Bagaimana Imej Bitcoin Silk Road Muddied

Jalan Sutera mungkin telah merosakkan imej Bitcoin untuk jangka masa panjang. Selamanya menjadikannya sinonim dengan penjualan dadah dan aktiviti haram.

Bertahun-tahun selepas gembar-gembur dan akhirnya menutup Jalan Sutera, ahli politik masih menyuarakan kepercayaan bahawa Bitcoin dan lain-lain cryptocurrency hanya berguna untuk melakukan aktiviti haram, seperti membeli ubat.

Kejayaan Silk Road sebahagian besarnya bergantung kepada gabungan anonimiti Bitcoin dan Tor yang menyukarkan FBI untuk mengesan mereka yang terlibat dengan laman web.

Ini memungkinkan bagi beribu-ribu orang untuk membeli dan menjual ubat-ubatan dan produk dan perkhidmatan haram lain dalam talian.

Adakah ahli politik akhirnya akan mula menerima bahawa Bitcoin lebih dari sekadar alat bagi mereka yang ingin melakukan tingkah laku jenayah dan mula melihat bagaimana ia dapat dilaksanakan di dunia nyata?

Hanya masa akan menentukan. Sehingga itu, mari kita lihat kisah Jalan Sutera dan lihat apa yang menjadikannya unik.

Kita kemudian akan membincangkan tentang di mana kita berada hari ini dan jika Bitcoin benar-benar layak digunakan untuk melakukan tindakan jenayah.

Ingin belajar bagaimana memperdagangkan cryptocurrency seperti pro? Ambil kami kursus cryptocurrency!

Ross Ulbricht: Pencipta Jalan Sutera?

ross ulbricht, jalan sutera

Jalan Sutera dipercayai dicipta oleh Ross Ulbricht.

Dia adalah seorang liberal ekonomi yang percaya bahawa orang harus dapat membeli dan menjual apa sahaja yang mereka mahukan selagi tidak melibatkan keganasan.

Walaupun Ulbricht tumbuh besar untuk mewujudkan perusahaan penjenayah di Silk Road, dia sebenarnya mempunyai pendidikan yang baik.

Ross Ulbricht dibesarkan di pinggir bandar Austin, Texas, dan bahkan menjadi pengakap ketika kecil dan sangat fokus pada pendidikannya.


Sebagai orang dewasa muda, Ulbricht memperoleh biasiswa untuk University of Texas untuk belajar fizik.

Dia kemudian dianugerahkan satu lagi biasiswa di Penn State untuk sarjana dalam sains material dan kejuruteraan.

Semasa di universiti menjadi tertarik dengan libertarianisme, terutama karya-karya Ludwig von Mises. Dia mengembangkan kepercayaan bahawa kawalan pemerintah adalah buruk.

Pada suatu ketika pada tahun 2009 itulah Ulbricht mahukan perubahan dalam hidup dan memutuskan untuk menjadi usahawan.

Dia memulakan syarikat buku terpakai buku Good Wagon dan bahkan menyumbangkan sejumlah hasilnya untuk amal.

Namun, perniagaan itu tidak berjalan dengan baik dan dia menutupnya. Dia juga berusaha untuk menubuhkan pelbagai perniagaan lain, yang kebanyakan gagal.

Selepas itu Ross Ulbricht kononnya mencipta Jalan Sutera.

Bagaimana Jalan Sutera berfungsi?

pasar jalan sutera

Ross Ulbricht menggunakan perkhidmatan tanpa nama Tor untuk menubuhkan laman webnya, perkhidmatan yang sering digunakan oleh orang yang mencari lebih banyak privasi.

Tor pada asalnya ditubuhkan oleh tentera AS tetapi kini sumber terbuka dan dibiayai secara terbuka.

Ross Ulbricht kononnya digunakan nama samaran ‘Pirate Roberts yang ditakuti” (DPR), yang berdasarkan watak dari filem Pengantin Puteri dan ‘Altoid’.

Walaupun menggunakan nama samaran, dia tidak pandai menyembunyikan jejaknya dan tidak sukar baginya untuk dilacak.

Jalan Sutera dinamakan sempena laluan perdagangan bersejarah yang menghubungkan Eropah dengan Asia timur.

Lebih kurang 70% daripada apa yang dijual Laluan Sutera adalah dadah, tetapi ada juga perkhidmatan sah dan produk yang dijual juga.

Perkara-perkara tertentu, seperti pornografi kanak-kanak dan senjata dilarang dalam terma dan syarat laman web ini.

Bitcoin satu-satunya kaedah pembayaran yang disokong. Mereka yang ingin menggunakan perkhidmatan tersebut mesti membeli Bitcoin terlebih dahulu.

Pada titik tinggi, Laluan Sutera kononnya menghasilkan penjualan $ 1.2 bilion dan mempunyai lebih dari 960,000 pengguna, 30% daripadanya dipercayai berasal dari Amerika Syarikat.

Sebelum Silk Road, ada laman web lain yang disebut “Pasar Petani”, sering dianggap sebagai pendahulu, namun ia tidak menggunakan Bitcoin.

Asal-usul Jalan Sutera, seperti Bitcoin, boleh dihubungkan ke pergerakan cypherpunks dan mereka kepercayaan bahawa Internet harus menjadi tempat yang bebas daripada pemerintahan, di mana orang boleh melakukan sesuka hati.

Laluan Sutera juga sangat politik, banyak yang mendaftar kerana menentang perang terhadap dadah, selain daripada menjadi pengedar dadah.

Salah satu misi Silk Road adalah untuk mengurangkan jenayah jalanan dan mengakhiri perang terhadap dadah. Dengan memiliki pasaran dalam talian, ia dapat menjauhkan peniaga dari jalanan.

Percubaan membunuh dan penangkapan Ross Ulbricht

Sepatutnya, DPR merancang untuk menggunakan darknet untuk mengatur enam pembunuhan ke atas orang, namun, ini masih banyak diperdebatkan jika ini tepat.

Tidak ada pembunuhan yang berlaku dan ini bertentangan dengan prinsip Ulbricht mengenai cara-cara tanpa kekerasan.

DPR ingin menggunakan perkhidmatan pembunuhan demi sewa untuk calon pemberi maklumat dan pemeras ugut yang kononnya mengancam untuk mendedahkan identiti ribuan pengguna lain.

Sepatutnya, DPR menawarkan $ 150,000 kepada mana-mana pembunuh bayaran.

Secara keseluruhan, dipercayai bahawa dia menghabiskan lebih dari $ 700,000 untuk perkhidmatan pembunuhan-untuk-menyewa, tetapi tidak ada pembunuhan yang pernah berlaku.

Ross Ulbricht ditangkap di sebuah perpustakaan di San Francisco. Ketika Ulbricht ditangkap, dia menggunakan laman web Silk Road.

Dia menerima hukuman penjara seumur hidup ditambah 40 tahun kerana pengubahan wang haram, penggodaman komputer dan konspirasi untuk mengedar narkotik.

Dianggarkan bahawa pada masa itu Ulbricht ditangkap, dia bernilai $ 28.5 juta.

Tetapi penangkapan Ross Ulbricht tidak langsung mengakhiri Jalan Sutera. Setelah ditutup pada tahun 2013, Silk Road 2.0 meneruskan operasi di bawah pentadbir sebelumnya.

Laluan Sutera 2.0 juga dijalankan oleh seseorang yang memanggil diri mereka sendiri Pirate Roberts yang ditakuti, seterusnya merumitkan isu Ross Ulbricht sebagai DPR.

Walau bagaimanapun, Jalan Sutera 2.0 ditutup dengan pantas pada tahun 2014 oleh FBI dan Europol. Sekali lagi, variasi lain muncul, Jalan Sutera 3.0.

Silk Road 3.0 akhirnya tidak beroperasi pada tahun 2017 kerana kehilangan dana.

Ada yang berpendapat bahawa dengan membawa Jalan Sutera di luar talian, ia hanya berakhir dengan lebih banyak laman web tersembunyi muncul di tempatnya. Tidak mungkin sepenuhnya untuk menghentikan orang daripada menjual dadah secara dalam talian.

Adakah Dread Pirate Roberts benar-benar Ross Ulbricht?

FBI percaya bahawa mereka membongkar DPR ketika mereka menemui catatan lama di Internet yang membincangkan mengenai Jalan Sutera dengan nama samaran ‘Altoid’ yang menyebut nama lengkap dan alamat e-mel Ulbricht. Kesalahan besar bagi pihaknya.

Namun, tidak pernah ada bukti pasti bahawa Ross Ulbricht adalah DPR.

Perlu disebutkan bahawa DPR mungkin bukan hanya satu orang, tidak ada yang dapat memastikan sama ada jumlahnya banyak.

Dalam filem The Princess Bride, Dread Pirate Roberts juga merupakan nama samaran yang diserahkan dari orang yang berbeza.

Ramai yang mahu Ross Ulbricht dibebaskan dan tidak percaya bahawa dia mampu mengupah seseorang kerana dibunuh untuk disewa. Beberapa orang yang menggunakan nama samaran boleh menjelaskan perkara ini.

Walaupun kepercayaan politik Ross Ulbricht digemakan melalui DPR, dia tidak mempunyai pengalaman dalam pengkodan komputer atau penskalaan syarikat internet besar.

Ross menafikan DPR, namun, ketika kes itu sampai ke mahkamah, dia mendakwa bahawa dia memang mencipta Laluan Sutera.

Keluarga Ulbricht tidak tahu apa yang dia lakukan. Dia memberitahu mereka bahawa dia bekerja sebagai pekerja bebas dalam kewangan komputer.

Kejatuhan

gambar bitcoin

Bahkan pada hari ini, pada tahun 2019, enam tahun selepas penangkapan Ulbricht, ahli politik masih memperkatakan mengenai Bitcoin sebagai cara untuk membeli dan menjual ubat yang gelap.

Ikuti siaran Donald Trump Twitter pada 11 Julai 2019, dia, seperti banyak ahli politik lain, masih percaya bahawa Bitcoin dan cryptocurrency pada amnya digunakan untuk melakukan aktiviti haram.

Secara khusus, Trump berkata:

“Saya bukan peminat Bitcoin dan Cryptocurrency lain, yang bukan wang, dan nilainya sangat tidak menentu dan berdasarkan udara tipis. Aset Crypto yang tidak terkawal dapat memudahkan tingkah laku yang menyalahi undang-undang, termasuk perdagangan dadah dan aktiviti haram yang lain….”

Ini adalah masalah besar kerana jika ahli politik mengatakan ini, orang yang tidak tahu apa-apa mengenai cryptocurrency juga akan mempercayainya juga.

Mungkin mereka benar-benar mempunyai masalah dengan tidak mahu namanya disebut, orang dapat menjalankan perniagaan dalam talian tanpa dikesan.

Salah satu perkara baik mengenai Jalan Sutera adalah bahawa ketika berita itu tersebar, ia benar-benar mendapat perhatian Bitcoin dan semakin banyak orang mula tertarik dengannya.

Pasti, walaupun minat ramai orang terhadap Bitcoin pada awalnya adalah kerana Silk Road, mereka dengan cepat melihat faedah lain dari penggunaannya.

Kisah klasik dari semua publisiti adalah publisiti yang baik.

Lebih masa, kemungkinan itu BitcoinImej akan terus bertambah baik seperti acara seperti Laluan Sutera dilupakan dan semakin ramai yang mengetahui faedah menggunakannya.

Adakah orang masih menggunakan Bitcoin untuk aktiviti haram?

bitcoin, aktiviti haram

Ya, malangnya, ini masih berlaku dan banyak cryptocurrency lain juga menghadapi masalah ini.

Namun, harus disebut bahawa sebenarnya, kebanyakan orang yang menggunakan Bitcoin jangan menggunakannya untuk melakukan aktiviti jenayah. Ini adalah mitos.

Lebih jauh dari itu, tunai fizikal jauh lebih menarik bagi penjenayah kerana ia tidak dapat dikesan. Dolar AS, misalnya, jauh lebih banyak digunakan untuk tujuan haram daripada Bitcoin kerana ini.

Seiring berjalannya waktu, semasa peraturan dibuat, mungkin untuk mencegahnya dan mengesan individu yang menggunakan Bitcoin dan cryptocurrency lain untuk menjual produk haram.

Adakah Bitcoin benar-benar layak digunakan untuk melakukan aktiviti haram?

Boleh dikatakan tidak.

Seperti yang mungkin anda ketahui, Bitcoin menggunakan lejar umum di mana semua maklumat mengenai setiap transaksi disimpan.

Walaupun alamat awam tidak dikenali, tidak sukar bagi orang untuk mengetahui siapa yang terlibat dalam membuat transaksi sekiranya anda mengikuti sejarah mereka.

Dengan sedikit kajian, anda dapat mengetahui apakah kemungkinan mereka bertransaksi berdasarkan ukuran urus niaga.

Hari ini, cryptocurrency lain, seperti Monero menjadi lebih popular kerana aktiviti haram kerana mereka tidak menggunakan lejar awam dan semua transaksi tersembunyi.

Para penyelidik juga percaya bahawa Bitcoin yang diperoleh dari Serangan WannaCry kemudian ditukar menjadi Monero.

Dash dan Zcash juga dapat digunakan dengan cara yang serupa dengan Monero juga.

Perkara utama

Sekiranya anda ingat apa-apa dari artikel ini, jadikan ini sebagai perkara utama.

  • Enam tahun kemudian, Bitcoin dan cryptocurrency masih dibelenggu oleh Laluan Sutera. Ramai ahli politik masih memandang cryptocurrency sebagai cara untuk melakukan aktiviti haram, seperti membeli ubat.
  • Ross Ulbricht menjalani dua hukuman seumur hidup ditambah 40 tahun. Kemungkinan dia tidak akan dibebaskan.
  • Mungkin tidak mungkin untuk mencegah orang menjual ubat secara dalam talian. Walaupun Jalan Sutera mungkin hilang, laman web lain muncul di tempatnya yang menawarkan perkhidmatan yang sama.
  • Monero semakin popular kerana aktiviti haram. Tidak seperti Bitcoin, ia tidak menggunakan lejar awam dan transaksi tidak dapat dikesan.

Belajar berniaga dengan kursus cryptocurrency kami

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cryptocurrency lain dan bagaimana memperdagangkannya? Kemudian daftar ke kursus perdagangan cryptocurrency kami!

Sekiranya anda seronok membaca artikel ini dari Pendidikan Perdagangan, sila beri seperti itu dan kongsikan kepada orang lain yang anda rasa mungkin juga menarik.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector