Bilakah Masa yang tepat untuk memulakan pelaburan?

Ketika datang ke pasaran saham, masa yang tepat tidak akan bermakna apa-apa – tetapi menyediakan masa anda boleh memberi makna kepada segalanya.

Keprihatinan yang paling biasa dialami oleh pelabur pada awal perjalanan mereka adalah membeli saham pertama mereka pada waktu yang tidak baik. Memang benar bahawa melabur pada masa yang salah boleh menyebabkan kerugian, tetapi penting untuk tidak membiarkan kerugian awal mempengaruhi tekad anda.

Setiap kali anda memilih untuk melabur, akan selalu ada satu aspek di samping anda – masa. Penting untuk melihat gambaran besarnya: dari masa ke masa, pengembalian pelaburan pelaburan yang baik akan mula membuktikan diri mereka sebagai pilihan yang baik. Ini tidak berkaitan dengan kedudukan pasaran semasa anda membeli set saham pertama anda.

Buat pembelian pertama anda

potensi pulangan pelaburan

Daripada bimbang bila hendak membuat pembelian pertama, pertimbangkan berapa lama anda akan meninggalkan wang anda di pasaran yang dipilih. Semua pelaburan menawarkan tahap risiko dan potensi pulangan yang berbeza-beza, dengan setiap pelaburan yang anda anggap mempunyai jangka masa berbeza.

Sekiranya anda mencari pulangan dalam jangka pendek, bon biasanya akan menawarkan pulangan yang lebih kecil dan lebih dipercayai. Menurut Ibbotson, antara tahun 1926 dan 2003 bil Perbendaharaan A.S. menghasilkan kira-kira 3.7% setiap tahun. Ini mungkin kelihatan seperti angka kecil, tetapi ketika kita menganggap bahawa inflasi tidak mulai meningkat hingga tahun 1960-an, segera menjadi pulangan yang menarik.

Mereka yang melabur dalam bon dalam jangka masa panjang telah mengalami tahap pulangan yang sedikit lebih tinggi; dalam tempoh yang sama, mereka mencapai purata 5.4% setiap tahun. Dalam tempoh ini, pasaran mengalami masa yang tidak menentu, seperti tahun 1980-an ketika mereka kembali hampir 14% setiap tahun, atau tahun 1950-an, ketika bon sebenarnya kehilangan kira-kira 4% setiap tahun.

Saham juga merupakan pilihan pelaburan yang hebat, dengan saham berukuran besar kembali 10.4% rata-rata setiap tahun antara tahun 1926 dan 2003. Walaupun pulangannya lebih tinggi daripada bon, ketika kita mempertimbangkan beberapa dekad, mereka mengikuti trend yang serupa. Pada tahun 1930-an, pasaran saham mengalami sedikit penurunan, diikuti oleh beberapa dekad berprestasi, dengan pulangan pada tahun 1990 sebanyak 17.3%.

Jangan ketinggalan: 20 Petua Kewangan Terbaik untuk Millennials

Bilakah anda memerlukan wang?

masa yang tepat untuk melabur, jangka masa panjang, kelihatan jangka panjang

Anda akan dapat menerima tahap risiko yang lebih tinggi jika anda mempunyai masa yang lebih lama untuk menunggu kepulangan anda, kerana anda akan dapat mengatasi penurunan harga di pasaran.

Tetapi, jika anda perlu mengeluarkan wang anda dari pasaran pada satu ketika dalam lima tahun ke depan, disarankan untuk mengelakkan dana bersama dan saham individu yang berpusatkan saham. Sekiranya jangka masa anda dipendekkan menjadi tiga tahun, anda harus mengelakkan amanah pelaburan harta tanah dan dana bersama bon, yang boleh turun jika kadar faedah meningkat.

Ini masih meninggalkan beberapa pilihan yang masuk akal, seperti bon individu atau sijil deposit yang mempunyai jangka masa kurang dari tiga tahun. Anda juga boleh melaburkan wang anda dalam dana pasaran wang atau memasukkannya ke dalam akaun simpanan. Pilihan ini akan menjana pendapatan yang kecil, tetapi masih menjamin pulangan pelaburan utama anda. Sudah jelas bahawa lebih cepat anda perlu mengeluarkan wang anda dari pelaburan, semakin sedikit anda mampu kehilangan.

Sekiranya anda mencari pelaburan jangka panjang yang boleh membawa anda ke persaraan, stok adalah pilihan yang sangat baik dengan potensi mereka untuk memperoleh pulangan tinggi.

Baca juga: Prinsip oleh Ray Dalio – Bagaimana Menjadi Berjaya dalam Perniagaan dan Kehidupan Anda

Memilih bila hendak menjual

Setelah memilih pelaburan anda dan memutuskan kapan memasukkan wang anda, anda juga harus memutuskan kapan akan mengeluarkannya. Bon akan dijual sendiri apabila ia matang, jadi ini hanya akan berlaku sekiranya anda mempertimbangkan untuk membeli saham atau dana bersama.

Terdapat pelabur yang percaya bahawa mereka dapat meramalkan pasaran. Mereka akan menasihati semua orang untuk menjual stok mereka ketika pasaran hampir jatuh dan membelinya kembali ketika ia berada di ambang kenaikan. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa pelaburan tidak semudah itu, dan kaedah penentuan masa mereka sering kali tidak berjaya, dan bukannya masa pakar.

Kemerosotan ekonomi dapat mempengaruhi pertumbuhan syarikat, jadi pada masa ini disarankan untuk menjual pelaburan yang dinilai terlalu tinggi. Tetapi, sistem yang tepat untuk jangka masa pelaburan yang sempurna hanyalah impian.

Pelabur dana bersama sering membuat pengeluaran cepat sekiranya pulangan mereka mulai turun. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa makalah akademik yang membuktikan bahawa pelabur yang melompat dengan cepat ke dana bersama yang berbeza sering mengalami pulangan yang lebih rendah daripada mereka yang mengalami penurunan.

Menyingkirkan perubahan di pasaran adalah nasihat yang baik, kecuali dana yang diuruskan secara aktif. Sekiranya anda menggunakan perkhidmatan pengurus wang profesional, dana tersebut akan dipindahkan kepada pengurus lain, yang mungkin membuat pilihan yang buruk. Mungkin hanya ada beberapa bulan pengurusan yang tidak memuaskan, yang boleh menjadikannya bermanfaat untuk mengikuti pelaburan, tetapi jika anda tidak berpuas hati dengan keputusan yang mungkin anda ingin jual.

Terdapat dua tanda amaran utama, yang dapat meramalkan bahawa ia adalah masa yang sesuai untuk menjual. Yang pertama adalah jika asas perniagaan berubah, jadi ia bukan lagi industri yang menarik. Tanda amaran kedua adalah apabila saham menjadi dinilai terlalu tinggi, dengan saham pada tahap yang tidak dapat dipertahankan. Kedua-dua tanda ini dapat menunjukkan kemungkinan berlaku kemalangan di pasaran.

Anda mungkin juga suka: Kisah Seram Pelaburan!

Cuba abaikan berita

abaikan berita

Anda mungkin menyedari bahawa media sering memusatkan perhatian pada satu indeks tertentu, dengan anggapan bahawa prestasinya menunjukkan keseluruhan pasaran. Terdapat pelabur yang akan melakukan analisis teknikal untuk memantau perubahan di pasar, dalam usaha untuk meramalkan kapan pasaran dapat naik. Kunci pelaburan yang berjaya adalah memantau keseluruhan pasaran di samping kelemahan dan kekuatan masing-masing syarikat. Cara terbaik untuk mendapat keuntungan daripada pulangan jangka panjang adalah dengan melabur dan mengekalkan pelaburan anda.

Orang juga membaca: 9 Mesti Menonton Dokumentari Bitcoin

Kaji pelaburan anda

kaji pelaburan anda

Setelah anda membuat pelaburan, mereka akan memerlukan perhatian yang teliti. Semua pelaburan harus dikaji secara berkala untuk menganalisis kedudukan mereka di pasar, untuk memastikan mereka berkinerja baik berbanding pilihan alternatif.

Sekiranya anda melakukan kesilapan, tinjau langkah-langkahnya dan pelajari daripadanya. Semua pelabur akan melakukan kesalahan sekali-sekala, jadi perlu dipelajari dan memastikannya tidak berulang. Cuba kaji portfolio pelaburan anda setiap tiga bulan jika anda kekurangan masa, walaupun analisis mingguan akan memberi anda gambaran yang lebih mendalam. Anda tidak perlu mengesan pelaburan anda setiap jam, tetapi anda harus mempunyai pemahaman mengenai trend di pasaran.

Sekiranya anda senang membaca artikel ini dari Trading Education, sila beri like dan kongsikan kepada orang lain yang anda rasa mungkin menarik juga.

Artikel tersebut berdasarkan artikel dari The Motley Fool.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me