Rebound Bitcoin Tidak Baru

Peningkatan Bitcoin mendapat banyak perhatian pada tahun 2019 seperti yang mungkin anda ketahui.

Sejenak, nampaknya ia akan naik kembali ke tahap tertinggi yang dicapai pada Disember 2017, sedikit malu $ 20 ribu setiap duit syiling.

Tetapi mari kita teruskan ke titik; pemulihan ini bukan perkara baru dan kemungkinan akan berlaku lagi.

Ada pihak yang percaya bahawa satu lagi kenaikan besar hingga ke tahap tertinggi tidak dapat dielakkan dan ada yang kurang optimis.

The Kembar Winklevoss, dua daripada pelabur Bitcoin yang paling terkenal, percaya bahawa sehingga Bitcoin mencapai jumlah permodalan pasaran sebanyak $ 7 trilion, perkiraan permodalan emas, ia masih dinilai rendah.

Sama ada Bitcoin dinilai rendah atau tidak, sangat boleh diperdebatkan.

Pada masa penulisan, menurut CoinMarketCap, ia bernilai $ 163,745,506,861 dan jadi masih ada jalan panjang untuk mencapai anggaran kembar Winklevoss.

Apa sahaja yang anda percayai, pemulihan Bitcoin bukanlah perkara baru dan kemungkinan akan berlaku berulang kali. Kami akan memberitahu anda mengapa.

Melihat sejarah harga Bitcoin

sejarah harga bitcoin

Dengan melihat sejarah Bitcoin, kita dapat melihat mengapa pemulihan Bitcoin tidak begitu unik.

Anda boleh melihat bagaimana harga Bitcoin meningkat dari $ 0,00 ketika pertama kali dilancarkan menjadi $ 0,10 pada bulan Oktober 2010.

Itu sahaja adalah gerakan besar.

Sudah tentu, kenaikan harga Bitcoin lebih mendadak.

2017 adalah tahun paling liar. Harga Bitcoin meningkat dari bawah $ 1,000 pada bulan Mei kepada hampir $ 20,000 pada bulan Disember.


Tetapi kemudian tiba Krismas 2017 dan dengan itu datangnya kejutan besar di pasaran.

Harga turun ke $ 12,000 dan kemudian datang pada tahun 2018 dan keadaan nampaknya semakin teruk, mencapai paras $ 6,000 pada bulan Februari.

Kenaikan harga dari $ 5,000 hingga $ 10,000 tidak boleh dianggap sebagai pencapaian besar.

Pasaran bergerak dalam kitaran

Apa yang perlu anda fahami ialah pasaran berfungsi mengikut kitaran.

Turun naik harga Bitcoin hanya unik kerana ia sangat tidak stabil, lebih tidak stabil daripada instrumen pasaran lain.

Itulah sebabnya ia mendapat banyak perhatian; tidak seperti ini pernah wujud sebelumnya.

Semua pasaran mengalami turun naik yang besar.

Yang cenderung terjadi adalah mereka melalui aliran menaik yang bullish, berkisar untuk jangka waktu, melalui aliran menurun yang menurun, mulai mulai lagi, dan kemudian mengulangi kitaran.

Adakah Bitcoin berbeza?

Bitcoin berbeza dalam beberapa cara.

Walaupun kebanyakan pasaran melalui kitaran yang disebutkan di atas, Bitcoin sedikit berbeza. Anda perlu memahami apa yang menaikkan harga.

Sebilangan besar peniaga Bitcoin adalah peniaga amatur. Mereka tidak tahu banyak tentang perdagangan dan menjadi mangsa emosi lebih daripada peniaga profesional.

Maksudnya ialah apabila pasaran bergerak naik atau turun mereka cenderung terlalu teruja dan membeli atau menjual, bukannya menunggu dan melakukan analisis yang tepat.

Tetapi tidak semua peniaga Bitcoin seperti ini. Terdapat juga ‘ikan paus’ yang terlibat di pasaran.

Paus adalah pedagang institusi besar yang mempunyai daya beli untuk membeli dan menjual sejumlah besar Bitcoin dalam satu masa.

Adakah Bitcoin akan mencapai nilai $ 20,000 lagi?

harga bitcoin, bitcoin dan anak panah hijau naik

Itu adalah soalan yang sukar dijawab.

Oleh kerana Bitcoin masih agak muda, lebih sukar untuk mengetahui bagaimana trend berfungsi.

Walaupun kitaran pasaran adalah biasa bagi kebanyakan instrumen pasaran seperti forex atau saham, misalnya, dengan Bitcoin, kami tidak mempunyai data sejarah untuk mengesahkan bahawa.

Sangat mungkin apabila Bitcoin diguna pakai oleh lebih banyak orang, ia mungkin akan naik semula dan mencapai titik yang hampir tinggi. Biasanya diasumsikan bahawa penerapan selanjutnya akan menyebabkan kenaikan harga.

Peningkatan yang begitu besar ini mungkin memerlukan berita yang sangat positif atau banyak pengadopsi skala besar seperti ikan paus untuk terlibat.

Tetapi jangan terlalu bersemangat. Perkara di atas adalah spekulasi semata-mata. Masih banyak sebab lain mengapa harga tersebut tidak dapat dilihat lagi.

Seorang yang tidak percaya adalah Binance, pengasas Changpeng Zhao (sering disebut sebagai CZ). Sebaliknya, dia percaya bahawa pasaran agak matang dan cenderung turun naik ke paras tertinggi.

Di atas semua itu, CZ mengatakan bahawa walaupun kenaikkan harga menaik, pertukaran Binance tidak menyaksikan peningkatan aktiviti dari peniaga individu atau institusi.

Cointelegraph nampaknya mengesahkan ini.

Penyelidikan mereka menunjukkan bahawa carian Google untuk Bitcoin hanya 10% daripada yang mereka ada pada tahun 2017. Bagi mereka, Bitcoin FOMO belum masuk.

Trend kenaikkan kedua ini nampaknya lebih banyak dipengaruhi oleh peniaga institusi.

Apa yang mungkin kita mula lihat adalah lebih banyak peniaga institusi memasuki dan mengatasi pengaruh peniaga individu yang sejak sekian lama menguasai pergerakan harga dalam Bitcoin.

Had Bitcoin semakin hampir

Isu lain yang perlu diperjuangkan ialah Bitcoin mempunyai kapasiti total untuk 21 juta syiling dan terdapat hampir 18 juta yang beredar.

Sangat mungkin bahawa apabila jumlah syiling telah dilombong, harga hanya akan meningkat.

Ini mungkin memerlukan beberapa tahun lagi untuk dicapai kerana kerana semakin dekat dengan had, setiap blok semakin sukar dan sukar untuk ditambang.

Peraturan adalah masalah yang lebih besar daripada sebelumnya

Peraturan Cryptocurrency semakin menjadi masalah. Memang sudah lama menggunakan Bitcoin dan cryptocurrency lain.

Sekarang Facebook telah mengumumkan Libra, Amerika Syarikat akhirnya akan menghadapi mereka.

Donald Trump telah menyatakan di Twitter bagaimana dia tidak percaya bahawa cryptocurrency adalah wang sebenar dan nilainya berdasarkan “tipis”.

Sekiranya AS bergerak untuk melarang Bitcoin, ia boleh menjadi tamparan besar bagi seluruh komuniti cryptocurrency.

Atau, jika mereka tidak melarang Bitcoin, mereka boleh menggunakan undang-undang yang keras terhadap penggunaannya yang boleh membahayakan harganya dengan ketara.

Adakah Bitcoin pernah mencapai tahap terendah seperti 2018?

harga bitcoin rendah, bitcoin turun di dalam air

Ya, ini juga mungkin berlaku dan merupakan sebahagian daripada permainan perdagangan.

Peraturan umum mengenai perdagangan adalah apabila orang yang tidak berdagang mula membicarakan sesuatu, itu adalah tanda bahawa harga cenderung menuju ke arah aliran menurun.

Tambahan lagi, tentu ada pengkritik yang menyatakan bahawa Bitcoin tidak bernilai dalam kenyataan. Itu sama sekali tidak benar. Orang lupa bahawa ada nilai di sebalik apa yang mampu dilakukannya.

Ia tidak pernah digodam atau dihapus dan orang dengan mudah melupakan bagaimana ia berjaya berfungsi selama lebih dari 10 tahun yang merupakan bukti seberapa baik ia berfungsi.

Orang juga lupa bahawa nilai Bitcoin juga disokong oleh kekuatan dan kerja di rangkaian, seperti perlombongan.

Sekiranya anda menguraikan nilai Bitcoin, anda tidak boleh berhenti di situ sahaja. Anda juga harus mengambil kira wang fiat dan ketika anda memikirkannya, tidak ada nilai sebenarnya di sebalik apa-apa.

Terdapat juga perkara teknikal yang perlu diambil kira.

Yang paling penting, penskalaan, yang menjadi masalah di mana cryptocurrency mula perlahan apabila kapasiti maksimum mereka semakin hampir.

Dalam jangka masa panjang, mana-mana perkara ini dapat menjatuhkan Bitcoin, tetapi buat masa ini, Bitcoin kemungkinan akan terus mencapai tahap tinggi dan rendah sehingga ada sesuatu yang dapat menahannya di tempat..

Strategi jangka panjang adalah yang terbaik untuk Bitcoin

Mungkin kaedah terbaik untuk mendapat keuntungan dari Bitcoin adalah dengan menerapkan strategi jangka panjang.

Sekiranya anda berminat untuk memperdagangkan Bitcoin, mungkin perlu menunggu sehingga mencapai tahap rendah baru dan menahan (atau hodl jika anda mahu) sehingga pasaran bull seterusnya.

Strategi ini mungkin memerlukan anda lebih dari satu atau dua tahun untuk dipenuhi.

Ingatlah bahawa, sebagai peniaga, anda mungkin tidak akan pernah memanfaatkan sepenuhnya mata tertinggi dan terendah.

Adakah Bitcoin akan stabil?

adakah harga bitcoin akan stabil, bitcoin mengimbangkan pada wayar nipis

Bukan untuk masa hadapan.

Ini baik untuk peniaga, tetapi mungkin tidak baik bagi mereka yang percaya bahawa Bitcoin pasti akan diterima sebagai bentuk pembayaran.

Stabilcoins

Stablecoins adalah cryptocurrency yang sengaja dirancang agar tidak mudah berubah.

Satu contohnya ialah Stasis Euro, cryptocurrency yang secara langsung berkaitan dengan nilai euro.

Contoh lain yang lebih baru ialah Facebook Libra.

Libra telah direka sedemikian rupa sehingga apabila anda membelinya, mereka membuat syiling Libra baru dan apabila anda menukarnya semula dengan mata wang asal, duit syiling Libra tersebut akan musnah.

Oleh kerana stablecoin tidak mempunyai turun naik harga cryptocurrency biasa, mereka lebih sukar untuk diperdagangkan.

Stablecoins mungkin merupakan pilihan terbaik untuk melabur sekiranya anda ingin mengelakkan turun naik harga yang besar.

Perkara utama

  • Bitcoin adalah instrumen pasaran yang paling tidak stabil di Bumi. Ya, sangat mungkin kita akan melihat pasaran kenaikkan harga yang serupa lagi.
  • The Bitcoin pasaran telah matang. Kegiatan sekitar kenaikan besar kedua Bitcoin tidak sebesar yang disangka orang akan berlaku.
  • Bitcoin masih mempunyai peraturan untuk dipertandingkan. Nampaknya menjadi nada umum di AS dan negara-negara lain bahawa peraturan akhirnya dapat dilaksanakan, yang pasti akan mempengaruhi harga dengan cara yang negatif.
  • Strategi perdagangan jangka panjang adalah yang paling berkesan. Ini mungkin memerlukan masa yang lama, bahkan bertahun-tahun.

Sekiranya anda seronok membaca artikel ini dari Pendidikan Perdagangan, sila beri seperti itu dan kongsikan kepada orang lain yang anda rasa mungkin juga menarik.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector