Kebaikan dan Kekurangan Melabur dalam Tezos XTZ, Adakah Ia Menjadi Jutawan?

Kelebihan dan Kekurangan Pelaburan Tezos

Kebaikan dan Kekurangan Melabur dalam XTZ: Pengenalan

Menganggap Tezos (XTZ) sebagai pelaburan? Mencari potensinya sebagai pembuat jutawan? Sekiranya anda berminat dengan Tezos dan bakat pelaburannya, maka anda harus membiasakan diri dengan semua kelebihan dan kekurangan pelaburan di XTZ.

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Tezos – salah satu yang paling inovatif dalam dunia cryptocurrency – dan tentukan sendiri sekiranya potensi ganjaran melebihi risiko yang mungkin berlaku.

Dengan pelbagai bahan pendidikan dan kursus interaktif, kami di Trading Education hadir untuk menyokong anda dalam perjalanan perdagangan cryptocurrency anda sehingga berjaya. Siapa tahu: melabur di XTZ mungkin merupakan langkah pertama anda untuk menjadi raja kripto seterusnya!

Apa itu Tezos?

Tezos adalah platform berasaskan blockchain inovatif yang menyokong transaksi rentas sempadan, kontrak pintar, dan aplikasi terdesentralisasi, juga dikenal sebagai dApps.

Dicadangkan pada tahun 2014 oleh Arthur dan Kathleen Breitman, Tezos dilancarkan pada tahun 2018 selepas Penawaran Syiling Permulaan (ICO) yang mengejutkan. ICO Tezos berlangsung pada tahun 2017; ia berlangsung selama 13 hari di mana $ 232 juta diterima.

Sekarang, hanya beberapa tahun setelah pembebasan awalnya, Tezos adalah salah satu syarikat raksasa crypto terkemuka dari segi sentimen pasaran dan cap pasaran. Perhatikan bahawa Tezos kini berada di kedudukan 19ika, mengikut CoinMarketCap.

carta harga sejarah tezos

Sama seperti cryptocurrency lain, Tezos bergantung pada tadbir urus rangkaian yang terdesentralisasi – yang juga menjadikan XTZ sebagai alternatif yang baik untuk sistem perbankan dan kewangan tradisional.

Tetapi bukan hanya sifat terdesentralisasi dan teknologi canggih yang menjadikan Tezos menonjol: Tezos telah mengambil prasarana selangkah lebih jauh yang membolehkan pengguna memilih cadangan peningkatan di blockchain sebenarnya.

Seperti yang dinyatakan di laman web rasminya, “Tezos adalah protokol blockchain sumber terbuka untuk aset dan aplikasi yang disokong oleh komuniti global validator, penyelidik, dan pembangun.”

Perhatikan bahawa Cryptocurrency asli Tezos adalah XTZ, sering disebut sebagai tez atau tezzie. Pada masa penulisan, satu XTZ diperdagangkan pada $ 2.10.

Oleh itu, sekarang apabila anda mengetahui selok-belok Tezos, mari kita terokai kelebihan perdagangan XTZ – cryptocurrency yang boleh diperbaiki sendiri yang canggih.

Adakah anda mempertimbangkan untuk melabur dalam Tezos XTZ?

melabur dalam tezos

Kelebihan Melabur di Tezos

kebaikan riak

Apa faedah melabur di Tezos?

Tezos mempunyai banyak kelebihan berbanding gergasi digital lain, termasuk Ethereum, EOS, dan Cardano; kelebihan yang membuat para pelabur percaya bahawa altcoin fleksibel ini berpotensi menjadi usaha kewangan yang menguntungkan.

Berikut adalah beberapa kelebihan utama Tezos:

✅ Tezos lebih daripada cryptocurrency:

Tezos adalah platform yang sangat berskala berdasarkan kontrak pintar. Memandangkan fakta bahawa Tezos bukan hanya cryptocurrency tetapi platform blockchain yang inovatif, sebilangan pelabur percaya bahawa Tezos mempunyai beberapa potensi pertumbuhan yang menjanjikan. Tezos boleh digunakan dalam semua jenis perniagaan, termasuk permainan, yang merupakan salah satu industri terbesar dan berkembang pesat di seluruh dunia.

