur Ethereum.

✅ Ini pelaburan mudah:

Ini bermaksud bahawa cryptocurrency dapat dengan mudah ditukar menjadi mata wang fiat tanpa mempengaruhi nilainya secara signifikan. Terdapat banyak pertukaran dan pembrokeran di mana anda boleh menjual Ethereum dengan wang tunai atau aset lain dengan sedikit bayaran.

✅ Ia mempunyai risiko inflasi yang rendah:

Mata wang Fiat seperti pound sterling diatur oleh pemerintah yang bermaksud mereka mempunyai risiko inflasi yang tinggi. Sebaliknya, cryptocurrency seperti Ethereum lebih telus dengan risiko inflasi yang rendah. Oleh itu, anda tidak perlu risau tentang kehilangan pelaburan anda.

✅ Ia semakin popular:

Walaupun Ethereum masih merupakan cryptocurrency terbesar kedua, ia menjadi semakin popular setiap hari. Terdapat berjuta-juta orang dan institusi terkenal yang memiliki dompet Ethereum. Ini ditambah dengan kenyataan bahawa aplikasi kewangan lain dapat dijalankan di platform Ethereum, menjadikannya salah satu cryptocurrency yang paling popular dan menjanjikan sekarang.

✅ Ini masa depan wang digital:

Ethereum dan Bitcoin selalu disebut sebagai masa depan wang. Dengan lebih banyak orang menjadi semakin selesa dengan wang digital, Ethereum memberikan banyak peluang masa depan bagi para pelabur yang bersedia menerima perubahan harga dan turun naik sewenang-wenangnya.

✅ Harganya melambung tinggi:

Harga Ethereum melambung tinggi dari hari ke hari. Ini bermakna ia adalah masa yang tepat untuk melabur.

Risiko yang Berkaitan dengan Pelaburan Ethereum

Walaupun Ethereum terbukti menjadi peluang pelaburan yang menjanjikan, ia memiliki beberapa peringatan yang mungkin membuat anda berhenti sejenak. Dari penggodaman DAO yang terkenal pada tahun 2016 yang menyaksikan pelabur kehilangan hingga $ 55 juta kepada penggodam, sehingga harga boleh turun sekelip mata, anda mungkin ingin mempertimbangkan semula keputusan anda.

Berikut adalah beberapa kebimbangan mengenai pelaburan Ethereum.

❌ Sangat tidak stabil:

Seperti cryptocurrency lain, harga Ethereum tidak stabil. Ini bermakna anda boleh membelinya sekarang dengan harga lebih dari $ 1.450 hanya untuk menjualnya beberapa minggu kemudian dengan harga kurang dari $ 100. Sebaiknya bekerjasama dengan pakar dan berjaga-jaga di pasaran untuk mengelakkan kerugian besar.

❌ Tidak diatur dengan teliti:

Walaupun ketiadaan peraturan pemerintah memberi anda kebebasan, itu juga bermaksud pasaran cryptocurrency sarat dengan penipuan dan penyelewengan. Sekiranya anda terdedah kepada penyelewengan ini, anda boleh kehilangan banyak wang dalam pelaburan tersebut.

❌ Ia terdedah kepada peretasan:

Memandangkan kebanyakan pertukaran Ethereum berasaskan dalam talian, anda mempunyai risiko tinggi untuk kehilangan pelaburan anda kepada penggodam. Oleh kerana sebahagian besar pertukaran ini tidak diinsuranskan oleh agensi seperti FDIC, sangat tidak mungkin anda akan mendapat wang anda kembali.

Perlu diingat bahawa kebanyakan peringatan untuk pelaburan Ethereum adalah risiko pelaburan biasa. Sekiranya anda berhati-hati dan mempunyai pengetahuan yang baik mengenai pasaran, anda seharusnya dapat mengelakkan sebahagian besar risiko ini.

Sebagai contoh, untuk mengelakkan penggodaman, anda boleh menyimpan Ethereum anda di luar talian dan menjualnya sebaik sahaja harganya naik.

Ramalan Harga Ethereum pada tahun 2021

Banyak pakar telah keluar untuk meramalkan masa depan Ethereum dalam hal harga dan jumlahnya. Walaupun anda mungkin menemui beberapa skeptis, konsensus umum nampaknya Ethereum bersedia untuk masa depan yang cerah.

Oleh itu, sementara Bitcoin terus mendapat perhatian industri dengan penguasaan bahagian pasaran lebih dari 60%, banyak pakar meramalkan harga Ethereum akan meningkat lebih cepat daripada harga BTC pada tahun 2021.

Menurut data dari CoinDesk, Ethereum kini berada pada harga tinggi sepanjang masa $ 1,918.52. Harga terus meningkat sejak tahun ini bermula. Pada awal Januari, Ethereum diperdagangkan pada sekitar $ 730 dan dengan cepat melepasi mata $ 1000 dalam masa empat hari. Sejak itu, harga stabil di atas titik $ 1000 dan kini melonjak ke arah $ 2000.

Ini adalah petunjuk yang jelas bahawa harga boleh naik lebih tinggi daripada yang dijangkakan dan mencapai rekod baru tahun ini. Dan jika analisis pakar adalah sesuatu yang harus dilalui, ada kemungkinan Ethereum akan menjadi pelaburan yang menguntungkan dalam beberapa hari akan datang.

James Todaro, rakan pengurusan di Blocktown Capital dan pakar kripto terkenal, meramalkan bahawa Ethereum akhirnya dapat mencecah $ 8500 pada tahun 202. Ini, kata Todaro, disebabkan oleh permintaan yang semakin meningkat untuk pilihan yang berkaitan dengan DeFi pada tahun-tahun mendatang.

Simon Dedic dari Blockfyre nampaknya setuju dengan sentimen Todaro. Menurut Dedic, hanya ada enam cryptocurrency yang harus diambil serius oleh pelabur jangka panjang; ETH adalah yang kedua dalam senarai selepas BTC. Dia juga meramalkan bahawa ETH tidak lama lagi akan mencapai tanda $ 9.000 pada tahun 2021.

Baca Lagi: Ramalan Harga Ethereum untuk tahun 2021 dan seterusnya

Ethereum vs. Bitcoin: Mana Yang Perlu Anda Beli?

Kedua-dua Bitcoin dan Ethereum sedang berlumba untuk mengadopsi massal. Walaupun Bitcoin tidak dapat dinafikan lebih popular, Ethereum menawarkan teknologi yang unggul dengan banyak ruang untuk berkembang. Atas sebab ini, tidak ada jawapan yang pasti untuk mana yang kedua adalah pelaburan yang lebih baik.

Penganalisis kewangan melaporkan bahawa Ethereum meningkat dengan lebih cepat berbanding dengan Bitcoin. Ini bermaksud bahawa pelabur kini memperdagangkan Ethereum lebih banyak berbanding Bitcoin. Ini adalah petanda baik bagi sesiapa yang ingin membeli Ethereum tahun ini.

Selagi Ethereum terus bertindak sebagai platform untuk projek DeFi, ada peluang tinggi untuk memperoleh lebih banyak keuntungan dibandingkan dengan Bitcoin. Ia mempunyai teknologi yang lebih baik, jauh lebih pantas daripada Bitcoin dan tidak mempunyai bekalan terhad seperti Bitcoin.

Berkaitan: Adakah Ethereum Pelaburan Lebih Baik daripada Bitcoin?

Kesimpulannya

Sekiranya tumpuan Ethereum pada DeFi tidak berkurang, ia akan cukup menguntungkan. Sama ada membeli atau tidak sepenuhnya bergantung pada matlamat kewangan anda sendiri. Sekiranya anda masih belum membuat keputusan, kami mengesyorkan anda bekerja dengan pakar atau membuat lebih banyak penyelidikan sehingga anda pasti inilah yang ingin anda lakukan.

Jika tidak, melihat jumlah terkini, kami percaya bahawa Ethereum akan membuat pelaburan yang menguntungkan tahun ini.

eToro – Platform Terbaik untuk Membeli Ethereum

eToro telah membuktikan bahawa mereka boleh dipercayai dalam industri crypto selama bertahun-tahun – kami mengesyorkan anda mencubanya.

Mata wang maya sangat tidak stabil. Modal anda berisiko.

Adakah Ethereum Pelaburan Yang Baik Dan Bolehkah Anda Keuntungan Pada ETH Pada 2021?

Adakah Ethereum Akan Melebihi Bitcoin?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me