Ethereum Vs. Bitcoin: Adakah Ethereum Pelaburan Lebih Baik daripada Bitcoin?

Bitcoin vs. Ethereum: Mana Yang Harus Anda Beli?

Bitcoin dan ethereum adalah dua cryptocurrency terbesar. Tetapi adakah ETH merupakan pelaburan yang lebih baik?

Adakah Ethereum Lebih baik dari Bitcoin? Ethereum mempunyai teknologi yang lebih baik dan memberikan lebih banyak kegunaan daripada Bitcoin, namun Bitcoin mempunyai bekalan yang lebih rendah dan lebih banyak cecair daripada ETH.

Isi kandungan:

Ethereum vs Bitcoin: Mana Yang Lebih Baik Beli?

Ethereum vs Bitcoin: Perbezaan Kritikal Antara Keduanya

Ethereum vs Bitcoin: Apakah Perbezaan Antara Kedua-duanya?

Adakah Ethereum Pelaburan Lebih Baik Daripada Bitcoin?

Sekiranya saya Melabur dalam Ethereum atau Bitcoin?

Ethereum vs Bitcoin Kesimpulan: Adakah Ethereum Pelaburan Lebih Baik Daripada Bitcoin?

Ethereum vs Bitcoin: Infographic

Ethereum vs Bitcoin: Mana Yang Lebih Baik Beli?

Ethereum dan Bitcoin Mungkin Sudah Ada Di dalam Portofolio Anda. Tetapi Mana Yang Mempunyai Pelaburan Yang Lebih Baik Melangkah ke Depan?

Sekiranya anda ingin membeli Bitcoin atau Ethereum, periksa dengan cepat dan mudah Pertukaran eToro

Ethereum dan Bitcoin, dua daripada cryptocurrency terbaik, telah menjadi tumpuan utama portfolio pelabur. Malah pelabur awam tahu tentang mereka, itulah sebabnya mereka mungkin merupakan dua Cryptocurrencies yang sering dikemukakan oleh rakan dan pelajar komuniti perdagangan kami. Secara khusus, apa yang mereka tanyakan adalah: Apakah perbezaan utama antara Ethereum dan Bitcoin? Adakah Ethereum pelaburan yang lebih baik daripada Bitcoin? Pelaburan manakah yang terbaik untuk masa hadapan? Oleh itu, kami fikir mungkin berguna untuk menguraikannya dengan kisah Ethereum vs Bitcoin dari pita tersebut.

Terdapat lebih daripada 6.000 cryptocurrency yang beredar, dengan jumlah pasaran sebanyak $ 337billion. Tetapi walaupun terdapat banyak pilihan untuk pelabur, dua syiling menguasai pasaran: Bitcoin dan Ethereum.

Ethereum vs Bitcoin: Perbezaan Kritikal Antara Keduanya

Dengan cap pasaran $ 839.51B, Bitcoin adalah crypto terbesar di blok ini. Ethereum berada di tempat kedua. Tetapi dengan cap pasaran $ 201.16B, ia tidak akan mencuri tempat teratas dalam masa terdekat.

Pelabur peringkat awal dalam Bitcoin dan Ethereum memperoleh keuntungan besar dan kedua-dua syiling itu masih menjadi pilihan popular bagi para spekulator kali pertama. Tetapi sekarang setelah permulaan emas berakhir, mengetahui pelaburan anda lebih penting daripada sebelumnya.

Oleh itu, adakah Ethereum pelaburan yang lebih baik daripada Bitcoin? Adakah sudah terlambat untuk melabur dalam Bitcoin? Sekiranya anda melabur dalam Bitcoin dan Ethereum pada masa yang sama?

Dan, mungkin yang paling penting, apakah perbezaan antara Bitcoin dan Ethereum?

Dapatkannya dalam panduan perbandingan Ethereum vs Bitcoin terperinci kami.

Apa itu Bitcoin?

Bitcoin adalah mata wang digital yang terdesentralisasi yang dapat dihantar antara pengguna tanpa perantara pihak ketiga. Bitcoin bukan aplikasi atau teknologi. Secara harfiah, wang dalam bentuk digital. Transaksi pertama berlaku pada tahun 2010 ketika pembangun komputer bernama Laszlo Hanyecz membeli dua pizza Papa John dengan harga 10,000 Bitcoin. Pada penilaian semasa, 10,000 Bitcoin itu bernilai sekitar £ 90 juta!

Bitcoin dicipta pada tahun 2008 oleh seseorang (atau sekumpulan orang) menggunakan nama samaran Satoshi Nakamoto. Satoshi mahu mencipta mata wang ‘tanpa kepercayaan’ yang 100% bebas. Dalam arti tertentu, Bitcoin adalah usaha untuk mendemokrasikan wang, dan bukan kebetulan bahawa duit syiling pertama keluar pada tahun 2009, hanya setahun setelah krisis kredit.

Krisis kewangan tahun 2008 menyebabkan tuduhan bahawa bank-bank telah banyak mengurus wang rakyat, melakukan penipuan secara meluas, dan kemudian dilindungi oleh pemerintah. Orang merasa kecewa; masih banyak yang dilakukan. Bitcoin menawarkan bentuk kewangan alternatif yang tidak dapat dikendalikan atau dimanipulasi oleh kuasa pusat.

Tidak seperti mata wang fiat seperti pound atau dolar, Bitcoin tidak dikeluarkan oleh bank pusat. Sebaliknya, mereka dibuat dan dibebaskan sebagai ganjaran untuk proses yang disebut perlombongan. Penambang adalah orang yang memproses transaksi di blockchain, mencipta rekod selamat dan 100% setiap transaksi Bitcoin.

Fikirkan tentang pelombong sebagai pentadbir atau pihak berkuasa yang terdesentralisasi yang membantu menegakkan kredibiliti rangkaian Bitcoin. Ringkasnya, rangkaian blockchain Bitcoin adalah sistem yang memastikan satu duit syiling selalu sama dengan duit syiling yang lain, tidak kira di mana ia dihantar atau berapa kali.

Berapa Banyak Nilai Bitcoin yang Akan Berharga Pada Tahun 2021 Dan Selanjutnya?

Pelombong menerima Bitcoin pada kadar tetap, tetapi menurun. Ini kerana algoritma Bitcoin telah diprogramkan terlebih dahulu untuk menghadkan penawaran syiling kepada 21 juta. Sekitar 18.4 juta Bitcoin telah dilombong dalam sepuluh tahun terakhir. Tetapi kerana perlombongan menjadi semakin sukar setelah setiap duit syiling baru, para ahli berpendapat akan memerlukan 120 tahun lagi untuk menggali baki 2.6 juta.

Sekiranya anda melabur dalam Bitcoin?

Apa itu Ethereum?

Ethereum lebih daripada sekadar wang digital. Ini juga merupakan blockchain sumber terbuka untuk melakukan transaksi, disebut sebagai aplikasi digital terdesentralisasi (dapps) atau kontrak pintar.

Kontrak pintar 100% selamat, tidak memerlukan perantara pihak ketiga, dan dapat membuat kodifikasi, desentralisasi, dan perdagangan apa sahaja. Semua ini memerlukan kekuatan dan tenaga. Oleh itu, untuk menampung kos, rangkaian Ethereum mencipta token yang dipanggil Ether; inilah bahan bakar yang mendorong kontrak pintar. Ether juga merupakan cryptocurrency yang boleh anda beli, jual atau jual beli.

Kontrak pintar semudah menjual basikal terpakai atau membuat inisiatif penggalangan dana tanpa melalui laman crowdfunding. Sebagai alternatif, hubungan pintar dapat memudahkan perjanjian kewangan yang rumit, termasuk kelulusan kredit, pembelian harta tanah, premium insurans, dan banyak lagi. Dalam kata lain, "kontrak pintar" dapat mengautomasikan transaksi yang sangat kompleks dengan cara yang cepat, selamat, dan telus sepenuhnya. Perjanjian yang kini memerlukan masa beberapa hari dan minggu untuk diselesaikan boleh berlaku dalam beberapa minit, atau mungkin juga seketika.

Dan ini hanyalah puncak gunung es. Teknologi blockchain yang selamat dari Ethereum dapat menjadikan pemungutan suara dalam talian menjadi kemungkinan yang nyata, yang membawa kepada era baru penglibatan dan perwakilan demokratik. Ini juga dapat merevolusikan industri perawatan kesehatan dan perundangan, logistik, telekomunikasi, perkhidmatan streaming, pendidikan, media sosial, dan e-dagang.

Peminat terbesar Ethereum berpendapat teknologi blockchain ini akan menjadi asas internet yang sama sekali baru, atau apa yang disebut oleh pakar Web 3.0. Secara teori, web baru akan terdesentralisasi sepenuhnya, memberi pengguna peluang untuk mengambil alih maklumat mereka dan membuat identiti dalam talian organik.

Pendekatan berpusatkan pengguna ini akan memberi insentif kepada penciptaan rangkaian di mana orang dan syarikat mengembangkan produk dan perkhidmatan yang memberi manfaat kepada semua orang. Ini juga akan menghentikan beberapa amalan teknologi besar yang lebih bermasalah yang kita lihat hari ini, termasuk perlombongan data, menapis pandangan politik tertentu, dan memanipulasi pengalaman pengguna untuk membuat platform yang lebih ketagihan. Untuk melihat ini dengan cara lain, web 2.0 memperlakukan pengguna sebagai pengguna atau unit; Web 3.0 akan membolehkan pengguna menjadi individu.

Seperti yang anda lihat, banyak nilai Ethereum berasal dari aplikasi masa depannya. Tetapi adakah semua potensi ini akan menjadi kenyataan? Sudah tentu, ramai orang berpendapat demikian. Ethereum telah mendapat sokongan orang ramai dari beberapa pemain utama dalam bidang kewangan dan teknologi.

Enterprise Ethereum Alliance (EEA) adalah komuniti global dengan lebih daripada 140 pemimpin blockchain, pengadopsi, inovator, pembangun, dan perniagaan dari seluruh dunia. Beberapa anggotanya yang paling berprestij termasuk syarikat gergasi pelaburan JP Morgan, Santander Bank, dan British Petroleum (BP), serta syarikat gergasi teknologi Microsoft dan Intel. EEA membantu mempromosikan faedah teknologi blockchain. Ia juga berfungsi untuk membina versi perisian Ethereum yang sesuai untuk perniagaan.

Sekiranya anda melabur dalam Ethereum?

Ethereum vs Bitcoin: Apakah Perbezaan Antara Kedua-duanya?

ethereum vs bitcoin

Walaupun Ethereum dan Bitcoin mempunyai banyak persamaan, mereka direka untuk tujuan yang sama sekali berbeza. Dan memahami bagaimana (dan mengapa) perbezaannya adalah sesuatu yang perlu anda ketahui sebelum anda dapat membuat pilihan pelaburan yang baik.

Jadi, inilah perbezaan perbezaan utama antara Bitcoin dan Ethereum dan apa maksudnya bagi anda sebagai pelabur.

Bekalan

Ethereum tidak terhad. Bekalannya berterusan, walaupun akan semakin perlahan kerana lebih banyak syiling dihasilkan. Bitcoin terhad kepada 21 juta. Dari masa ke masa, penawaran terhad ini akan meningkatkan permintaan, menaikkan nilai setiap duit syiling.

Gunakan

Bitcoin adalah wang digital yang boleh ditukar pada bila-bila masa. Ia juga merupakan aset digital dengan nilai simpanan. Itu bererti dapat disimpan, diambil, dan diperdagangkan di kemudian hari. Inilah sebabnya mengapa banyak pelabur melihat Bitcoin sebagai emas digital.

Ethereum berbeza. Mata wangnya, Ether, dihubungkan dengan kontrak pintar, dan hanya dapat diperdagangkan setelah sekumpulan syarat yang telah ditentukan dipenuhi.

Sebagai contoh, transaksi Bitcoin akan kelihatan seperti ini: orang X menghantar 10 BTC (Bitcoin) kepada orang Y.

Kontrak pintar boleh ditulis dengan cara ini: hantarkan 10 ETH (Ether) kepada orang Y dari orang X jika baki X adalah 10 ETH atau lebih dan tarikhnya adalah 01/01/2021.

Secara umum, Bitcoin adalah wang, sedangkan Ether adalah bahan bakar yang menggerakkan rangkaian Ethereum. Sebenarnya, ia sering disebut sebagai gas.

Kepantasan

Ethereum dapat mengesahkan transaksi (atau blok) dalam masa 20 saat. Bitcoin memerlukan masa sekitar 10 minit untuk memproses setiap blok.

Reputasi

Bitcoin berumur lebih dari 10 tahun. Ini adalah satu cryptocurrency yang sering didengar oleh kebanyakan orang. Bitcoin mempunyai reputasi yang mapan dan kini diterima oleh peruncit utama, termasuk Microsoft, Starbucks, dan BMW. Oleh itu, jika (atau lebih mungkin ketika) crypto menjadi arus perdana, Bitcoin mempunyai peluang besar untuk menjadi mata wang pilihan.

Harga

Pada masa penulisan, Bitcoin diperdagangkan sekitar $ 45,100 setiap duit syiling. Ethereum melambung pada tahap $ 1757. Oleh itu, bagi pelabur kali pertama dengan bankroll yang lebih terhad, Ethereum mungkin merupakan pilihan yang lebih menarik.

Teknologi

Rangkaian blok Bitcoin dan Ethereum sentiasa dikemas kini. Tetapi para pakar cenderung bersetuju bahawa teknologi Ethereum lebih maju dan mantap. Lebih pantas dan yuran transaksi lebih murah daripada Bitcoin. Lebih-lebih lagi, pengaturcara kini sedang melakukan peningkatan besar, yang dikenali sebagai Ethereum 2.0.

Platform baru akan menyederhanakan blockchain Ethereum, meningkatkan keselamatan pengguna dan kelajuan transaksi, dan mengurangkan halangan masuk, menjadikan rangkaian dapat diakses oleh siapa saja yang mempunyai komputer riba standard. Masih belum ada siaran rasmi. Tetapi ujian lanjutan sudah dijalankan, dan pengaturcara optimis platform ini akan beroperasi sepenuhnya pada akhir tahun 2020.

Adam Cochran adalah penganalisis crypto dan bekas pengarah pemasaran Dogecoin. Dia berpendapat bahawa platform 2.0 yang berfungsi sepenuhnya akan menghasilkan bull bull yang besar di Ethereum. Menurut Cochran, ini dapat mengirim harga Etheruem ‘ke bulan.’ Oleh itu, jika anda berfikir untuk mengambil keputusan mengenai Ethereum, sekarang mungkin masa yang sesuai.

Adakah Ethereum Pelaburan Lebih Baik Daripada Bitcoin?

adalah ethereum Pelaburan yang lebih baik daripada bitcoin

Pada masa ini, sukar untuk mengatakan apakah Ethereum adalah pelaburan yang lebih baik daripada Bitcoin. Kedua-duanya mempunyai tujuan yang sangat berbeza. Sama ada yang lebih baik daripada yang lain bergantung pada apa yang anda cari, serta pelbagai faktor peribadi yang lain. Ini termasuk ukuran wang tunai anda, sama ada anda teruja dengan keuntungan jangka pendek atau jangka panjang, dan keengganan anda untuk mengambil risiko.

Bitcoin masih merupakan aset paling dominan di ruang kripto, dan jaraknya agak jauh. Ia mapan dan dirancang untuk memperoleh nilai dari masa ke masa. Bitcoin mungkin tidak menjanjikan pulangan besar dalam masa terdekat, tetapi ia adalah jenis pelaburan yang anda masih mahukan dalam portfolio anda dalam 10 atau mungkin 20 tahun.

Bagi banyak pelabur, nilai sebenar Ethereum tidak berkaitan dengan kekurangan atau penggunaannya sekarang. Sebaliknya, nilai Ethereum sekarang (dan masa depan) secara intrinsik dikaitkan dengan potensinya untuk merevolusikan ruang digital dan cara kita menjalankan perniagaan. Kontrak pintar Ethereum dapat mengubah segalanya dari pemindahan gadai janji ke cara kita membuat dan menggunakan kandungan dalam talian. Lebih-lebih lagi, aplikasi Ethereum masa depan yang paling menarik mungkin akan menjadi aplikasi yang belum kita miliki.

Pelabur yang memasukkan wang mereka ke Ethereum melakukannya dengan harapan bahawa teknologi akan mencapai potensi sepenuhnya. Dan ada banyak petunjuk bahawa ia boleh berlaku. Selain penyokong besar seperti Microsoft dan JP Morgan, banyak pelabur lain terkesan dengan teknologi Ethereum.

Apabila ia sampai ke sana, perdebatan utama antara Bitcoin dan Ethereum kerana pelaburan turun ke profil risiko pelabur. Kedua-duanya dijanjikan untuk menunjukkan prestasi yang baik dalam jangka masa yang lama. Bitcoin adalah yang lebih utama dan stabil dari keduanya.

Gil Penchina adalah pengurus perniagaan Amerika dan pelabur malaikat. Dia telah membantu lebih daripada 100 syarikat teknologi baru, termasuk PayPal dan LinkedIn. Inilah yang dia katakan mengenai platform Ethereum: "Sudah jelas bagi saya sekarang bahawa Ethereum adalah mata wang baru Internet. Ini jauh lebih awal dari tempat Paypal pada masa itu, dan jauh lebih menggembirakan pelanggannya berbanding Paypal."

Kisah Pita: Ethereum Vs. Bitcoin

Tahun Pelancaran: Ethereum 2015, Bitcoin 2009

Cap pasaran: Ethereum 201.9B, Bitcoin 840B

Syiling yang ada: Ethereum 112.4M, Bitcoin 18.5M

52- Pertumbuhan Minggu: Ethereum 250%, Bitcoin 140%

Pertumbuhan 2 Tahun: Ethereum 40%, Bitcoin 70%

Pertumbuhan 3 Tahun: Ethereum 1%, Bitcoin 140%

Pertumbuhan 5 Tahun: Ethereum N / A, Bitcoin 4880%

Sekiranya saya Melabur dalam Ethereum atau Bitcoin?

Sekiranya anda masih tidak dapat memutuskan antara melabur di Ethereum atau Bitcoin, maka anda tidak perlu!.

Seperti yang anda fikirkan, Ethereum tidak pernah bertujuan untuk menggantikan Bitcoin. Oleh itu, daripada melihat Bitcoin dan Ethereum sebagai pesaing langsung, ada baiknya kita memikirkan teknologi ini sebagai platform pelengkap yang berpotensi untuk menyokong aspek ekonomi digital yang sangat berbeza. Dengan kata lain, masa depan crypto bukan pemenang mengambil semua permainan; Bitcoin dan Ethereum boleh ‘menang.’

Membahagi dana anda antara aset yang berbeza disebut kepelbagaian. Kepelbagaian adalah amalan biasa untuk semua jenis pelabur, termasuk pengurus dana lindung nilai bernilai bilion dolar. Ini adalah cara untuk meminimumkan risiko, mewujudkan lebih banyak peluang untuk kembali, dan melindungi aset anda dari kitaran pasaran yang buruk.

Bagaimana anda mempelbagaikan portfolio bergantung kepada anda. Salah satu pilihan ialah membahagikan dana 50/50. Tetapi jika anda lebih teruja dengan Bitcoin, anda boleh memilih perpecahan 70/30 atau sebaliknya jika anda fikir masa depan adalah milik Ethereum.

Ethereum vs Bitcoin Kesimpulan: Adakah Ethereum Pelaburan Lebih Baik Daripada Bitcoin?

Begitu juga Ethereum pelaburan yang lebih baik daripada Bitcoin?

Ethereum mempunyai banyak faedah berbanding Bitcoin. Ia lebih serba boleh, mempunyai teknologi yang lebih baik, dan mempunyai lebih banyak aplikasi di dunia nyata.

Berbanding dengan Bitcoin, ia juga agak murah, menjadikannya lebih mudah diakses oleh pelabur dengan bankroll yang lebih kecil. Pada penilaian semasa, anda boleh membeli sekitar 30 Ethereum dengan harga satu Bitcoin. Dan memandangkan senarai penyokong teknologi yang berpotensi dan mengagumkan, pelaburan di Ethereum sekarang adalah peluang untuk membeli rendah dan menjual tinggi pada masa akan datang.

Tetapi Bitcoin ada di sini untuk kekal. Dan walaupun (mungkin) tidak akan merevolusikan ruang digital dengan cara yang sama seperti yang dilakukan Ethereum, ‘jenama’ Bitcoin yang mapan dan peningkatan kekurangan menjadikannya cadangan yang menarik bagi pelabur yang lebih berhati-hati dengan melihat jangka panjang.

Pada akhirnya, keputusan akhir jatuh kepada anda. Pelabur macam mana yang anda mahu? Teknologi mana yang lebih menggembirakan anda? Dan yang sekarang paling rendah nilai?

Ketahui jawapan untuk soalan itu, anda pasti akan mengetahui sama ada Ethereum adalah pelaburan yang lebih baik daripada Bitcoin!

eToro – Platform Terbaik untuk Beli Kripto

Sekarang anda tahu perbezaan kritikal antara Ethereum dan Bitcoin. Sekiranya anda merasa terinspirasi untuk membeli Bitcoin atau Ethereum, atau artikel ini telah memberikan sedikit gambaran tambahan mengenai pengetahuan perdagangan anda yang ada, anda mungkin senang mengetahui hal itu eToro menyediakan kemampuan untuk membeli aset Crypto dan berdagang syiling sehingga 90+ cryptocurrency.

eToro telah membuktikan bahawa mereka boleh dipercayai dalam industri crypto selama bertahun-tahun – kami mengesyorkan anda mencubanya.

Mata wang maya sangat tidak stabil. Modal anda berisiko.

Bitcoin Vs. Cryptocurrency lain

  • Bitcoin vs Ripple
  • Bitcoin vs Bitcoin Cash
  • Bitcoin vs Cardano
  • Bitcoin vs Dogecoin
  • Bitcoin vs Binance Coin
  • 10 Cryptocurrency Paling Penting Selain Bitcoin

Ethereum vs Bitcoin Mana Yang Perlu Anda Beli: Infografik

Infografik Bitcoin Vs Ethereum

Adakah anda menyukai artikel kami Ethereum Vs. Bitcoin: Adakah Ethereum Pelaburan Lebih Baik daripada Bitcoin? Kemudian beri kami suka dan bagikan kepada sesiapa sahaja yang mungkin menganggapnya berguna.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me