Kelebihan dan Kekurangan Melabur Dalam Ethereum Classic

Apa Kelebihan Dan Kekurangan Ethereum Classic?

Ketahui lebih lanjut mengenai kebaikan dan keburukan pelaburan di Ethereum Classic mendorong anda untuk mengetahui apakah idea yang baik untuk melabur di ETC.

Ethereum Classic mungkin merupakan bahagian yang tidak ada dalam portfolio pelaburan anda. Inilah sebabnya mengapa anda mungkin mempertimbangkan untuk melabur dalam ETC, kebaikan dan keburukan, dan apa sebenarnya yang perlu dicari.

Ethereum Classic (ETC) adalah salah satu aset yang paling menarik tetapi dinilai rendah di sektor cryptocurrency. Dicipta sebagai garpu Ethereum, yang dikenali sebagai raja kontrak pintar, Ethereum Classic telah banyak berjalan sejak penubuhannya.

Namun, adakah kelebihan pelaburan dalam ETC melebihi kemungkinan risiko? Akan tahun 2021 menjadi masa yang berjaya untuk pelaburan ETC dan cryptocurrency?

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Ethereum Classic dan tentukan sendiri sekiranya anda harus mempertimbangkan untuk membeli ETC tahun ini.

Apa itu Ethereum Classic?

Ethereum Classic adalah platform berasaskan blockchain yang terdesentralisasi yang dapat menyokong kontrak pintar dan aplikasi terdesentralisasi (dApps).

Itu karismatik Vitalik Buterin yang berkonsepkan kewujudan Ethereum setelah menyaksikan keterbatasan Bitcoin. Buterin – yang merupakan kunci utama kejayaan Ethereum – mencipta platform untuk kontrak pintar, serta aplikasi, pertukaran, dan banyak lagi yang terdesentralisasi. Di sini kita harus menyebutkan bahawa kontrak pintar tidak ternilai dalam pengaturan perniagaan kerana dapat dikodkan untuk menjadi perjanjian, seperti penjualan harta tanah.

Namun pada tahun 2016, Etherem berpecah menjadi dua medan perang: Ethereum dan Ethereum Classic.

Ethereum Classic ditakrifkan sebagai blockchain Ethereum yang asal. Seperti yang dinyatakan di atas, ia dibuat setelah perpecahan dalam komuniti Ethereum pada tahun 2016.

Di sini kita harus menerangkan lebih lanjut mengenai peristiwa yang menyebabkan perpecahan. Pada tahun 2016, aplikasi autonomi pihak ketiga dipanggil DAO telah diretas dan lebih daripada $ 50 juta dalam eter dicuri. Hasilnya, platform berpecah atas perbezaan ideologi menjadi Ethereum dan Ethereum Classic.

Sementara Ethereum memutuskan untuk menentang prinsip Code is Law di sektor crypto dan mengembalikan dana yang dicuri kepada pengguna, Ethereum Classic berdiri di belakang sifat blockchain yang tidak berubah.

Penyokong Ethereum Classic – dengan Barry Silbert (Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Mata Wang Digital) menjadi salah satu penyokong utamanya – masih memuji diri mereka kerana menjadi idealis crypto yang percaya bahawa blockchain tidak boleh dipengaruhi oleh manusia atau diubah tanpa mengira hasilnya.

Seperti yang dijelaskan di laman web mereka, “Jadi, kod adalah undang-undang pada blockchain. Semua pelaksanaan adalah muktamad, semua urus niaga tidak berubah. Untuk semua yang lain, ada cara yang diuji waktu untuk menyelesaikan pertikaian undang-undang dan menjalankan pemerintahan keadilan. Ia dipanggil sistem perundangan. “

Namun, sebagai balasannya, Buterin menulis pada tahun 2016: “Kami menyedari bahawa kod Ethereum dapat digunakan untuk memberi contoh blok-blok lain dengan peraturan konsensus yang sama, termasuk testnet, rantai konsortium dan swasta, klon dan spin-off, dan tidak pernah menentang contoh seperti itu. “

Di sini kita harus perhatikan bahawa projek crypto lain juga mengalami masalah dan perdebatan yang serupa. Ambil Bitcoin dan Bitcoin Cash pada tahun 2017, sebagai contoh!

