Penipuan Bitconnect: Kejatuhan Harga Terbesar Dalam Sejarah Crypto

Penipuan Bitconnect: Kejatuhan Harga Terbesar Dalam Sejarah Crypto

Penipuan Bitconnect akan kekal dalam sejarah sebagai salah satu penipuan cryptocurrency terbesar yang pernah berlaku.

Dalam beberapa tahun, Bitconnect menipu ribuan orang untuk melabur sehingga $ 3 bilion sebelum ditutup, merosakkan kehidupan banyak orang.

Bitconnect juga memberi peringatan kepada kita tentang bagaimana penipuan yang merosakkan bukan hanya kepada mangsa, tetapi juga kepada seluruh industri.

Dalam artikel ini, kita akan melihat apakah penipuan Bitconnect, bagaimana ia mempengaruhi pasaran cryptocurrency dan bagaimana anda dapat menjauhkan diri daripada penipuan tersebut.

Apa itu penipuan Bitconnect?

Secara sederhana, Bitconnect (atau, seperti yang kadang-kadang ditulis, BitConnect atau bitconnect) adalah skim Ponzi yang memanfaatkan cryptocurrency sumber terbuka yang menggunakan simbol ticker BCC.

Asal-usul penipuan Bitconnect tidak sepenuhnya jelas, walaupun dipercayai secara meluas bahawa ia bermula di India.

Apa yang diketahui ialah syarikat BitConnect Ltd. didaftarkan di UK pada tahun 2016.

Ia juga dipercayai bahawa skema ini pada mulanya mula dipopularkan Bitcoin, yang mengatakan selepas ICO nampaknya Bitconnect hanya tertumpu pada orang yang membeli BCC.

Sebelum melancarkan Bitconnect telah menarik banyak perhatian negatif daripada mereka yang terlibat dalam komuniti cryptocurrency.

Seperti banyak penipuan (berkaitan dengan cryptocurrency atau tidak), Bitconnect menjanjikan pulangan tinggi sehingga 10% (yang sangat besar!).

Cryptocurrency di sebalik penipuan itu, sebenarnya, tetapi organisasi di sekitar cryptocurrency hanyalah sah.


Faktor utama di sebalik penipuan Bitconnect adalah platform pinjamannya yang menggunakan bot perdagangan yang sepatutnya.

Rancangan perniagaan sangat menarik dari awal:

  • Anda akan memasukkan Bitcoin anda ke platform mereka dan sebagai balasannya, anda akan menerima BCC.
  • Anda kemudian akan meminjamkan mereka BCC ke platform mereka (memang sangat mencurigakan!) Dan mereka akan menggunakan BCC untuk bot perdagangan mereka.
  • Anda akan mendapat keuntungan setiap hari (kerana bot tidak pernah mengalami kerugian!).

Bot itu, mereka menegaskan, dapat memperoleh pulangan lebih baik daripada peniaga hari biasa. Mereka mendakwa bahawa bot itu menghasilkan sekurang-kurangnya 1-2% setiap hari (sekali lagi, ini adalah kadar pulangan yang tidak masuk akal!).

Skim ini mempunyai tahap berbeza untuk berapa banyak yang anda laburkan dalam skema ini.

Bergantung pada peringkat anda, anda mungkin mendapat ganjaran dengan memperoleh pulangan harian yang lebih tinggi atau mendapatkan kembali wang yang anda laburkan lebih awal.

Mereka yang melabur dalam penipuan itu juga diberi penghargaan kerana membawa lebih banyak orang ke dalam penipuan tersebut.

Sebenarnya, majoriti orang yang menjana wang sebenarnya memperolehnya melalui pautan afiliasi, bukan dari bot perdagangan.

Program rujukan terkenal di media sosial dan YouTube dengan banyak YouTuber membuat video mengenai wang yang mereka hasilkan.

YouTuber yang membuat video ini sering membanggakan keuntungan mereka, tetapi tidak ada dari perdagangan BCC atau platform pinjaman, semuanya berasal dari rujukan.

Pada puncak penipuan pada Disember 2017, Bitconnect adalah salah satu daripada 20 cryptocurrency teratas di dunia dan satu BCC akan menelan belanja $ 463, kenaikan yang luar biasa dari $ 0.17 pada awal tahun ini.

Majlis tahunan pertama dan satu-satunya

Walaupun penipuan Bitconnect kehilangan banyak wang kepada pelabur, bagi banyak pemerhati, ia akan selalu dikenang untuk upacara tahunan pertama dan satu-satunya yang berlangsung di Pattaya, Thailand.

Bitconnect menjadi sinonim dengan Carlos Matos dan video YouTube yang terkenal ini. Kami sangat mendorong anda untuk menontonnya untuk mendapatkan rasa tidak siuman.

Di dalam video tersebut, Matos dengan riang memulai ucapannya dengan mengatakan, ‘hey hey hey’ dan kemudian dengan bersemangat menjerit ‘Bitconnect!’

Mungkin lebih lucu lagi, dia bercakap tentang bagaimana orang memberitahunya bahawa mereka menyangka ia akan menjadi ‘permainan penipu’ dan bahkan isterinya tidak mempercayainya.

Sejak itu menjadi inspirasi untuk sejumlah meme.

Kejatuhan

kejatuhan bitconnect

Walaupun terdapat banyak keraguan dari orang-orang yang terlibat dalam komuniti cryptocurrency, Bitconnect berjaya dengan baik.

Pada ketinggian mereka, mereka menjana sehingga $ 3 bilion, dan kemudian laman web mereka tiba-tiba hilang.

Pengguna kemudian diberitahu bahawa Bitconnect menutup platform pinjamannya dan sesiapa yang melabur akan menerima token Bitconnect (BCC).

Kemudian diketahui oleh masyarakat luas bahawa Mahkamah Daerah AS, Daerah Barat Kentucky telah mengeluarkan perintah penahanan sementara pada Bitconnect dan membekukan aset mereka.

Sekarang, perkara penting yang perlu diingat tentang token Bitconnect adalah bahawa mereka terikat dengan seberapa baik prestasi bot perdagangan.

Orang kemudian menyedari bahawa bot perdagangan mungkin telah ditutup atau berpotensi tidak pernah wujud.

Ini bermaksud bahawa nilai syiling itu sangat dipersoalkan, dan oleh itu, ini memulakan penjualan yang besar.

Akibatnya

Dalam jumlah, Bitconnect kehilangan sehingga 95% dari jumlah keseluruhannya dalam beberapa hari, yang kira-kira setara dengan $ 2.5 bilion.

Apabila penipuan Bitconnect meletus, ia bukan sahaja menurunkan nilai BCC tetapi juga banyak cryptocurrency lain.

Hari ini, Bitconnect adalah jenaka besar di kalangan komuniti cryptocurrency dan carian Google yang cepat akan memunculkan banyak meme, yang kebanyakannya menampilkan Carlos Matos.

Anda boleh mengatakan bahawa Bitconnect telah menjadi lelucon yang lebih besar daripada Dogecoin, walaupun tidak sengaja.

Baru-baru ini, Matos telah menentang Bitconnect, dengan mendakwa bahawa dia juga kehilangan wang dan pernah menjadi mangsa penipuan sebelumnya.

Dia mendakwa bahawa dia pada awalnya melabur $ 26.500 dan pada puncak kejayaan Bitconnect, mungkin telah mengambil $ 250,000, tetapi tidak memutuskan untuk menarik diri sehingga terlambat.

Tetapi sayangnya, kisah Bitconnect tidak akan menghalang lebih banyak orang kehilangan wang simpanan mereka melabur dalam cryptocurrency palsu.

Hari ini, penipuan cryptocurrency OneCoin masih kuat dan kononnya memperoleh lebih daripada € 4 bilion.

Satu-satunya cara untuk mengatasi penipuan tersebut adalah dengan mengajar lebih banyak orang mengenai cara mengesannya dan bagaimana cryptocurrency berfungsi.

Masalah terbesar dengan cryptocurrency adalah kejayaannya sendiri. Orang ramai mendengar tentang keuntungan besar yang telah diperoleh oleh beberapa orang dan percaya bahawa itu mungkin untuk sesiapa sahaja.

Malangnya, ini tidak benar.

Banyak orang yang berjaya membuat perdagangan cryptocurrency bernasib baik dan mendapat perkara yang baik sejak awal.

Bagi kebanyakan orang, ini tidak mungkin dilakukan, dan sebaliknya mereka seharusnya bertujuan untuk memperoleh keuntungan yang berterusan dari masa ke masa.

Penipuan itu berterusan…

Penutupan Bitconnect tidak segera menamatkan penipuan tersebut. Seperti banyak penipuan lain, pencipta hanya menukar namanya.

Salah satu reinkarnasi Bitconnect adalah BitConnectX dan, seperti pendahulunya, ia adalah skema Ponzi / piramid yang jelas.

Kemungkinan besar tidak kira berapa kali penipuan seperti ini ditutup, yang lain akan selalu muncul di tempatnya.

Bagaimana saya dapat melindungi diri daripada penipuan seperti ini?

penipuan bitconnect

Untuk kebanyakan, skim piramid tidak jelas sehingga ia berantakan, tetapi ada perkara yang boleh anda perhatikan apabila anda curiga dengan penipuan.

Pertama dan terpenting, jangan pernah mempercayai sesiapa yang menjamin anda kembali! Pernah! Dalam perdagangan, ini bukan sesuatu yang boleh anda janjikan.

Selalu ada kemungkinan kehilangan semua yang anda laburkan atau sekurang-kurangnya membuat kerugian sepanjang masa.

Kedua, orang perlu mengatasi idea menghasilkan banyak wang dengan cryptocurrency, seperti yang disebutkan di atas.

Untuk benar-benar menjana wang dari perdagangan cryptocurrency, anda perlu mempunyai rancangan, seperti yang anda lakukan dengan instrumen lain yang boleh diperdagangkan.

Terdapat juga beberapa perkara lain mengenai Bitconnect yang menaikkan bendera merah.

Salah satu yang pertama adalah bahawa ada tiada pilihan segera untuk mengeluarkan wang anda.

Majoriti orang yang melabur dalam Bitconnect perlu menunggu lebih dari 100 hari untuk melihat keuntungan mereka. Mengunci cryptocurrency anda seperti ini sangat berisiko.

Pelajaran penting lain yang dipelajari dari Bitconnect ialah berhati-hati dalam perdagangan bot. Walaupun Bitconnect memilikinya, mereka dikenali sebagai penipuan besar-besaran atau melakukan kesalahan besar.

Anda juga harus memastikan bahawa anda mendengar individu berpengaruh dalam komuniti cryptocurrency.

Mereka telah melihat semuanya dan biasanya dapat melihat penipuan dengan mudah, selalunya sejak awal seperti yang dilakukan oleh Bitconnect.

Anda juga harus dapat mengetahui siapa yang berada di sebalik cryptocurrency. Sebagai contoh, semua orang tahu bahawa Vitalik Buterin adalah pencipta Ethereum.

Lazimnya, mereka yang mengatur penipuan mahu merahsiakan identiti mereka.

Selanjutnya, anda seharusnya dapat meneliti bagaimana cryptocurrency berfungsi. Dengan Bitconnect ini tidak mustahil kerana ada tiada kertas putih.

Apabila perkara kelihatan terlalu baik untuk menjadi kenyataan, biasanya perkara itu berlaku

Bitconnect adalah contoh yang baik untuk sesuatu yang terlalu baik untuk menjadi kenyataan. Bukan hanya cryptocurrency, tetapi juga pertukaran.

Fikirkan mengenainya; anda meminjamkan syiling anda kepada mereka dan sebagai gantinya, mereka menggunakan dana tersebut untuk berdagang menggunakan bot dan anda mendapat faedah sebagai balasan? Terdapat begitu banyak bendera merah dalam rancangan perniagaan semacam itu.

Menjana wang jarang memerlukan usaha yang sifar.

Perkara utama

Sekiranya anda ingat apa-apa dari artikel ini, jadikan ini sebagai perkara utama.

  • Penipuan Bitconnect adalah salah satu penipuan cryptocurrency terbesar. Komponen utama penipuan mereka adalah bot perdagangan palsu mereka yang menjamin pulangan.
  • Pada puncak penipuan pada bulan Disember 2017, mereka memperoleh $ 3 bilion. Mereka juga telah menjadi salah satu daripada 20 cryptocurrency teratas di dunia.
  • Apabila penipuan itu berlaku, Bitconnect kehilangan 95% nilainya dalam beberapa hari. Pada masa penulisan, ia adalah penurunan harga terbesar yang pernah berlaku dalam cryptocurrency.
  • Dengan mengkaji penipuan Bitconnect kita dapat melihat penipuan lain. Terdapat sebilangan tanda-tanda kisah dari awal.

Belajar berniaga cryptocurrency dengan kursus perdagangan cryptocurrency kami

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cryptocurrency lain dan bagaimana memperdagangkannya? Kemudian daftar ke kursus perdagangan cryptocurrency kami!

Sekiranya anda seronok membaca The Bitconnect Scam: Turun Harga Terbesar Dalam Sejarah Crypto dari Pendidikan Perdagangan, sila beri seperti itu dan kongsikan kepada orang lain yang anda rasa mungkin juga menarik.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector