Melabur di Ethereum: Apa yang Akan Memacu Harga Ethereum Pada 2021?

Panduan analisis untuk melabur di Ethereum pada tahun 2021

Kemana harga Ethereum ETH pada tahun 2021?

Apa yang akan berlaku dengan harga Ethereum pada tahun 2021? Adalah agak mencabar bagi pelabur tradisional untuk memahami apa yang mendorong harga cryptocurrency.

Apabila kita bercakap mengenai aset tradisional seperti saham atau bon, kita sudah tahu bahawa harganya didorong oleh faktor ekonomi seperti inflasi atau peraturan pemerintah, misalnya.

Tetapi mengenai cryptocurrency, perkara sedikit berbeza. Apa yang mendorong harga mereka? Mereka diketahui mempunyai sifat tidak stabil, yang bermaksud bahawa harganya sering naik dan turun. Tetapi apa yang menyebabkan perkara ini berlaku?

Sekiranya anda ingin membeli Ethereum dengan cepat dan mudah, dengan 0% komisen, lihat Pertukaran eToro!

Tetapi, Apa yang benar-benar mendorong harga Ethereum?

Terdapat tiga faktor utama yang paling mempengaruhi harga Ethereum:

1. Kewangan terpusat

2. Pelancaran Ethereum 2.0 – “Serenity”

3. Hubungan dengan Bitcoin

Di sini di Trading Education, kami menganalisis faktor-faktor ini dan di bawah ini kami menghuraikan apa yang kami dapati.

Sekiranya anda ingin membaca ramalan harga Ethereum yang terperinci, lihat artikel ini.

Kenapa Ethereum?

Mengapa pelabur mempertimbangkan untuk melabur di Ethereum? Apa yang menjadikan Ethereum begitu unik? Nah, Ethereum adalah cryptocurrency terbesar kedua, selepas Bitcoin dan ia direka untuk aplikasi terdesentralisasi atau apa yang disebut DApps. Ethereum mempunyai kontrak pintar, dan merupakan blockchain yang paling banyak digunakan di dunia.

Ia dijumpai pada 30 Julai 2015, oleh penyelidik cryptocurrency dan pengaturcara Vitalik Buterin.

carta harga et

Pergerakan harga sepanjang masa Ethereum. Sumber: Coinmarketcap.

Selama bertahun-tahun, Ethereum telah membina reputasinya sebagai cryptocurrency yang stabil dan selamat, dan telah membuktikan bahawa ia tidak stabil dengan kenaikan dan penurunan harga yang drastik. Oleh itu Ethereum telah memberi peluang kepada pelabur untuk mengambil keuntungan. Baru-baru ini, Ethereum mengalami pertumbuhan besar, menarik lebih banyak pelabur dan mendapat lebih banyak kemasyhuran.

Adakah anda mempertimbangkan untuk melabur dalam Ethereum ETH?

Apa yang Memacu Harga Ethereum?

Diperlukan masa kira-kira 15 saat untuk blok Ethereum selesai sementara Bitcoin memerlukan 10 minit untuk menyelesaikan blok. Oleh itu, terbukti bahawa Ethereum berkembang lebih cepat daripada Bitcoin.

Terdapat 112,503,417.62 Ether yang beredar sekarang, dan tidak seperti Bitcoin yang mencapai 21 juta BTC, jumlah bekalan Ethereum tidak tetap yang bermaksud bahawa tidak ada yang akan mengetahui berapa banyak Ether akan berada di luar sana secara maksimum.

Tetapi, apakah faktor yang mempengaruhi harga Ethereum?

3 Faktor akan mendorong harga Ethereum pada tahun 2021

Faktor 1: Kewangan terpusat

Kewangan yang terdesentralisasi terdengar seperti masa depan kewangan. Ethereum sinonim dengan Defi kerana ia banyak menggunakan cryptocurrency dalam sektor kewangan yang terdesentralisasi. Ethereum mempunyai lebih daripada 200,000 token ERC, sebahagiannya merupakan sebahagian daripada 100 cryptocurrency teratas. Sebilangan besar cryptocurrency ini aktif di ruang Defi. Oleh kerana Defi semakin besar, semakin banyak permintaan untuk itu, semakin berharga, dan semakin banyak harga Ethereum akan meningkat.

defi jumlah keseluruhan

Nilai keseluruhan yang terkunci dalam Desentralized Finance telah meningkat secara drastik mulai Ogos 2020. Sumber: Defipulse.

Kewangan yang terdesentralisasi sepertinya akan menjadi pesaing sejati dengan cara tradisional untuk memusatkan kewangan, dan Ethereum memainkan peranan penting dalam hal ini, sehingga menarik para pelabur dan menyebabkan harga meningkat.

Faktor 2: Pelancaran Ethereum 2.0 – “Serenity”

Seperti sekarang, Ethereum membelanjakan 22.65 kWh elektrik untuk setiap transaksi, yang mana jumlahnya banyak jika dihitung dalam setahun secara keseluruhan. Ini kerana Ethereum kini menggunakan algoritma proof-of-work (PoW), di mana pelombong mesti menggunakan sistem komputer yang canggih untuk mengesahkan transaksi dan dengan itu mengintegrasikannya ke dalam blockchain.

Kaedah ini memerlukan banyak tenaga, seperti yang disebutkan sebelumnya. Oleh itu, diputuskan untuk membuat Ethereum 2.0, yang diharapkan akan dilancarkan pada 1 Disember 2020.

Justin Drake, penyelidik Ethereum 2.0, mengumumkan pelancaran Ethereum 2.0 pada Twitter.

Ethereum 2.0 atau disebut sebagai Eth2 atau "Ketenangan" akan menggunakan sistem algoritma bukti-taruhan (PoS) yang pengguna boleh "pegangan" cagaran cryptocurrency untuk mengesahkan urus niaga mereka. Ini adalah cara yang jauh lebih cekap dan lebih pantas daripada algoritma proof-of-work (PoW) yang digunakan Ethereum pada masa ini.

Jadi, Ethereum 2.0 akan menjadi peningkatan Ethereum segera, bertujuan untuk meningkatkan kelajuan, produktiviti, dan skalabiliti rangkaian Ethereum.

Tetapi bagaimana Ethereum 2.0 akan mempengaruhi harga Ethereum?

Ramai peminat cryptocurrency percaya bahawa sebaik sahaja Ethereum 2.0 dilancarkan, harga Ethereum akan meningkat.

“Senjata api akan padam”, kata Jamie Anson, pengasas Nifty Orchard dan penganjur Ethereum London, kepada Dekripsi ketika ditanya mengenai kesan pelancaran Ethereum 2.0 di crypto.

“Setelah Ethereum mendapat skalabilitas melalui teknologi lapisan-2 atau ETH 2.0 semua pertanyaan dijawab”, tambahnya lagi.

Dengan Ethereum 2.0, akan ada lebih banyak perhatian dan skalabilitas yang, menurut Anson, akan membawa lebih banyak penggunaan.

“Pada masa ETH 2.0 dan penggabungan bekerja sama, akan ada 100,000 transaksi per saat kapasiti. Itu akan bermakna pengalaman yang sempurna untuk bilion orang seterusnya ”, kata Anson.

Bagi sebilangan yang lain, pelancaran Ethereum 2.0 secara langsung akan mempengaruhi harga Ethereum.

“Ini akan memberi kesan kenaikkan harga jangka panjang pada harga ETH – walaupun turun naik jangka pendek, yang merupakan sebahagian daripada penilaian aset crypto,” kata Matt Cutler, CEO Blocknative ketika berbicara untuk Decrypt.

Bersedia untuk melabur dalam Ethereum ETH?

Faktor 3: Hubungan dengan Bitcoin

Secara sejarah Ethereum telah berkorelasi dengan Bitcoin. Apabila dua aset berkorelasi satu sama lain, ini bermakna harga mereka bergerak dengan cara yang serupa. Jadi, pada saat harga Bitcoin naik, begitu juga dengan harga Ethereum. Perkara yang sama berlaku apabila harga Bitcoin turun, Ethereum mengikuti.

Menurut data dari Cryptowatch, korelasi Ethereum dengan Bitcoin pada masa ini berada pada tahap.78, yang merupakan yang tertinggi di antara altcoin lain.

korelasi etereum

Ethereum adalah altcoin berkorelasi tertinggi dengan Bitcoin. Sumber: Cryptowatch.

Korelasi Ethereum dengan Bitcoin adalah 0,95 pada bulan Julai 2020. Walaupun seperti yang kita lihat, terdapat penurunan jangka pendek secara tiba-tiba kepada.78, namun Ethereum terus berkorelasi dengan Bitcoin dan terus mendapat keuntungan dari korelasi ini.

Bagaimana Melabur Di Ethereum Untuk 2021

Tiga pemacu asas Ethereum menjangkakan satu perkara untuk tahun 2021: Harga Ethereum akan bergantung pada kejayaan Defi dan pelancaran Ethereum 2.0.

Pada 10 Januari 2018, Ethereum mencapai paras tertinggi sepanjang masa $ 1,412. Selepas itu harganya diturunkan, maka tidak sampai tahun 2020 ketika koin itu mulai mengalami kenaikan harga yang drastik.

Sebenarnya, 2020 telah menjadi tahun yang hebat sejauh ini untuk Ethereum. Koin telah memasuki tahun sedikit perlahan dengan nilai $ 127.41, untuk mencapai $ 279 pada bulan Februari. Ketika Vitalik Buterin mengumumkan bahawa Ethereum 2.0 akan dilancarkan, harganya mulai naik, dan ia mematahkan rintangan $ 500. Pada masa ini harga Ethereum berada pada $ 506.78.

Laluan apa yang akan diambil Ethereum? Berapa harga Ethereum boleh masuk pada tahun 2021?

“ETH akan mencapai $ 1000 dalam beberapa minggu yang singkat, dan kemudian $ 5000”, pakar kripto Ivan On Tech tweet pada 22 November 2020.

Seberapa besar kemungkinan Ethereum akan mencapai harga 5000 $ pada tahun 2021?

Adakah Ivan on Tech memperbesar perkara, atau mungkin Ethereum benar-benar mencapai 5000?

Untuk memahami keadaan dengan lebih baik, kita perlu membandingkannya dengan 2017 ketika ledakan crypto berlaku. Pada masa itu, pembelahan Bitcoin memberi peningkatan kepada cryptocurrency pada tahun 2017, kerana pembelahan telah berlaku pada tahun 2016, iaitu tahun sebelumnya, dan kesannya segera diperhatikan pada tahun berikutnya.

Memandangkan bagaimana reaksi Ethereum semasa ledakan crypto pada tahun 2017 berkembang secara mendadak dan pada bulan Januari 2018 mencapai tahap tertinggi sepanjang masa, sesuatu yang serupa mungkin berlaku lagi pada tahun 2021, kerana pada masa ini menurut para pakar kita berada dalam kedudukan yang serupa dengan 2017.

Kini, pembelahan Bitcoin berlaku pada 11 Mei 2020, dan kesan sebenar terhadap harga cryptocurrency sudah mula diperhatikan, tetapi menurut para pakar, kesan terbesar akan dapat dilihat pada tahun 2021.

Oleh itu, kerana Ethereum dan Bitcoin berkorelasi, Ivan on Tech mungkin betul, dan kita dapat menyaksikan Ethereum mencapai $ 5000 pada tahun 2021! Ethereum dan Bitcoin kemungkinan akan meningkat secara drastik pada tahun 2021.

Ini sebenarnya mungkin kerana jangan lupa bahawa Ethereum tahu bagaimana mengejutkan. Pada masa lalu, Ethereum meningkat dari $ 0.25 setiap duit syiling ke tahap tertinggi sepanjang masa lebih dari $ 1.400 setiap duit syiling dalam tiga tahun.

Tambahkan bahawa fakta bahawa Ethereum 2.0 dilancarkan, dan harapan untuk peningkatan permintaan Defi, maka Ethereum tidak mempunyai alasan untuk menahan!

Harga Ethereum Melebihi 2021

Kemungkinan besar, harga Ethereum kemungkinan besar akan dipengaruhi oleh kuantiti permintaan untuk Defi. Berapa banyak Defi boleh tumbuh dan mendapat sokongan?

Sekiranya ada sokongan, maka Ethereum akan bertambah besar. Pelancaran Ethereum 2.0 juga akan memberi kesan. Sekiranya Ethereum 2.0 berjaya dan meningkatkan Ethereum semasa dengan berjaya dan seperti yang didakwa, maka harga Ethereum tidak mempunyai alasan untuk tidak meningkat.

“Apabila bahagian bawah tiga selesai, dan Ethereum mengambil masa tertinggi yang tinggi, ia dapat mencapai harga lebih dari $ 35,000 per ETH sebelum akhir tahun 2025”, Primexbt mendakwa.

Adakah Ethereum adalah Pelaburan yang Baik Sekarang?

Ya! Dari fakta yang dinyatakan di atas, masa depan Ethereum sangat cerah. Ethereum adalah aset yang sangat baik bagi pelabur yang dapat memanfaatkan turun naik harga dengan kedudukan panjang atau pendek.

Ethereum telah memberi peluang kepada pelabur untuk melabur ketika harganya rendah pada masa lalu. Ini dihuraikan dengan baik dalam jadual di bawah.

Rendah tahunan Ethereum ditunjukkan sepanjang sejarahnya: Sumber: Modal.com.

Selepas harga ini, Ethereum telah meningkat sehingga 1000%, sehingga memberikan peluang besar kepada pelabur untuk memperoleh keuntungan.

Mengetahui bahawa Defi mempunyai banyak potensi dan mempertimbangkan ramalan ahli dan sejarah Ethereum, maka kita dapat menyimpulkan bahawa Ethereum adalah pelaburan yang baik. Lebih-lebih lagi, Ethereum mendapat banyak sokongan dan kasih sayang dari komuniti cryptocurrency.

Walaupun begitu, Melabur di Ethereum atau aset apa pun boleh sangat berisiko jika anda tidak tahu apa yang anda lakukan, dan terutamanya pada waktu yang tidak menentu. Walaupun tidak ada pelaburan yang bebas risiko, pelaburan di Ethereum dapat menghasilkan pulangan yang baik pada tahun-tahun mendatang. Sama ada anda baru untuk Ethereum melabur atau hanya ingin tahu bagaimana memanfaatkan sebahagian besar pelaburan anda, memahami apa yang perlu diketahui sebelum melabur dalam ethereum adalah kritikal.

Belajar Melabur Di Ethereum

Melabur atau berniaga mungkin kelihatan seperti sesuatu yang rumit dan sukar dipelajari, tetapi sebenarnya, mereka dapat dipelajari dengan sangat mudah. Inilah matlamat kami dalam Trading Education. Kami cuba menjadikan perdagangan mudah untuk anda dan mempersiapkan anda dengan pengetahuan dan kemahiran terbaik untuk berjaya dalam perdagangan.

Trading Education adalah sebuah akademi perdagangan dan pelaburan, yang mempersiapkan para pelajarnya dengan penuh minat untuk perdagangan kripto, perdagangan forex dan perdagangan saham.

Untuk lebih memahami betapa seriusnya pekerjaan kita, perhatikan sektor artikel yang berlimpah, termasuk panduan, analisis dan ramalan harga dari penulis terkenal dalam bidang perdagangan dan pelabur dengan pengalaman bertahun-tahun.

Pelabur yang paling berjaya adalah mereka yang paling bersedia. Sekiranya anda menyertai Pendidikan Perdagangan, anda akan menjadi sebahagian daripada komuniti perdagangan yang besar. Lihat kursus kami dan sertai komuniti perdagangan dan pelaburan yang luas, di sini di Trading Education.

Mengapa Anda Harus Melabur Di Ethereum Dengan eToro?

Berdagang menjadi lebih mudah apabila anda menggunakan platform seperti eToro.

Di eToro, pengguna boleh menyalin pedagang Ethereum teratas dan pelabur profesional dengan menggunakan CopyTrader ™ fungsi. Prestasi setiap pengguna dipaparkan secara telus, termasuk skor risiko, dan banyak lagi. Beberapa pedagang eToro crypto teratas telah menunjukkan pulangan yang konsisten dan berulang kali mengalahkan indeks penanda aras.

Sekarang anda tahu faktor-faktor apa yang dapat mendorong harga Ethereum pada tahun 2021. Sekiranya anda merasa terinspirasi untuk memulakan perdagangan Ethereum, atau artikel ini telah memberikan beberapa pandangan tambahan mengenai pengetahuan perdagangan anda yang ada, anda mungkin gembira mengetahui bahawa etoro memberikan kemampuan untuk berdagang dengan aset Crypto dan CFD hingga 90+ cryptocurrency.

eToro – Beli Ethereum dengan 0% Komisen

eToro telah membuktikan bahawa mereka boleh dipercayai dalam industri crypto selama bertahun-tahun – kami mengesyorkan anda mencubanya.

Perkara utama

  • Ethereum adalah cryptocurrency kedua terbesar, selepas Bitcoin dan ia direka untuk aplikasi terdesentralisasi atau apa yang disebut dAaps.
  • Terdapat tiga faktor utama yang paling mempengaruhi harga Ethereum; kewangan terdesentralisasi, pelancaran Ethereum 2.0 – “Serenity” dan hubungan dengan Bitcoin.
  • Ethereum mempunyai lebih daripada 200,000 token ERC, sebahagiannya merupakan sebahagian daripada 100 cryptocurrency teratas.
  • Oleh kerana kewangan yang terdesentralisasi semakin besar, semakin banyak permintaan untuk Defi, semakin berharga, dan akibatnya, harga Ethereum akan meningkat.
  • Ethereum 2.0 akan menjadi peningkatan Ethereum segera, bertujuan untuk meningkatkan kelajuan, produktiviti, dan skalabiliti rangkaian Ethereum.
  • Dengan Ethereum 2.0, akan ada lebih banyak perhatian dan skalabilitas, yang akan membawa lebih banyak penggunaan, sehingga menyebabkan harga Ethereum meningkat.
  • Ethereum terus berkorelasi dengan Bitcoin dan terus mendapat manfaat daripada korelasi ini.
  • Ethereum dapat mencapai $ 1000 dalam beberapa minggu yang singkat dan kemudian $ 5000 menurut pakar cryptocurrency Ivan on Tech.
  • Ethereum boleh mencapai harga lebih dari $ 35,000 setiap ETH sebelum akhir tahun 2025, menurut Primexbt.
  • Memandangkan permintaan untuk Defi, pelancaran Ethereum 2.0 dan ramalan kenaikan harga oleh pakar, Ethereum dianggap pelaburan yang baik buat masa ini.

Kami harap artikel ini memberi anda pengetahuan dan keberanian untuk memulakan karier perdagangan kripto anda sama ada anda ingin memulakan dengan Ethereum atau cryptocurrency lain.

Atau, jika anda seorang peniaga yang sudah mempunyai pengalaman, kami harap artikel ini menambahkan lebih banyak pengetahuan perdagangan kripto anda.

Penafian: Cryptocurrency sangat tidak menentu. Modal anda berisiko

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me