Seth Klarman: Legenda Pelaburan Nilai

Sekiranya anda tidak pernah mendengar tentang Seth Klarman sebelum ini, anda akan berada dalam keadaan baik. Raksasa industri pelaburan ini telah lama berada di bawah radar publisiti tetapi merupakan salah satu legenda dana lindung nilai yang benar pada zaman moden. Itulah bakat pandangan dan pelaburannya sehingga mereka memanggilnya ‘oracle of Boston’.

Apabila anda berfikir bahawa hanya Warren Buffett mempunyai tajuk yang serupa dalam kalangan pelaburan, anda dapat melihat mengapa Seth Klarman patut diketahui.

Siapa Seth Klarman?

Seth Klarman

Ini adalah persoalan besar bagi banyak orang yang mungkin tidak pernah bertemu dengannya sebelumnya. Secara sederhana, dia adalah seorang Pengurus dana lindung nilai Amerika dengan status jutawan kerana banyak pelaburan berjaya yang telah dilakukannya selama ini.

Pada masa ini, Klarman adalah ketua Kumpulan Baupost yang terkenal yang telah dibimbingnya untuk mencapai kejayaan besar dalam kariernya selama tiga puluh tahun. Masih terlibat dengan Baupost Group, gaya pelaburannya yang berbeza hanya akan menghasilkan lebih banyak wang untuk pelabur dalam dana lindung nilainya pada masa akan datang.

Dari biji kecil, pokok-pokok hebat tumbuh

dari sebilangan kecil biji pokok yang hebat tumbuh, bernilai pelaburan

Ketika pertama kali ditubuhkan, Baupost Group agak rendah hati. Dibentuk pada tahun 1982 oleh pengasas bersama William Poorvu, Howard Stevenson, Jordan Baruch dan Isaac Auerbach, ia memulakan kehidupan dengan pengeluaran modal awal sebanyak $ 27 juta. Selepas membentuk kumpulan itu, keempat-empat pengasas itu mencari pengurus wang yang inovatif dan pintar untuk mendorong kejayaan. Di sinilah Seth Klarman memasukkan gambar.

Setelah belajar di Cornell dan kemudian Harvard Business School, dia pernah bertemu dengan William Poorvu ketika menjadi pelajar. Minatnya untuk melabur tidak mengejutkan kerana dia telah membeli saham pertamanya di Johnson & Johnson ketika berusia 8 tahun!

Setelah mendapat MBA dari Harvard, Klarman bekerja sebagai pekerja magang untuk Mutual Shares sebelum melamar Baupost. Walaupun dia tidak mempunyai pengalaman hebat dalam pelaburan profesional, pengasas bersama Baupost melihat lebih banyak lagi di Klarman. Tenaga, idea dan semangatnya memenangkannya dan dia memegang peranan di Baupost.

Ternyata itu keputusan yang baik sepanjang masa. Klarman boleh menunjukkan dengan adil apa kemahiran pelaburan yang luar biasa yang dia ada dan majikannya bertambah kuat. Angka-angka di sekitar syarikat menyokong ini – di bawah bimbingan Klarman, mereka memperoleh pulangan rata-rata 16.4% selama 33 tahun. Untuk meletakkannya dalam perspektif, pelaburan awal $ 10,000 akan meningkat menjadi $ 1.5 juta sekarang!

Anda mungkin juga suka: Ikut Jalan Rawak di Down Street

Seth Klarman dan nilai pelaburan

apakah pelaburan nilai

Sekiranya anda ingin menyimpulkan falsafah dan gaya pelaburan legenda pelaburan ini, ia akan menjadi dua perkataan – nilai pelaburan.

Tetapi apakah nilai pelaburan? Ini sebenarnya prinsip dan cara yang sangat mudah untuk melaburkan wang anda dalam stok. Ini bergantung pada mencari syarikat yang sahamnya diperdagangkan pada harga yang lebih rendah daripada nilai sebenarnya. Ini bermaksud bahawa anda boleh membelinya dengan murah dan menjualnya dengan lebih banyak apabila mereka meningkat ke nilai sebenar dari masa ke masa.

Cara pelaburan ini memberikan keseimbangan yang memihak kepada anda dan memberi anda kelebihan terpenting daripada peniaga lain. Walaupun ia adalah konsep yang sederhana, ia memerlukan kerja keras dan kesabaran.

Melabur nilai – perkara asas yang perlu diberi perhatian

Seperti yang dinyatakan di atas, Seth Klarman adalah pelabur bernilai. Dia mencari saham yang harganya lebih rendah daripada yang seharusnya, itulah yang memberikan nilai ketika berdagang. Dengan cara tertentu, dia adalah orang yang pergi ke lorong diskaun di kedai tempatan untuk mengambil sesuatu dengan harga setengah dari biasanya. Contoh harian ini menunjukkan bagaimana perdagangan nilai berfungsi pada hakikatnya.

Lihat juga: 5 Petua Emas Emas untuk Pemula

Tetapi apa yang ada di sebalik ini dalam memilih syarikat yang memberi nilai?

cara memilih stok nilai

Kesalahan harga – ini hanya membuat kajian anda terhadap syarikat untuk mengetahui stok yang harganya lebih rendah daripada yang sepatutnya. Niche yang bagus untuk melakukan ini adalah syarikat yang menghadapi masalah sementara tetapi anda fikir akan pulih dari masa ke masa. Klarman menggunakan strategi ini untuk memberi kesan yang baik dan juga melihat syarikat-syarikat menuju kebangkrutan juga untuk pilihannya.

Selesaikan margin keselamatan – ini sama seperti membina jaring pengaman untuk melindungi wang anda ketika anda melihat memasuki perdagangan. Sebaik sahaja anda membuat penyelidikan terhadap syarikat tertentu, anda dapat mengira berapa banyak yang anda fikir stoknya bernilai dan di mana harganya mungkin menuju masa depan. Setelah ini selesai, anda dapat mengetahui berapa margin keselamatan yang anda miliki sekiranya membeli stok pada harga semasa. Tidak perlu dikatakan, semakin besar jaring pengaman yang anda boleh buat, semakin baik.

Jangan takut menjadi kompleks – prinsip lain dalam pelaburan nilai yang digunakan Klarman adalah tidak lari dari pelaburan yang lebih kompleks. Pelaburan yang kompleks inilah yang akan dielakkan oleh kebanyakan pedagang yang langsung memberi kelebihan kepada anda. Perniagaan dengan hutang yang tertekan atau syarikat yang berputar adalah pilihan yang bagus di sini – mereka memerlukan lebih banyak kerja untuk meneliti dengan betul tetapi benar-benar dapat membuahkan hasil.

Orang juga membaca: Kebanyakan Orang Tidak Mempunyai Idea Apa itu Pelaburan, Adakah Anda?

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pelaburan nilai?

Perkara di atas hanya mencakar permukaan pelaburan nilai dan bagaimana Seth Klarman menggunakannya untuk membuat banyak perdagangan yang berjaya selama ini. Untuk penjelasan yang lebih mendalam, buku klasik pemujaannya ‘Margin of Safety’ patut dibaca. Itu adalah jika anda dapat menemuinya!

Cari di Amazon >> margin keselamatan buku oleh Seth Klarman

Buku ini sangat popular dan hebat sehingga tidak dapat dicetak dan sukar untuk mendapatkannya. Masalahnya adalah bahawa ia sangat baik sehingga tidak ada yang mahu berpisah dengannya! Sekiranya anda menjumpai salinan terpakai dalam talian, bersiaplah untuk membayar harga yang besar untuknya. Telah diketahui mencapai harga $ 3000 di Amazon bersendirian. Ini terutama bergantung pada gaya yang dapat diakses yang ditulis dan panduan dari Klarman sendiri tentang bagaimana menggunakan nilai pelaburan untuk menghasilkan sejumlah wang yang serius.

Sekiranya anda seronok membaca artikel ini dari Trading Education, sila beri like dan kongsikan kepada orang lain yang anda rasa mungkin menarik juga.

Sumber:

[1] valuestockguide.com

[2] masa.com/money

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me