Melabur dalam Bitcoin: Apa yang Akan Meningkatkan Harga Bitcoin Pada 2021?

Panduan analisis untuk melabur dalam Bitcoin pada tahun 2021

Kemana harga BTC pada 2021?

Apa yang akan berlaku dengan harga Bitcoin pada tahun 2021? Sejak cryptocurrency terdesentralisasi, pelabur tradisional selalu bertanya-tanya: Apa yang mendorong harga Bitcoin?

Contohnya, harga saham atau bon dipengaruhi oleh faktor ekonomi seperti inflasi, pengangguran atau kadar faedah, tetapi ini tidak berlaku dengan cryptocurrency kerana mereka bebas sepenuhnya.

Sekiranya anda ingin membeli atau melabur dalam Bitcoin BTC dengan cepat dan mudah, dengan 0% komisen, lihat Pertukaran eToro!

Tetapi apa yang benar-benar mendorong harga Bitcoin?

Terdapat tiga faktor utama yang paling mempengaruhi harga Bitcoin:

 • Penawaran dan permintaan
 • Penggunaan Bitcoin
 • Peraturan Bitcoin

Di sini di Trading Education, kami menganalisis tiga faktor ini dan di bawah ini kami akan menunjukkan secara terperinci apa yang kami dapati.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pelaburan dalam Bitcoin, lihat Panduan Bitcoin Muktamad ini.

Mengapa Bitcoin?

Apa yang menjadikan Bitcoin begitu istimewa untuk dianggap sebagai pilihan pelaburan oleh pelabur? Bitcoin adalah cryptocurrency pertama yang dilancarkan dan terus menjadi peneraju cryptocurrency. Bitcoin telah mengalami pertumbuhan sebanyak 9,000,000% dalam dekad yang lalu dan telah dipilih sebagai pelaburan terbaik dekad ini, menewaskan saingan seperti saham, bon, emas dan indeks.

Sepanjang sejarahnya, harga Bitcoin telah naik dan turun, kerana sifatnya tidak stabil. Namun, pada tahun-tahun awalnya, Bitcoin tidak mempunyai nilai, tetapi nilainya telah berkembang dari masa ke masa, menjadikan pelabur awal jutawan dan bahkan jutawan. Harga Bitcoin masih dijangka meningkat, sebab itulah Bitcoin adalah pilihan pelaburan yang baik untuk pelabur.

cap pasaran bitcoion

Bitcoin mendahului had pasaran crypto dengan $ 202 bilion. Sumber: Statista


Apa yang Memacu Harga Bitcoin?

Terdapat 18,539,543,75 bitcoin pada masa ini, dan jumlah maksimum Bitcoin yang akan ada ialah 21 juta. Pembahagian separuh ganjaran mempengaruhi harga Bitcoin dengan membuat apa yang disebut "inflasi tiruan", tetapi pada masa ini apabila 21 juta bitcoin akan dilombong, tidak akan ada aktiviti perlombongan lagi. Akibatnya, perlombongan tidak akan mempengaruhi harga Bitcoin.

Namun, dijangkakan bahawa Bitcoin terakhir akan dilombong pada tahun 2140.

Tetapi, mari kita lihat apa yang benar-benar mempengaruhi harga Bitcoin? Atau apa yang mendorong harga Bitcoin?

3 Faktor akan mendorong harga Bitcoin pada tahun 2021

Faktor 1: Penawaran dan Permintaan

Bitcoin berkorelasi dengan siapa?

Bitcoin berkorelasi dengan cryptocurrency lain seperti Ethereum, misalnya. Apabila dua aset saling berkaitan, mereka bergerak dengan cara yang sama.

Cryptocurrency umumnya saling berkaitan antara satu sama lain. Itulah sebabnya pelabur mula melihat mereka semua sebagai aset bersama.

