Perlombongan Cryptocurrency Dijelaskan

Hari ini, kami akan menerangkan salah satu konsep cryptocurrency paling asas – perlombongan. Sekiranya anda baru bermula di dunia kripto, artikel berikut sangat penting bagi anda.

Kami pasti bahawa jika anda adalah sebahagian daripada dunia kewangan digital atau merancang untuk menjadi satu, anda mungkin pernah mendengar istilah tersebut “Perlombongan” beberapa ratus kali. Tetapi adakah anda benar-benar tahu maksudnya? Adakah anda tahu apa kelebihan dan kekurangan perlombongan? Adakah konsep yang akan kekal pada tahun-tahun akan datang?

Kami akan cuba menjawab semua soalan ini. Mari pergi!

Apa itu perlombongan cryptocurrency?

Perlombongan cryptocurrency adalah salah satu kaedah yang paling biasa untuk mengesahkan urus niaga, yang dilakukan melalui rangkaian blockchain dan kemudian menambahkannya ke senarai umum semua transaksi, blockchain.

Sebagai pertukaran, orang mendapat ganjaran dengan cryptocurrency.

Perlombongan cryptocurrency adalah proses di mana syiling baru ditambahkan ke bekalan beredar yang ada. Mining juga memastikan rangkaian yang digunakan oleh koin dengan mengesahkan transaksi.

Orang yang melombong duit syiling dikenali sebagai pelombong.

Oleh kerana tidak ada pihak berkuasa pusat yang mengawal dan menjamin bekalan wang, kawalan dan keselamatan ini tersebar di seluruh rangkaian yang membantu dipertahankan oleh para penambang.

Untuk meringkaskannya, perlombongan cryptocurrency merangkumi dua fungsi, iaitu: menambahkan transaksi ke blockchain (mengamankan dan mengesahkan) dan juga melepaskan mata wang baru.

Bagaimana semuanya berfungsi?

perlombongan cryptocurrency

Perlombongan cryptocurrency adalah sejenis model pengesahan, juga dikenal sebagai POW atau “proof-of-work”. Terdapat dua jenis pengesahan yang biasa tetapi kami akan meninggalkan yang lain, yang dikenali sebagai POS atau “bukti-kepentingan” sebentar untuk membincangkan model POW.

Dalam model POW, yang mana cryptocurrency seperti Bitcoin, Bitcoin Cash dan Litecoin, perniagaan, kumpulan atau individu bersaing satu sama lain dengan menggunakan komputer berkuasa tinggi mereka untuk menjadi yang pertama menyelesaikan masalah matematik yang kompleks, yang merupakan sebahagian daripada mekanisme penyulitan.

Persamaan tersebut sesuai dengan sekumpulan transaksi, yang dikenali sebagai blok. Individu pertama, perniagaan atau kumpulan yang menyelesaikan persamaan ini dan dalam prosesnya mengesahkan ketepatan transaksi dalam blok akan menerima “ganjaran blok”. Ia dibayar sebagai token digital mata wang yang sedang disahkan.

Sebagai contoh, pada masa ini, ganjaran blok untuk Bitcoin adalah 12.5 token. Ini bermaksud bahawa sesiapa yang berjaya menyelesaikan persamaan untuk blok dibayar 12.5 token, yang merupakan jarak lebih dari $ 100K.

Perlombongan Cryptocurrency Langkah demi Langkah

Mari cuba menerangkan perlombongan cryptocurrency langkah demi langkah.

 1. Apabila transaksi dibuat melalui blockchain (misalnya, satu pengguna ingin mengirim duit syiling ke alamat pengguna lain), maklumat transaksi direkodkan dan dimasukkan ke blok.

 2. Untuk mengenkripsi blok, pelombong harus menyelesaikan teka-teki kriptografi yang rumit untuk mencari hash kriptografi yang sesuai untuk blok tersebut. Untuk mendapat peluang yang baik untuk menjadi yang pertama mengesahkan dan mengamankan blok tersebut, pelombong harus menggunakan perkakasan khusus aplikasi yang kuat.

 3. Apabila pelombong mengamankan blok, blok ditambahkan ke blockchain. Apa yang berikut adalah pengesahan, yang dilakukan oleh nod lain (komputer) di rangkaian dalam proses yang dikenali sebagai konsensus.

 4. Sekiranya pelombong berjaya mengesahkan dan mengamankan blok tersebut dengan jayanya, dia akan diberi wang syiling yang baru dibuat. Proses ganjaran untuk pekerjaan dikenali sebagai Bukti Kerja.

Apakah kelebihan cryptocurrency perlombongan?

kelebihan perlombongan cryptocurrency

Mari kita bincangkan beberapa sebab mengapa ramai orang ingin menjadi pelombong dan memperoleh cryptocurrency.

 1. Membuat duit – Semuanya berpunca daripada wang! Pada penghujung hari, perlombongan boleh menjadi sangat menguntungkan, jika dilakukan dengan betul. Bagi sebilangan orang, perlombongan malah boleh menggantikan pekerjaan sepenuh masa. Ini, tanpa keraguan, faedah terbesar yang berkaitan dengan cryptocurrency.
 2. Melabur dalam Nilai – Bolehkah cryptocurrency crash? Sudah tentu boleh. Boleh tiba-tiba mencapai nilai yang lebih tinggi? Ya, sudah tentu. Pasaran dinamik dan tidak stabil. Walau apa pun yang berlaku, komputer dan peralatan pelombong kelas atas menggunakan nilai mereka dengan baik. Ini bermakna bahawa jika anda memutuskan untuk keluar dari pasaran atau cryptocurrency yang anda kerjakan untuk menambang tiba-tiba berlaku, anda masih mempunyai nilai dalam peralatan yang anda gunakan untuk menambang mata wang.
 3. Keselamatan – Cryptocurrency tidak boleh dicuri. Anda boleh yakin bahawa wang yang anda lombong akan disimpan dengan selamat di akaun anda.
 4. Menjadi Bos Anda Sendiri – Sebaik sahaja anda mula merasakan hasil sebenar perlombongan cryptocurrency dan anda menjadi pelombong yang baik, anda juga boleh mempertimbangkan untuk berhenti kerja dan menetapkan waktu dan peraturan kerja anda sendiri. Itulah kebebasan utama yang selalu dicari oleh banyak orang tetapi tidak pernah sampai di sana.
 5. Berdiri Terhadap Peraturan Berpusat – Cryptocurrency terdesentralisasi dan praktikalnya tidak dapat dikesan. Ini bermaksud pelombong mendapat privasi yang mereka perlukan untuk menjana sebanyak mungkin wang dan melakukan apa yang mereka mahukan dengan wang tersebut. Terdapat beberapa negara yang telah mengenakan beberapa peraturan, namun akhirnya cryptocurrency bertentangan dengan peraturan monetari terpusat.

Bagaimana dengan kelemahan perlombongan cryptocurrency?

 1. Susutnilai – Ini adalah sesuatu yang harus anda ketahui, sebelum anda mempertimbangkan untuk memasuki dunia cryptocurrency. Cryptocurrency mempunyai risiko kehilangan nilainya yang secara automatik menjadikan aktiviti perlombongan anda menjadi pelaburan yang tidak menguntungkan.
 2. Elektrik – Ini adalah perkara yang telah kita bincangkan. Kos elektrik pasti boleh merosakkan pendapatan anda. Sebenarnya, sebahagian besar ganjaran anda mungkin akan dikenakan bil elektrik. Itulah sebabnya anda harus mempertimbangkan dengan teliti nisbah kos / ganjaran.
 3. Kehilangan Dompet Digital Anda – Ini berlaku lebih kerap daripada yang anda fikirkan. Sekiranya anda terlupa kata laluan dompet anda, anda akan terkunci daripadanya. Setelah terkunci, tidak ada yang dapat memulihkan akses anda atau memberikan anda kembali jumlah yang ada di dalamnya.
 4. Masuk ke Kolam Perlombongan yang Salah – Ini adalah sesuatu yang harus anda perhatikan. Terdapat kes penganjur yang tidak jujur ​​menguruskan kolam perlombongan. Lakukan penyelidikan anda dan bekerjasama dengan syarikat perlombongan yang sudah bertapak di sektor pelaburan dan mempunyai reputasi yang baik. Jika tidak, anda meletakkan risiko anda dalam risiko.

Kebimbangan Perlombongan Cryptocurrency

ladang perlombongan cryptocurrency

Proses ini disebut “perlombongan” kerana melibatkan sukarelawan untuk menyumbang kepada pengembangan blockchain dengan banyak usaha dengan harapan mendapat hadiah. Adalah masuk akal bahawa pelombong menyumbang kepada rantaian kerana potensi keuntungan.

Namun, kebimbangan terbesar bagi pelombong selalu berlaku semakin sukarnya teka-teki dalam mengamankan blok. Semakin banyak teka-teki diselesaikan, semakin sukar kesukaran teka-teki seterusnya. Kadang-kadang kesukaran meningkat secara eksponen. Bukan hanya itu, persaingan semakin sukar juga. Berbanding dengan sebelumnya, sekarang ada lebih banyak orang di dalamnya untuk mendapatkan hadiah, yang bermaksud lebih banyak komputer harus berlumba untuk menang.

Satu perkara lagi telah menjadi masalah ketika melombong. Organisasi dan institusi yang menguntungkan mula melaburkan sejumlah besar wang untuk perkakasan yang cekap. Bukan hanya itu tetapi mereka memindahkan pelantar perlombongan mereka ke empangan dan negara di mana bekalan kuasa elektrik lebih murah.

Organisasi dengan modal yang besar telah membuat pelaburan di ASIC (Aplikasi Litar Bersepadu Khusus), yang dirancang khusus untuk menyelesaikan tugas yang tepat, iaitu perlombongan.

Pada awal perlombongan, pelombong dapat memperoleh keuntungan hanya dengan menggunakan unit pemprosesan pusat komputer rumah, atau CPU. Walau bagaimanapun, menggunakan CPU konvensional tidak menguntungkan di kebanyakan blok block hari ini.

Dalam rantaian blok yang menggunakan Proof of Work hanya individu yang bersedia untuk membuat pelaburan yang signifikan dalam pelantar perkakasan dan bekalan kuasa elektrik berpotensi berakhir dengan hadiah.

Namun, seperti disebutkan, perusahaan telah memasuki arena penambangan dengan kekuatan penuh untuk mendapatkan keuntungan besar dari perlombongan. Individu, sebaliknya, berjuang untuk bersaing di ruang ini.

Satu-satunya kesimpulan yang bermakna yang dapat kita sampaikan memandangkan landskap perlombongan semasa adalah bahawa terdapat peningkatan pusat penambangan. Penciptaan syiling dikendalikan sepenuhnya oleh segelintir kuasa terpusat, seperti bank dan organisasi kewangan. Semua orang nampaknya menanyakan soalan yang sama; Sekiranya penciptaan duit syiling berpusat, bagaimana blockchain akan terus membawa penyelesaian yang terdesentralisasi untuk orang biasa?

Masa depan perlombongan

perlombongan bitcoin

Banyak yang berlaku di lombong perlombongan. Dengan kebimbangan yang disebutkan, termasuk pemusatan pertambangan dan hakikat bahawa ganjaran tidak dapat menebus kos perkakasan dan elektrik, blockchain dan altcoin yang lebih baru telah menggunakan pelbagai kaedah untuk membatasi pengaruh penambang dan menjauhkan diri dari POW. Walaupun POW nampaknya menyukai rig perkakasan terbesar, skema baru seperti Proof of Stake (POS) sudah membuat kenyataan bahawa memberi ganjaran kepada pelombong berdasarkan sekumpulan faktor yang berbeza.

Juga, satu lagi perkara yang telah ditangani dengan baik oleh Ethereum dan sistem blockchain bertenaga gas yang lain adalah apa yang disebut ketidakefisienan perlombongan. Gas-sistem blockchain berkuasa memerlukan pemaju untuk memasukkan gas ke dalam transaksi. Gas itu akan membekalkan kuasa pengiraan sehingga transaksi disahkan atau sehingga gas habis. Ini dianggap sebagai kaedah yang lebih selamat bagi pelombong untuk menyumbang untuk menyelesaikan blok baru. Dengan berbuat demikian, risiko membuang tenaga komputasi yang tidak perlu dihapuskan dan pelombong dapat mengekalkan blockchain dengan cara yang lebih cepat dan cekap.

Perkataan Akhir

Perlombongan cryptocurrency sudah pasti menjadi salah satu topik yang paling menarik dan kontroversial dalam komuniti blockchain.

Keadaan perlombongan mempengaruhi keadaan, kebolehpercayaan dan nilai masing-masing koin. Itulah sebabnya penting untuk memahami konsep perlombongan dan apakah ini adalah sesuatu yang mungkin anda fikirkan untuk lakukan.

Kami telah merangkumi konsep dan kebimbangan utama yang berkaitan dengan cryptocurrency. Perlu diingat bahawa kerana populariti cryptocurrency yang semakin meningkat, banyak aspek pasaran berubah, termasuk perlombongan. Malah ada yang mengatakannya perlombongan mati, sudah.

Selalu ada kebaikan dan keburukan dari sebarang keadaan dalam kehidupan. Untuk membuat keputusan yang baik, anda harus membuat kajian dan mempertimbangkan yang baik dan buruk sebelum menyelesaikan pilihan anda. Itulah sebabnya ada tempat seperti Pendidikan Perdagangan di mana anda dapat mengetahui segala perkara yang perlu diketahui mengenai cryptocurrency dan memutuskan sendiri bahawa ini adalah sesuatu yang mungkin anda kejar.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pasaran cryptocurrency dan cara memperdagangkannya?

Daftar ke kursus perdagangan cryptocurrency kami!

Sekiranya anda seronok membaca artikel ini dari Trading Education, sila beri like dan kongsikan kepada orang lain yang anda rasa mungkin menarik juga.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me