Atau apabila lebih daripada 7,000 BTC dicuri dari pertukaran Binance pada tahun 2019, ketika pengasas Binance Changpeng Zhao mencadangkan bahawa komuniti Bitcoin harus mengembalikan blok block.

Siapa yang betul, siapa yang salah? Satu perkara yang pasti: di sebalik kepercayaannya, Ethereum Classic ketinggalan dengan Ethereum dari segi cap pasaran dan penggunaan.

Namun, terdapat banyak sebab mengapa anda harus mempertimbangkan Ethereum Classic! Mari kita lihat beberapa kelebihan utama pelaburan di ETC.

Adakah anda mempertimbangkan untuk melabur dalam Etereum Klasik ETC?

Kelebihan Melabur Dalam Ethereum Classic

kebaikan riak

Mengetahui kelebihan pelaburan dalam ETC adalah suatu keharusan untuk membuat keputusan yang tepat mengenai pelaburan anda. Walaupun ETC tidak begitu popular seperti ETH, membeli Ethereum Classic mempunyai pelbagai faedah.

Berikut adalah beberapa aspek ETC yang paling memikat:

✅ Ethereum Classic terdesentralisasi:

Ethereum, seperti cryptocurrency lain, didesentralisasi dengan nod yang tersebar di seluruh dunia. Ini bermakna pembayaran dan transaksi dilaksanakan tanpa harus bergantung pada pihak ketiga yang mahal atau pemerintah yang membatasi.

✅ Ethereum Classic adalah Ethereum yang asli:

Oleh kerana Ethereum Classic adalah versi blockchain Ethereum yang tidak berubah, banyak yang memanggil Ethereum Classic sebagai Ethereum yang asli atau sebenar. Kepercayaan yang kuat mengenai kebolehubahan platform ini telah menyebabkan wujudnya kumpulan pengguna dan peminat blockchain yang berdedikasi. Seperti yang dinyatakan di laman web mereka, “Ethereum Classic adalah kesinambungan dari sejarah yang tidak berubah dari rantai Ethereum yang asli. Rangkaian ETC wujud untuk memelihara prinsip "Kod adalah Undang-Undang."

✅ Ia menyokong kontrak pintar dan dApps:

Oleh kerana Ethereum Classic secara teknikal serupa dengan Ethereum, kita tidak perlu terkejut bahawa salah satu kelebihan terbesar Ethereum Classic adalah hakikat bahawa ia menyokong kontrak pintar dan dApps, yang mempunyai banyak aplikasi di seluruh industri.

✅ ETC lebih murah daripada ETH:

Walaupun ETC mungkin mengalami kesukaran untuk melepasi ETH, ETC masih berada di jajaran 100 teratas peringkat cryptocurrency. Selain itu, kerana ETC jauh lebih murah daripada ETC, ini adalah aset yang ideal untuk pemula.

✅ Ia berusaha menjalin hubungan dengan Ethereum:

Untuk memberikan contoh, garpu keras ETC Agharta dan Phoenix yang disiapkan pada tahun 2020 menjadikan Ethereum Classic lebih banyak beroperasi dengan Ethereum.

Kekurangan Melabur Dalam Ethereum Classic

kontra riak

Walaupun Ethereum Classic dilengkapi dengan beberapa kelebihan yang menggoda, ada juga kekurangan yang harus dipertimbangkan sebelum membeli ETC. Memahami keburukan ETC sangat penting untuk membantu para pelabur membuat strategi pengurusan risiko yang berkesan.

Berikut adalah beberapa risiko pelaburan dalam ETH:

❌ Ethereum Classic tidak serasi dengan Ethereum:

Selepas Ethereum bercabang, Ethereum Classic menjadi tidak sesuai dengan Ethereum, yang bermaksud bahawa sesiapa sahaja yang menyokong ETC tidak akan dapat mengakses sebarang kemas kini ETC (termasuk pemindahan ETH ke bukti-kepentingan).

❌ Ethereum Classic agak tidak aktif:

Ethereum Classic tidak mempunyai minat masyarakat dan aktiviti pemaju yang tinggi. Pada masa yang sama, projek yang dihoskan di platform hampir dimiliki oleh Parity Technologies, menimbulkan kebimbangan mengenai pemusatan kekayaan ETC.

❌ Ethereum Classic dianggap tidak selamat:

Fakta bahawa Ethereum Classic mengalami pelbagai serangan sebanyak 51% menyebabkan kepercayaan terhadap platform semakin merosot, yang boleh mendorong harga dan minat turun.

❌ Ethereum Classic mempunyai imej cerdik:

Imej koin juga dipengaruhi oleh spekulasi yang berbeza bahawa ETC adalah penipuan dan serangan ke atas Ethereum sehingga menyebabkan pengedaran di sektor crypto. Blogger David Seaman bahkan mengatakan, “Classic adalah rantai anak yatim yang tidak aman yang dipromosikan dengan cara yang tidak sah jika Ethereum adalah sebuah syarikat yang diperdagangkan secara terbuka, yang akhirnya boleh menjadi.”

Sekiranya Saya Melabur Dalam Ethereum Classic?

Sekarang apabila anda mengetahui kebaikan dan keburukan melabur di Ethereum Classic, anda boleh menentukan sendiri sekiranya kemungkinan ganjaran melebihi risiko. Oleh itu, perlukah anda melabur dalam Ethereum Classic? Adakah ETC merupakan aset yang menguntungkan untuk portfolio anda?

ETC mungkin merupakan pelaburan yang berisiko, benar. Walaupun Ethereum telah membuat kemunculan semula yang luar biasa, Ethereum Classic akan selalu dilihat sebagai saudara Ethereum yang kurang popular.

Pada masa yang sama, Ethereum Classic mempunyai komuniti penyokong yang kuat yang percaya pada sifat blockchain yang tidak berubah, menegaskan bahawa Code adalah Law, yang merupakan keajaiban mekanik blockchain.

Selain itu, harga ETC semasa dilihat sebagai penghalang rendah bagi pelabur dan peniaga crypto, terutama jika dibandingkan dengan ETH.

Ingatlah bahawa jika anda memutuskan untuk melabur dalam ETC, anda harus selalu membuat penyelidikan dan melabur dalam strategi pengurusan risiko yang berkesan. Jangan sekali-kali melaburkan wang yang anda tidak mampu kehilangan.

Ringkasnya, Ethereum Classic adalah pelaburan berisiko sederhana dengan banyak potensi ganjaran. Ini adalah sesuatu yang mesti anda buat kajian sebelum anda mempertimbangkan untuk menambahkannya ke portfolio anda.

Soal pelaburan klasik Ethereum sebenar, adakah ia berjaya? Sekiranya anda ingin meluangkan masa dan tenaga, maka untuk anda, ia boleh berfungsi.

Baca Lagi: Cara Melabur dalam Ethereum Classic

Adakah Ethereum Classic Menjadi Pembuat Jutawan?

Dengan had pasaran melebihi $ 1 Billion, kita boleh mengatakan bahawa dalam erti kata ETC sudah menjadi pembuat jutawan.

Memandangkan terhadnya 210,700,000 syiling, nilai ETC boleh meningkat kerana kekurangan crypto cenderung untuk mendorong pertumbuhan.

Namun, melihat prestasi masa lalu ETC, jelas bahawa Ethereum Classic hampir tidak mencapai puncaknya. Perhatikan bahawa pada tahun 2017, ETC meningkat menjadi sekitar $ 20, tetapi sejak itu, ia bergerak dalam aliran menurun.

Pada bulan Mei 2020, Ethereum Classic menduduki tempat ke-19 di CoinMarketCap, dengan permodalan pasaran $ 740.294 juta dan jumlah dagangan $ 1.42 bilion.

Pada masa penulisan, Ethereum Classic berada di kedudukan ke-54.

Walaupun begitu, sebilangan pakar bersikap positif dan percaya bahawa ETC boleh meletup lagi dan maju jauh di atas tahap harga semasa.

Jangan lupa bahawa Ethereum Classic telah mengalami pelbagai peningkatan baru-baru ini, seperti Atlantis pada tahun 2019 dan Agharta pada tahun 2020, dalam usaha untuk membina jambatan antara Ethereum dan Ethereum Classic. Dengan siapnya garpu keras Phoenix pada tahun 2020 – garpu ETC lain yang bertujuan menjadikan ETC lebih serasi dengan peningkatan ETH Istanbul – agenda ETC-ETH lebih dekat dengan pengguna.

garpu ethereum

Garpu Ethereum Utama; Sumber: Modal.com

Kita harus perhatikan bahawa Ethereum Classic dibuka pada Februari 2021 pada harga $ 7.34. Menurut Long Forecast, pada akhir bulan, Ethereum Classic akan mencapai $ 10.28, atau perubahan 40.1%.

Sudah tentu, ramalan harga tetap spekulatif; mereka bergantung pada faktor yang berbeza, seperti prinsip permintaan dan penawaran, kemajuan teknologi di ruang crypto, dan sentimen dan spekulasi pasar.

Jadi, sentiasa dapatkan maklumat terkini mengenai berita dan pengumuman crypto serta data analisis harga.

eToro – Broker Terbaik untuk Membeli Etereum Classic ETC

broker etoro

eToro telah membuktikan bahawa mereka boleh dipercayai dalam industri crypto selama bertahun-tahun – kami mengesyorkan anda mencubanya.

Mata wang maya sangat tidak stabil. Modal anda berisiko.

Perkara utama

  • Ethereum Classic dibuat selepas perpecahan dalam komuniti Ethereum pada tahun 2016.
  • Ethereum Classic dianggap oleh beberapa pakar crypto Ethereum yang sebenar.
  • ETC adalah simbol ticker Ethereum Classic.
  • Ethereum Classic mempunyai pelbagai kelebihan, termasuk sifatnya yang terdesentralisasi dan tidak berubah.
  • Yang mengatakan, melabur dalam ETC boleh berisiko. Aset itu sendiri dianggap tidak selamat kerana pelbagai serangan 51%.
  • Walaupun Ethereum Classic jauh di belakang Ethereum dan pemain kontrak pintar yang lain, ada yang percaya bahawa kerana keterbukaannya untuk kemas kini, membeli ETC pada tahun 2021 sangat berbaloi.
  • Dengan cap pasaran $ 1,047,164,733, kita boleh mengatakan bahawa ETC sudah menjadi pembuat jutawan.
  • Walaupun begitu, melabur dalam ETC tetap berisiko, jadi selalu pertimbangkan profil ganjaran risiko aset yang anda minati sebelum anda mula membeli atau berdagang cryptocurrency.

Sekiranya anda menyukai artikel kami Kelebihan dan Kekurangan Melabur Dalam Ethereum Classic, sila kongsikannya dengan sesiapa sahaja yang mungkin menganggapnya menarik.

Soalan Lazim

Adakah Ethereum Pelaburan Lebih Baik Daripada Ethereum Classic?

Ethereum, yang dikenali sebagai Ethereum yang asli, dianggap oleh banyak pelaburan yang lebih baik daripada Ethereum Classic. Ethereum juga merupakan aset perdagangan yang lebih baik kerana mempunyai turun naik dan permintaan pasaran yang tinggi. Lagipun, Ethereum adalah kripto kedua terbesar, hanya di belakang Bitcoin dari segi had pasaran dan penggunaan. Ethereum Classic, sebaliknya, tetap berisiko, dengan lebih sedikit pelabur dan peminat crypto yang berminat dengannya.

Adakah Perlombongan Klasik Ethereum Menguntungkan?

Ya, perlombongan ETC boleh menguntungkan. Mengira keuntungan perlombongan ETC bergantung pada faktor yang berbeza, termasuk perkakasan perlombongan, ganjaran, dan kos elektrik. Namun, jangan lupa bahawa keuntungan perlombongan berubah dengan cepat dan bergantung pada jumlah kekuatan pengkomputeran untuk blok perlombongan dan menghasilkan hash.

Adakah Ethereum Classic Akan Menjadi Platform Kontrak Pintar Terunggul Di Masa Depan?

Ethereum Classic berada di belakang projek kontrak pintar yang lain. Walaupun banyak yang berlaku di platform Ethereum, sebilangan pakar percaya bahawa Ethereum Classic boleh menjadi platform kontrak pintar sandaran, terutamanya sekiranya bukti kepentingan di Ethereum tidak berfungsi pada masa akan datang.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me