Lebih-lebih lagi, dalam cryptocurrency banyak perkara telah berjalan dan tidak perlu mempunyai dompet yang terpisah untuk setiap cryptocurrency, tetapi anda boleh menyimpan duit syiling anda dalam satu dompet seperti eToro, Binance, Kraken, dll.

korelasi bitcoin ethereum

Ethereum-Bitcoin korelasi yang direalisasikan selama 1 tahun adalah 88% secara purata. Sumber: Skew.

Semakin banyak permintaan untuk cryptocurrency, semakin tinggi harganya. Itulah peraturan asas dalam ekonomi. Bitcoin sukar didapati, yang bermaksud jarang berlaku dan boleh dituntut. Dan ia berguna juga, yang menjadikannya berharga.

Faktor 2: Penggunaan Bitcoin

Biasanya, apabila terdapat berita sensasi mengenai cryptocurrency, harganya meningkat. Orang mungkin mempunyai ketidakpastian mengenai masa depan Bitcoin; oleh itu, penggunaan Bitcoin sangat penting untuk membina keyakinan di kalangan masyarakat.

Penerapan Bitcoin memberi keyakinan kepada orang ramai kerana apabila mereka melihat syarikat kewangan besar melabur dalam Bitcoin, menjadi jelas bahawa masa depan Bitcoin adalah selamat. Oleh itu permintaan meningkat dan kenaikan harga juga.

Dan tahun 2020 mengesahkan fakta ini sejak tahun ini, syarikat kewangan besar melabur dalam Bitcoin menaikkan harganya.

Strategi Mikro melabur $ 425 juta dalam Bitcoin. Petak juga melabur $ 50 juta, dan Batu Permatang diikuti dengan melaburkan $ 115 juta dalam Bitcoin.

Tetapi kesan yang paling ketara terhadap harga Bitcoin pada tahun 2020 mempunyai berita bahawa Paypal menggabungkan cryptocurrency ke dalam platformnya pada 21 Oktober. Selepas pengumuman itu, Bitcoin mencapai $ 12,817.17, kenaikan 8% pada hari itu. Ini adalah harga tertinggi sejak Julai 2019.

Keluk harga Bitcoin

Keluk harga Bitcoin meningkat selepas 21 Oktober ketika Paypal mengumumkan integrasi crypto di platformnya. Sumber: Orang Dalam Perniagaan.

Walau bagaimanapun, Bitcoin tidak berhenti di sini terus berkembang dan mencecah $ 15,592 pada 11 November, dan pada masa ini, ia berjumlah $ 15,502.

Oleh itu, berita bahawa Paypal mengintegrasikan cryptocurrency dalam platformnya memberikan kenaikan drastik kepada harga Bitcoin, dan sekarang tidak diketahui dengan tepat di mana ia akan berhenti.

“Semua bank sekarang akan berlumba untuk melayani crypto”, kata Twitter pelabur jutawan Mike Novogratz menyebut ini sebagai berita terbesar tahun ini dalam crypto.

Faktor 3: Peraturan Bitcoin

Di pelbagai negara, Bitcoin diatur secara berbeza. Di Amerika Syarikat, Suruhanjaya Dagangan Niaga Hadapan Komoditi A.S. (CFTC) mengiktiraf Bitcoin sebagai komoditi. Sebagai perbandingan, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) menyenaraikan cryptocurrency sebagai sekuriti. Kebolehubahan dalam peraturan Bitcoin ini menimbulkan ketidakpastian.

Ini boleh mempengaruhi harga Bitcoin kerana ia akan meningkatkan rasa tidak selamat di kalangan orang kerana fakta bahawa cryptocurrency tidak diatur dengan cara yang sama, dan di beberapa negara dilarang sama sekali kerana dianggap mencurigakan.

Ketidaktentuan peraturan membuat pelabur berfikir tentang cara mereka akan dikenakan cukai setelah menjual crypto mereka dan akan menjadikannya HODL, atau mereka akan ditarik sepenuhnya dan tidak melabur sama sekali. Ini akan menyebabkan pasaran menurun.

Sebagai contoh, pada bulan Disember 2017, pihak berkuasa Korea Selatan memutuskan untuk mengatur aset crypto, menyebabkan penurunan harga Bitcoin sebanyak 15% dan kerugian besar dalam cap pasaran untuk Ethereum, Litecoin dan Ripple.

carta pasaran cryptocurrency

Harga kripto dan penurunan pasaran pada Januari 2018 di tengah peraturan Korea Selatan. Sumber: Coinmarketcap.

Walau bagaimanapun, terdapat kes-kes apabila peraturan dan pengesahan cryptocurrency mempengaruhi mereka untuk selamanya. Sebagai contoh, ketika Jepun pada tahun 2017 mengeluarkan berita bahawa Bitcoin akan disahkan sebagai kaedah pembayaran kemudian, harganya meningkat 96% sehingga menjadikan Bitcoin menarik sebagai pelaburan untuk orang Asia.

Bagaimana Melabur dalam Bitcoin untuk tahun 2021

Memandangkan penggunaan Bitcoin sedang meningkat, harga Bitcoin cenderung terus meningkat pada tahun 2021. Berikutan penyatuan syarikat-syarikat besar seperti Paypal ke dalam cryptocurrency, diharapkan institusi kewangan dan bank lain akan bergabung dengan cryptocurrency kerana mereka tidak mempunyai pilihan tetapi untuk diterima pakai. Oleh itu, permintaan akan terus meningkat seiring dengan harga Bitcoin.

Tetapi berapa harga Bitcoin boleh masuk pada tahun 2021?

“Bitcoin akan mencapai $ 100K-288K sebelum Disember 2021”, pencipta model stock-to-flow (S2F) Plan B berkata baru-baru ini. Menurutnya, dari masa ke masa, bekalan Bitcoin akan turun, dan inflasi akan meningkat, akibatnya, Bitcoin akan meningkat nilainya.

Mengapa $ 100,000 – $ 288,000 sebelum Disember 2021?

Baiklah, mari kita kembali pada tahun 2016 ketika pembelahan Bitcoin berlaku.

Pada bulan Julai 2016, ketika separuh berlaku, harga Bitcoin berada pada $ 600, untuk mencapai rekod $ 20,000, hanya 17 bulan kemudian pada bulan Disember 2017.

Kali terakhir pemisahan Bitcoin berlaku pada Mei 2020, yang merupakan yang ketiga dalam sejarah Bitcoin. Pada masa itu harga Bitcoin adalah $ 8,700, dan dalam masa enam bulan ia meningkat menjadi $ 15,500, mencatat kenaikan 78%.

Mengingat bagaimana pasaran bertindak balas kepada separuh pada tahun 2016, penggunaan Bitcoin, peningkatan permintaan dan penurunan penawaran seiring berjalannya waktu, Pelan B mungkin tepat, dan kita mungkin menyaksikan harga Bitcoin mencapai antara $ 100,000 – $ 288,000 menjelang Disember 2021.

Dan jika Bitcoin mencapai $ 100,000, capaian pasarannya akan menjadi sekitar $ 2 trilion.

Sekiranya jangkaan di atas tepat, pelabur Bitcoin akan menghasilkan pulangan yang kukuh ke hadapan. Tetapi jika ekonomi terjejas teruk, harga bitcoin pasti akan turun.

Baca lebih lanjut: Ramalan Ramalan Harga Bitcoin

Harga Bitcoin Melebihi 2021

Laporan Penyelidikan Crypto pada mereka Edisi Jun telah meramalkan harga Bitcoin akan meningkat kepada $ 19,044 pada tahun 2020, $ 341,000 pada tahun 2025, dan $ 397,727 pada tahun 2030.

ramalan harga crypto

Ramalan harga Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash dan Stellar oleh Crypto Research Report. Sumber: Laporan Penyelidikan Crypto – edisi Jun.

Pasukan Crypto Research mencatatkan laporan bahawa mereka percaya Bitcoin masih di awal keluk penggunaannya.

“Harga $ 7.200 pada akhir tahun 2019 menunjukkan bahawa bitcoin telah menembusi kurang dari 0,44% dari jumlah pasaran yang dapat dialaminya. Sekiranya penembusan ini berjaya mencapai 10%, harga utiliti tanpa diskaun akan mencecah hampir $ 400,000 ”, kata laporan itu..

Belajar Melabur Dalam Bitcoin

Di sini, di Education Education, kami telah menyediakan kursus perdagangan terbaik sehingga anda mengikuti pergerakan harga Bitcoin dan belajar bilakah masa terbaik untuk melabur dalam Bitcoin.

Sebagai akademi perdagangan, kami memandang serius pengajaran dan mengajar pelajar kami bagaimana untuk melabur dengan penuh minat. Oleh itu, sertai komuniti pelajar perdagangan yang lebih luas dan mulakan pengembaraan perdagangan anda.

Dari analisis yang kami lihat di atas, cryptocurrency hanya pada peringkat awal, dan semakin cepat anda mempelajarinya, semakin baik. Lihat kursus perdagangan kami di sini.

Mula Melabur Dalam Bitcoin Dengan eToro

Sekarang anda tahu faktor-faktor apa yang dapat mendorong harga Bitcoin pada tahun 2021, jika anda merasa terinspirasi untuk mula melabur dalam Bitcoin BTC, atau artikel ini telah memberikan beberapa pandangan tambahan mengenai pengetahuan perdagangan anda yang ada, anda mungkin gembira mengetahui bahawa etoro memberikan kemampuan untuk berdagang dengan aset Crypto, termasuk Bitcoin, dan CFD hingga 90+ cryptocurrency. Crypto Traders dapat membina portfolio yang pelbagai dengan syiling yang paling popular.

eToro adalah platform perdagangan sosial terbaik di dunia dan terkenal dengan keselamatannya yang tinggi.

Dengan beberapa laman web platform, pelaburan akan kelihatan rumit bagi anda, tetapi dengan eToro, semuanya mudah, kerana platform ini mesra pengguna dan di atas semua, eToro mempunyai yuran yang rendah.

eToro – Beli Bitcoin dengan 0% Komisen

broker etoro

eToro telah membuktikan bahawa mereka boleh dipercayai dalam industri ini selama bertahun-tahun – kami mengesyorkan anda mencubanya.

Perkara utama

 • Bitcoin adalah cryptocurrency pertama yang dikeluarkan dan terus menjadi peneraju.
 • Tiga faktor utama mempengaruhi harga Bitcoin: penawaran dan permintaan, penggunaan bitcoin, peraturan bitcoin.
 • Bitcoin mendahului had pasaran crypto dengan $ 202 bilion.
 • Jumlah maksimum Bitcoin yang akan ada ialah 21 juta, dan diramalkan bahawa Bitcoin terakhir akan dilombong pada tahun 2140.
 • Kesan paling ketara terhadap harga Bitcoin pada tahun 2020 mempunyai berita bahawa Paypal mengintegrasikan cryptocurrency ke platformnya pada 21 Oktober, menaikkan harga Bitcoin.
 • Ketidakpastian mempengaruhi cryptocurrency secara negatif sehingga menyebabkan penurunan harga.
 • Bitcoin boleh mencapai $ 100,000 – $ 288,000 sebelum Disember 2021, menurut Pelan B.
 • Sekiranya Bitcoin mencapai $ 100,000, had pasarannya adalah sekitar $ 2 trilion.
 • Laporan Penyelidikan Crypto mengatakan bahawa Bitcoin boleh mencapai $ 397,727 pada tahun 2030.

Kami harap anda dapati panduan ini berguna dan jika boleh, kongsikan, kerana mungkin ada orang lain yang ingin memanfaatkannya.

Dan terakhir, Sekiranya anda ingin membaca lebih banyak artikel dan memperoleh lebih banyak pengetahuan mengenai perdagangan cryptocurrency, lihat artikel perdagangan crypto kami yang banyak.

Penafian: Cryptocurrency sangat tidak menentu. Modal anda berisiko

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector