Mengapa Ethereum Mungkin Menjadi Pelaburan yang Baik pada tahun 2021?

Dengan harga Bitcoin (BTC) meroket pada akhir tahun 2020 dan mencapai tahap tertinggi baru pada tahun 2021, cryptocurrency kedua dengan cap pasaran adalah pilihan utama banyak pelabur sebagai perkara besar seterusnya dalam ruang pelaburan.

Ethereum (ETH) mempunyai had pasaran kedua terbesar di dunia pada 17 Februari 2021 dengan harga $ 208.87bn. Ethereum disebut sebagai kontrak pintar atau DAPPS (Decentralized Digital Applications). Ini adalah blockchain sumber terbuka untuk melakukan transaksi dan lebih daripada sekadar wang digital. Teknologi blockchain yang selamat dari Ethereum dapat membantu merevolusikan industri dalam industri pendidikan, e-dagang, media sosial, dan telekomunikasi, perundangan dan penjagaan kesihatan.

Ethereum telah memainkan permainan kedua untuk Bitcoin selama beberapa tahun tetapi secara beransur-ansur menjadikan gelombang bukan hanya pusat perhatian crypto tetapi keseluruhan pelaburan. Pada masa ini, popularitinya bermaksud bahawa pelabur crypto pemula mungkin tidak menggunakan BTC sebagai percubaan percubaan pertama mereka di pasaran crypto kerana harga BTC berada di atas harga percubaan beberapa pelabur pemula terbiasa.

Pemacu terbesar Ethereum adalah peminatnya yang merasakan bahawa teknologi blockchain ini akan menjadi asas internet di masa depan yang tidak begitu jauh. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa terdapat beberapa Bitcoin yang telah dibungkus di rangkaian blockchain Ethereum.

Dengan menjadikan Bitcoin pesaing utamanya serasi dengan kontrak pintar, pengguna akan senang membuka kunci dan membuat instrumen tradisional seperti insurans dan pinjaman. Banyak aplikasi masa depan akan berjalan di blockchain Ethereum sehingga mana-mana pelabur yang ingin melihat keuntungan besar harus mempertimbangkan untuk menambahkan aset crypto ke portfolio mereka.

Tidak seperti cryptocurrency lain yang hanya menawarkan wang digital, Ethereum terbuka untuk mewujudkan sistem yang membolehkan orang lain menggunakan blockchain mereka dan yang lebih penting, memastikan sisi manusia individu dapat dinyatakan sepenuhnya dalam talian.

Akan Ethereum Naik pada 2021?

harga ethereum

Ethereum baru-baru ini menyaksikan pergerakan yang sangat memberangsangkan. Baru pada bulan September 2020, ketika Ethereum diteliti secara ekstensif dan pada ketika itu permodalan pasarannya adalah $ 43.9bn dengan harga $ 390.30 dan 112.450.000 dalam edaran.

Harga semasa yang dinikmati oleh kripto adalah berdasarkan kepada apa yang telah dilakukan oleh Bitcoin dalam beberapa bulan kebelakangan ini dan hasilnya telah mendapat perhatian khusus dari beberapa individu (pedagang baru dan berpengalaman) yang merasakan ia boleh menjadi tempat selamat seterusnya bagi pelabur.

Sejauh pernyataan ini kuat, ada faktor lain di sebalik tunjuk perasaan yang mengesahkan bahawa Ethereum berpotensi naik pada tahun 2021 dan melintasi beberapa batas harga seperti yang dilakukan oleh saudara kripto.

Faktor-faktor boleh meningkatkan harga Ethereum pada tahun 2021:

  1. Inovasi di Platformnya

  2. Pelancaran Ethereum 2.0

Laju Inovasi di Platformnya Besar

Teknologi Ethereum adalah masa depan internet dan rancangan sedang dibuat sehingga ia akan mengambil web semasa dari 2.0 ke ketinggian baru di Web 3.0 Hampir semua aktiviti yang berlaku di ruang cryptocurrency berlaku di Ethereum. Menurut pengasas bersama Dharma, Brendan Forster, terdapat pertemuan di pejabat polychain di San Francisco pada tahun 2018 untuk membincangkan masa depan mata wang digital. Yang mengejutkan, semua 150 orang yang hadir dalam pertemuan tersebut bersetuju dengan satu tema umum, “kewangan terdesentralisasi (DeFi)”.

Pada tahun 2020, ketika wabak itu membuat pasaran saham berlutut, banyak syarikat baru mula menggunakan model DeFi dan ini telah mengesahkan kursus Ethereum sebagai bukan sahaja blockchain kedua terbesar dengan cap pasaran tetapi crypto yang selama ini cukup gigih untuk terus hidup dan diterima sepenuhnya.

Desentralized Finance bertujuan untuk memotong orang tengah (bank) dan memperkenalkan sistem kewangan peer-to-peer yang diaktifkan oleh teknologi terdesentralisasi yang dibina di blockchain Ethereum. Dengan ini, pengguna boleh melabur, meminjamkan dan meminjam melalui kontrak pintar melalui protokol dan instrumen kewangan seperti Yearn Finance, Compound dan Aave. DeFi seperti semua bentuk permulaan sangat berisiko untuk dipercayai tetapi ini sama sekali tidak menghentikan pelabur.

Menurut Forbes, kira-kira $ 20.5bn telah dilaburkan dalam projek DeFi pada Januari 2021. Selain itu, pengguna juga dapat membeli perlindungan insurans untuk membantu melindungi pegangan mereka. Nexul Mutual menyediakan perlindungan untuk kontrak pintar dan ini melindungi pengguna daripada penggunaan kod kontrak pintar mereka yang tidak disengajakan. Pengguna juga dapat menjana pendapatan tambahan pada pegangan crypto mereka melalui “token eter” mereka.

Pelancaran Ethereum 2.0 Telah Menambah Keselamatan dan Skalabiliti pada Blockchain

Peningkatan ini dilakukan pada musim gugur 2020 dan menjadikan platform ini sangat senang digunakan. Tujuan utamanya adalah untuk meningkatkan kelajuan, kecekapan dan skalabilitas rangkaian Ethereum dengan meredakan kemacetan dan memproses lebih banyak transaksi.

Ethereum 2.0 menggunakan mekanisme bukti kepentingan (PoS) sedangkan Ethereum 1.0 menggunakan mekanisme bukti kerja (PoW).

Rangkaian di Ethereum 2.0 menyokong 100,000 transaksi sesaat sedangkan rangkaian di Ethereum 1.0 menyokong hingga 30 transaksi sesaat. Selain itu, kebanyakan rangkaian PoS telah menurunkan keselamatan rangkaian kerana mempunyai sekumpulan validator kecil yang menjadikannya lebih terpusat. Tetapi peningkatan baru dijamin kerana tidak terdesentralisasi dan memerlukan minimum 16.384 pengesah.

Ethereum bukan sahaja mata wang digital tetapi menawarkan platform yang akan menjadi tuan rumah kewangan dunia. Memandangkan fakta bahawa banyak orang bosan dikendalikan secara psikologi dan ditolak kebebasan untuk melakukan apa sahaja yang mereka mahukan dengan wang mereka, pembiayaan yang terdesentralisasi secara beransur-ansur akan menjadi norma baru atau seperti yang dinyatakan oleh Ketua Fleech Co-Lex, Lex Sokolin, “Kami adalah batu dari industri kewangan global yang menggunakan infrastruktur perisian yang sama. ” Ethereum mempunyai masa depan yang cerah dan akan bersatu berdasarkan pencapaiannya sendiri dan bukan berdasarkan eksploitasi kakak sulungnya (BTC).

Adakah Ethereum adalah Pelaburan yang Baik?

Harga Ethereum telah meningkat dalam beberapa bulan terakhir dan akan terus meningkat pada bulan-bulan mendatang. Harga syiling seperti stok, komoditi dan logam berkembang berdasarkan undang-undang permintaan dan penawaran. Oleh kerana semakin banyak orang yang dididik mengenai kemungkinan kewangan blockchain dan crypto, lebih banyak pelaburan akan masuk ke dalam Decentralized Finance melalui pertukaran pasaran.

Oleh kerana Ethereum adalah platform blockchain kedua terbesar, pakar Crypto percaya bahawa ETH adalah pelaburan yang baik berbanding dengan kripto dan aset lain. penganalisis percaya bahawa harga Ethereum dapat meningkat lebih jauh dalam jangka panjang.

Salah satu faktor yang akan mempengaruhi harga Ethereum adalah penggunaan teknologi blockchain yang semakin meningkat, yang menarik lebih ramai pelabur crypto yang berjaya.

Sebab lain menjadikan Ethereum pelaburan yang baik adalah Ethereum 2.0, lelaran kedua Ethereum. Ethereum 2.0 akan memberi tumpuan kepada kecekapan tenaga dan penumpukan dan bukannya perlombongan.

Contoh yang baik dapat dikaitkan dengan Uniswap, sebuah protokol berasaskan Ethereum yang memberi kuasa kepada peniaga, pemaju dan penyedia kecairan di pasaran kewangan yang dapat diakses dan terbuka untuk semua. Pertukaran desentralisasi Uniswap mencecah $ 100 bilion dolar dalam jumlah dagangan pada hari Isnin, 15 Februari. Ini adalah Bursa Desentralisasi (DEX) pertama yang mencapai jumlah yang mengagumkan ini. Pada Januari 2021, Uniswap mencapai jumlah $ 20 bilion setiap bulan untuk pertama kalinya.

Ini sangat penting bagi pelabur yang mempertimbangkan untuk melabur di Ethereum dalam jangka masa panjang. Ini kerana jumlah perdagangan adalah salah satu elemen perdagangan penting yang tidak boleh anda lewatkan. Walaupun jumlah dagangan bukan satu-satunya alat, ia menambahkan pandangan yang tidak ternilai mengenai keputusan pelaburan anda. Seperti yang dinyatakan oleh Dan Moskowitz dari Investopedia “secara logik, apabila lebih banyak wang menggerakkan saham, kripto, komoditi atau logam, ini berarti ada lebih banyak permintaan untuk aset tersebut”.

Ramalan Harga Ethereum pada tahun 2021

Harga Ethereum semasa adalah antara $ 1,700 hingga $ 1, 842,88. Pada Februari 2021, berita atau kenyataan terbesar setakat ini telah dibuat oleh Ketua Pegawai Eksekutif Tesla, Elon Musk yang mengikuti perbincangan itu dan dalam satu fail pada hari Isnin, 8 Februari 2021 membeli Bitcoin bernilai $ 1.5 bilion yang dilaporkan oleh Wall Street Journal.

Mr Musk telah menjadi salah satu penyokong utama penggunaan cryptocurrency. Syarikat (TESLA) menyatakan bahawa ia “bergerak ke arah membenarkan pelanggan membayar produknya dengan cryptocurrency”. Memandangkan hampir semua cryptos mempunyai beberapa bentuk hubungan dengan Ethereum sebagai hasil daripada perisian canggihnya, ini bermaksud bahawa sebarang pelaburan yang dibuat dalam satu crypto secara langsung mempengaruhi harga Ethereum secara positif..

Sama seperti nama utama dalam sektor teknologi telah membuat pernyataan yang berani dalam satu kripto, beberapa pelabur akan mengikutinya dan kerana Ethereum adalah kripto kedua yang paling popular serta memegang topi pasaran kedua terbesar, ia adalah yang seterusnya untuk menjadi tempat selamat bagi pelabur.

Pada bulan-bulan berikutnya, Ethereum akan meneruskan janji besarnya sebagai pelaburan dan juga teknologi. Ramai pakar seperti James Todaro dari Blocktown Capital berpendapat bahawa “Ethereum bernilai $ 9,000.”

Pandangannya didasarkan pada analisis fundamental yang melihat Ethereum memperoleh keuntungan yang kuat melalui trend Decentralized Finance (DeFi) dan boleh menjadi crypto kedua yang mencapai tonggak cap pasaran $ 1 trilion sejak perhimpunan Bitcoin (BTC) bermaksud ia pasti akan menjadi yang pertama. Gagasan ini juga dikongsi oleh Managing Partner di Moonrock Capital dan Pengasas Bersama Blockfyre Simon Dedic yang juga menganggarkan Ethereum bernilai $ 9,000 setiap duit syiling pada tahun 2021.

Baca Lagi: Ramalan Harga Ethereum 2021-2025

Bagaimana Melabur di Ethereum?

Oleh kerana cryptocurrency menjadi popular, terdapat beberapa pertukaran di mana anda boleh membuat pelaburan. Berdasarkan pengalaman dan kemudahan penggunaan, eToro menyediakan platform yang hebat di mana anda boleh membeli dan melabur di Ethereum.

Langkah pertama seperti selalu mempunyai akaun dalam talian adalah dengan DAFTAR. Pastikan maklumat yang anda berikan adalah sahih.

Langkah kedua adalah PENGESAHAN AKAUN. Untuk memastikan keselamatan akaun anda dan sebagai sebahagian daripada KYC (Mengetahui Pelanggan Anda), anda akan diminta untuk memuat naik lesen atau pasport pemandu anda) dan bukti alamat (bil internet dan penyata bank atau kad kredit) untuk membantu membuktikan identiti anda.

Langkah ketiga ialah DEPOSIT FIAT CURRENCY. Setelah berjaya melalui proses pengesahan, anda boleh mengikuti arahan dan deposit mata wang fiat (USD, GBP, atau EURO) yang merupakan langkah yang diperlukan untuk membuat pembelian ETH mungkin.

Langkah terakhir adalah MEMBUAT PEMBELIAN ETHEREUM PERTAMA ANDA. Dengan dana di akaun anda, cukup navigasi halaman “Ethereum” dan pembelian pertama anda akan selesai.

eToro – Platform Terbaik untuk Membeli Ethereum

eToro telah membuktikan bahawa mereka boleh dipercayai dalam industri crypto selama bertahun-tahun – kami mengesyorkan anda mencubanya.

Mata wang maya sangat tidak stabil. Modal anda berisiko.

Kesimpulannya

Ethereum akan dapat memperluas dan memperkukuhkan statusnya di tempat kedua dari segi populariti dan cap pasaran apabila banyak pelabur dididik mengenai perkhidmatan luas yang dilayaninya di internet. Ethereum bukan hanya mata wang digital tetapi teknologinya adalah masa depan internet di mana ia akan memindahkan Web 2.0 semasa ke tahap baru di Web 3.0.

Dengan crypto radikal seperti rindu. Kewangan (YFI) meningkat dari bawah $ 1000 pada pertengahan Julai 2020 menjadi lebih dari $ 30,000 pada bulan Ogos 2020 dan $ 42, 700 pada Februari 2021 didorong oleh pembebasan yInsure Finance, gembar-gembur dari eksekutif industri dan pertumbuhan sektor pembiayaan yang terdesentralisasi, harganya Ethereum diramalkan akan meningkat secara besar-besaran yang akan meningkatkan harga dan kapitalisasi pasaran pada akhir 2021.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me