✅ Tezos mempunyai tadbir urus rantai yang mengagumkan:

Salah satu kelebihan terbesar Tezos adalah hakikat bahawa ia mempunyai tadbir urus rantai yang mengagumkan. Ini bermaksud bahawa semua pemegang duit syiling Tezos dapat mencadangkan dan memilih perubahan, mewujudkan komanwel di mana semua pengguna dapat didengar dan dihapuskan keputusan top-down. Tidak seperti cryptos lain, Tezos telah membuat keputusan dalam rangkaian pengguna sehingga Tezos tidak perlu hanya bergantung pada pembangun dan pelombong. Sifat demokratiknya juga memungkinkan perubahan berterusan dilaksanakan tanpa garpu keras radikal.

✅ Tezos adalah blockchain yang boleh diperbaiki sendiri:

Tezos sangat fleksibel dan mempunyai peningkatan automatik, sering disebut sebagai perubahan diri. Secara semula jadi, ini bermaksud peningkatan boleh dilakukan tanpa perlu berpecah kepada dua blok yang berbeza. Dengan kata lain, apabila perubahan diputuskan oleh pengguna, kejadian garpu keras dihapuskan. Ciri yang menguntungkan ini sebenarnya menghilangkan genangan dan meningkatkan pelaksanaan penambahbaikan semasa ia muncul.

✅ Tezos bergantung pada proses inovatif yang dikenali sebagai penaik:

Proses tadbir urus rangkaian unik yang dijelaskan di atas disebut penaik. Tezos menggambarkan pembuatan roti sebagai “tindakan menandatangani dan menerbitkan blok ke blok block Tezos.” Baking adalah proses multi-tahap yang memerlukan pengguna membuat deposit keselamatan dan mempertaruhkan 8,000 XTZ. Proses memanggang bukan sahaja dapat diakses tetapi juga merupakan kaedah yang baik untuk menjana pendapatan dengan mendapatkan ganjaran di XTZ, yang merupakan pro besar untuk melabur di XTZ.

✅ Tezos menggunakan mekanisme bukti bukti cair yang diperbaiki:

Tezos menggabungkan bukti-bukti kepentingan tradisional dan bukti kepentingan yang didelegasikan. Pembeli roti yang mengambil bahagian dalam sistem konsensus bukti-kepentingan Tezos dapat menghasilkan bukan sahaja penghargaan tetapi menyumbang kepada jaringan. Di sini kita harus perhatikan bahawa bukti-pegangan tradisional adalah ketika node mengunci token mereka sendiri untuk mengesahkan blok, sementara bukti-kepentingan yang didelegasikan membolehkan pengguna yang kurang kaya memiliki suara juga. Tezos membolehkan pembuat roti untuk menerima token yang didelegasikan, yang membolehkan pengguna dengan pegangan yang lebih kecil turut serta.

✅ Bahasa pengaturcaraan kontrak pintar yang selamat:

Tezos menggunakan bahasa yang disebut Michelson yang memungkinkan pengesahan rasmi kontrak pintar. Aspek yang paling penting adalah bahawa Michelson dapat membuktikan secara matematik kebenaran kod yang mengatur urus niaga. Ini pengesahan rasmi – sering digunakan dalam tetapan kritikal misi (mis., aeroangkasa) – juga dapat mengelakkan berlakunya pepijat dalam sistem. Oleh itu, bahasa pengaturcaraan ini juga lebih selamat dan fleksibel daripada bahasa lain.

✅ Sistem yang selamat dan boleh dipercayai:

Dengan memasukkan bahasa yang meningkatkan pengesahan formal, Tezos dianggap sebagai projek yang selamat. Dari segi kebenaran kod, Tezos sangat sesuai untuk kes penggunaan bernilai tinggi dan memberikan ketahanan terhadap penyerang dan penipuan crypto.

✅ Tezos adalah aset bernilai di kalangan pelabur:

Kerana teknologi dan ideologinya yang inovatif, Tezos sangat dihargai di kalangan pelabur. Untuk memberikan contoh, ketika Tezos muncul, ia memperoleh pelaburan berprofil tinggi dari firma seperti PolyChain Capital. Tezos juga telah mengadakan pelbagai kerjasama dengan institusi kewangan utama, seperti salah satu bank terkemuka di Brazil, Banco BTG Pactual. Yang cukup menarik, kapitalis teroka Tim Draper adalah salah satu pelabur yang mempercayai XTZ.

✅ Komuniti penyokong yang semakin meningkat:

Salah satu kebaikan Tezos yang terbaik adalah hakikat bahawa pasukan ini memberikan geran yang banyak untuk pembangun untuk mempelajari platform ini. Mereka bekerjasama dengan Kingsland University untuk memberi latihan kepada mereka yang berminat dengan XTZ dan juga aktif di media sosial. Menurut statistik yang diberikan oleh Hacker Noon, Tezos mempunyai lebih daripada 1.600 pelanggan Facebook, 25.000 pengikut di Twitter, dan 22.600 ahli Reddit.

Kekurangan Melabur di Tezos

kontra riak

Walaupun Tezos mempunyai banyak kelebihan daripada cryptos lain, mengetahui kelemahan melabur di Tezos sangat penting untuk membantu para pelabur tentukan sendiri sekiranya Tezos dapat menghasilkan pulangan yang memuaskan.

Jadi, inilah beberapa kelemahan terbesar pelaburan Tezos:

❌ Tezos ICO diikuti oleh kelewatan, pertempuran, dan tuntutan mahkamah:

ICO Tezos yang berjaya pada tahun 2017 diikuti oleh banyak perselisihan dan tuntutan mahkamah, yang masih dilihat sebagai kelemahan besar. Sebagai contoh, Tezos Foundation dan Breitmans mengalami banyak konflik kerana Tezos Foundation menjadi tidak bekerjasama menggunakan dana yang dikumpulkan untuk memperbaiki blockchain. Semua konflik dalaman menyebabkan penangguhan dalam penerbitan token, yang mengakibatkan penyelidikan terhadap XTZ dan tuntutan mahkamah yang berlainan.

❌ Penurunan popularitinya:

Kerana masalah dalamannya, populariti Tezos menderita. Sebenarnya, Tezos masih dianggap sebagai platform yang belum matang oleh beberapa pelabur yang lebih suka berpegang pada pemain besar, seperti Ethereum dan Bitcoin. Walaupun Tezos telah berjaya mengembalikan imej umum, dengan Tezos mencapai tahap tertinggi sepanjang pertengahan Februari tahun ini, platform ini masih mempunyai jalan panjang dalam hal penggunaan secara besar-besaran.

❌ Tezos adalah lejar muda:

Walaupun mempunyai teknologi yang mengagumkan, Tezos masih muda dan kurang mendapat sokongan komersial. Walaupun XTZ adalah pelaburan yang menarik, mereka yang ingin menggunakan cryptos mereka untuk transaksi sehari-hari harus ingat bahawa Tezos tidak banyak disokong dalam transaksi komersial. Platform belum mencapai kapasitinya dan masih harus menangani masalah yuran, kelajuan, dan perwakilan transaksi masa depan ketika rangkaian terus berkembang.

Adakah Tezos adalah Pelaburan yang Baik?

melabur dalam tezos

Sekarang apabila anda mengetahui kebaikan dan keburukan Tezos, anda juga mungkin bertanya apakah Tezos adalah aset yang baik yang patut dilaburkan. Yang benar adalah bahawa semua pelaburan menjadi faktor mudah: nisbah risiko-ganjaran yang disebut atau jika ganjaran berpotensi melebihi kemungkinan risiko.

Tezos mempunyai beberapa risiko, benar! Masih ada jalan panjang dari segi sokongan dan penerapan komersial jika dibandingkan dengan saingan pasaran, seperti EOS, NEO, dan platform blockchain lain yang menyokong kontrak pintar dan dApps.

Pada masa yang sama, Tezos mempunyai teknologi yang mengagumkan dan telah berjaya memantapkan dirinya sebagai salah satu kripto terkemuka di pasaran. Sebenarnya, kerana beberapa masalah skalabiliti yang sedang dihadapi Ethereum, Tezos mempunyai peluang besar untuk menjadi pemimpin dalam bidang pelaburan cryptocurrency dan bahkan raja kontrak pintar seterusnya.

Dengan kemampuan untuk menyokong tadbir urus rantai dan tahap kepentingan lebih dari 80% tersebar di 450 pengesah dan 13.000 perwakilan, Tezos pastinya pelaburan yang baik.

Oleh itu, jika anda ingin melabur di XTZ, jangan ragu untuk membuat penyelidikan sendiri dan melabur dalam pengurusan risiko. Hanya kerana pelaburan XTZ juga dapat membantu anda!

Ingatlah mantera penting dalam sektor kewangan: jangan sekali-kali melabur lebih banyak daripada yang anda mampu kehilangan dan jangan sekali-kali mengambil risiko lebih dari 1% akaun anda dalam satu perdagangan.

Bersedia untuk mula melabur dalam Tezos XTZ?

melabur dalam tezos

Adakah Tezos Akan Menjadi Jutawan Pembuat?

Dengan cap pasaran sebanyak $ 1,586,468,102, dari satu segi, Tezos sudah menjadi pembuat jutawan.

Oleh kerana selalu baik untuk membandingkan duit syiling dengan Bitcoin, cryptocurrency # 1 yang tidak diragukan lagi, kami dapat mengatakan bahawa Tezos bukan sahaja berprestasi baik berbanding dengan BTC tetapi telah mengalami perkembangan harga yang hebat. Sebagai contoh, pada 1 Januarist, 2019, satu XTZ adalah $ 0.47, sementara pada 1 Januarist, 2020, ia mencecah $ 1,35 (kenaikan + 186%).

perbandingan harga cryptocurrency

Sumber: Penggodam tengah hari

Nilai Tezos kemungkinan akan meningkat lebih jauh apabila protokol ini diterima pakai secara meluas.

Memandangkan kelebihannya berbanding cryptocurrency lain, para pakar percaya bahawa Tezos adalah pelaburan yang menguntungkan. Berdasarkan analisis teknikal yang mendalam, Wallet Investor meramalkan bahawa pelaburan dalam Tezos dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan pulangan sekitar + 318.51% dalam lima tahun akan datang. Dengan kata lain, pelaburan semasa sebanyak $ 100 mungkin mencecah $ 418.51 menjelang 2025.

Walaupun jalan menuju kejayaan dan PR yang buruk, Tezos berpotensi untuk melonjak dan menjadi salah satu daripada 10 cryptocurrency teratas tidak lama lagi. Menurut Kapten Altcoin, jika Tezos menyampaikan produk yang dirancang dan mewujudkan pangkalan pengguna yang stabil, ia berpotensi untuk berkembang hingga 10-100 kali lebih banyak daripada sebelumnya sepanjang masa.

Walaupun membuat ramalan harga, terutama aset baru dan tidak stabil, tetap spekulatif dan harus selalu diambil dengan sebutir garam, beberapa pakar mendakwa Tezos mungkin mencapai $ 1,000 pada tahun-tahun akan datang.

Sebenarnya, kita tidak boleh lupa bahawa projek bukti kepentingan seperti Tezos boleh menyebabkan pasaran crypto bull seterusnya. Betul! Mekanisme pertaruhan Tezos yang dapat menjadi pemacu harga utama dan membantu Tezos membuatnya keluar dari kemelut kewangan yang dicetuskan oleh koronavirus yang sedang dihadapi oleh ekonomi sekarang.

Walaupun begitu, ingat bahawa harga cryptocurrency juga bergantung pada prinsip permintaan dan penawaran, peraturan, penggunaan, dan berita crypto, jadi Tezos dan pelaburan crypto lain tetap tidak dapat diramalkan, oleh itu berisiko!

Perkara utama

  • Tezos adalah salah satu platform berasaskan blockchain paling inovatif yang digunakan untuk pembayaran dalam talian, kontrak pintar, dan dApps.
  • Walaupun Tezos mempunyai permulaan yang kasar yang ditandai dengan banyak masalah dan tuntutan dalaman, dari segi teknikal, Tezos sangat menarik minat para pelabur: ia menawarkan mekanisme bukti kepentingan yang lebih baik, keselamatan kontrak pintar, dan prosedur perubahan diri.
  • Salah satu kelebihan utama pelaburan di Tezos adalah sifat demokratiknya yang membolehkan pengguna yang kurang kaya untuk turut serta dalam membuat keputusan dan mengundi untuk meningkatkan keseluruhan ekosistem.
  • Tezos juga mempunyai komuniti yang menyokong dan sejumlah besar pembuat roti – faktor yang dapat membantu Tezos menjadi aset dominan di ruang crypto.
  • One XTZ kini diperdagangkan pada $ 2.10, yang juga menjadikannya pelaburan yang berpatutan untuk pemula.
  • Dengan cap pasaran $ 1,586,468,102, Tezos berpotensi untuk menjadi pembuat jutawan pada tahun-tahun akan datang.
  • Beberapa pakar mendakwa bahawa XTZ mungkin mencecah $ 1,000 dalam beberapa tahun akan datang.

Kini anda mengetahui kebaikan dan keburukan pelaburan di XTZ. Sekiranya anda merasa cukup terinspirasi untuk mula melabur di Tezos, atau jika artikel ini memberikan sedikit gambaran tambahan mengenai pengetahuan perdagangan anda yang ada, anda mungkin senang mengetahui bahawa eToro memberikan kemampuan untuk berdagang dengan aset kripto, Termasuk XTZ, dan CFD pada 90+ cryptocurrency.

eToro – Broker Terbaik untuk Membeli Tezos XTZ

broker etoro

eToro telah membuktikan bahawa mereka boleh dipercayai dalam industri crypto selama bertahun-tahun – kami mengesyorkan anda mencubanya.

Mata wang maya sangat tidak stabil. Modal anda berisiko.

Adakah anda fikir ganjaran Tezos melebihi kemundurannya? Beritahu kami!

Sekiranya anda menyukai artikel kami Kelebihan dan Kekurangan Melabur dalam Tezos (XTZ), Adakah Tezos Menjadi Jutawan Pembuat? sila kongsi dengan sesiapa sahaja yang mungkin berminat untuk pelaburan cryptocurrency juga.

Soalan Lazim

Adakah Tezos pelaburan yang lebih baik daripada Ethereum?

Dari segi teknikal, Tezos mungkin dianggap pelaburan yang lebih baik daripada Ethereum. Tezos adalah blockchain yang selalu beroperasi dalam ekosistem bukti kepentingan, yang menjadikannya lebih mantap daripada konsensus bukti kerja Ethereum semasa. Walaupun begitu, dari segi cap pasaran, penggunaan dan cap pasaran, Ethereum – yang sering disebut sebagai raja kontrak pintar – masih merupakan cryptocurrency kedua terbesar setelah Bitcoin.

Adakah bernilai melabur di Tezos?

Ya, Tezos adalah pelaburan yang layak di tengah pandemi yang berterusan. Walaupun pada masa penulisan Tezos diperdagangkan pada $ 2.10, yang tidak dapat dibandingkan dengan cryptos terkemuka lain, Tezos telah membuka pintu untuk penyertaan yang didelegasikan dan memiliki kedudukan yang kukuh dari segi kecairan. Beberapa pakar mendakwa bahawa XTZ mungkin mencecah $ 1,000 dalam beberapa tahun akan datang.

Berapa banyak yang anda perlukan untuk membakar XTZ?

Untuk memanggang XTZ, seseorang memerlukan deretan XTZ atau minimum 8,000 XTZ. Semakin banyak XTZ yang anda miliki, semakin tinggi kemungkinan anda mengesahkan blok dan memperoleh ganjaran. Walaupun begitu, mereka yang tidak mempunyai modal yang cukup dapat menyerahkan bahagiannya kepada pembuat roti yang akan dipilih secara rawak dari pembuat roti lain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me