Facebook Dan Libra: Semua yang Perlu Anda Ketahui

Facebook Libra akan dikeluarkan pada tahun 2020 dan projek ini mendapat sokongan padu dari pelbagai syarikat yang turut terlibat dalam projek ini.

Cryptocurrency menonjol terutamanya kerana penglibatan Facebook, yang telah menimbulkan kekecohan dalam banyak kalangan termasuk bank, peminat cryptocurrency dan seluruh negara.

Adakah Libra Facebook semua yang buruk?

Mari lihat apa yang mereka rancangkan dan kemungkinan masalah yang mungkin mereka hadapi.

Inilah yang kami tahu setakat ini.

Apa tujuan Libra?

Cryptocurrency Libra, mata wang libra facebook

Pada dasarnya, Facebook dan pasukan di belakang Libra ingin membuat penghantaran pembayaran semudah menghantar mesej di Facebook.

Menurut mereka, kira-kira 1.7 bilion orang di seluruh dunia tidak mempunyai akaun bank dan mereka mahu meratakan padang permainan.

Untuk memburukkan keadaan, kos pengiriman wang sangat mahal. Facebook menganggarkan bahawa ia setinggi 7% di seluruh dunia.

Ini menyukarkan keluarga yang tidak mempunyai akaun bank atau menghantar wang kepada keluarga mereka di negara lain.

Dengan Facebook Libra, kos ini akan dikeluarkan.

Facebook juga mendakwa bahawa ini akan menjadikannya lebih selamat bagi orang yang tinggal di tempat-tempat di mana berjalan dengan banyak wang boleh membahayakan.

Selanjutnya, Libra dapat menjadi tempat yang selamat bagi orang untuk menyimpan wang mereka ketika mata wang mereka mengalami turun naik atau hiperinflasi yang tidak stabil, seperti di Venezuela.

dApps (aplikasi terdesentralisasi) juga boleh dibina di atas blockchain Libra. Tidak banyak yang diketahui mengenai rupa dApps ini dan tujuan apa yang boleh mereka layani.


Bagaimana Facebook akan mendapat keuntungan dari Libra?

Pada masa ini, bagaimana Facebook akan mendapat keuntungan dari Libra tidak sepenuhnya jelas. Menurut mereka, masih terlalu awal untuk memikirkan perkara seperti itu.

Namun, mungkin cara terbesar Facebook untuk mendapat keuntungan dari Libra adalah melalui pengiklanan.

Sekiranya lebih banyak peniaga menggunakan Libra melalui Facebook, teori ini lebih banyak akan beralih ke Facebook dan mengiklankan lebih banyak yang akan menjana lebih banyak pendapatan.

Sepatutnya lebih daripada 90 juta perniagaan mempunyai Facebook halaman.

Ahli pengasas

Anggapan umum adalah bahawa Facebook berada 100% di belakang penciptaan Libra. Walau bagaimanapun, ini tidak benar.

Facebook adalah salah satu daripada banyak ahli pengasas (28 pada masa penulisan), walaupun mereka adalah pendorong utama di sebalik projek ini.

Dalam usaha untuk kelihatan lebih terdesentralisasi, mereka mencipta Persatuan Libra yang akan terdiri daripada anggota pengasas. Setiap ahli pengasas akan mendapat 1 suara mengenai bagaimana blockchain Libra berkembang.

Beberapa ahli yang terkenal termasuk:

 • Visa
 • Kad induk
 • PayPal
 • eBay
 • Spotify
 • Uber
 • Vodafone

Setiap ahli mesti memasukkan minimum $ 10 juta ke dalam projek dan kemudian akan menerima beberapa token Libra sebagai pertukaran. Mereka juga akan mendapat faedah pelaburan asal mereka.

Selain itu, mereka juga akan dianggap validator dan akan bertanggungjawab untuk mengekalkan konsensus mengenai blockchain dan mengesahkan transaksi.

Facebook bertujuan untuk meningkatkan jumlah anggota pengasas kepada 100 sebelum Libra dibebaskan pada tahun 2020.

Ia juga dipercayai bahawa mereka tidak menentang membawa calon pesaing seperti Google ke dalam organisasi.

Pada masa penulisan, belum diketahui berapa banyak duit syiling yang akan dikeluarkan dan jika terdapat had pada jumlah keseluruhan.

Di mana Persatuan Libra berpusat?

Persatuan Libra akan berpusat di Geneva, Switzerland.

Baru-baru ini, Presiden Trump dan pemerintah AS nampaknya menentang Libra dan cryptocurrency, katakan Facebook memerlukan piagam perbankan sekiranya ingin menjalankan perniagaan sedemikian.

Ini tidak benar kerana Facebook adalah salah satu ahli pengasas, bukan satu-satunya pencipta. Selanjutnya, berpusat di Switzerland juga akan menawarkan perlindungan.

Sekiranya AS cuba menghentikannya, mereka mungkin tidak dapat melakukannya, walaupun itu boleh menimbulkan masalah besar bagi Facebook.

Walaupun begitu, David Marcus, pejabat Facebook yang mengendalikan Libra dan ketua Calibra akan memberi keterangan di hadapan Jawatankuasa Perbankan Senat dan dipercayai bahawa dia akan berpendapat bahawa Libra akan mematuhi undang-undang jenayah kewangan.

Sejumlah cryptocurrency lain, seperti Ethereum Foundation juga berpusat di Switzerland.

Ia adalah lokasi yang baik untuk Libra kerana Undang-undang Switzerland sangat terbuka untuk blockchain dan cryptocurrency.

Libra juga kemungkinan akan diatur oleh Komisyen Perlindungan Data dan Maklumat Persekutuan Swiss.

Bagaimana Libra Facebook akan berfungsi?

bagaimana libra berfungsi, libra coin dan blockchain

Libra direka untuk membuat pembelian di pelbagai platform dan mungkin juga di jalan raya.

Menurut pasukan Calibra, mereka berharap dapat akhirnya membolehkan pengguna membayar bil, barang kecil seperti kopi dan bahkan menggunakan Libra untuk membayar pengangkutan awam, melalui telefon anda.

Kemungkinan besar ini akan dilakukan dengan mengimbas kod QR atau yang serupa.

Seperti banyak cryptocurrency lain, Libra Facebook akan menggunakan secara terbuka lejar diedarkan dan transaksi tidak boleh diterbalikkan.

Satu lagi persamaan dengan kebanyakan cryptocurrency lain ialah transaksi tidak sepenuhnya percuma. Pengguna perlu membayar sedikit bayaran (‘gas’) agar mereka dapat disahkan.

Pedagang yang menggunakan Libra juga boleh memberikan potongan untuk mereka yang menggunakannya atau juga duit syiling percuma.

Dibolehkan, tidak terdesentralisasi sepenuhnya

Dari satu segi, Libra Facebook adalah tidak terdesentralisasi sepenuhnya. Sebenarnya, ‘dibenarkan‘, Yang merupakan bentuk pemusatan.

Pada blockchain Libra, hanya mereka yang dianggap pengasas dan telah diberi kuasa mengundi yang dapat mengesahkan transaksi.

Bitcoin, sebaliknya, adalah contoh platform yang terdesentralisasi kerana semua orang dapat mengesahkan transaksi, yang banyak diyakini lebih adil.

Terdapat banyak pengkritik terhadap sistem ‘yang dibenarkan’ termasuk yang berpendapat bahawa ia adalah lebih mudah digodam dan kendalikan jika semua kekuatan suara disimpan ke beberapa lokasi kecil dan tidak tersebar ke semua pengguna.

Namun, harus disebutkan bahawa Persatuan Libra bertujuan untuk berpindah ke tanpa izin dari masa ke masa, yang bermaksud bahawa sesiapa sahaja dapat mengesahkan transaksi.

Dengan tidak sepenuhnya terdesentralisasi akan menjauhkan banyak peminat cryptocurrency yang mengikuti idea bahawa desentralisasi adalah satu-satunya jalan maju, menolak idea untuk bekerjasama dengan bank besar.

Dompet Calibra

Dompet Calibra, dompet digital cryptocurrency Libra

Persatuan Libra akan melancarkan Calibra dompet maya untuk menjaga Libra yang sebahagian besarnya akan difokuskan pada membuat transaksi melalui peranti mudah alih.

Calibra akan dilancarkan pada Android dan iOS sebagai aplikasi mandiri dan juga akan dapat diakses melalui Facebook messenger dan WhatsApp.

Selain itu, tidak perlu mendaftar ke Facebook atau WhatsApp untuk menggunakan Calibra.

Dompet Calibra direka agar lebih mudah digunakan, menghilangkan keperluan untuk mengingat kata laluan yang rumit dan panjang, mengendalikan proses untuk anda sebagai gantinya.

Pengguna Calibra juga akan dapat mengirim dan meminta melalui dompet.

Akan menarik untuk melihat apakah dompet maya arus perdana lain akan bergerak untuk menerima Libra ketika dilepaskan dan jika dompet Calibra akan menerima cryptocurrency lain juga.

PayPal dan penyedia pembayaran lain yang bekerjasama dengan Libra Association juga membolehkan pengguna membuat pembayaran dengan cryptocurrency.

Libra akan menjadi stablecoin

A stablecoin adalah cryptocurrency yang direka khusus untuk stabil seperti yang mungkin dan berfungsi tanpa turun naik.

Sebilangan besar cryptocurrency tidak dilihat dengan cara ini.

Sebagai contoh, Bitcoin adalah yang paling tidak stabil dan pengkritik mengatakan bahawa kerana ketidakstabilannya, ia belum dapat dijadikan kaedah pembayaran untuk penggunaan seharian.

Contoh duit syiling yang stabil adalah Stasis Euro (EURS), cryptocurrency yang terikat dengan euro.

Ketika berdagang, sukar untuk memperoleh keuntungan dari stablecoin kerana terdapat sedikit turun naik harga yang lebih besar.

Bagi Libra, perkara serupa mungkin dilakukan dengan Dolar AS dan mata wang fiat lain, nilai tepat bagi Libra masih belum diputuskan.

Apa yang diketahui ialah setiap kali anda menggunakan wang untuk membeli Libra, wang itu akan masuk ke Libra Reserve.

Wang itu kemudian dapat menjadi asas nilai bagi Libra. Adalah dipercayai bahawa memiliki cryptocurrency dengan nilai yang terdiri daripada banyak cryptocurrency akan menjadi lebih stabil.

Sebagai contoh, jika satu mata wang, seperti Pound Britain, tiba-tiba jatuh, ia tidak akan memberi kesan yang sangat besar kerana sokongan mata wang Libra dipelbagaikan dengan baik.

Harga Libra juga akan dikawal dengan membuat Libra baru setiap kali ia dibeli dan memusnahkannya setiap kali diperdagangkan untuk mata wang fiat.

1,000 transaksi sesaat

Sepatutnya, Libra Facebook akan dapat menangani sehingga 1,000 transaksi sesaat. Ini sepantas kilat dibandingkan dengan kebanyakan cryptocurrency lain, mengalahkan Bitcoin dan Ethereum.

Walau bagaimanapun, perlu disebutkan bahawa ada banyak cryptocurrency lain yang mempunyai kelajuan sedemikian.

Sehingga mereka diuji dan mendapat pangkalan pengguna yang luas, kita tidak akan tahu apakah ini mungkin.

Pindah: Bahasa pengekodan baru

Menggunakan bahasa pengekodan baru Libra, Bergerak, pembangun akan dapat membuat aplikasi mereka sendiri yang dapat dijalankan di blockchain Libra.

Pindah adalah sumber terbuka dan digunakan secara percuma yang merupakan kelebihan besar bagi banyak orang. Namun, ini bukan tanpa masalah.

Sebilangan mungkin berpendapat menentang penggunaan bahasa pengekodan baru kerana sudah ada banyak bahasa. Kritikan serupa boleh dikatakan mengenai Ethereum, sementara Neo dapat dikodkan dalam pelbagai bahasa.

Selain itu, pengguna Move tidak akan diperiksa (lebih banyak lagi dari itu).

Keselamatan: Bolehkah kita mempercayai Facebook dan Libra?

bolehkah kita mempercayai facebook dan libra, pemikiran manusia dan logo libra

Pengguna perlu mengesahkan akaun mereka sebelum menggunakannya dengan ID yang sah sebagai KYC standard (Ketahui Pelanggan Anda).

Walau bagaimanapun, tidak perlu melampirkan nama dan identiti sebenar anda Libra tetapi transaksi akan diterbitkan di lejar umum.

Mungkin salah satu perkara terpenting mengenai Libra adalah Facebook tidak dapat menggunakan maklumat dari pembayaran anda untuk menargetkan anda dengan iklan.

Maklumat ini akan dirahsiakan dan tidak dijual atau mempengaruhi suapan berita Facebook anda.

Facebook nampaknya telah mendapat pelajaran dari Skandal Cambridge Analytic dan nampaknya berusaha untuk mengelakkan masalah privasi.

Yang menyatakan, Facebook telah memungkiri janji pada masa lalu tidak mencampurkan data WhatsApp dan Instagram dengan Facebook, yang tentunya tidak meningkatkan kepercayaan orang terhadapnya.

Perlu juga disebutkan bahawa tidak ada peraturan mengenai bagaimana bahasa pengekodan Facebook Move digunakan. Ia boleh digunakan untuk tujuan tidak sah atau oleh penipu.

Sekiranya terdapat masalah dengan Libra, Facebook boleh berusaha menjauhkannya dengan mendakwa bahawa ia adalah salah satu daripada banyak ahli yang dijumpai, tetapi orang mungkin akan selalu mengaitkan Facebook dengan Libra..

Pengkritik lain berhati-hati terhadap Facebook memulakan cryptocurrency sendiri. Secara khusus, jika seseorang dilarang Facebook, adakah mereka masih boleh menggunakan Libra?

Jawapan segera untuk soalan itu mungkin kerana Calibra juga akan wujud secara berasingan, itu tidak menjadi masalah.

Walau bagaimanapun, jawapan pasti untuk soalan ini mungkin harus menunggu sehingga pembebasan Libra.

Reaksi antarabangsa

Di AS, isu Facebook melancarkan cryptocurrency telah menimbulkan banyak kebimbangan.

Masalahnya begitu besar sehingga telah mengumpulkan kedua-dua Demokrat dan Republikan yang kedua-duanya kelihatan ingin menghalang pembebasan Libra atau sekurang-kurangnya meletakkan peraturan yang ketat di atasnya.

Mereka juga tidak senang dengan ibu pejabat Libra Associations Swiss, bertanya mengapa mereka tidak menubuhkan syarikat itu di AS. Bagi mereka, kelihatan sangat mencurigakan.

Sebagai tindak balas kepada Libra, Bank pusat China merancang untuk mengembangkan cryptocurrency sendiri, menyatakan bahawa Libra boleh menimbulkan risiko kepada sistem kewangannya.

Begitu juga, pemerintah India mempertimbangkan untuk tidak membenarkan cryptocurrency diperdagangkan.

Beberapa negara lain, termasuk UK, telah menyoroti kebimbangan mengenai privasi dan perlindungan pengguna.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai Facebook Libra, anda boleh membaca kertas putih mereka di sini.

Perkara utama

 • Libra sedang dibangunkan oleh Persatuan Libra. Yang terdiri daripada lebih daripada 20 ahli pengasas, bukan hanya Facebook.
 • The Dompet Calibra sedang dibangunkan untuk menyimpan Libra. Ia akan berfungsi dengan cara yang serupa dengan dompet maya yang lain dan juga boleh didapati melalui Facebook messenger dan WhatsApp.
 • Libra akan menjadi stablecoin. Ini bermaksud ia dibuat secara khusus agar tidak mudah berubah seperti Bitcoin dan cryptocurrency lain.
 • Move language coding yang baru dibuat akan tersedia secara percuma. Walaupun ini sangat berguna untuk pembangun, pembangun tidak akan diperiksa untuk aktiviti haram.

Sekiranya anda seronok membaca artikel ini dari Pendidikan Perdagangan, sila beri seperti itu dan kongsikan kepada orang lain yang anda rasa mungkin juga menarik.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector