Bandar yang Paling Mesra Crypto Di Seluruh Dunia!

Cryptocurrency adalah mata wang digital yang dibuat dan dikendalikan dengan menggunakan teknik penyulitan canggih, juga dikenali sebagai kriptografi. Dari konsep semata-mata ke salah satu kekuatan terbesar dunia kewangan, pasaran cryptocurrency bersama dengan teknologi blockchain yang sesuai dengannya telah mengubah persepsi yang kita miliki terhadap wang, bank konvensional dan membeli produk dan perkhidmatan.

Dengan penciptaan Bitcoin pada tahun 2009, cryptocurrency telah menjadi fenomena global yang diketahui oleh kebanyakan orang. Hari ini, duit syiling crypto teratas seperti Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple dan banyak lagi terus menjaringkan satu tahun demi tahun yang hebat, setelah mencapai permodalan pasaran sebanyak $ 800 Billion pada tahun 2018.

Persoalan di fikiran semua orang adalah adakah mata wang alternatif ini suatu hari akan menggantikan mata wang konvensional atau hanya jangka masa pendek yang akan mati dalam beberapa tahun? Soalan itu masih perlu dijawab.

Satu perkara yang pasti, peminat dan penyokong cryptocurrency terus bertambah. Dengan populariti cryptocurrency yang semakin meningkat, terutamanya disebabkan oleh sifat teknologi blockchain yang terdesentralisasi, bersama dengan fakta bahawa berjuta-juta orang dari seluruh dunia mempunyai dompet digital dengan satu atau banyak cryptocurrency yang berbeza, permintaan untuk membayar dengan cryptocurrency untuk produk atau perkhidmatan telah berkembang.

Sekiranya anda gemar melakukan perjalanan dan juga peminat cryptocurrency, yang lebih suka menggunakan duit syiling digital dan bukannya wang tunai, terdapat banyak bandar di seluruh dunia yang menerima pembayaran cryptocurrency. Untuk kemudahan anda, kami di Trading Education hadir senarai bandar yang mesra kripto di mana anda boleh menghabiskan duit syiling anda tanpa risau. Ini adalah masa percutian cryptocurrency!

Apakah beberapa bandar yang paling mesra kripto di seluruh dunia?

Amsterdam, Belanda

Amsterdam, bandar yang paling mesra kripto

Selain menjadi rumah kepada banyak aktiviti menarik dan salah satu destinasi pelancongan yang paling popular di Eropah, ibu negara Belanda cukup terkenal dengan seberapa terbuka terhadap cryptocurrency dan Bitcoin. Amsterdam adalah rumah bagi pemula Bitcoin terkemuka, termasuk BitPlay dan BitFury. Bukan hanya itu tetapi terdapat 74 peniaga yang menerima Bitcoin dan satu ATM Bitcoin untuk setiap 800,000 orang. Anda juga boleh melakukan aktiviti yang menyeronokkan, seperti mengunjungi Kedutaan Bitcoin! The Kedutaan Bitcoin di Amsterdam adalah tempat komuniti crypto mempromosikan Bitcoin secara aktif melalui pelbagai usaha. Juga, pada tahun 2015, Amsterdam membuka Bitcoin Boulevard yang terkenal, yang merupakan jalan di mana kebanyakan pedagang menerima Bitcoin sebagai pembayaran untuk perkhidmatan dan produk mereka.

Orang Eropah sudah menyebut Amsterdam sebagai rumah untuk “tempat permulaan crypto yang berkembang maju”.

Toronto, Kanada

Toronto, bandar yang paling mesra kripto

Kanada terkenal sebagai salah satu negara yang paling dialu-alukan untuk blockchain dan cryptocurrency. Peraturan untuk cryptos dan ICO cukup ringan, dibandingkan dengan negara lain, dan sikap pemerintah secara keseluruhan cukup menyokong.

Sepanjang 10 tahun yang lalu, Toronto telah menjadi salah satu bandar paling mesra kripto di dunia, yang menjadi tuan rumah sejumlah syarikat kripto yang cukup berjaya. Contohnya, dompet cryptocurrency yang mapan, yang dinamakan Desentral, yang juga mencipta Jaxx, adalah contoh syarikat crypto Kanada yang menjadi besar di seluruh dunia.

Selain itu, terdapat lebih dari 200 ATM crypto, yang tersebar di Toronto. Di peringkat seluruh dunia, ini adalah salah satu jumlah ATM terbesar yang boleh didapati di sebuah bandar.

Prague, Republik Czech

Prague, bandar yang paling mesra kripto

Selain terkenal dengan minuman bir yang luar biasa, Prague juga merupakan salah satu tempat terbesar di Eropah (dan di dunia) menerima cryptocurrency. Sekiranya anda melancong ke Prague, anda boleh menyewa apartmen dengan mudah dan membayarnya dengan cryptocurrency, membayar makanan anda di banyak restoran dan membeli banyak produk dan perkhidmatan.

Prague juga telah menganjurkan salah satu persidangan berkaitan cryptocurrency dan blockchain terbesar di Eropah.

Selain itu, terdapat bar espresso terkenal, yang disebut kopi Bitcoin, di mana satu-satunya kaedah pembayaran yang diterima ialah Bitcoin. Pangsapuri kedua di dunia yang dibeli menggunakan cryptocurrency terletak di Prague. Ia dibeli pada tahun 2017 dengan harga 35 Bitcoin.

Ringkasnya, Prague adalah salah satu pemimpin revolusi crypto di Eropah, selain menjadi salah satu bandar tertua dan paling bersemangat di benua ini.

Zug, Switzerland

Zug, bandar yang paling mesra kripto

Apabila anda memikirkan Switzerland, anda mungkin membayangkan coklat, pergunungan yang indah, yodelling dan banyak wang. Kerana reputasinya mempunyai banyak dan banyak wang, Switzerland telah menjadi salah satu penerapan cryptocurrency yang paling awal. Banyak syarikat blockchain telah membuka markas mereka di sana, meletakkannya di peta untuk pasaran tempatan cryptocurrency yang mapan, dan tentu saja, keindahan alam sekitarnya.

Sekiranya anda pergi ke Zug, anda boleh mengunjungi House of Wines dan membayar botol yang indah dengan cryptocurrency. Anda juga boleh menemui doktor gigi yang menerima cryptocurrency. Walaupun Zug adalah sebuah kota kecil dan kurang dikenali sebagai beberapa bandar lain dalam senarai, ia dianggap sebagai salah satu bandar yang paling maju dari segi teknologi pada skala global. Zug juga mendapat julukan “Crypto Valley”.

Beberapa tahun yang lalu, Zug bahkan menjadi bandar pertama yang menerima Bitcoin kerana membayar cukai. Pada dasarnya adalah surga di Bumi untuk peminat cryptocurrency.

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, bandar yang paling mesra kripto

Walaupun ibukota Slovenia adalah salah satu kota terkecil di Eropah, ia tidak pernah berhenti mengesankan dunia ketika datang ke inovasi teknologi dan penerapan teknologi blockchain.

Ljubljana adalah rumah bagi pusat membeli-belah Bitcoin pertama di dunia, Bandar Bitcoin. Seperti yang anda sangka, semua pedagang yang telah membuka kedai (yang lebih dari 500), di mall tersebut menerima Bitcoin sebagai pembayaran dan menggunakan teknologi blockchain. Ia bukan hanya pusat membeli-belah. Ia juga berfungsi sebagai pusat perniagaan dan rekreasi yang besar.

Sebagai tambahan, Setem bit, salah satu pertukaran crypto yang paling popular, telah menubuhkan ibu pejabatnya di Ljubljana.

Semua ini telah membuka seluruh pasaran Slovenia kepada cryptocurrency dan pasti mendorongnya ke penggunaan umum.

Bandar ini juga dipuji kerana keindahannya, jadi jika anda ingin menjelajahinya sambil minum secawan kopi yang anda beli dengan kripto.

San Francisco, California

San Francisco, bandar yang paling mesra kripto

Tidak menghairankan apabila melihat San Francisco dalam senarai kami kerana ini adalah Mekah berteknologi terbaik di California. Bandar ini mempunyai hampir 200 pedagang yang menerima Bitcoin dan kira-kira 60 ATM yang memproses penukaran cryptocurrency. Itu sama sekali tidak terdengar buruk, memandangkan jumlah penduduk yang agak kecil iaitu 837,000 orang.

Lebih jauh dari itu, San Francisco adalah rumah bagi Pangkalan Wang Syiling – salah satu platform pertukaran cryptocurrency yang paling terkenal, serta syarikat pencipta di belakang salah satu dompet cryptocurrency yang paling selamat dan popular.

Banyak syarikat cryptocurrency dan blockchain lain memilih San Francisco untuk markas mereka kerana pasaran blockchainnya yang pantas dan penduduk yang obsesif blockchain.

Buenos Aires, Argentina

Buenos Aires, bandar yang paling mesra kripto

Ibu kota dan bandar terbesar di Argentina, Buenos Aires, juga merupakan bandar Bitcoin terkemuka di Amerika Selatan. Buenos Aires mempunyai lebih daripada 130 pedagang yang menerima Bitcoin dan semakin banyak ATM Bitcoin di bandar ini, dengan populasi 2.9 juta orang.

Di sebuah negara yang terkenal dengan krisis mata wang yang sedang berlaku, Bitcoin pasti mendapat tempat hangat untuk menetap. Negara ini masih belum pulih dari kemelesetan yang mendalam dari beberapa tahun yang lalu. Tahun lalu, inflasi di Argentina mencapai lebih dari 25%.

Penurunan peso Argentina dan kawalan modal yang ketat yang dipasang oleh pemerintah menjadikan banyak orang Argentina beralih kepada cryptocurrency, terutamanya Bitcoin.

Persidangan Bitcoin pertama di Amerika Latin juga diadakan di Buenos Aires tahun lalu. Banyak syarikat permulaan seperti Ripio, Buda dan SatoshiTango juga muncul di bandar.

Jacksonville, Florida

Jacksonville, bandar yang paling mesra kripto

Bandar terbesar di Florida, Jacksonville, telah membuat beberapa langkah luar biasa dalam beberapa tahun kebelakangan berkaitan dengan penggunaan dan penyatuan crypto. Dengan populasi sekitar 800,000 orang, Jacksonville mempunyai 20 ATM cryptocurrency, tersebar di seluruh bandar.

Selain itu, topik lain yang berkaitan dengan cryptocurrency Jacksonville menonjol adalah pelaburan crypto. Dari segi pegangan cryptocurrency setiap orang, tidak ada bandar lain yang dapat menandingi kedudukan Jacksonville. Rata-rata pegangan cryptocurrency bagi setiap penduduk Jacksonville berjumlah lebih dari $ 31,000. Bandar yang berada di kedudukan tepat setelah Jacksonville adalah Memphis, Tennessee dengan $ 15,700 seorang.

Vilnius, Lithuania

Vilnius, bandar yang paling mesra kripto

Ibu kota Lithuania, Vilnius, bukan sekadar tempat terbaik untuk menghabiskan percutian anda. Ia merupakan pelopor digital mutlak dan hab utama untuk fintech.

Ibukota terkenal kerana berpandangan ke depan dan menjadi tuan rumah pemain global seperti Uber dan Google, serta startup yang dibangunkan secara tempatan menakluki dunia, seperti Trafi dan Vinted.

Satu lagi perkara yang perlu disebutkan ialah bahawa pembunuh bank yang diisytiharkan sendiri oleh Britain, Revolut yang diperoleh adalah lesen perbankan pertama di Vilnius.

Terdapat banyak pemandangan bersejarah yang dapat dilihat di ibukota Lithuania tetapi dengan kemajuan besar dalam sektor teknologi kewangan, anda juga dapat menemukan tempat, kafe, kedai makanan, restoran, pusat kecergasan dan banyak lagi tempat yang anda boleh bayar dengan Bitcoin.

Hong Kong, China

Hong Kong, bandar yang paling mesra kripto

Hong Kong pastinya merupakan salah satu tempat terpanas untuk perniagaan dan kewangan di dunia.

Pada tahun 2017, China melarang cryptocurrency dan ICO dengan berkesan. Pada tahun 2018, hubungan antara China dan cryptocurrency menjadi lebih rumit setelah China melarang dan menyekat lebih daripada 120 pertukaran crypto.

Dengan berbuat demikian, banyak perusahaan cryptocurrency, pertukaran dan ICO pergi ke kawasan berdekatan untuk mencari persekitaran yang lebih mesra untuk menjalankan perniagaan mereka. Satu kawasan adalah Hong Kong, yang walaupun sebahagian dari China mempunyai bidang kuasa sendiri.

Sebagai contoh, Sidang Kemuncak Global Blockchain dipindahkan ke Hong Kong dari Beijing pada tahun 2018. Salah satu bursa terbesar di dunia, Binance, juga membuka pejabat di Hong Kong tahun lalu.

Cryptocurrency adalah bentuk pembayaran yang sah di Hong Kong. Banyak peruncit di bandar ini menerima cryptocurrency. Rangkaian penjualan cryptocurrency luar talian dijangka dibina untuk mengembangkan lagi penggunaan cryptocurrency di ruang niaga.

Perkataan Akhir

Keputusan terakhir adalah bahawa terdapat banyak bandar di seluruh dunia yang telah mula menggunakan cryptocurrency dan mengintegrasikannya ke dalam kehidupan seharian tempatan. Penerapan menunjukkan dalam bentuk pedagang yang menerima Bitcoin dan cryptocurrency lain, serta dalam persekitaran yang baik untuk syarikat cryptocurrency, ICO dan usaha blockchain lain.

Kami menjangkakan bahawa penerimaan cryptocurrency secara besar-besaran akan terus meningkat kerana penggunaannya di seluruh dunia terus meningkat.

Setiap negara mempunyai peraturan dan undang-undang tersendiri yang tidak dapat mempengaruhi penggunaan mata wang ini dan di beberapa negara, bahkan menyekat sepenuhnya. Walau bagaimanapun, banyak tempat di seluruh dunia telah mengenali potensi dan mengadopsi teknologi baru lebih awal, menjadikannya mesra kripto.

Sekiranya anda peminat cryptocurrency atau profesional dan mencari tempat kediaman baru atau tempat percutian di mana anda boleh menghabiskan cryptocurrency, artikel ini adalah tempat yang bagus untuk memulakan carian anda dengan.

Pilih destinasi anda, siapkan dompet digital anda dan nikmati percutian anda!

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cryptocurrency dan cara memperdagangkannya?

Daftar ke kursus perdagangan cryptocurrency Trading Education!

Sekiranya anda senang membaca artikel ini dari Trading Education, sila beri like dan kongsikan kepada orang lain yang anda rasa mungkin menarik juga.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me