Panduan Dompet Cryptocurrency: Tutorial Langkah demi Langkah Mudah

Panduan Dompet Cryptocurrency

Apakah dompet cryptocurrency? Bagaimanakah ia berfungsi? Bagaimanakah dompet crypto memastikan aset digital saya selamat? Sekiranya ini adalah beberapa soalan yang membuat minda anda disambung semasa cuba memahami kerumitan perdagangan cryptocurrency, maka tutorial langkah demi langkah mudah ini hanya untuk anda.

Kami di Trading Education ada di sini untuk membimbing anda dalam perjalanan pembelajaran perdagangan crypto anda menjelang menyediakan bahan pendidikan yang berbeza, kursus perdagangan, dan petua hebat.

Apa itu Dompet Cryptocurrency dan Bagaimana Ia Berfungsi?

Jadi, apa itu dompet crypto? Sederhananya, dompet cryptocurrency adalah kaedah terbaik untuk memastikan cryptocurrency anda selamat.

Bagaimana? Baiklah, tanpa menggali teknikal, dompet cryptocurrency adalah kepingan softwar yang inovatife yang memastikan kunci penyulitan anda selamat dan membuktikan pemilikan aset digital.

Seperti yang kita ketahui, kunci penyulitan adalah wajib dalam dunia perdagangan kripto. Di sini kita harus menerangkan sedikit lebih banyak mengenai perbezaan antara kunci awam dan peribadi. Kunci awam anda adalah kunci yang anda kongsi sehingga orang dapat menghantar wang kepada anda, sementara kunci peribadi anda adalah yang anda perlukan untuk menghantar cryptocurrency.

Anda mesti menyimpan kunci peribadi anda dengan selamat. Kenapa? Hanya kerana jika orang memahaminya, mereka dapat mencuri cryptocurrency anda!

Mengapa Saya Perlu Dompet Crypto?

Anda tidak perlu menjadi raja kripto untuk memahami pentingnya memiliki dompet crypto. Sebelum anda berfikir untuk membeli cryptocurrency, dapatkan dompet cryptocurrency!

Walaupun anda sebenarnya tidak menyimpan cryptocurrency anda di dompet cryptocurrency anda tetapi pada blockchain yang terdesentralisasi, dompet cryptocurrency adalah wajib untuk memastikan wang anda selamat. Sekali lagi, di sinilah anda menyimpan kunci awam dan peribadi anda, yang memberi anda akses kepada cryptocurrency anda.

Setiap peniaga cryptocurrency yang ingin memiliki cryptocurrency harus mempunyai dompet crypto melainkan mereka berdagang cryptocurrency sebagai CFD. Sekiranya anda tidak menggunakan dompet cryptocurrency dan anda meninggalkan cryptocurrency anda di bursa, anda menghadapi risiko mendapat ‘goxxed“.

Pada akhirnya, ada tiada tukang kunci untuk membantu anda mengambil kunci dan mengakses bank celengan maya anda. Dompet crypto adalah satu-satunya cara untuk menjaga keselamatan data dan aset anda!

Bagaimana Saya Membuka Dompet Cryptocurrency?

Sekarang apabila anda mengetahui bahawa memiliki dompet cryptocurrency adalah mustahak untuk memastikan cryptocurrency anda selamat, inilah masanya untuk membukanya.


Tapi tunggu! Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum mendapatkan dompet cryptocurrency. Berikut adalah beberapa soalan yang paling penting untuk ditanyakan kepada diri sendiri:

 • Berapa kerap anda menggunakan cryptocurrency? Adakah anda mencari ruang yang selamat hanya untuk menyimpan cryptocurrency anda? Adakah anda kerap menggunakan cryptocurrency untuk membayar sesuatu?
 • Bagaimana anda mahu mengakses dompet anda? Adakah anda ingin mengakses dompet anda melalui komputer atau telefon bimbit? Adakah anda lebih suka versi kunci anda yang dicetak?
 • Berapa banyak cryptocurrency yang anda mahu dompet cryptocurrency anda pegang? Adakah anda hanya mahu memegang satu (misalnya, Bitcoin) atau banyak?
 • Perkhidmatan apa yang anda percayai? Apa ciri keselamatan dan privasi yang mereka tawarkan?

Setelah anda memutuskan dompet yang sesuai dengan keperluan anda dan tujuan perdagangan crypto, anda akan dengan mudah mendapatkan petunjuk langkah demi langkah tentang cara mendapatkan dan menggunakan dompet crypto oleh penyedia pilihan anda.

Bagaimana Peribadi Dompet Cryptocurrency?

Walaupun mendapatkan dompet crypto adalah mudah, kita harus menyebutkannya banyak peniaga pemula bertanya bagaimana dompet cryptocurrency peribadi. Bagaimanapun, privasi, keselamatan, dan kebebasan kewangan adalah beberapa asas dunia crypto!

Jangan risau! Sebilangan besar dompet cryptocurrency adalah nama samaran, yang bermaksud bahawa mereka tidak semestinya terikat dengan identiti pengguna.

Maklumat peribadi anda, seperti nama dan alamat anda, tidak akan ditunjukkan. Dalam kebanyakan kes, pengguna crypto lain dapat melihat alamat awam anda dan mengesan transaksi (mereka mungkin dapat mengetahui apa yang anda kirimkan).

Sekiranya anda mencari tanpa nama 100%, mungkin lebih baik melihat cryptocurrency, seperti Monero, Dash, atau Zcash. Sebenarnya, Zcash adalah salah satu cryptos teratas untuk melabur pada tahun 2021.

Yang mengatakan, beberapa dompet cryptocurrency mungkin meminta anda Dokumen KYC (kenal pelanggan anda). Bergantung pada jika anda merasa selesa untuk memberikan maklumat tersebut, anda mungkin menyukai atau tidak menyukai ciri ini. Satu kelebihan untuk menyerahkan dokumen KYC adalah jika sesuatu berlaku dan anda kehilangan akses ke dompet anda, anda mungkin dapat memulihkannya.

Perlu diperhatikan bahawa juga boleh dibuat dompet pelbagai tandatangan. Di sinilah banyak individu diperlukan untuk menandatangani transaksi; ini dapat menambahkan lapisan keselamatan pada dompet cryptocurrency anda dan merupakan pilihan yang bagus untuk perniagaan.

Pelbagai Jenis Dompet Cryptocurrency

Sebelum membuka dompet crypto, anda harus mempertimbangkan bukan sahaja privasi tetapi ciri asas, termasuk keselamatan. Ini sangat penting untuk memastikan keselamatan cryptocurrency anda. Anda tidak mahu kehilangan aset digital anda setelah menghabiskan banyak perbelanjaan dalam pendidikan perdagangan, strategi kripto dan kawalan diri, adakah anda?

Pertama sekali, kita harus menyebut bahawa dompet cryptocurrency terdapat dalam pelbagai bentuk. Beberapa dompet dibuat untuk menyimpan cryptocurrency tertentu – bukan setiap jenis.

Banyak dompet crypto dapat menyimpan token cryptocurrency yang paling popular. Dompet Cryptocurrency yang mampu menyimpan Ethereum, misalnya, mungkin juga dapat menerima token ERC20 yang lain. Begitu juga, cryptocurrency yang merupakan garpu Bitcoin boleh diterima oleh dompet yang menerima Bitcoin kerana ia serupa dari segi teknologi.

Beberapa cryptocurrency yang lebih kabur mungkin hanya disokong oleh dompet yang telah dibuat oleh pembangunnya.

Oh, dan jangan lupa bahawa beberapa dompet cryptocurrency mungkin dapat menyimpan mata wang fiat, yang boleh menjadi pilihan pelaburan yang menarik bagi sebilangan peniaga.

Dompet Crypto Perkakasan dan Perisian: Kelebihan dan Kekurangan

Walaupun terdapat pelbagai jenis dompet crypto, ini adalah fakta yang terkenal bahawa dua jenis dompet cryptocurrency utama adalah dompet perkakasan dan perisian (masing-masing dompet sejuk dan panas).

Dompet sejuk biasanya dimuat turun pada peranti perkakasan (misalnya, USB), sementara dompet panas biasanya diakses melalui internet (dalam talian atau diuruskan melalui komputer atau peranti mudah alih).

Anda mungkin terkejut apabila mengetahui bahawa ada juga penjana dompet kertas yang boleh dicetak di atas kertas.

1. Dompet Cryptocurrency dalam talian

dompet dalam talian

Dompet crypto dalam talian sangat popular di dunia crypto. Dompet cryptocurrency ini berfungsi dalam talian melalui penyemak imbas.

Seperti yang anda duga, dompet dalam talian adalah dompet panas, yang bermaksud ia disambungkan ke internet. Setiap kali anda ingin mengakses cryptocurrency, anda perlu berada dalam talian.

Walaupun ini menjadikannya lebih mudah digunakan, ini bermakna dompet crypto dalam talian kurang selamat. Dengan bersambung ke internet memudahkan penggodam mencuri sebahagian cryptocurrency anda.

2. Dompet Desktop

Dompet desktop adalah dompet cryptocurrency yang boleh anda pasangkan di komputer atau komputer riba anda. Akibatnya, dompet desktop dapat berfungsi sebagai dompet panas ketika disambungkan ke internet dan dompet sejuk ketika tidak.

Seperti dompet dalam talian, dompet desktop sesuai untuk peniaga yang melakukan transaksi dalam talian. Walau bagaimanapun, sebelum anda mendaftar ke dompet cryptocurrency desktop, anda perlu memastikan dompet crypto anda serasi dengan sistem operasi anda.

Terdapat juga beberapa masalah keselamatan yang harus anda pertimbangkan; jika anda mempunyai kunci anda dalam bentuk yang tidak disulitkan atau jika anda menjadi mangsa pemberitahuan dan penipuan peningkatan palsu, wang anda mungkin akan dicuri.

3. Dompet Mudah Alih

Seperti yang anda boleh meneka, dompet cryptocurrency mudah alih pada dasarnya adalah aplikasi yang boleh anda muat turun di telefon anda. Sama seperti dompet desktop, ia boleh berfungsi sebagai dompet panas dan dompet sejuk. Dompet mudah alih mungkin dilengkapi dengan keupayaan untuk mengimbas kod QR untuk membuat pembayaran.

Oleh itu, dompet mudah alih lebih praktikal daripada dompet cryptocurrency jenis lain. Lagipun, anda boleh membawanya ke mana sahaja anda pergi, yang bermaksud lebih mudah keluar dan membeli barang di jalan dengan cryptocurrency.

Walaupun begitu, jika anda memutuskan untuk menggunakan dompet cryptocurrency mudah alih, anda perlu berhati-hati dengan telefon anda. Sekiranya anda kehilangan telefon, anda akan kehilangan dompet dan akses ke semua cryptocurrency anda. Ini juga berlaku sekiranya anda memecahkan telefon anda. Cara yang baik untuk memastikan dompet mudah alih anda selamat, terutamanya sekiranya berlaku kecurian, adalah dengan menggunakan pengimbas cap jari.

4. Dompet Cryptocurrency Kertas

dompet kertas

Dompet cryptocurrency kertas adalah bentuk penyimpanan sejuk. Idea di sini adalah bahawa data disimpan di luar talian dan, idealnya, tidak dapat dicuri.

Dompet ini dapat menghasilkan kunci yang dicetak di atas kertas atau sebagai kod QR. Untuk lebih tepat, kebanyakan dompet kertas menyediakan dua kod QR, satu untuk kunci peribadi anda dan satu untuk kunci awam anda (yang boleh dicetak ke atas sehelai kertas).

Sebaik sahaja anda mengambil dompet di luar talian, anda harus mencari tempat yang sesuai untuk menyimpannya. Daripada menyimpannya di bawah tilam anda, pertimbangkan peti deposit keselamatan di bank. Ini boleh menyusahkan seseorang yang kerap menggunakan cryptocurrency. Dompet kertas jauh lebih sesuai untuk pelabur yang ingin menyimpan cryptocurrency untuk jangka masa panjang.

5. Dompet Cryptocurrency Perkakasan

Akhir sekali, mari kita lihat perkakasan atau dompet crypto sejuk. Dompet cryptocurrency perkakasan menjadi sangat popular baru-baru ini, dengan beberapa yang dikeluarkan dalam beberapa tahun kebelakangan. Dengan kata mudah, dompet kripto perkakasan adalah dompet yang biasanya berbentuk USB atau peranti perkakasan lain yang boleh dipasang ke komputer. Dalam kebanyakan kes, anda hanya perlu memasangkannya ke PC, memasukkan PIN, dan kemudian anda boleh menghantar cryptocurrency.

Pilihan ini berguna bagi mereka yang tidak keberatan membawa dompet cryptocurrency mereka dan mempunyai akses ke komputer. Walaupun begitu, anda juga boleh menyimpan peranti anda dalam peti besi, seperti yang anda lakukan dengan dompet kripto kertas.

Walaupun dompet sejuk dianggap lebih selamat daripada dompet panas, dompet perkakasan tidak sempurna. Mereka mungkin dijangkiti malware atau virus ketika disambungkan ke peranti pengkomputeran. Juga, berbeza dengan dompet panas, jika anda kehilangan peranti anda dan tidak mempunyai salinan cetak data anda, sukar untuk mengambil data anda dan anda mungkin kehilangan aset anda.

Cara Menjaga Dompet Cryptocurrency Anda Selamat?

jaga keselamatan dompet cryptocurrency

Memandangkan pelbagai pilihan yang dimiliki oleh peniaga kripto, memilih dompet cryptocurrency mungkin sukar. Dan seperti yang dinyatakan di atas, setiap dompet crypto dilengkapi dengan masalah keselamatan yang berbeza. Jadi cara menjaga keselamatan dompet cryptocurrency anda?

Mungkin pilihan yang paling selamat adalah menyimpan dompet cryptocurrency anda di luar simpanan dalam simpanan sejuk. Yang mengatakan, pilihan ini menjadikan pengurusan cryptocurrency sedikit lebih rumit.

Oleh itu, untuk meningkatkan keselamatan dan kegunaan, kaedah terbaik untuk memastikan cryptocurrency anda selamat dan cekap adalah menggunakan storan sejuk dan dompet lain. Letakkan sebahagian besar cryptocurrency anda dalam simpanan sejuk sambil simpan jumlah yang lebih kecil (jumlah yang anda ingin gunakan) dalam dompet dalam talian.

Sebagai amalan umum, jangan biarkan dompet anda terbuka pada sebarang peranti – mudah alih atau desktop – sentiasa tutup apabila anda tidak memerlukannya.

Anda juga boleh menambahkan lebih banyak lapisan keselamatan ke dompet anda, seperti kata laluan panjang dan kompleks dengan pelbagai watak alfanumerik dan bukan alfanumerik. Pertimbangkan dompet yang memerlukan atau memberi anda pilihan untuk pengesahan dua faktor, atau dompet yang memerlukan permintaan kata laluan setiap kali anda melakukan transaksi.

Anda harus sentiasa mencari yang asli kemas kini untuk dompet anda juga. Oleh kerana penggodam biasanya berada di depan permainan, anda juga perlu terus mengikuti perkembangannya.

Perkara penting yang lain adalah berhenti berbual mengenai pegangan cryptocurrency anda. Ini sangat berisiko. Jangan lupa bahawa terlalu yakin bukan sifat yang baik dalam perdagangan.

Sebenarnya, ada kes orang diserang kerana cryptocurrency mereka. Pada bulan September 2019, seorang pelabur Bitcoin dari Oslo, Norway, melarikan diri dari rompakan untuk aset cryptocurrencynya – yang merupakan peringatan betapa berhati-hati anda ketika memberitahu orang lain tentang berapa banyak cryptocurrency yang anda miliki.

Akhir sekali, kita harus menyebut bahawa beberapa pakar kewangan mengesyorkan menukar cryptocurrency kepada wang fiat untuk keselamatan tambahan.

Dompet Cryptocurrency Terbaik tahun 2021

Walaupun anda juga harus membuat penyelidikan sebelum memilih dompet crypto, berdasarkan ciri dan ulasan pengguna yang berbeza, kami membentangkan beberapa dompet cryptocurrency terbaik pada tahun 2021.

 • eToro: Dompet eToro adalah Dompet digital yang mudah digunakan, multi-crypto, dan selamat. Dompet mudah dibeli, disimpan, diterima, dan dipindahkan lebih dari 120 cryptocurrency, dan menukar lebih daripada 500 pasang
 • Coinbase: Coinbase adalah dompet crypto terbaik secara keseluruhan, dengan perisian dan dompet dalam talian yang tersedia.

 • Trezor: Trezor adalah dompet perkakasan terbaik setakat ini. Ia menyokong Windows, Linux, Max dan bahkan menawarkan aplikasi dompet Android untuk penyimpanan sejuk.
 • SoFi: SoFi adalah pilihan terbaik untuk pemula di dunia crypto yang sering memerlukan lebih banyak panduan ketika menyimpan aset crypto mereka.
 • Edge: Edge dianggap dompet mudah alih terbaik untuk simpanan berbilang mata wang.
 • Keluaran: Keluaran dianggap sebagai dompet desktop terbaik yang menyokong pertukaran pelbagai syiling.
 • Bitaddress.org: Ini adalah platform sumber terbuka yang hebat dan salah satunya penjana dompet kertas yang terbaik dan senang digunakan.

Cara Membeli Cryptocurrencies Secara Langsung dari dompet eToro?

dompet etoro

Tutorial kami didasarkan pada eToro broker dan pertukaran global, kerana platform ini membolehkan anda melabur dan berdagang cryptocurrency tanpa membayar komisen. Di bahagian panduan Dompet cryptocurrency ini, kami akan memandu anda melalui proses membuka akaun perdagangan cryptocurrency, membuat deposit, dan membeli cryptos.

Langkah 1: Buka Akaun Dagangan Cryptocurrency

Pelanggan eToro boleh membeli cryptocurrency terus dari dompet eToro dengan menggunakan kad kredit dan wayar bank.

Lawati laman web eToro, klik pada buka akaun dan masukkan maklumat peribadi anda. Anda juga perlu mengesahkan alamat e-mel dan nombor telefon bimbit anda.

broker etoro

eToro telah membuktikan bahawa mereka boleh dipercayai dalam industri ini selama bertahun-tahun – kami mengesyorkan anda mencubanya.

Langkah 2: Dana Deposit

Dari segi kaedah deposit, eToro menyokong: Kad Kredit Kad Debit Transfer Bank Skrill Paypal Neteller Pilih Cryptocurrency yang akan Dibeli Sekiranya anda mengetahui pasangan mata wang kripto mana yang ingin anda beli, masukkan ke dalam kotak carian di bahagian atas halaman.

Langkah 3: Pilih Cryptocurrencies untuk Beli

cryptocurrency untuk dibeli

Sekiranya anda mengetahui pasangan mata wang kripto mana yang ingin anda beli, masukkan ke dalam kotak carian di bahagian atas halaman.

Kegunaan lain dari Crypto Wallets

Dompet Cryptocurrency adalah bahagian asas dalam persekitaran perdagangan crypto. Namun, mereka mempunyai beberapa aplikasi yang mengagumkan di luar sektor kewangan.

Cukup menarik, dompet cryptocurrency dapat menyimpan bukan sahaja Bitcoin, Ethereum, dan pemain crypto utama lain, tetapi token yang berbeza untuk barang dan perkhidmatan dengan nilai digital, seperti tiket, bahan mentah, dan seni.

Pakar percaya bahawa pada masa akan datang, dompet crypto bahkan boleh digunakan untuk menyimpan identiti, data perubatan, maklumat cukai, dan rekod pengundian untuk memberi pengguna kawalan terhadap data mereka.

Pada akhirnya, industri cryptocurrency telah mengalahkan dunia, dengan dompet crypto menjadi penukar permainan sebenar!

Perkara utama

Sekiranya anda mengingati apa-apa mengenai artikel ini, jadikan perkara utama ini:

 • Dompet cryptocurrency adalah tempat anda menyimpan kunci awam dan peribadi anda.
 • Terdapat banyak cara untuk menyimpan cryptocurrency anda, dengan dompet panas dan sejuk menjadi dua jenis utama dompet crypto.
 • Walaupun kedua-dua dompet panas dan sejuk mempunyai kelebihan dan kekurangannya, dompet perkakasan menjadi semakin popular. Banyak jenama telah dilancarkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.
 • Adalah bijak untuk menyimpan sebahagian besar cryptocurrency anda di luar talian dalam simpanan sejuk dan sebahagian dalam talian dalam dompet panas. Dengan cara ini anda hanya dapat menghabiskan apa yang anda perlukan tanpa perlu risau tentang aset anda.
 • Dompet Crypto mempunyai aplikasi berbeza yang melangkaui sektor kewangan.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai dunia cryptocurrency dan teknologi blockchain yang menakjubkan? Ingin belajar bagaimana memperdagangkan aset digital dan menjadi peniaga crypto yang berjaya? Kemudian daftar ke kami kursus perdagangan cryptocurrency dan periksa rakan kripto eToro kami di mana anda boleh membeli, menyimpan, dan menjual, atau berdagang CFD, lebih daripada 90 cryptocurrency.

Adakah anda lebih suka memiliki cryptocurrency atau berdagang CFD? Dompet crypto mana yang akan anda pilih?

Sekiranya anda seronok membaca Panduan Dompet Cryptocurrency: Tutorial Langkah demi Langkah Mudah. Apa itu Dompet Crypto & Bagaimana Mereka Berfungsi? dari Trading Education, sila beri like dan bagikan kepada orang lain yang anda rasa mungkin juga menarik.

Soalan Lazim

Bolehkah dompet bitcoin digodam?

Sama seperti wang fiat, bitcoin anda boleh hilang atau dicuri. Walaupun dompet sejuk dianggap lebih selamat daripada dompet panas, tetapi tidak sempurna. Penggodam dapat mengakses cryptocurrency anda menggunakan kaedah yang berbeza, seperti menggodam peranti anda, memasang keyloggers atau Trojan, dan menggunakan pelanjutan penyemak imbas untuk mengekstrak data. Beberapa penggodam juga boleh memintas pengesahan dua faktor anda, menerbitkan iklan palsu atau perkhidmatan dompet, dan menghantar e-mel pancingan data kepada anda. Pastikan menggunakan perisian antivirus, jaga keselamatan peranti dan PIN anda, dan waspada terhadap penipuan dan penipuan.

Adakah terdapat dompet yang dapat menyokong semua cryptocurrency?

Walaupun terdapat banyak dompet berbilang mata wang di luar sana dan teknologi terus berkembang, tidak ada satu dompet kripto yang dapat menyokong semua cryptocurrency. Untuk beberapa kripto, anda juga perlu mendapatkan dompet masing-masing.

Bolehkah dompet pihak ketiga mencuri cryptocurrency saya?

Mana-mana syarikat yang anda percayai dengan data dan dana anda boleh berubah menjadi tingkah laku jahat atau runtuh. Oleh itu, selalu cari dompet yang sudah ada, ketahui lebih lanjut mengenai teknologi yang mereka sediakan, dan baca ulasan untuk memilih dompet crypto terbaik di luar sana.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector