Panduan Permulaan Untuk Berdagang Cryptocurrency

Panduan Permulaan Untuk Berdagang Cryptocurrency

Semua yang Anda Perlu Tahu untuk Memulakan Perdagangan Cryptocurrency

Anda seorang pemula yang lengkap dan anda meminta Internet yang mulia; ‘Apa yang dimaksud dengan cryptocurrency’ dan ‘bagaimana sebenarnya saya berdagang cryptocurrency?’

Anda telah sampai di tempat yang betul.

Pendidikan Perdagangan adalah pakar mengenai cryptocurrency dan perdagangan dan tahu dengan tepat bagaimana menjelaskan perdagangan cryptocurrency dengan cara mana pun orang baru dapat memahaminya.

Dalam artikel ini, kita akan membahas tentang apa itu cryptocurrency, bagaimana ia mengubah dunia, dan bagaimana memperdagangkan cryptocurrency untuk pemula.

Duduklah dan bersiap sedia untuk belajar!

Panduan Permulaan Untuk Berdagang Cryptocurrency

Cryptocurrency Ditakrifkan

Perkara pertama yang harus dijelaskan oleh panduan pemula untuk berdagang cryptocurrency ialah maksud cryptocurrency.

Kata cryptocurrency adalah perkahwinan dua perkataan – ‘crypto’, yang merupakan kependekan dari ‘cryptography’ dan ‘currency’.

Bahagian kriptografi adalah kerana cryptocurrency disulitkan yang melindunginya daripada digodam, dicuri atau dimanipulasi.

Bank, kerajaan dan institusi yang berlainan telah menamakan cryptocurrency dengan cara yang berbeza, seperti mata wang digital, mata wang siber dan wang maya.

Nama-nama ini sebahagian besarnya berdasarkan bagaimana cryptocurrency berfungsi dalam talian dan tidak wujud secara fizikal dalam arti mata wang fiat (wang yang dikeluarkan oleh kerajaan).

Istilah lain yang digunakan orang untuk merujuk kepada cryptocurrency termasuk ‘crypto’, ‘token’, dan ‘coin’.

Anda boleh mendapatkan senarai istilah lain yang berkaitan dengan cryptocurrency di sini.

Bagaimana Cryptocurrency Bermula?

permulaan cryptocurrency, panduan pemula

Cryptocurrency pertama yang wujud ialah Bitcoin pada tahun 2009, sekitar masa kemelesetan besar terakhir.

Bitcoin dicipta oleh seorang tokoh misteri (atau tokoh) yang menggelarkan diri mereka sebagai Satoshi Nakamoto.

Hingga hari ini, tidak ada yang tahu siapa mereka, hilang pada suatu ketika pada bulan Disember 2010, Nakamoto tidak pernah bercakap mengenai diri mereka.

Diasumsikan bahawa Nakamoto memiliki latar belakang gerakan cypherpunk, sebuah komuniti dalam talian yang percaya menggunakan kriptografi untuk menghasut perubahan politik.

Banyak orang tampil ke hadapan mengaku Satoshi Nakamoto atau telah dikeluarkan oleh orang lain, tetapi masih belum ada bukti konkrit untuk salah satu tuntutan ini.

Sejak kedatangan Bitcoin lebih daripada 2,000 cryptocurrency berbeza telah dibuat. Beberapa adalah klon Bitcoin dengan ciri atau perubahan tambahan.

Mata wang kripto lain yang bukan Bitcoin, disebut ‘altcoin. Kemungkinan besar kebanyakan cryptocurrency lain tidak akan berjaya.

Salah satu altcoin pertama adalah Litecoin yang mula hidup pada tahun 2011.

Banyak altcoin pertama diciptakan dengan melakukan apa yang disebut sebagai ‘garpu keras’. Ini adalah asas di mana blockchain baru dibuat, membelah yang asli menjadi dua.

Pembuatan Bitcoin Cash dari blockchain Bitcoin adalah salah satu garpu keras yang paling terkenal.

Ada yang berkomentar bahawa peristiwa dramatis seperti itu dapat membahayakan keselamatan blockchain, walaupun biasanya dilakukan dalam usaha untuk meningkatkan skalabilitas dan kecepatan.

Terdapat juga fenomena yang disebut a garpu lembut, yang merupakan kemas kini serasi ke belakang untuk blockchain.

Mengapa Di Mana Cryptocurrency Dicipta?

Perkara penting untuk belajar mengenai cryptocurrency adalah falsafah di sebalik itu.

Cryptocurrency sebahagian besarnya dibuat untuk menjadi alternatif bukan hanya untuk mata wang, tetapi juga kepada sistem perbankan yang kita miliki.

Mereka bertujuan untuk menyingkirkan orang tengah, pihak ketiga yang mendapat keuntungan daripada mempermudah urus niaga.

Sebilangan besar pemula tidak menyedari betapa rumitnya bank untuk memudahkan transaksi ini.

Katakan anda mahu membayar rakan yang berhutang dengan pindahan wang melalui bank. Untuk menjadikannya lebih rumit, rakan anda mempunyai akaun dengan bank yang berbeza daripada anda.

Wang anda tidak dihantar terus kepada rakan anda.

Pertama, ia dibawa dari akaun anda ke bank anda. Kemudian dimasukkan ke dalam akaun bank mereka yang menjadi milik bank rakan anda dan akhirnya, ia dihantar ke akaun rakan anda.

Pemindahan antarabangsa boleh menjadikan keadaan menjadi lebih rumit dan mungkin melibatkan lebih banyak bank.

Inilah sebabnya mengapa pemindahan bank memerlukan masa yang lama.

Cryptocurrency bertujuan untuk menghilangkan masalah ini dengan secara langsung dan memotong semua orang tengah. Dengan menggunakan cryptocurrency, transaksi boleh terus dari anda kepada rakan anda.

Cryptocurrency, dalam kebanyakan kes, tidak mempunyai kuasa pusat seperti bank pusat. Biasanya tidak ada orang yang mengawal bagaimana cryptocurrency digunakan atau duit syiling baru dibuat.

Banyak cryptocurrency dibuat oleh pemaju melalui yayasan atau syarikat bukan keuntungan. Mereka boleh mengeluarkan atau dalam beberapa kes menghancurkan cryptocurrency.

Sebab cryptocurrency dimusnahkan adalah untuk mengatur harga. Perkara ini sering disebut sebagai ‘pembakaran token’.

Bagaimana Cryptocurrencies Berfungsi?

blockchain, cryptocurrency

Hampir semua cryptocurrency menggunakan apa yang disebut ‘blockchain’.

Blockchain adalah konsep lain yang diciptakan oleh Nakamoto, dan dalam arti tertentu, cryptocurrency melebihi penggunaan secara besar-besaran. Semua pemula harus mengetahui asas-asas blockchain.

Ini dapat digunakan oleh berbagai industri dari logistik hingga kewangan dan undang-undang hingga catatan hospital. Dan itu hanya hujung gunung es.

Blockchain agak mudah difahami. Ringkasnya, maklumat dimasukkan ke dalam blok dan dienkripsi.

Maklumat ini di dalam blok kemudian perlu didekripsi oleh seseorang dan barulah blok itu akan menyambungkannya ke rangkaian blok lain.

Dalam kes cryptocurrency, ‘maklumat’ ini adalah urus niaga.

Sebilangan besar cryptocurrency yang menggunakan teknologi blockchain juga mempunyai lejar yang diedarkan secara terbuka di mana semua transaksi disimpan dan dapat dilihat oleh sesiapa sahaja.

Tetapi tidak semua cryptocurrency berfungsi dengan cara yang sama. Salah satu perbezaan terbesar adalah antara bukti kerja (PoW) atau bukti kepentingan (PoS).

Apakah Bukti Kerja Dan Bukti Kepentingan?

Bukti kerja dan bukti kepentingan adalah dua algoritma utama yang digunakan untuk mengesahkan transaksi pada blockchain.

Kami akan meringkaskannya secara ringkas dalam artikel ini, tetapi anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai mereka di sini di mana kita telah membahas topik secara meluas.

Bukti Kerja

bukti kerja, perlombongan cryptocurrency

Bukti kerja adalah algoritma pertama yang digunakan untuk cryptocurrency dan berfungsi pada blockchain Bitcoin. Bukti kerja sering disebut sebagai algoritma paling selamat.

Komponen bukti kerja yang paling penting adalah bahawa blok perlu ‘dilombong’.

Perlombongan

Perlombongan adalah proses mengesahkan blok dengan menyelesaikan persamaan matematik yang rumit.

Hanya meletakkan, komputer pertama (node), yang dapat menyelesaikannya mendapat ganjaran, biasanya dalam bentuk syiling yang baru dicetak untuk karya mereka.

Tambahan pula, pelombong menerima bayaran dari mengesahkan transaksi juga.

Transaktor boleh menaikkan yuran mereka untuk meningkatkan kemungkinan pelombong mengesahkan transaksi mereka.

Perlombongan memang mempunyai masalah. Yang utama adalah jumlah tenaga yang digunakannya untuk mengesahkan blok.

Ada yang percaya bahawa perlombongan Bitcoin menggunakan jumlah kuasa yang sama dengan negara Columbia, yang mempunyai populasi 50 juta orang.

Ini bukan sahaja menjadikan perlombongan sangat mahal, tetapi juga berbahaya bagi alam sekitar.

Masalah lain dengan perlombongan adalah bahawa walaupun dirancang untuk didesentralisasi, ia menjadi sangat terpusat dengan kumpulan perlombongan yang mengawal sebahagian besar kekuatan dan pengaruh pada blockchain.

Ada yang mendakwa bahawa Bitcoin sangat berpusat dan sebahagian besarnya dikendalikan oleh empat kumpulan perlombongan yang kebanyakannya berpusat di China.

Beberapa cryptocurrency mempunyai bekalan syiling maksimum yang boleh dibuat. Bitcoin, misalnya, mempunyai bekalan maksimum 21 juta syiling.

Apabila Bitcoin semakin hampir untuk mencapai tahap itu, kesukaran perlombongan meningkat, yang bermaksud semakin sukar untuk menambang blok dan ganjarannya semakin kecil.

Apabila titik ini tercapai, tidak akan ada ganjaran blok untuk mengesahkan blok. Pelombong hanya akan memungut bayaran untuk mengesahkan transaksi.

Sebilangan pengkritik percaya bahawa ini boleh mengakibatkan berakhirnya Bitcoin dan cryptocurrency lain yang mempunyai batasan yang sama dengan penambang akan beralih ke cryptocurrency dengan ganjaran yang lebih besar.

Bukti Kepentingan

bukti kepentingan, panduan pemula untuk cryptocurrency

Bukti kepentingan muncul setelah bukti kerja dan merupakan algoritma cryptocurrency kedua yang paling banyak digunakan.

Perkara utama yang membezakan bukti kepentingan dari bukti kerja adalah bahawa ia tidak menggunakan perlombongan.

Sebaliknya, bukti kepentingan adalah berdasarkan pegangan yang dimiliki oleh pengesah. Sebagai contoh, semakin banyak cryptocurrency anda mempunyai lebih banyak kepentingan anda dalam rangkaian, semakin banyak anda dapat mengesahkan.

Bukti kepentingan sering dianggap lebih berkesan daripada bukti kerja.

Algoritma lain

Bukti kerja dan bukti kepentingan bukan satu-satunya algoritma yang digunakan dalam cryptocurrency.

Dari masa ke masa, para pembangun telah terlalu menyadari batasan keduanya dan merancang cara baru untuk mengatasi kekurangan mereka.

Variasi bukti kepentingan yang menarik adalah bukti kepentingan yang didelegasikan (DPoS) yang digunakan oleh EOS yang memusatkan beberapa kawalan.

Sebilangan besar algoritma baru ini masih dikembangkan dan berada di peringkat awal. Sehingga mereka mencapai kapasiti penuh, kita tidak akan tahu sejauh mana keberkesanannya.

Beberapa cryptocurrency bahkan tidak menggunakan teknologi blockchain.

Jenis Cryptocurrency yang berbeza

jenis cryptocurrency

Tidak semua cryptocurrency berusaha melakukan perkara yang sama. Matlamat Bitcoin agak mudah difahami; ganti mata wang fiat.

Tetapi beberapa cryptocurrency cuba melakukan perkara yang lebih rumit di samping itu.

Ethereum adalah cryptocurrency pertama yang membawa lebih banyak permainan. Salah satu perkara yang paling inovatif termasuk mereka kontrak pintar.

Kontrak pintar pada dasarnya kontrak ditulis dalam kod pada blockchain yang melaksanakan fungsi tertentu apabila syarat tertentu dipenuhi.

Sejak itu, banyak cryptocurrency lain juga bersaing di ruang ini, yang berpotensi mengubah banyak industri.

Bersama dengan kontrak pintar, Ethereum juga membawa aplikasi terdesentralisasi (dApps). Ini adalah aplikasi yang terdesentralisasi dan menggunakan teknologi blockchain untuk berfungsi.

Token Utiliti

Ini adalah cryptocurrency yang menawarkan sesuatu sebagai balasan untuk penggunaannya.

Contoh hebat token utiliti adalah Binance Coin, cryptocurrency yang memberikan potongan harga kepada pengguna ketika mereka melakukan transaksi di pertukaran Binance.

Token utiliti mungkin merupakan contoh kes penggunaan terbaik menggunakan cryptocurrency di dunia masa kini.

Biasanya, cryptocurrency seperti itu tidak menawarkan ciri canggih seperti kontrak pintar atau dApps.

Stabilcoins

A stablecoin adalah cryptocurrency yang direka untuk menjadi setabil mungkin dalam usaha untuk mengurangkan turun naik yang biasanya dikaitkan dengan cryptocurrency.

Turun naik sering disebut sebagai salah satu sebab utama mengapa orang tidak harus terlibat dengan cryptocurrency.

Mereka melihat puncak dan penurunan Bitcoin yang besar dan tidak melihatnya sebagai sesuatu yang selamat untuk dilaburkan.

Pada masa penulisan, salah satu stablecoin yang paling terkenal adalah Tether. Tether seharusnya terikat dengan nilai dolar AS, dengan semua token yang mempunyai USD menyokongnya.

Tether bukan satu-satunya cryptocurrency yang terikat dengan USD, tetapi beberapa yang lain juga.

Syiling Privasi

Koin privasi adalah cryptocurrency yang direka untuk menjadi sebodoh mungkin. Banyak yang beroperasi dengan pilihan untuk menghantar transaksi tanpa nama atau secara terbuka.

Terdapat beberapa keraguan terhadap koin privasi kerana banyak orang percaya bahawa orang hanya akan menggunakan duit syiling tersebut untuk melakukan transaksi haram.

Ini tidak benar sepenuhnya. Ramai yang lebih suka idea duit syiling privasi kerana mereka tidak mahu semua urus niaga mereka diumumkan pada buku besar yang diedarkan.

Maklumat tersebut boleh digunakan oleh mereka yang mempunyai niat buruk.

Selanjutnya, pengguna koin privasi mungkin juga berpendapat bahawa duit syiling tersebut lebih hampir dengan penggunaan wang tunai fizikal, yang tidak semestinya dapat dikesan.

Tiga syiling privasi yang paling terkenal termasuk Dash, Zcash dan Monero.

Dari ketiga-tiganya, Monero mungkin adalah yang paling selamat dan paling tidak dikenali dan tidak mempunyai lejar awam.

Sayangnya, duit syiling privasi mempunyai sedikit masalah imej yang perlu mereka selesaikan sebelum diterima oleh kerajaan dan masyarakat umum.

Cryptocurrency Paling Popular

cryptocurrency paling popular

Menurut CoinMarketCap, cryptocurrency yang paling bernilai untuk diperdagangkan adalah seperti berikut:

 1. Bitcoin
 2. Ethereum
 3. Riak
 4. Tunai Bitcoin
 5. Tether
 6. Litecoin
 7. EOS
 8. Duit Syiling Binance
 9. Bitcoin SV
 10. Hebat

Setiap pemula harus mengetahui sepuluh teratas ini, walaupun mereka banyak berubah.

Anda boleh melihat 100 cryptocurrency teratas di CoinMarketCap di sini di mana kami telah menerangkan semuanya dalam satu ayat cepat.

Di Mana Orang Membeli Cryptocurrency?

Dalam kebanyakan kes, anda akan menggunakan cryptocurrency dengan membelinya dari pertukaran cryptocurrency.

Anda juga boleh perdagangan cryptocurrency sebagai CFD (Kontrak Untuk Perbezaan) melalui broker.

Bagi kebanyakan orang, perdagangan CFD lebih disukai kerana mereka tidak pernah memiliki aset pendasar dan memotong perlu menyimpan cryptocurrency, yang datang dengan risiko itu sendiri.

Walaupun, dengan menggunakan broker CFD, anda tidak akan dapat menggunakan cryptocurrency untuk sebarang jenis transaksi. Anda hanya akan dapat membeli dan menjual.

Keran cryptocurrency adalah tempat di mana orang boleh mendapatkan cryptocurrency secara percuma. Ini sangat popular pada awalnya, terutamanya untuk Bitcoin.

Mereka diciptakan untuk membuat orang menggunakan cryptocurrency.

Menyimpan Cryptocurrency anda

Sebaik sahaja anda menggunakan cryptocurrency, anda perlu mencari tempat yang selamat untuk menyimpannya. Khususnya, anda kunci peribadi yang memberi anda akses kepada duit syiling anda.

Cara paling selamat untuk menyimpan kunci peribadi anda adalah dengan dompet maya. Apa sahaja yang anda lakukan, jangan tinggalkan cryptocurrency anda dalam pertukaran cryptocurrency.

Melakukannya meninggalkan anda risiko digodam dan cryptocurrency anda dicuri. Pertukaran cryptocurrency terkenal kerana diretas.

Salah satu peretasan paling terkenal yang berlaku ialah Mt. Gox.

Di Mt. Gox, selama beberapa tahun, penggodam dapat mencuri dengan perlahan dan berhati-hati kira-kira 850,000 Bitcoin, bernilai hampir $ 8 bilion hari ini.

Mt. Gox masih belum dapat membayar balik semua yang hilang. Banyak orang meninggalkan cryptocurrency mereka di bursa tidak menyedari betapa tidak selamatnya.

Banyak jenis dompet maya telah dibuat.

Jenis dompet utama yang digunakan adalah dompet dalam talian atau dompet mudah alih (dompet panas), walaupun ada yang memilih penyelesaian dompet yang lebih selamat simpan cryptocurrency di luar talian (penyimpanan sejuk).

Ini termasuk dompet perkakasan, yang merupakan peranti yang dibuat khusus untuk menyimpan kunci peribadi anda, dan dompet kertas yang biasanya hanya kertas dengan kunci peribadi anda dicetak padanya.

Kaedah terbaik untuk memastikan cryptocurrency anda selamat adalah dengan simpan sebilangan kecil yang boleh digunakan dalam dompet panas untuk kegunaan sehari-hari dan selebihnya dalam simpanan sejuk di mana ia tidak dapat diakses.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai dompet cryptocurrency di sini di mana kita telah menulis mengenai mereka secara meluas.

ICO

ICO, cryptocurrency

ICO adalah sesuatu yang banyak anda temui di dunia cryptocurrency. Ia bermaksud ‘Penawaran Syiling Permulaan’.

Di sinilah beberapa syiling cryptocurrency baru ditawarkan pada pra-penjualan.

Biasanya, ICO dilakukan sebagai bentuk pengumpulan dana, untuk mendapatkan projek cryptocurrency bergerak. Mereka yang memutuskan untuk mengambil bahagian dalam ICO perlu percaya bahawa projek itu akan bermula.

Satu lagi bentuk ICO ialah IEO. IEO bermaksud ‘Penawaran Pertukaran Awal’.

ICO telah menghadapi banyak tekanan undang-undang sejak beberapa tahun kebelakangan ini dan hari ini banyak ICO hanya diadakan secara swasta hingga pelabur berskala besar.

Dalam China, ICO dilarang sama sekali.

Ramai peniaga cryptocurrency suka terlibat dalam ICO kerana mereka tahu bahawa biasanya setelah satu harga cryptocurrency akan meningkat.

Mereka tidak semestinya mempercayai apa yang cuba dicapai oleh cryptocurrency.

Melakukan Transaksi Dengan Cryptocurrency

Untuk membuat transaksi kepada orang lain dengan cryptocurrency, biasanya anda perlu menghantar ke alamat awam mereka.

Apa sahaja yang anda lakukan, jangan berkongsi alamat peribadi anda kerana ini adalah bagaimana anda mendapat akses ke cryptocurrency anda.

Perkara penting yang perlu diingat mengenai membuat transaksi dengan cryptocurrency adalah dalam kebanyakan kes, urus niaga tidak dapat dipulihkan.

Setelah dibuat, mereka tidak boleh dibuat asal, jadi anda mesti mendapatkan alamat awam yang anda kirimkan untuk dibetulkan.

Bitcoin dan banyak cryptocurrency lain dipecah menjadi Satoshi (dinamai Satoshi Nakamoto), yang dalam Bitcoin adalah lapan titik perpuluhan.

Ini boleh memungkinkan urus niaga mikro, sesuatu yang sebelumnya tidak mungkin dilakukan dengan mata wang fiat tradisional.

Bagaimana Undang-Undang Adalah Cryptocurrency?

adakah cryptocurrency sah

Kesahan cryptocurrency sangat berbeza di seluruh dunia dan pemula harus mengetahui status undang-undang mereka di negara tempat mereka bertapak.

Di beberapa bahagian dunia, ia sama sekali haram. Begitulah keadaannya di kebanyakan Afrika Utara dan sebahagian Amerika Selatan.

Walau bagaimanapun, di kebanyakan negara, peraturan cryptocurrency masih belum dapat dicapai dengan seberapa banyak yang telah berjalan selama satu dekad.

Banyak bank pusat menasihatkan bahawa perdagangan cryptocurrency berisiko dan memberi amaran kepada warganegara mereka untuk tidak berbuat demikian.

Keprihatinan mereka juga biasanya berkaitan dengan pengurangan pengubahan wang haram dan memerangi keganasan membiayai.

Eropah dan Amerika Utara adalah benua yang paling mesra cryptocurrency di planet ini. Walaupun begitu, ini tidak bermaksud bahawa keseluruhan keadaan boleh berubah pada bila-bila masa.

Di beberapa tempat di Switzerland, agensi kerajaan membenarkan orang membayar perkhidmatan dan yuran dalam mata wang kripto, yang merupakan langkah besar ke hadapan.

Walau bagaimanapun, secara amnya, cryptocurrency masih bukan bentuk pembayaran yang diterima di banyak tempat.

Di Asia, gambar itu lebih banyak dicampur dengan cryptocurrency yang beroperasi di kawasan kelabu yang tidak diterima atau ditolak.

Pemula boleh lihat artikel kami di sini yang merangkumi bagaimana setiap negara di dunia mengatur cryptocurrency.

Cukai

Cukai adalah masalah besar yang perlu dilakukan oleh pemula cryptocurrency. Bergantung pada negara mana anda berada, mereka dapat berbeza secara drastik.

Mereka biasanya bergantung pada bagaimana cryptocurrency ditakrifkan. Di beberapa negara, mereka adalah cukai sebagai komoditi atau instrumen kewangan lain.

ICO juga dapat diklasifikasikan dalam pelbagai cara yang kemudian mempengaruhi bagaimana mereka dikenakan cukai.

Cryptocurrency Dan Aktiviti Tidak Sah

Malangnya, terdapat banyak orang yang menggunakan cryptocurrency untuk tujuan haram.

Dianggarkan sebanyak 25% pengguna Bitcoin ada kaitannya dengan kegiatan jenayah, dan sehingga 44% transaksi berkaitan dengan kegiatan haram.

Selalunya dipercayai bahawa salah satu kes terbesar yang menarik perhatian masyarakat Bitcoin ialah Laluan Sutera.

Silk Road adalah laman web tersembunyi di laman web gelap di mana orang ramai boleh menggunakan Bitcoin untuk membeli ubat-ubatan haram.

Akhirnya, Jalan Sutera dijatuhkan dan pemimpin yang sepatutnya ditangkap, namun, ia mempunyai kesan untuk mengaitkan Bitcoin dengan aktiviti haram.

Cryptocurrency juga telah digunakan untuk pembunuhan untuk perkhidmatan sewa dan juga pornografi kanak-kanak.

Walaupun perlu disebutkan bahawa wang fiat digunakan lebih banyak untuk tujuan tersebut dan adalah kurang dapat dikesan daripada kebanyakan cryptocurrency menjadikan penyiasat jenayah lebih sukar untuk dikesan.

Pemula tidak boleh takut dengan sisi cryptocurrency yang tidak sah kerana ia mungkin jauh lebih kecil daripada yang difikirkan orang.

Adakah Cryptocurrency Pelaburan yang Selamat?

melabur dalam cryptocurrency

Tidak pernah berlaku penggodaman cryptocurrency. Ini adalah mitos.

Apa yang berlaku dalam kebanyakan kes ialah cryptocurrency orang dicuri dalam serangan terhadap pertukaran cryptocurrency, seperti yang telah kita jelaskan di atas.

Bahagian yang paling berisiko untuk melabur dalam mata wang kripto adalah mereka sangat tidak stabil. Walau bagaimanapun, duit syiling ini mempunyai dua sisi; tanpa risiko, tidak akan ada ganjaran.

Seperti yang akan kita ulangi dalam artikel ini, tanpa turun naik, tidak akan ada peluang untuk membeli dengan harga yang rendah dan menjual pada harga yang lebih tinggi.

Walau bagaimanapun, pemula tidak boleh hanya percaya bahawa membeli rendah dan menjual tinggi adalah yang perlu anda ketahui mengenai perdagangan.

Apa yang membuat pedagang adalah mengetahui bagaimana untuk membeli tren. Tidak cukup untuk membeli dengan harga yang rendah. Apa yang ingin dilakukan oleh pemula adalah membeli dengan harga rendah dengan pasti mengetahui bahawa harganya akan naik.

Penipuan Cryptocurrency

Malangnya, masih banyak penipuan yang perlu diperhatikan oleh pemula. Seperti yang dinyatakan di atas, cryptocurrency tidak diatur dengan betul di banyak bahagian dunia.

Walaupun di beberapa negara yang paling maju dari segi teknologi, peraturan cryptocurrency masih tertinggal dari arah kemajuannya.

Ini bermaksud bahawa masih banyak penipuan di luar sana yang perlu diketahui, banyak yang berbentuk ICO. Sebilangan duit syiling ini dijuluki ‘scamcoins’.

Scamcoins ini biasanya mengendalikan skema pam dan pembuangan.

A skema pam dan pembuangan, dalam dunia cryptocurrency, adalah tempat pencipta duit syiling memiliki sebahagian besar cryptocurrency yang beredar dan meyakinkan orang lain untuk membeli apa yang ada.

Mereka ‘mengepam’ harganya dengan meyakinkan orang lain untuk melabur.

Apabila pelabur membeli apa yang tersisa, harga meningkat dan pencipta cryptocurrency menjual bahagian besar mereka untuk keuntungan besar dan biasanya hilang.

Bahagian penipuan ini disebut ‘dump’.

Apa yang berlaku seterusnya ialah orang yang melabur dalam skema pam dan pembuangan dibiarkan dengan duit syiling yang tidak berguna yang merosot.

Salah satu penipuan terbesar yang pernah berlaku adalah OneCoin. Pasukan di belakang OneCoin dapat memperoleh lebih dari € 4 bilion dengan curang.

Mereka membuat janji untuk membuat cryptocurrency, tetapi mereka tidak pernah melakukannya. Akhirnya, salah seorang pengasasnya ditangkap di Amerika Syarikat.

51% serangan

Mungkin perkara paling berbahaya yang perlu diketahui oleh pemula adalah 51% serangan.

Serangan 51% adalah di mana entiti menguasai 51% kuasa pemprosesan pada blockchain. Apabila mereka mempunyai banyak kawalan, mereka dapat melakukan berbagai kegiatan jahat.

Salah satu yang paling terkenal akan menjadi perbelanjaan berganda. Ringkasnya, di sinilah penyerang dapat menghabiskan cryptocurrency mereka dua kali.

51% penyerang juga berpotensi menapis individu lain di blockchain juga dengan menghalang transaksi mereka daripada disahkan.

Serangan 51% sangat parah dan boleh menyebabkan hilangnya kepercayaan terhadap cryptocurrency dan akhirnya kehancurannya.

Berapa Banyak Wang Saya Boleh Membuat Cryptocurrency Dagangan?

berapa banyak anda boleh membuat cryptocurrency perdagangan

Sekiranya anda melakukannya dengan baik, banyak.

Terdapat banyak pedagang dan pelabur yang telah membuat kekayaan mereka dengan memanfaatkan strategi cryptocurrency.

Walaupun cryptocurrency mendapat banyak gembar-gembur akhir-akhir ini, kebanyakannya kerana ia sangat tidak menentu. Pada hakikatnya, pasaran cryptocurrency lebih kecil daripada pasaran forex dan saham.

Yang menyatakan, pasaran cryptocurrency mempunyai kelebihan berbanding pasaran forex dan saham kerana mereka sentiasa terbuka.

Lebih jauh dari itu, turun naik adalah kehendak peniaga kerana ini bermaksud bahawa ada lebih banyak peluang untuk masuk ke pasar dengan harga yang rendah dan keluar dari pasar dengan harga yang tinggi.

Dalam beberapa pengertian, perdagangan cryptocurrency hampir sama dengan perdagangan forex kerana anda memperdagangkan sesuatu yang boleh digunakan sebagai mata wang.

Banyak strategi perdagangan forex juga dapat diterapkan untuk cryptocurrency juga. Walau bagaimanapun, cryptocurrency juga berkongsi beberapa persamaan dengan perdagangan saham juga.

Selalunya dalam arti bahawa mereka seperti produk yang berkembang dari masa ke masa yang serupa dengan bagaimana syarikat berubah dan membuat janji.

Adakah Cryptocurrencies Berjaya?

Perkara ini masih boleh diperdebatkan.

Walaupun ada yang yakin dengan pasti bahawa cryptocurrency akan berjaya, mereka telah menghadapi gelombang penentangan.

Ada yang percaya bahawa mata wang kripto berkembang, yang lain mendakwa mereka hanyalah mainan pelabur dan ia tidak banyak digunakan di dunia moden.

Orang lain yang memperdagangkan mata wang kripto mungkin tidak percaya bahawa mereka akan berjaya, tetapi hanya memperdagangkannya sekarang kerana pada masa ini terdapat banyak wang untuk dibuat.

Pelabur Bitcoin, yang Kembar Winklevoss, percaya bahawa Bitcoin dinilai rendah sehingga mencapai penilaian yang sama dengan emas yang bernilai $ 7 trilion.

Mereka yang menentang hujah ini percaya bahawa Bitcoin dan mungkin dunia cryptocurrency yang lebih luas terdapat dalam gelembung spekulatif yang boleh meletup pada bila-bila masa.

Bitcoin telah melalui beberapa puncak dan penurunan harga yang dramatik, namun, 10 tahun kemudian, masih ada.

Walau bagaimanapun, hujah bahawa terdapat gelembung cryptocurrency yang lebih luas mungkin mempunyai beberapa alasan. Hari ini, terdapat lebih daripada 2,000 cryptocurrency yang berbeza.

Ramai yang berusaha untuk bersaing dalam bidang yang sama: kontrak pintar; dApps; kestabilan harga; privasi; tadbir urus dalam talian; dan lain-lain.

Malah ada yang membandingkan ledakan cryptocurrency dengan Tulip Mania yang berlaku di Belanda pada tahun 1600-an atau Kereta Api Mania yang berlaku di UK pada tahun 1840-an.

Cryptocurrency perdagangan

perdagangan cryptocurrency

Walaupun semua ini terdengar menarik, kami belum membincangkan proses perdagangan yang sebenarnya.

Mereka yang mempunyai pengetahuan tentang perdagangan akan mempunyai kelebihan yang unik berbanding yang tidak. Walau berpengalaman anda, anda perlu membuat strategi.

Dan sebelum anda dapat memilih strategi, anda perlu mengenal pasti gaya perdagangan mana yang sesuai untuk anda dengan swing trading atau day trading.

 • Perdagangan swing: Pedagang swing cenderung membuka kedudukan yang lebih besar dan dapat membukanya selama beberapa hari, minggu atau bahkan berbulan-bulan.
 • Perdagangan hari: Pedagang hari cenderung membuka kedudukan yang lebih kecil dan menutup semuanya pada akhir hari.

Oleh kerana anda seorang pemula, mungkin lebih baik bagi anda untuk memulakan dengan swing swing kerana anda dapat melakukannya pada masa lapang kerana kemungkinan besar anda akan mempunyai tanggungjawab lain.

Berniaga sehari dengan pekerjaan sepenuh masa akan menjadi sangat sukar kerana memerlukan banyak perhatian.

Walau bagaimanapun, peniaga boleh menambah pendapatan mereka dengan lebih cepat daripada peniaga swing, yang bermaksud mereka dapat meningkatkan ukuran perdagangan mereka lebih kerap dan secara teorinya membuat perdagangan yang lebih besar.

Tetapi sekali lagi, banyak peniaga mendakwa bahawa ‘wang sebenar’ dalam perdagangan dibuat swing trading. Adalah idea yang baik untuk mencuba kedua-dua kaedah perdagangan untuk melihat mana yang lebih sesuai untuk anda.

Anda boleh membaca artikel ini di sini mengenai perbezaan antara swing swing dan day trading untuk peniaga forex.

Menganalisis pasaran cryptocurrency

Pemula kemudian perlu memutuskan jenis analisis yang akan anda percayai – analisis teknikal atau analisis asas.

Analisis teknikal adalah proses menggunakan petunjuk dan carta yang memberitahu anda bila hendak membeli dan menjual.

Analisis fundamental menggunakan berita dan peristiwa lain untuk meramalkan pergerakan pasaran.

Petunjuk

Terdapat banyak jenis petunjuk yang menunjukkan dan mengukur pelbagai perkara.

Apa sahaja yang anda lakukan, jangan gunakan terlalu banyak petunjuk, berpegang pada dua atau tiga pada maks. Lagi dan ia boleh membingungkan.

Dengan menggunakan sekurang-kurangnya dua, peniaga dapat menemui ‘pertemuan’, di mana dua petunjuk menunjukkan perkara yang sama.

Sekiranya dua petunjuk menunjukkan kepada anda untuk membeli atau menjual, anda akan merasa lebih yakin bahawa itu adalah keputusan yang tepat daripada jika hanya satu indikator yang menasihati perdagangan.

‘Perdagangan telanjang’ adalah ketika anda berdagang tanpa petunjuk. Ini masih boleh dianggap sebagai analisis teknikal semasa anda menggunakan corak candlestick.

Berdagang cryptocurrency sebagai CFD

perdagangan cryptocurrency sebagai CFD

Pastikan broker anda dikawal selia. Teliti mereka dengan teliti sebelum mendaftar.

Walaupun begitu, berhati-hatilah ketika meneliti kerana beberapa orang mungkin kehilangan wang dan menyalahkan broker mereka ketika sebenarnya kerana pengetahuan mereka tentang perdagangan yang lemah.

Manfaat lain dari berdagang dengan broker CFD tradisional ialah anda mungkin mempunyai pilihan untuk memperdagangkan instrumen pasaran lain di atas cryptocurrency, seperti saham dan forex.

Ini berguna kerana ia membolehkan anda mempelbagaikan portfolio anda dan mengurangkan risiko.

Akan ada masa di mana keseluruhan pasaran cryptocurrency turun dan anda akan mengalami kesukaran untuk berdagang.

Berdagang dengan pertukaran cryptocurrency boleh menjadi sedikit lebih berisiko kerana belum ada banyak cara peraturan.

Abaikan insentif untuk berdagang dengan broker CFD. Sekiranya mereka perlu memberi insentif kepada anda untuk berdagang dengan mereka, mereka mungkin tidak begitu baik.

Broker yang baik harus menarik perhatian anda dengan kualiti perkhidmatan mereka, bukan wang percuma.

Platform Dagangan

MT4 adalah platform perdagangan yang paling popular untuk semua instrumen, walaupun beberapa broker mungkin menawarkan platform perdagangan mereka.

Perkara yang paling penting dicari dalam platform perdagangan adalah perkhidmatan yang boleh dipercayai.

Yang mengatakan, platform perdagangan juga harus mempunyai alat yang berguna untuk analisis, dan sebagai bonus menawarkan perdagangan automatik.

Jenis Akaun

Ini boleh berbeza dalam beberapa cara biasanya dalam ukuran pesanan yang dapat anda buat dan jenis akses pasar yang mereka tawarkan.

Akaun terurus boleh juga dipertimbangkan, bagaimanapun, anda tidak akan menjadi pedagang, tetapi lebih dari seorang pelabur yang telah menyerahkan wang mereka kepada orang lain untuk memperdagangkannya untuk anda.

Perdagangan salin dan perdagangan cermin juga boleh dipertimbangkan dan merupakan kaedah terbaik untuk belajar bagaimana berniaga.

Pemula boleh menyalin perdagangan orang lain, kadang-kadang secara automatik, bagaimanapun, ini tentu saja berisiko.

Jangan mengikuti peniaga kerana mereka telah memperoleh satu keuntungan besar, ikuti peniaga yang berjaya secara konsisten. Konsistensi adalah tanda peniaga sebenar.

Akaun Demo

Akaun demo tidak dinasihatkan kerana mereka memberikan harapan yang tidak realistik kepada peniaga.

Perdagangan dipenuhi dengan cepat dengan sedikit atau tidak ada slip. Dalam kehidupan sebenar, anda mungkin tidak dapat memenuhi pesanan dengan sempurna semasa anda memasukkannya.

Selanjutnya, mereka mungkin akan memberi anda lebih banyak wang untuk bermain-main daripada yang anda ada. Beberapa broker bahkan menawarkan akaun demo $ 1 juta.

Ini tidak berguna kerana apabila anda mempunyai banyak wang palsu untuk bermain-main, tidak ada risiko jika anda kehilangannya.

Apabila pemula memulakan perdagangan cryptocurrency, mereka memerlukan risiko ini kerana ia membantu mereka memikirkan lebih banyak mengenai perdagangan yang mereka buat.

Robot

Pemula harus berhati-hati dengan robot perdagangan (bot).

Orang menggunakannya untuk berdagang apabila mereka tidak dapat berdagang sepanjang masa dan mereka membuat perdagangan secara automatik untuk mereka.

Masalah dengan bot adalah bahawa membiarkan mereka berjalan tanpa pengawasan boleh menjadi sangat berisiko.

Mereka boleh membuat kerugian besar kerana mereka tidak dapat mendapatkan maklumat dari luar dunia memberitahu mereka apa yang sedang dilakukan oleh pasaran.

Sebagai contoh, jika Donald Trump baru saja menulis tweet mengenai peraturan Bitcoin dan peniaga mula menjual, bot tersebut tidak akan dapat meneruskannya.

Selanjutnya, bot perdagangan biasanya dirancang hanya untuk berfungsi di persekitaran tertentu, itulah sebabnya pembangun dapat menuntut hasil yang tinggi.

Sebagai pemula, sangat dinasihatkan agar anda menjauhi bot. Walaupun mereka kelihatan seperti cara mudah untuk mulai menjana pendapatan lebih awal, mereka menghadapi banyak risiko.

Serahkan kepada profesional yang memahami bagaimana mereka bekerja dan bagaimana memperbaikinya untuk mengurangkan kerugian.

Merangka Strategi Perdagangan Cryptocurrency

strategi perdagangan cryptocurrency

Menyusun strategi boleh memakan banyak masa. Pemula perlu mencuba pelbagai yang berbeza untuk melihat apa yang sesuai untuk mereka.

Untuk melakukan ini dengan berkesan, anda mempunyai jurnal perdagangan di mana anda boleh mencatat semua perdagangan yang anda buat dan melihat apa yang berfungsi dan yang tidak.

Perkara penting yang perlu dipertimbangkan oleh strategi perdagangan cryptocurrency anda ialah terdapat pelbagai jenis pasaran.

 • Peningkatan (kenaikan harga). Di sinilah harga cryptocurrency meningkat.
 • Trend menurun (menurun). Di sinilah harga cryptocurrency semakin menurun.
 • Berkisar (ke sisi). Di sinilah harga cryptocurrency tidak bergerak naik atau turun.

Pemula perlu belajar bagaimana berdagang dengan trend. Ketahui kapan ia menaikkan momentum, berehat sebentar dan kapan ia akan berubah. Ini semua mewakili peluang untuk menjana wang.

Biasanya pasaran bergerak mengikut kitaran. Ini dapat dimulai pada tren naik, mulai pada tingkat tinggi, mulai tren menurun, mulai mulai dari tingkat rendah dan kemudian aliran menaik dapat muncul.

Perlu disebutkan bahawa kitaran ini boleh berlangsung beberapa minggu, bulan atau bahkan bertahun-tahun. Sebahagiannya merangkumi betapa besarnya zum anda ke dalam carta anda.

Strategi perdagangan cryptocurrency perdagangan anda harus melakukan dua perkara: mencari pertemuan (disebutkan di atas dalam bahagian mengenai petunjuk); selaras.

Konsistensi adalah penting kerana anda tidak akan membuat kekayaan anda dalam satu perdagangan sahaja, pada hakikatnya, anda akan berjaya dalam satu siri perdagangan.

Pemula perlu belajar untuk bersikap tegas pada diri mereka sendiri dan mematuhi rancangan perdagangan anda. Namun, akan memakan masa yang lama untuk mengembangkan rancangan perdagangan yang perlu diperbaiki dari masa ke masa.

Perkara utama

Sekiranya anda ingat apa-apa dari artikel ini, jadikan ini sebagai perkara utama.

 • Cryptocurrency adalah wang maya terdesentralisasi yang berfungsi tanpa memerlukan bank pusat. Cryptocurrency berfungsi dengan menggunakan teknologi blockchain.
 • Terdapat banyak jenis cryptocurrency. Mereka bertujuan untuk mencapai pelbagai perkara dan dapat bekerja dengan cara yang sangat berbeza.
 • Cryptocurrency masih beroperasi di kawasan kelabu secara sah. Peraturan masih sesuai dengan teknologi.
 • Mereka yang berminat dalam perdagangan cryptocurrency harus mempunyai pengetahuan tentang perdagangan yang baik. Terdapat banyak aspek yang perlu diambil kira.

Adakah anda ingin Mula Berdagang Cryptocurrency?

Tidak sukar untuk memulakan perdagangan cryptocurrency, dan anda boleh memulakan dengan akaun demo dari etoro dalam beberapa minit. Cukup buat a Akaun perdagangan dan mula berniaga! Setelah anda yakin dengan kemampuan perdagangan anda, anda boleh beralih terus ke akaun langsung dan menyimpan dana anda dan mula berdagang pasaran cryptocurrency dalam masa nyata.

Belajar berniaga dengan kursus perdagangan cryptocurrency kami

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cryptocurrency lain dan bagaimana memperdagangkannya? Kemudian daftar ke kursus perdagangan cryptocurrency kami!

Sekiranya anda seronok membaca "Panduan Permulaan Untuk Berdagang Cryptocurrency Berjaya", sila beri seperti itu dan kongsikan kepada orang lain yang anda rasa mungkin juga menarik.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me