EOS vs Ethereum: Adakah EOS Lebih Baik Daripada Ethereum?

EOS vs Ethereum: Adakah EOS Pelaburan Lebih Baik Daripada Ethereum

Adakah EOS lebih baik daripada Ethereum? Platform blockchain mana yang menawarkan lebih banyak inovasi? Adakah EOS pelaburan yang lebih baik daripada Ether?

Jika anda berpendapat bahawa Alien vs Predator adalah pertempuran terbesar abad ini, bersiaplah untuk pertarungan antara EOS dan Ethereum.

Kami di Trading Education dapat membantu anda mengetahui lebih lanjut mengenai dunia crypto dan bagaimana untuk memperdagangkan cryptocurrency seperti pro. Ikuti kursus cryptocurrency kami dan ketahui apakah EOS lebih baik daripada Ethereum.

Sekiranya anda merasa bingung cuba mengolah ‘EOS vs. Ethereum – Adakah EOS lebih baik daripada Ethereum?’, Teruskan membaca. Kami telah mengumpulkan panduan lengkap supaya anda dapat memilih mana yang lebih baik.

Apa itu Ethereum?

Adakah EOS lebih baik daripada Ethereum? Sebelum kita mula meneroka kebaikan dan keburukan EOS dan Ethereum, kita harus menerangkan apa yang ingin dicapai oleh cryptos ini. Seperti yang kita ketahui, Ethereum adalah aset digital kedua paling popular dan diperdagangkan.

Ethereum adalah platform berasaskan blockchain sumber terbuka, dicipta oleh Vitalik Buterin, yang memudahkan penggunaan kontrak pintar dan aplikasi terdesentralisasi (dApps). Sebenarnya, Ethereum dianggap raja kontrak pintar.

Di samping itu, Ethereum menyokong sebilangan besar token, seperti ERC-20, serta banyak permainan crypto. Ethereum bukan mengenai perbincangan kosong, tetapi keberkesanan sebenar!

Tidak hairanlah Ethereum’s Ether adalah salah satu syiling yang paling menjanjikan untuk diperdagangkan. Tidak seperti Bitcoin, Ethereum tidak berkemas, dengan lebih daripada 113,448,141 Ether dalam edaran.

Ethereum terus bertambah baik dan dipercayai bahawa Ethereum 2.0, lelaran kedua Ethereum akan memberi impak besar kepada dunia pelaburan, dengan fokus pada kecekapan tenaga dan penekanan dan bukannya perlombongan.

Apa itu EOS?

Memandangkan kemampuan Ethereum, sukar untuk membayangkan platform yang dapat mengunggulinya. Jadi, bolehkah EOS lebih baik daripada Ethereum?

EOS juga merupakan platform terdesentralisasi yang memungkinkan penggunaan kontrak pintar dan dApps, yang menjadikannya salah satu pesaing utama Ethereum. Platform blockchain ini dilancarkan pada 31 Januari 2018 dan dalam beberapa tahun lagi, ia berjaya mendapat tempat ke-13 CoinMarketCap pada masa penulisan.


Ia mungkin pembunuh Ethereum yang paling mungkin dan pada pandangan pertama nampaknya berusaha melakukan segala yang lebih baik daripada Ethereum. Namun, pada hakikatnya, ia mempunyai lebih banyak tawaran daripada menggantikan Ethereum!

EOS dapat merevolusikan bagaimana pengguna berinteraksi dengan teknologi blockchain. Bagaimana? Teruskan membaca!

Apa yang cuba dicapai oleh EOS?

Bagaimana EOS boleh menjadi platform dan pelaburan yang lebih baik daripada Ethereum? Yang benar adalah bahawa Daniel Larimer, CTO di belakang EOS, mendakwa bahawa tidak ada platform blockchain yang dapat memberikan prestasi yang diinginkan oleh orang biasa. Dia berpendapat bahawa orang biasa tidak begitu mementingkan desentralisasi, mereka mementingkan prestasi.

Dengan EOS, Larimer ingin membuat platform untuk dApps yang akan berfungsi seperti yang orang mahukan. Itulah sebabnya saingan utama mereka adalah Ethereum! EOS berusaha menjadikannya lebih mudah untuk membuat dApps berbanding dengan Ethereum.

Sepatutnya, EOS memerlukan pengekodan yang kurang kerana ia menyediakan lebih banyak ciri asas daripada Ethereum dan lebih mudah untuk belajar menggunakan dan menavigasi. Ini sangat penting kerana kebanyakan orang tidak mempunyai pengetahuan teknikal untuk menggunakan Ethereum.

EOS juga menyediakan pengurusan pangkalan data dan pengurusan akaun untuk meningkatkan pengalaman pengguna.

Larimer mendakwa bahawa EOS suatu hari berpotensi menangani berjuta-juta transaksi sesaat (tps). Namun hari ini, mereka mendakwa mereka mampu mengendalikan 1,000 hingga 8,000 tps. Perlu dinyatakan bahawa sehingga EOS mencapai prestasi puncak, kita tidak akan tahu apakah ini benar atau mungkin.

Bagaimana EOS Berfungsi?

cryptocurrency eos

Bolehkah EOS mencapai matlamatnya? Bolehkah ia menjadi lebih baik daripada Ethereum? Mari lihat bagaimana EOS berfungsi dengan betul!

Perkara yang paling penting untuk diketahui mengenai EOS ialah EOS adalah blockchain dan koin, dan EOS.IO pada dasarnya adalah sistem operasi yang berfungsi di atas blockchain.

EOS.IO dibandingkan dengan Play Store Google dan App Store Apple kerana mudah untuk mengatur dan menggunakan aplikasi. Sistem ini menjadikan penggunaan blockchain EOS lebih mudah, yang sangat penting untuk menarik lebih banyak orang untuk melabur dalam EOS.

Duit syiling EOS berfungsi blockchain EOS dan menggunakan a bukti algoritma saham yang didelegasikan. Ia adalah sumber terbuka dan sesiapa sahaja boleh menggunakannya untuk membuat kontrak pintar berprestasi tinggi. Dengan kata lain, EOS dirancang agar lebih berfungsi untuk perniagaan dan pengguna untuk membuat aplikasi berasaskan blockchain dengan cara yang jauh lebih mesra pengguna daripada Ethereum.

Betul! Salah satu idea utama di sebalik EOS adalah membuat aplikasi blockchain yang berfungsi seperti aplikasi berasaskan web. Perhatikan bahawa setakat ini, aplikasi blockchain belum berjaya menghasilkan prestasi yang sama dan mereka percaya ini akan menghentikan penggunaan secara besar-besaran.

Tambahan pula, EOS mempunyai pemerintahan yang terdesentralisasi dengan perlembagaan. Ini adalah salah satu ciri utama yang diyakini oleh para pengasas adalah penting untuk mewujudkan sistem yang adil. Mereka mendakwa yang menyebabkan EOS lebih terdesentralisasi daripada Bitcoin dan Ethereum seperti juga lebih banyak tempat di mana syiling EOS dibuat.

Sepatutnya Bitcoin dikendalikan oleh empat kumpulan perlombongan dan Ethereum oleh dua. Ini bermaksud hampir semua kekuatan dikendalikan oleh kumpulan-kumpulan ini. EOS, sebaliknya, mempunyai 21 pihak berkepentingan yang merupakan pembuat blok, bukan pelombong.

Ini membahagikan kuasa secara signifikan dan harus membawa kepada struktur pemerintahan yang lebih terdesentralisasi. Ini juga penting kerana jika kumpulan perlombongan ini dihentikan, ia boleh memberi kesan negatif terhadap cryptocurrency dan menghentikan pengesahan transaksi.

Akhir sekali, menurut Larimer, EOS mempunyai pengalaman pengguna yang lebih baik; walaupun perkara yang mudah tetapi penting seperti pemulihan kata laluan lebih selamat.

Pasukan Di Sebalik EOS

pasukan di belakang eos

Untuk cryptocurrency, seperti EOS dan Ethereum, kita harus perhatikan bahawa popularitinya juga dipengaruhi oleh sentimen. Sebenarnya, pasukan di belakang platform mungkin memainkan peranan penting.

Daniel Larimer, pencipta EOS, misalnya, adalah tokoh popular di dunia crypto. Dia juga pencipta bersama Steemit dan Bitshares.

Perhatikan bahawa Steemit adalah platform media sosial dan blog yang memberi ganjaran kepada pengguna kerana menerbitkan dan mengurus kandungan dalam cryptocurrency. Larimer sangat aktif di Steemit, menyiarkan mengenai EOS.

Bitshares, sebaliknya, adalah platform terdesentralisasi untuk berdagang cryptocurrency menggunakan teknologi blockchain.

Larimer telah mengambil pengalamannya dari kedua projek tersebut ke dalam EOS. Kini Daniel Larimer adalah CTO di Sekat. Satu, yang merupakan organisasi yang memiliki EOS. Dia percaya bahawa aplikasi yang terdesentralisasi tidak dapat bersaing dengan aplikasi terpusat sehingga dapat berkinerja lebih baik daripada mereka. Larimer juga tidak mempercayai cara kekerasan untuk menegakkan pemerintahan platform yang terdesentralisasi.

Di sini kita juga harus menyebut Brendan Blumer. Blumer adalah Ketua Pegawai Eksekutif Block.One. Dia adalah usahawan dan pelabur bersiri. Blumer mempunyai banyak pengalaman dalam perniagaan teknologi, aktif sejak usia 15 tahun di mana dia mula menjual aset permainan maya.

Memandangkan pengaruh mereka dalam dunia perdagangan kripto, tidak hairanlah pasukan di belakang EOS dapat memainkan peranan penting dalam pertempuran EOS vs Ethereum.

Bagaimana Prestasi EOS?

grafik harga eos

Keupayaan hebat, pasukan yang inovatif… Bolehkah EOS mengatasi Ethereum? Mari kita lihat harga EOS!

Pada masa penulisan, satu token EOS berharga $ 2.53, mempunyai jumlah cap pasaran $ 2,371,458,834, dan bekalan yang beredar sebanyak 937.809.754 EOS.

Menariknya, EOS dipenuhi dengan banyak kegembiraan ketika diluncurkan dan mendapat nilai hampir seketika.

Selepas pembetulan harga, ia naik ke paras tertinggi $ 18 per duit syiling dan permodalan pasaran $ 10 bilion pada Januari 2018. Kemudian, ia mencapai tahap tertinggi sepanjang masa $ 21 per duit syiling dan jumlah permodalan pasaran sebanyak $ 17 bilion pada bulan April 2018.

Sejak itu, kegembiraan di sekitar EOS telah matang dan harga berkisar antara terendah $ 1,81 setiap duit syiling dan tertinggi $ 5,93.

Jangan lupa ICO EOS menggunakan Ethereum untuk menjadi tuan rumahnya dan berlangsung selama setahun. Ada yang menganggap ini pelik; namun, Larimer mengatakan bahawa kedua Ethereum dan Bitcoin lebih lama. Secara keseluruhan, mereka berjaya mengumpulkan sekitar $ 4 bilion.

Ketika EOS berkembang dan fitur baru ditambahkan, harganya kemungkinan akan meningkat atau menurun jika tidak diterima dengan baik. Kini EOS adalah salah satu duit syiling yang paling popular untuk dilaburkan; duit syiling yang mesti anda perhatikan dengan teliti.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cryptocurrency lain dan bagaimana memperdagangkannya? Kemudian daftar ke kursus perdagangan cryptocurrency kami!

Sudahkah Anda Menimbang Membeli EOS?

Bagaimana Prestasi Ethereum?

Ethereum juga mempunyai perjalanan yang menarik. Dua tahun selepas Vitalik Buterin mengusulkan Ethereum, protokol tersebut dilancarkan pada bulan Julai 2015.

Walau bagaimanapun, pada tahun 2016, sistem ini digodam; $ 60 juta dicuri melalui dApp yang dirancang untuk menjadi dana modal teroka, The DAO. Hasilnya, Ethereum Classic (ETC) dibuat dan blockchain Ethereum terbelah.

Acara utama lain untuk Ethereum ialah permainan berasaskan blockchain CryptoKitties, dilancarkan pada tahun 2017. Percaya atau tidak, pengguna tergila-gila dengan kucing maya Ethereum dan blockchain tersumbat.

Betul! Terdapat banyak orang yang sanggup membayar banyak wang untuk mendapatkan kucing digital. Pembelian paling mahal adalah dari Naga kucing yang popular, bernilai 600 ETH atau kira-kira $ 170,000.

Walaupun naik dan turun, Ethereum berjaya menjadi salah satu aset terkuat pada tahun 2020, dengan cap pasaran $ 51,507,291,691. Sehingga November 2020, satu ETH ialah $ 454, mengikut CoinMarketCap.

Beberapa pakar percaya bahawa Ethereum mungkin akan mencapai potensinya dalam beberapa tahun ke depan. Jadi, jika anda sanggup melabur di Ethereum dan bukannya EOS, terus memerhatikan harga ETH dengan teliti!

Sudahkah Anda Menimbang Membeli Ethereum?

Isu Dengan EOS

Sebelum anda membuat kesimpulan bahawa EOS lebih baik daripada Ethereum, kita harus menyebutkan bahawa EOS mempunyai banyak masalah. Betul! Walaupun terdapat banyak berita baik, EOS bukan tanpa masalah.

Sebagai contoh, Weiss Crypto Ratings mendakwa bahawa EOS mempunyai masalah dengan pemusatan. Pada tahun 2019, Weiss menurunkan penilaian EOS setelah mereka membuat kesimpulan bahawa EOS tidak bersedia melakukan cukup untuk meningkatkan desentralisasi.

Walau bagaimanapun, ini mungkin disebabkan EOS sangat muda dan, oleh itu, sebelum dapat diterima pakai sepenuhnya akan menghadapi masalah pemusatan.

Yang mengatakan, masalah utama yang dialami EOS adalah pepijat. Terdapat banyak masalah sejak awal dan pengkritik tertanya-tanya apakah pasukan EOS menguji kemas kini dengan tepat sebelum meletakkannya di jaring utama.

Dalam salah satu bug yang paling baru, pengeluaran blok terpaksa dihentikan, dan pasukan EOS terpaksa mengadakan panggilan persidangan dengan pengeluar blok, yang menyebabkan mereka mengembalikan kod ke kemas kini sebelumnya.

Walau bagaimanapun, harus disebutkan bahawa Bitcoin dan Ethereum, serta banyak cryptocurrency lain, mempunyai masalah ketika mereka bermula.

Terakhir, kita harus menyebutkan bahawa orang lain telah membuat spekulasi bahawa EOS mungkin menghadapi masalah pengawalseliaan di AS kerana bagaimana mereka menjalankan ICO mereka, mendakwa bahawa mereka pergi terlalu jauh, dan mungkin menjadi masalah bagi mereka kelak. Perhatikan bahawa warganegara AS tidak dibenarkan mengambil bahagian dalam ICO (begitu juga orang Cina).

Jangan lupa bahawa peraturan kripto berbeza dengan ketara di seluruh dunia. Di sini anda dapat mengetahui lebih lanjut mengenai bandar yang paling mesra kripto di seluruh dunia.

Isu Dengan Ethereum

Seperti yang dinyatakan di atas, dunia crypto mempunyai banyak cabaran teknologi dan peraturan untuk ditangani.

Sama seperti crypto lain, misalnya, Ethereum mempunyai beberapa masalah serius masalah skalabiliti. Perhatikan bahawa menurut para pakar, salah satu alasan utama untuk masalah skalabilitas tersebut adalah kenyataan bahawa “setiap simpul harus memproses setiap transaksi.”

Peningkatan jumlah pengguna menambah bahan api dan membawa kepada masalah teknologi yang berbeza dan masa pemprosesan yang perlahan.

Walaupun pasukan di belakang Ethereum percaya bahawa Ethereum 2.0 akan membantu menyelesaikan masalah lebih lanjut dengan kapasiti sistem, hanya masa yang akan memberitahu.

Masalah lain ialah Bayaran tinggi Ethereum. Jangan lupa bahawa pengguna perlu membayar gas, yuran di Ether, untuk menjalankan kontrak pintar. Bayaran ini dikenakan kepada pelombong atau pemilik nod. Memandangkan cryptos bertujuan untuk membuat transaksi lebih murah dan cepat, kos yang tinggi boleh mendorong pengguna dan peminat pergi.

Selain itu, pengalaman pengguna juga mungkin menderita, jadi tidak menghairankan bahawa banyak pengguna beralih kepada alternatif Ethereum, seperti EOS.

Soalan Penting: Adakah EOS Lebih Baik Daripada Ethereum?

eos vs ethereum

Oleh itu, adakah EOS lebih baik daripada Ethereum? Jawapan ringkas: masih terlalu awal untuk dinyatakan (kejutan, kejutan!).

Oleh kerana Larimer dan Vitalik bertujuan untuk mendesentralisasi organisasi dan mata wang dan mewujudkan dunia kewangan yang lebih telus, banyak orang membandingkan EOS dengan Ethereum.

Walau bagaimanapun, perbandingannya tidak selalu jelas. Kedua-duanya masih eksperimen dan akan berubah dari masa ke masa. Pasukan di belakang EOS pasti yakin ia lebih baik, tetapi perbandingan yang tepat antara keduanya mungkin tidak dapat dilaksanakan sehingga mereka berjalan dengan kapasiti penuh.

EOS jauh lebih muda daripada Ethereum dan ada yang percaya ia dapat mengatasi masalah Ethereum.

Tetapi Ethereum masih berubah juga. Vitalik Buterin telah mengatakan bahawa Ethereum akan menjadi jauh lebih cepat setelah berlakunya pelanggaran dan Plasma. Buterin percaya bahawa Ethereum mungkin dapat mencapai puluhan ribu tps.

Penting juga untuk menyedari bahawa salah satu perbezaan utama antara EOS dan Ethereum ialah mereka mempunyai ideologi yang bersaing. Dengan Ethereum, pengguna kontrak pintar mesti membayar gas untuk menggunakannya. Dengan EOS, pemaju adalah orang yang mesti membayar petrol.

Ethereum mungkin mempunyai masalah dengan keserasian ke belakang semasa penskalaan; EOS mungkin tidak menghadapi masalah seperti itu.

Perbezaan utama lain antara EOS dan Ethereum adalah bahasa pengaturcaraan yang mereka gunakan. Ethereum menggunakan bahasa pengaturcaraannya sendiri, Solidity, sementara EOS menggunakan C++. Oleh kerana C ++ sudah diterima secara meluas, ini mungkin bermaksud bahawa EOS akan lebih mudah diadopsi daripada Ethereum.

Yang mengatakan, C ++ telah semakin lama semakin popular; memaksa EOS untuk menambahkan lebih banyak bahasa pengaturcaraan pada masa akan datang, seterusnya mempercepat penggunaan.

Mungkin salah satu perbezaan terbesar antara EOS dan Ethereum adalah dengan EOS, pengguna dapat mengemas kini kontrak pintar. Pada kontrak pintar Ethereum tidak berubah, yang bermaksud apabila aktif, kontrak tersebut tidak dapat dihentikan. Namun, perlu disebutkan bahawa mengemas kini kontrak pintar boleh menjadi risiko keselamatan.

Adalah logik juga untuk menganggap bahawa ketika teknologi blockchain terus berkembang, EOS dan Ethereum akan mempunyai lebih banyak pesaing untuk ditangani. Ambil NEO, sering dipanggil Ethereum China, sebagai contoh! Crypto mana yang akan menang? Hanya masa akan menentukan!

Perkara utama

Sekiranya anda ingat apa-apa dari artikel kami Adakah EOS Lebih Baik daripada Ethereum ?, jadikan perkara utama ini:

  • Pertempuran EOS vs Ethereum adalah salah satu kawasan paling menarik di dunia crypto.
  • Dengan menggunakan EOS.IO, EOS jauh lebih mesra pengguna daripada kebanyakan cryptocurrency. Ini adalah masalah besar kerana setakat ini kebanyakan platform dApp terlalu rumit untuk digunakan oleh orang biasa.
  • Daniel Larimer berada di belakang EOS. Larimer sangat terkenal di dunia cryptocurrency dan sebelum ini mengusahakan Bitshares dan Steemit.
  • Perbezaan utama antara EOS dan Ethereum ialah pemaju membayar kontrak pintar. Di Ethereum, pengguna mesti membayar gas untuk menggunakan kontrak pintar.
  • Kami masih belum mengetahui sama ada EOS itu nyata Pembunuh Ethereum. Masih terlalu awal untuk meramalkan sejauh mana prestasi EOS.

Crypto mana yang lebih baik? Mana yang akan menakluki dunia? Hanya masa akan menentukan.

Sehingga itu, jangan ragu untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perdagangan kripto. Kami di Trading Education dapat membimbing anda melalui perjalanan pembelajaran anda. Belajar berniaga EOS dengan kursus cryptocurrency kami dan menjadi crypto ace.

Kata Akhir

Sama ada anda seorang peniaga crypto yang berpengalaman atau mengambil langkah pertama anda ke sektor ini, EOS dan Ethereum berpotensi menjadi pesaing kuat untuk portfolio pelaburan anda. Kami berharap panduan perbandingan ini dapat membantu mengungkap kripto utama ini untuk anda.

Sekarang anda tahu perbezaan utama antara EOS dan Ethereum. Sekiranya anda merasa terinspirasi untuk mula melabur dalam Ethereum dan / atau EOS, atau artikel ini telah memberikan sedikit gambaran tambahan mengenai pengetahuan pelaburan anda yang ada, anda mungkin senang mengetahui hal itu etoro memberikan kemampuan untuk melabur dalam aset Crypto dan CFD sehingga 90+ cryptocurrency. Pelabur EOS DAN Ethereum dapat membina portfolio yang pelbagai dengan syiling yang paling popular.

EOS VS. Ethereum – Infografik

eos vs ethereum infographic

Sekiranya anda seronok membaca artikel kami Adakah EOS Lebih Baik Daripada Ethereum?, sila beri seperti itu dan kongsikan kepada orang lain yang anda rasa mungkin juga menarik.

Adakah anda berfikir bahawa EOS lebih baik daripada Ethereum? Adakah anda akan melabur dalam EOS? Wang syiling apa yang akan anda jual? Beritahu kami dalam komen di bawah.

Penafian: Cryptocurrency sangat tidak menentu. Modal anda berisiko dan prestasi masa lalu bukanlah petunjuk hasil yang akan datang.

Harap maklum bahawa CFD adalah instrumen yang kompleks dan berisiko tinggi kehilangan wang dengan cepat kerana leverage. 62% akaun pelabur runcit kehilangan wang ketika berdagang CFD dengan penyedia ini. Anda harus mempertimbangkan sama ada anda memahami bagaimana CFD berfungsi, dan adakah anda mampu mengambil risiko kehilangan wang anda yang tinggi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector