Perdagangan Saham UK Untuk Pemula 2021

Perdagangan Saham UK | Cara Berdagang Saham untuk Pemula 2021

Berpusat di UK dan ingin berdagang saham? Baca panduan komprehensif kami mengenai perdagangan saham di UK.

Perdagangan saham berbeza dengan hanya membeli saham. Ini kerana anda akan berusaha untuk membuat spekulasi sama ada anda fikir harga saham anda akan naik atau turun. Anda mungkin menyimpan kedudukan perdagangan saham terbuka selama beberapa hari atau minggu – tetapi dalam kebanyakan kes, minit atau jam.

Oleh itu, perdagangan saham adalah strategi pelaburan jangka pendek yang ingin memanfaatkan harga saham yang selalu berubah. Selain itu, anda juga mempunyai pilihan untuk menerapkan leverage hingga 1: 5 ketika berdagang saham di UK. Ini bermakna anda boleh berdagang dengan lima kali jumlah yang anda ada di akaun perdagangan saham anda.

Tetapi, kita harus menekankan bahawa kebanyakan peniaga saham UK yang mempunyai sedikit pengalaman akhirnya kehilangan wang pada percubaan pertama. Inilah sebabnya mengapa kami mengumpulkan ini panduan yang sangat komprehensif mengenai Perdagangan Saham UK.

Panduan kami merangkumi selok-belok apa perdagangan saham di UK memerlukan, bagaimana anda boleh menjana atau kehilangan wang, strategi apa yang harus anda pertimbangkan, dan bagaimana mencari broker UK yang sesuai untuk keperluan anda. Kami juga akan memandu anda melalui proses membuka akaun perdagangan saham UK, membuat pesanan, dan menerapkan strategi.

Perdagangan Saham UK – Jadual kandungan

Apa itu Perdagangan Saham UK?

Bagaimana Perdagangan Saham UK Berfungsi?

Manfaat Perdagangan Saham melalui CFD UK

Risiko Perdagangan Saham Dengan Leverage

Pasaran Saham Boleh Dagangan

Bagaimana anda Menjana Wang Melalui Perdagangan Saham UK?

Strategi dan Sistem Perdagangan Saham UK

Kepentingan Memilih platform Perdagangan Saham UK yang Tepat


Panduan Perdagangan Saham UK: The Bottom Line

Apa itu Perdagangan Saham UK?

Ringkasnya, perdagangan saham adalah proses perdagangan saham – seperti yang terdapat di Bursa Saham London atau NASDAQ. Matlamat utama anda adalah menjana wang. Untuk melakukan ini, anda perlu meramalkan sama ada stok akan meningkat atau menurun nilainya.

Betul – tidak seperti pelaburan saham tradisional, perdagangan saham juga membolehkan anda menjana keuntungan apabila nilai syarikat turun. Ini dikenal sebagai “jual pendek” dalam dunia perdagangan.

Untuk kembali ke pelaburan saham tradisional seketika, ini akan sering kali menyaksikan pelabur menyimpan stok mereka selama beberapa tahun. Sebagai contoh, anda mungkin membeli saham BT bernilai £ 2.000 dan membiarkannya dalam portfolio anda untuk berkembang.

Di samping itu, semoga anda dapat mengumpulkan beberapa dividen setiap suku tahun. Ini dikenali sebagai strategi “beli dan tahan” jangka panjang.

Di hujung spektrum yang lain, perdagangan saham akan sering melihat anda membeli dan menjual saham selama berjam-jam atau bahkan beberapa minit. Ini bermaksud bahawa anda akan mengejar margin yang lebih kecil tetapi lebih kerap.

Dalam beberapa kes, pedagang saham UK akan mengambil strategi “swing trading”, yang bermaksud bahawa kedudukan tersebut mungkin tetap terbuka selama beberapa hari atau minggu. Bagaimanapun, jarang sekali peniaga saham mengambil pendekatan jangka panjang untuk melabur.

Contoh Perdagangan Saham di UK

Sebelum kita mengetahui bagaimana perdagangan saham UK berfungsi, mungkin masuk akal untuk memberi contoh cepat kepada anda. Ini semestinya dapat membersihkan kabut sebelum kita menaikkan maklumat dan membebani anda dengan maklumat berguna!

 • Anggaplah anda ingin berniaga ASOS saham
 • Pada masa perdagangan, saham ASOS berharga £ 4.60 pada AIM
 • Anda percaya bahawa sahamnya dinilai terlalu rendah, jadi anda membuat ‘pesanan beli’
 • Dengan membuat pesanan beli, anda menunjukkan kepada platform perdagangan pilihan anda bahawa anda berpendapat saham ASOS akan meningkat nilainya
 • Anda mempertaruhkan sejumlah £ 200 untuk perdagangan
 • Beberapa hari kemudian, saham ASOS bernilai 10% lebih banyak
 • Anda memperoleh tunai dalam perdagangan anda – menghasilkan keuntungan keseluruhan £ 20 (pegangan £ 200 x keuntungan 10%)

Seperti yang anda lihat dari atas, konsep asas perdagangan saham di UK sebenarnya sangat mudah.

Sekarang mari kita lihat contoh bagaimana perdagangan saham jualan pendek sebelum kita membebani anda dengan maklumat berharga!

 • Kali ini, anda ingin berniaga SETERUSNYA saham
 • Pada masa perdagangan, saham BERIKUTNYA berharga £ 6.10 di Bursa Saham London
 • Anda percaya bahawa sahamnya terlalu mahal dan oleh itu – fikir ia akan jatuh nilainya, jadi anda membuat ‘pesanan beli’
 • Oleh itu, anda perlu membuat ‘pesanan jual’ dengan laman web perdagangan pilihan Inggeris anda
 • Anda sangat yakin dalam perdagangan ini, jadi pertaruhkan sejumlah £ 1,000
 • Beberapa hari kemudian, saham NEXT bernilai 20% kurang
 • Anda memperoleh tunai dalam perdagangan anda – menghasilkan keuntungan keseluruhan £ 200 (£ 1,000 kepentingan x keuntungan 20%)

Ingat, hakikat bahawa saham NEXT turun 20% bererti anda memperoleh keuntungan 20% – semasa anda membuat pesanan jual!

Bagaimana Perdagangan Saham UK Berfungsi?

saham uk

Bahagian panduan ini akan membolehkan anda memahami dengan jelas perbezaan antara perdagangan saham dan pelaburan saham. Ringkasnya, apabila anda membeli saham dari broker dalam talian tradisional, anda akan mendapat 100% pemilikan saham tersebut.

Dengan kata lain, jika anda melabur £ 200 ke dalam syarikat, anda secara efektif memiliki saham £ 200 di firma tersebut. Sebagai balasan, ini memberi anda hak pemegang saham tertentu – seperti dapat memilih dalam mesyuarat agung tahunan.

Di samping itu, anda juga berhak mendapat bahagian anda dari dividen yang dibayar oleh syarikat. Ini perlu dibayar secara tunai pada masa yang sama dengan semua pemegang saham lain.

Dengan itu, apabila anda terlibat dalam perdagangan saham, anda akan melakukan ini melalui kontrak-untuk-perbezaan – atau hanya CFD.

Perdagangan Saham CFD

Dalam bentuknya yang paling asas, CFD adalah instrumen kewangan yang dibuat dan ditawarkan oleh platform perdagangan dalam talian. Konsep utamanya ialah instrumen CFD akan ‘menjejaki’ nilai aset tersebut dalam masa nyata.

Sebagai contoh:

 • Bursa Saham London menyebut harga 212p pada Tesco saham
 • Di platform perdagangan pilihan anda, Tesco CFD juga berharga 212p
 • Beberapa jam kemudian, saham Tesco disebutkan pada 219p di Bursa Saham London
 • Sekali lagi, platform perdagangan pilihan anda adalah 219p pada Tesco CFD

Seperti yang anda lihat di atas, tidak kira apa yang berlaku pada harga saham masing-masing, CFD akan mencerminkannya seperti-seperti-seperti. Ini menjadikan CFD sangat menarik bagi peniaga saham kerana beberapa sebab.

Sebelum kita mencapai perkara itu, penting untuk diperhatikan bahawa dengan berdagang CFD saham, anda tidak akan memiliki saham asasnya. Ini kerana CFD tidak disokong oleh sesuatu yang nyata. Sebaliknya, CFD hanya akan mengesan nilai saham masing-masing.

Dari segi dividen, di sinilah keadaan menjadi lebih rumit. Walaupun begitu, intinya adalah seperti berikut:

 • Beberapa platform perdagangan CFD akan menyesuaikan baki akaun anda apabila dividen dibayar oleh syarikat
 • Sekiranya anda mempunyai stok CFD yang panjang (bermaksud anda fikir harganya akan meningkat) dan anda memegang kedudukan anda apabila dividen dibayar, jumlahnya akan ditunjukkan secara positif dalam akaun anda
 • Tetapi, jika anda kekurangan CFD saham (bermaksud anda fikir harganya akan menurun), jumlah tersebut akan ditunjukkan secara negatif dalam akaun anda

Dengan kata lain, mereka yang menjual saham CFD akan menjual pembayaran dividen bagi mereka yang lama.

Manfaat Perdagangan Saham melalui CFD UK

Pada ketika ini dalam Panduan Perdagangan Saham UK kami, anda mungkin bimbang tentang hakikat bahawa anda tidak akan memiliki saham yang mendasarinya. Walau bagaimanapun, ini tidak seharusnya menjadi perhatian anda kerana objektif utama ketika berdagang saham adalah untuk membuat keuntungan kecil dan kerap secara konsisten.

Maksudnya, jarang sekali pedagang saham yang berjaya mengekalkan kedudukan CFD lebih dari beberapa bulan. Sebenarnya – dan seperti yang telah kami sebutkan sebentar tadi, kebanyakan perdagangan membuka dan menutup posisi dengan jangka waktu hari atau jam!

Oleh kerana itu, anda tidak perlu risau untuk memiliki stok untuk mendapat keuntungan. Walaupun begitu, di bawah ini kami menggariskan beberapa sebab mengapa pedagang saham UK beralih kepada CFD untuk merealisasikan matlamat kewangan mereka.

Pasaran Naik dan Jatuh

Bagi kami di Trading Education, ini adalah faedah terbesar dari perdagangan saham CFD. Ringkasnya, anda akan sentiasa mempunyai pilihan untuk membeli saham pilihan anda.

 • Maksudnya, jika anda fikir harga saham akan naik, itu hanya untuk membuat pesanan beli.
 • Sekiranya anda berpendapat bahawa stoknya dinilai terlalu tinggi dan dengan demikian – harganya akan menurun, maka anda perlu membuat pesanan jual. Ia semudah itu.

Bahagian jual beli membuka peluang perdagangan dunia yang baru, kerana saham tradisional hanya membolehkan anda mendapat keuntungan apabila pasaran bergerak ke arah yang lebih tinggi.

Contohnya, fikirkan kembali kepada krisis kewangan tahun 2008. Pada awal tahun, HSBC saham bernilai 871 p. Hanya 15 bulan kemudian, saham yang sama berharga 371p – mewakili penurunan 55%.

Kini, pemegang saham HSBC yang berharap yang terbaik akan kehilangan sejumlah wang dalam tempoh ini. Sebaliknya, peniaga saham yang cerdik pasti akan memendekkan stok. Dengan berbuat demikian, mereka akan memperoleh keuntungan 15 bulan lebih dari 55%.

Ini juga berlaku pada akhir Februari 2020. Sebaik sahaja pasaran kewangan akhirnya mengalami masalah wabak coronavirus, penjualan besar-besaran berlaku. Sebagai contoh, pada 24 Februari saham BP berharga 438p.

Hanya tiga minggu kemudian, saham tersebut bernilai 233 p. Ini bermaksud bahawa stok kehilangan 46% dalam masa kurang dari sebulan. Sekali lagi, peniaga saham berpengalaman akan memanfaatkan ini dengan membuat pesanan jual CFD pada BP.

Pada akhirnya, anda tidak perlu lagi merasa terkekang dalam masa ketidaktentuan ekonomi. Sebagai gantinya, anda boleh mendapat keuntungan dari kejatuhan pasaran dalam bentuk perdagangan saham CFD.

Leverage dan Margin

Apabila anda membeli saham dalam erti kata tradisional, anda hanya mempunyai satu pilihan untuk kepentingan saham. Maksudnya, jika anda mempunyai £ 500 dalam akaun broker saham anda, anda hanya dapat membeli saham bernilai £ 500 – dan tidak lebih dari itu.

Walau bagaimanapun, dalam hal perdagangan saham melalui CFD, anda mempunyai pilihan untuk menggunakan leverage. Secara sederhana, ini bermaksud bahawa anda boleh berdagang dengan lebih banyak daripada yang ada di akaun perdagangan saham UK anda.

Terdapat beberapa cara untuk mengira leverage. Cara paling mudah adalah melihatnya sebagai nisbah. Sebagai contoh, peraturan UK (ESMA) membolehkan anda menggunakan leverage sehingga 1: 5 ketika berdagang saham. Ini bermaksud baki akaun £ 500 akan membolehkan modal perdagangan £ 2,5000. Kelas aset lain, seperti forex, emas, dan indeks – hadir dengan had yang lebih tinggi.

Titik utamanya adalah bahawa leveraj memberi anda keuntungan sebenar untuk menjana pendapatan yang baik daripada perdagangan saham walaupun anda hanya mempunyai sedikit modal yang boleh anda gunakan. Dengan itu, leverage juga datang dengan risiko tambahan kehilangan lebih banyak wang daripada yang anda harapkan.

Sebelum kita sampai ke sana, mari kita pelajari bagaimana leverage sebenarnya berfungsi ketika menggunakan platform perdagangan saham UK.

 • Anda membuat keputusan untuk bertahan lama Marks dan Spencer saham
 • Anda mempertaruhkan £ 200 dan menggunakan leverage 1: 5
 • Kemudian pada hari dagangan, saham Marks dan Spencer telah meningkat sebanyak 5%
 • Dengan kepentingan £ 200, anda akan memperoleh hanya £ 10 (£ 200 x 5%)
 • Tetapi, semasa anda menggunakan leverage 1: 5, keuntungan anda sebanyak £ 10 dikalikan dengan faktor 5
 • Oleh itu, jumlah keuntungan anda dari perdagangan Marks and Spencer ini ialah £ 50

Penting untuk diperhatikan bahawa dengan perdagangan saham dengan leverage di UK, anda menghadapi risiko dilikuidasi. Kami menerangkan bagaimana ini berfungsi di bahagian di bawah.

Risiko Perdagangan Saham Dengan Leverage

Dengan contoh yang sama seperti di atas, anda dapat mengubah saham £ 200 menjadi pesanan beli £ 1.000 dengan menggunakan leverage 1: 5. £ 200 yang anda ambil risiko adalah apa yang dikenali sebagai ‘margin’.

Bagi mereka yang tidak menyedari, margin hanyalah deposit jaminan yang anda berikan kepada platform perdagangan saham pilihan anda sementara perdagangan leveraj anda terbuka. Dalam contoh ini, jumlah ini berjumlah 20% (£ 200 dari £ 1,000).

Sekarang, anda menghadapi risiko kehilangan margin £ 200 ini jika kedudukan anda bertentangan dengan anda melebihi margin yang anda miliki. Dengan kata lain, anda memerlukan saham Marks dan Spencer, jadi jika stok jatuh 20% atau lebih, anda akan kehilangan margin £ 200 sepenuhnya.

Ini bermakna anda telah dilikuidasi.

Titik pembubaran akan berbeza-beza bergantung pada berapa banyak leverage yang anda gunakan. Sebagai contoh, jika anda mendapat taraf £ 200 dengan memanfaatkan 1: 3, ini bermakna anda berdagang dengan £ 600. Dari segi margin, ini berjumlah 33.3% (£ 200 dari £ 600). Oleh itu, jika perdagangan leveraj 1: 3 anda bergerak terhadap anda sebanyak 33.3%, anda akan kehilangan pegangan 200 £.

Berita baiknya ialah terdapat dua cara untuk mengelakkan dilikuidasi:

 1. Anda membuat pesanan stop-loss pada perdagangan leverage anda. Ini akan menutup pesanan jika harga stop-loss pilihan anda dicetuskan. Kami membincangkan secara terperinci mengenai pesanan stop-loss dan alat pengurusan risiko yang lain kemudian.
 2. Anda menambahkan lebih banyak dana ke akaun margin anda sebelum dilikuidasi. Ini akan memberi anda ruang pernafasan tambahan dengan harapan bahawa kedudukan berpusing dan bergerak kembali sesuai dengan keinginan anda.

Pasaran Saham Boleh Dagangan

Apabila anda menggunakan broker saham dalam talian tradisional, anda mungkin terhad dalam saham mana yang boleh anda beli, Pasti, anda mungkin dapat melabur dalam saham FTSE 100 dan saham yang tersenarai di NYSE dan NASDAQ. Tetapi, akses ke pasar lain yang kurang cair mungkin tidak dapat dilakukan.

Ini berbeza dengan cara laman web perdagangan saham UK berfungsi. Maksudnya, ketika perdagangan saham melalui CFD, anda akan mendapat akses ke ribuan pasar di sebilangan besar pertukaran UK dan antarabangsa.

Ini kerana laman web perdagangan saham UK tidak perlu memudahkan pembelian saham. Sebaliknya, penciptaan pasaran CFD bermaksud instrumen tersebut dapat mengesan hampir semua stok yang disenaraikan secara terbuka.

Sebagai contoh, andaikan anda memutuskan untuk berdagang saham dengan eToro broker FCA yang popular. Dengan berbuat demikian, anda akan mendapat akses kepada lebih dari 1,700 saham dari 17 pasaran yang berbeza. Di atas UK, ini merangkumi segalanya dari Perancis dan Arab Saudi hingga Hong Kong dan AS.

Catatan: Semua 1,700+ saham di eToro boleh dibeli dalam pengertian tradisional dan diperdagangkan melalui CFD.

Bersedia untuk menyelam ke pasaran saham?

lihat semua stok

Bayaran Kompetitif

Walaupun kami menanggung yuran perdagangan saham UK dengan lebih terperinci di kemudian hari, perlu diketahui dengan cepat bahawa platform CFD biasanya lebih menjimatkan berbanding dengan broker urus niaga tradisional.

Sekali lagi, ini kerana stok pendasarnya tidak ada. Secara sederhana, ini bermaksud bahawa dalam banyak kes – anda boleh membeli dan menjual instrumen tersebut tanpa membayar komisen. Sebagai gantinya, anda mungkin akan membayar sedikit bayaran yang dimasukkan ke dalam spread.

Sebagai contoh, anda boleh berdagang stok tanpa komisen di eToro – di mana spread di pasaran utama biasanya kurang dari 0.25%. Di hujung skala yang lain, broker sekolah lama akan sering mengenakan bayaran tetap untuk membeli saham di UK. Ini boleh berbeza dari £ 5 hingga £ 15 setiap perdagangan.

Bagaimana anda Menjana Wang Melalui Perdagangan Saham UK?

buat stok perdagangan wang di uk

Sederhananya, untuk menjana wang dengan menjual saham di UK, anda perlu meramalkan sama ada nilai saham akan naik atau turun. Dengan membuat ramalan yang tepat dan dengan demikian – menutup kedudukan anda lebih daripada yang anda mulakan, anda akan mendapat keuntungan. Dan tentu saja – jika anda membuat spekulasi dengan tidak betul maka ini akan mengakibatkan kerugian.

Adakah Perdagangan Saham Menguntungkan?

Ya perdagangan saham boleh menjadi sangat menguntungkan jika anda tahu apa yang anda lakukan.

Kaedah yang paling berkesan untuk menilai keuntungan dan kerugian anda adalah dengan mengira kepentingan anda dengan kenaikan atau penurunan kedudukan anda dari segi peratusan. Sebagai contoh, jika anda mempertaruhkan £ 100 dan kedudukan perdagangan saham anda meningkat sebanyak 10%, maka anda telah membuat £ 10.

Dalam contoh lain, jika anda menjual stok dengan cepat dan ia turun sebanyak 20%, maka £ 500 anda akan menghasilkan keuntungan sebanyak £ 100. Sekiranya anda menggunakan leverage pada perdagangan 1: 5 ini, keuntungan anda akan meningkat menjadi £ 500.

Dari segi berapa banyak yang dapat anda hasilkan dengan memperdagangkan saham di UK, tidak ada jawapan yang sesuai untuk semua soalan ini. Bagaimanapun, ia bergantung kepada:

 • Berapa banyak anda mempertaruhkan setiap perdagangan
 • Berapa banyak leverage yang anda gunakan untuk setiap perdagangan, jika ada
 • Berapa peratusan keuntungan yang anda peroleh sepanjang bulan ini
 • Berapa yuran yang anda bayar ke laman web perdagangan saham UK pilihan anda
 • Apa alat pengurusan risiko yang anda ada

Secara keseluruhan, anda harus berusaha untuk membina modal perdagangan saham anda dengan perlahan, berbanding dengan gung-ho dari hari pertama. Kami merangkumi beberapa strategi pengurusan risiko yang boleh anda gunakan kemudian dalam panduan ini.

Baca Lagi: Saham Terbaik untuk Beli Sekarang

Melakukan Pesanan Perdagangan Saham UK

membuat pesanan perdagangan

Sebelum anda membuka akaun dengan platform perdagangan saham di UK, anda perlu terlebih dahulu menangani pesanan. Dalam bentuknya yang paling asas, ini membolehkan broker mengetahui stok apa yang ingin anda jual, dan bagaimana merancang untuk mendapat keuntungan dari ramalan anda.

Di bawah ini kami senaraikan pesanan perdagangan saham terpenting yang perlu anda fahami.

1. Pesanan Beli / Jual

Kami telah menyebut pesanan beli dan jual beberapa kali dalam panduan ini, jadi kami tidak perlu terlalu terperinci. Perkara pentingnya ialah pilihan pesanan beli atau jual anda memberitahu broker cara anda berfikir harga saham akan naik.

Seperti yang dinyatakan, pesanan beli bermaksud bahawa anda menganggap stok akan meningkat nilainya. Sebaliknya, pesanan jual menunjukkan bahawa anda berpendapat harga saham akan jatuh.

Jangan lupa, setiap perdagangan yang anda masukkan memerlukan pesanan beli dan jual. Ini kerana urutan yang bertentangan di mana anda mula-mula diperlukan ketika anda ingin keluar dari perdagangan.

Contohnya, jika anda membuka dengan pesanan beli dan anda ingin menutup perdagangan, anda perlu membuat pesanan jual. Dan sebaliknya – jika anda memasukkan dengan pesanan jual anda perlu menutup dengan pesanan beli.

2. Pesanan Pasaran / Had

Semua laman web / platform perdagangan saham UK akan memberi anda pilihan untuk membuat pesanan pasaran atau pesanan had. Ini berkaitan dengan harga yang anda ingin memasuki pasaran.

Dalam kes a pesanan pasaran, platform perdagangan saham UK akan melaksanakan pesanan anda pada harga yang tersedia seterusnya. Ini bermaksud pesanan anda akan memasuki pasaran dengan serta-merta, walaupun pada harga smidgen lebih tinggi atau lebih rendah daripada yang anda lihat di layar. Ini kerana harga saham berubah berdasarkan detik demi detik.

Sebagai contoh:

 • Anda mahu berniaga Unilever saham – yang kini berharga £ 4.70 setiap satu
 • Mengikut analisis pasaran anda, anda berpendapat bahawa selama beberapa jam berikutnya stok akan meningkat nilainya
 • Oleh itu, anda membuat pesanan beli
 • Anda mahu kedudukan dibuka segera sehingga anda memilih pesanan pasaran
 • Anda broker melaksanakan pesanan beli anda dalam masa kurang dari beberapa saat dengan harga £ 4,69

Seperti yang anda lihat dari atas, seperti keadaan pasaran yang sentiasa berubah, anda mendapat harga di bawah harga yang anda lihat di layar. Begitu juga, harga yang anda dapat dari pesanan pasaran anda mungkin melebihi £ 4,70.

Dalam kes a perintah had, ini membolehkan anda menentukan harga yang tepat yang anda mahukan penyedia perdagangan saham UK anda melaksanakan kedudukan tersebut.

Sebagai contoh:

 • Mari kita ikuti contoh yang sama di atas, di mana Unilever saham berharga £ 4.70
 • Namun kali ini, anda tidak mahu memasuki pasaran sehingga saham mencecah £ 4,90
 • Sebabnya adalah bahawa anda mahukan pengesahan dari pasaran bahawa ramalan anda mengenai arah aliran menaik adalah betul
 • Oleh itu, anda membuat pesanan had beli pada £ 4,90
 • Beberapa jam kemudian, saham Unilever berharga 4.90 £ setiap satu, jadi pesanan had beli anda sepadan dan dengan demikian – kedudukan anda adalah langsung

Seperti yang anda duga, pesanan had anda hanya akan disiarkan jika dan apabila harga yang ditentukan anda sepadan. Sekiranya tidak, pesanan had akan tertunda sehingga anda membatalkannya.

3. Perintah Berhenti-rugi

Jangan salah mengenainya – pesanan stop-loss sangat penting ketika berdagang saham dalam talian di UK. Ini kerana mereka membenarkan anda mengehadkan jumlah yang berpotensi anda hilang dari perdagangan.

Sebagai contoh, jika anda ingin memastikan bahawa perdagangan saham anda tidak menghasilkan kerugian lebih dari 4%, anda boleh mengarahkan broker anda untuk menutup perdagangan jika kedudukannya berubah merah sebanyak 4%.

Kemudian, jika stok terus merosot – tidak akan menjadi masalah dari pihak anda. Lagipun, anda juga telah menutup perdagangan dan mengehadkan kerugian anda kepada 4%.

Berikut adalah contoh bagaimana anda dapat menggunakan pesanan stop-loss dengan berkesan untuk mengehadkan kerugian anda ketika berdagang saham.

 • Anda mahu berniaga Diageo saham – yang berharga £ 25 di Bursa Saham London
 • Anda berpendapat bahawa harganya akan meningkat, anda membuat pesanan beli
 • Walau bagaimanapun, dengan pengiktirafan sepenuhnya bahawa ramalan anda mungkin tidak sesuai, anda ingin mengurangkan kerugian anda kepada 5%.
 • 5% dari harga saham £ 25 berjumlah £ 1,25
 • Oleh itu, kita perlu menetapkan pesanan stop-loss kepada £ 23.75 (£ 25 – £ 1.25)

Setelah perdagangan anda dibuat, anda boleh yakin bahawa anda tidak akan kehilangan lebih dari 5%. Ini kerana sebaik sahaja saham Diageo turun menjadi £ 23.75, laman web perdagangan saham UK yang anda pilih akan menutup kedudukannya.

Perintah Berhenti Kerugian Dijamin

Dalam sebilangan besar kes, broker anda akan melaksanakan pesanan stop-loss anda jika dan ketika harga yang ditentukan dicetuskan. Namun, dengan menggunakan keadaan pasaran yang sangat tidak normal, ada kemungkinan ini tidak akan berlaku.

Ini mungkin kerana stoknya naik atau turun pada kadar parabola sehingga pesanan anda tidak sesuai dengan pasaran. Dengan itu, beberapa platform perdagangan saham UK akan menawarkan pesanan stop-loss ‘dijamin’.

Ini adalah perkhidmatan tambahan yang memerlukan bayaran / komisen perdagangan yang sedikit lebih tinggi yang biasanya anda bayar. Di sisi lain, ini menjamin bahawa pesanan berhenti-rugi anda akan sesuai tidak kira apa yang berlaku.

Anda mungkin tidak perlu risau tentang perkara ini jika anda ingin memperdagangkan saham utama seperti yang terdapat di FTSE 100 atau Dow Jones. Ini kerana stok ini mendapat keuntungan daripada banyak kecairan dan turun naiknya agak rendah. Walau bagaimanapun, ini adalah sesuatu yang perlu diingat – terutamanya jika anda ingin memperdagangkan stok yang terdapat di pasaran baru muncul.

4. Pesanan Take-Profit

Pesanan ambil untung membolehkan anda menetapkan sasaran harga pada kedudukan perdagangan saham anda. Sekiranya harga yang ditentukan kemudian dipadankan oleh pasaran, maka broker anda akan menutup kedudukan anda secara automatik. Dengan berbuat demikian, anda dapat mengaut keuntungan anda tanpa perlu duduk secara manual di peranti anda.

Berikut adalah contoh cara kerjanya:

 • Mari kita ikuti contoh yang sama seperti di atas, di mana anda membuat pesanan beli Diageo saham pada harga £ 25 setiap satu
 • Anda sudah menetapkan pesanan stop-loss anda untuk memastikan anda tidak kehilangan lebih dari 5%
 • Apabila mencapai sasaran keuntungan anda dalam perdagangan ini, anda ingin menjana 15%
 • 15% dari harga saham £ 25 berjumlah £ 3.75
 • Oleh itu, kita perlu menetapkan pesanan stop-loss kepada £ 28.75 (£ 25 + £ 3.75)

Yang penting, kami sangat mengesyorkan agar anda menggunakan pesanan stop-loss dan take-profit ketika anda berdagang saham di UK. Ini bukan sahaja menghilangkan keperluan anda untuk menutup posisi anda sendiri, tetapi juga membolehkan anda menetapkan sasaran masuk dan keluar yang jelas sebelum perdagangan disiarkan.

Ini dengan sendirinya adalah strategi pengurangan risiko yang berkesan yang hampir digunakan oleh semua peniaga saham berpengalaman. Seperti di Diageo berkongsi contoh di atas, hanya satu daripada dua perkara yang boleh berlaku di atasnya.

 • Sekiranya ramalan anda betul dan saham Diageo bergerak ke atas, perdagangan anda akan ditutup apabila stok mencecah £ 28.75. Ini akan menghasilkan keuntungan 15% mengikut pesanan ambil untung anda.
 • Sekiranya ramalan anda tidak betul, perdagangan anda akan ditutup jika harganya mencecah £ 23.75 – mengikut pesanan stop-loss anda. Ini akan menghasilkan kerugian 5%.

5. Perintah Berhenti Rugi

Walaupun pesanan berhenti-henti ‘mengejar’ memerlukan sedikit masa untuk membuat keputusan, mereka menawarkan cara yang sangat berkesan untuk menutup posisi yang kini mengaut keuntungan.

Dalam bentuk yang paling asas, pesanan stop-loss tertinggal akan disesuaikan setiap kali kedudukan perdagangan saham anda meningkat nilainya. Ini membolehkan anda mengekalkan kedudukan terbuka selagi tren itu berterusan.

Sebagai contoh:

 • Perdagangan saham anda kini dalam keadaan hijau sebanyak 15%
 • Anda agak gembira dengan keuntungan anda, tetapi anda masih belum mahu menutup kedudukan. Bagaimanapun, saham boleh terus meningkat yang bermaksud lebih banyak keuntungan.
 • Oleh yang demikian, anda menetapkan pesanan stop-loss tertinggal pada 5%
 • Ini bermaksud bahawa dari sudut ini dan seterusnya, anda tidak boleh kehilangan lebih dari 5% keuntungan yang telah anda hasilkan
 • Pentingnya, jika stok terus meningkat, begitu juga dengan harga stop-loss

Perkara yang paling penting untuk diingat ialah harga stop loss yang berterusan akan terus meningkat sejajar dengan kedudukan anda yang menguntungkan.

Tetapi, jika stok kemudian bergerak ke arah yang bertentangan, harga stop-loss anda akan kekal di mana ia berada. Sekali lagi, ini memastikan anda kekal dalam perdagangan tetapi anda melindungi sebahagian daripada keuntungan yang telah anda perolehi.

Bersedia untuk memulakan perdagangan Stok?

Strategi dan Sistem Perdagangan Saham UK

strategi perdagangan saham uk

Oleh itu, setelah anda mengetahui pentingnya pesanan perdagangan saham, kami sekarang perlu meneroka strategi dan sistem apa yang anda miliki.

Jenis Strategi Perdagangan Saham

Terdapat banyak cara di mana anda dapat memperdagangkan saham di UK. Ini sebahagian besarnya berpusat pada jangka masa anda menyimpan kedudukan terbuka.

Pada gilirannya, semakin pendek kedudukan anda terbuka, semakin kecil sasaran keuntungan anda. Ini kerana stok hanya boleh bergerak dengan jumlah tertentu dalam satu hari perdagangan.

Walaupun begitu, di bawah ini kami senaraikan jenis strategi perdagangan saham UK yang paling biasa.

Saham Perdagangan Hari

Dalam stok perdagangan sehari, anda perlu aktif. Maksudnya, kebanyakan peniaga hari meletakkan beberapa kedudukan saham setiap hari. Inti strategi ini adalah bahawa anda jarang – jika ada, terus membuka kedudukan melewati jam pasaran standard.

Sebagai gantinya, anda mungkin membuat perdagangan dan kemudian menutupnya beberapa jam atau beberapa minit kemudian. Sebagai contoh, anda mungkin melihat peluang perdagangan saham jangka pendek pada saham Royal Mail. Anda mungkin membuat pesanan dan kemudian menutupnya sejam kemudian dengan keuntungan 1.3%.

Seperti yang anda bayangkan, anda tidak akan menjadi kaya dengan hanya membuat 1.3%. Walau bagaimanapun, idea dengan perdagangan hari adalah bahawa anda akan memperoleh keuntungan yang lebih kecil tetapi lebih kerap daripada yang anda dapatkan dengan bentuk perdagangan saham lain.

Saham Perdagangan Swing

Perdagangan swing juga merupakan strategi jangka pendek. Namun, tidak seperti rakan niaga hariannya, tidak ada syarat untuk membuka dan menutup kedudukan pada hari yang sama. Sebaliknya, anda akan mempunyai fleksibiliti sebanyak yang anda fikirkan sesuai.

Sebagai contoh, sementara satu perdagangan saham mungkin tetap terbuka selama beberapa hari, yang berikutnya mungkin akan tetap aktif selama beberapa minggu. Dalam kebanyakan kes, swing trader tidak akan membuka kedudukan mereka lebih dari beberapa bulan. Apa-apa yang lebih daripada ini dan anda akan dianggap sebagai pelabur ‘beli terus’ tradisional.

Konsep yang paling penting mengenai stok dagangan swing adalah bahawa anda akan terus mengikuti trend selama mungkin.

Sebagai contoh:

 • Anda berniaga Facebook saham dengan platform perdagangan saham UK
 • Anda mempunyai pesanan beli aktif yang kini 25% berwarna hijau
 • Anda merasakan bahawa trend kenaikan akan berakhir, jadi anda mengaut keuntungan dengan pesanan jual
 • Ramalan anda betul dan Facebook berkongsi dan kini bergerak ke arah selatan
 • Untuk memanfaatkannya, anda kemudian membuat pesanan jual tambahan untuk mengikuti arah aliran menurun

Pentingnya, peniaga swing UK tidak mempunyai hubungan emosional dengan mana-mana saham yang mereka beli dan jual. Sebaliknya, mereka hanya ingin mengikuti trend pasaran yang lebih luas.

Stok Scalping

Walaupun ini mungkin terdengar agak jelas, pedagang scalping hanya mementingkan satu perkara – menutup perdagangan keuntungan. Tetapi, yang membezakan scalpers ialah mereka ingin mendapat keuntungan daripada pergerakan harga yang sangat kecil pada saham – lebih-lebih lagi daripada peniaga hari.

Dengan kata lain, sementara peniaga hari mungkin memasuki 2/3 posisi sehari, scalper mungkin memasuki puluhan. Perkara utama yang ingin mereka capai ialah membeli dan menjual stok selagi ia berada dalam jarak yang ketat. Sebagai contoh, mari kita anggap begitu GlaxoSmithKline saham telah diperdagangkan antara £ 13.90 dan £ 14.03 selama beberapa jam.

Ini mewakili julat harga hanya 1%. Selama saham naik dan turun dalam julat ini, scalper akan kelihatan untuk meletakkan banyak pesanan beli dan jual.

Pentingnya, tahap keuntungan pada setiap posisi ini cenderung kurang dari 0.1%. Tetapi, kerana scalper menempatkan sejumlah besar posisi, keuntungan ini dapat dan akan bertambah dengan cepat.

Pengurusan Bankroll

Menguruskan modal perdagangan anda sangat penting. Bagaimanapun, tujuan jangka panjang mestilah untuk mengembangkan modal ini secara konsisten dan dengan itu – membolehkan anda menjana pendapatan daripada usaha perdagangan saham UK anda.

Salah satu kaedah yang paling berkesan untuk mengukur kemampuan anda melindungi bankroll perdagangan anda adalah dengan menilai peratusan ‘drawdown maksimum’ anda. Ini hanya merujuk kepada penurunan terbesar di ibu negara yang anda hadapi dalam satu tempoh – katakanlah sebulan.

Sebagai contoh:

 • Pada bulan 1 dan 2 anda masing-masing memperoleh 10% dan 15%
 • Modal perdagangan anda kini berjumlah £ 5,000
 • Tetapi, pada akhir bulan 3, modal anda telah merosot menjadi £ 4,000
 • Ini bermaksud bahawa pengeluaran maksimum anda adalah 20%

Pada akhirnya, tidak dapat dikatakan bahawa peniaga yang paling menghindari risiko akan memastikan bahawa peratusan pengeluaran maksimum mereka tetap rendah. Sebenarnya, jika ini melebihi 10%, anda mungkin perlu melihat semula pemahaman anda mengenai pengurusan risiko.

Risiko dan Ganjaran

Setiap perdagangan saham yang anda buat akan datang dengan nisbah risiko dan ganjarannya sendiri. Secara sederhana, ini dapat diukur dengan bertanya pada diri sendiri berapa banyak risiko yang ingin anda ambil untuk mencapai sasaran keuntungan tertentu.

Tidak ada peraturan yang sukar dan cepat dengan yang ini. Tetapi, banyak peniaga berpengalaman berusaha membuat sekurang-kurangnya 3 kali jumlah yang mereka risiko dalam perdagangan. Ini dikenali sebagai nisbah risiko / ganjaran 1: 3. Mari kita lihat contoh praktikal bagaimana ini berfungsi:

 • Anda ingin membuat pesanan beli pada saham Waitrose kerana anda fikir harganya akan meningkat dalam beberapa jam akan datang
 • Anda mempertaruhkan sejumlah £ 500 untuk perdagangan
 • Mengambil nisbah risiko / ganjaran 1: 3, anda ingin memperoleh 3% keuntungan
 • Dalam pound dan pence, ini berjumlah sasaran keuntungan sebanyak £ 15 (£ 500 x 3%)
 • Dari segi risiko anda, ini berjumlah 1%
 • Dengan pegangan sebanyak £ 500, jumlah yang paling banyak anda ingin rugi ialah £ 5

Seperti yang anda lihat dari atas, dengan menggunakan pesanan yang sesuai (kami membincangkan pesanan perdagangan secara lebih mendalam dalam panduan ini), hanya satu daripada dua perkara yang akan berlaku dari perdagangan ini. Anda akan membuat £ 15 (3%) atau kehilangan £ 5 (1%). Ini membolehkan anda menetapkan sasaran yang jelas baik dari segi risiko maksimum dan potensi ganjaran.

Untuk menjelaskan, dengan mengambil pendekatan risiko / ganjaran 1: 3, anda hanya memerlukan 1 dari setiap 4 perdagangan untuk mengembalikan keuntungan bagi anda untuk mencapai impak. Ini diterjemahkan menjadi ‘nisbah kemenangan’ hanya 25%.

Sebagai contoh:

 • Perdagangan 1: – £ 5
 • Perdagangan 2: – £ 5
 • Perdagangan 3: – £ 5
 • Perdagangan 4: £ 15

Seperti di atas, 3 perdagangan kehilangan total £ 15, dan yang keempat menghasilkan £ 15 – menjadikan keuntungan bersih anda menjadi £ 0. Yang penting, apabila anda semakin berpengetahuan dalam membaca dan menganalisis data teknikal / asas (yang kami bahas di bahagian di bawah), anda akan mempunyai nisbah kemenangan yang melebihi 25%!

Penyelidikan Asas

Terdapat dua segmen utama penyelidikan yang dapat anda lakukan dalam usaha memahami arah masa depan saham. Ini terdiri daripada analisis teknikal dan penyelidikan asas. Dalam bahagian ini, kita akan membincangkan yang terakhir.

Oleh itu, penyelidikan asas adalah proses mengawasi peristiwa di dunia nyata dan bagaimana peristiwa ini dapat mempengaruhi harga saham. Dalam bentuknya yang paling asas, jika syarikat mengeluarkan laporan pendapatan suku tahunannya dan hasilnya lebih buruk daripada yang dijangkakan, maka anda seharusnya menjangkakan harga saham akan turun.

Dalam contoh yang serupa, sebuah syarikat mungkin mengumumkan bahawa ia baru saja memenangi kontrak menguntungkan baru dengan kerajaan. Mengingat perkembangan berita positif ini, saham mungkin akan meningkat nilainya.

Terdapat beberapa perkara penting yang perlu diperhatikan mengenai penyelidikan asas dalam konteks perdagangan saham. Pertama, peniaga hari dan penipu tidak banyak memperhatikan asasnya. Bagaimanapun, mereka tetap berdagang dengan jumlah yang sedikit.

Kedua, sukar untuk mengawasi berita kewangan sepanjang masa. Oleh yang demikian, anda harus menggunakan platform seperti Yahoo Finance untuk memastikan bahawa anda mengikuti perkembangan penting pasaran.

Di samping itu, anda mungkin mempertimbangkan untuk menggunakan kalendar ekonomi. Ini akan memaparkan tarikh dan masa perkembangan penting dalam pasaran saham – contohnya, laporan pendapatan syarikat atau mesyuarat bank pusat.

Analisis Teknikal

Sekiranya anda ingin memperdagangkan saham di UK berbanding dengan pelaburan saham selama beberapa bulan atau tahun, maka sangat penting bagi anda untuk belajar bagaimana melakukan analisis teknikal. Seperti namanya, anda akan menganalisis carta harga teknikal dengan pandangan untuk mencari arah aliran.

Sebaik sahaja anda menemui trend yang berpotensi dalam pembuatan, anda kemudian dapat membuat pesanan perdagangan yang sesuai.

Untuk membantu proses analisis, anda perlu memahami cara menggunakan petunjuk teknikal. Ini adalah petunjuk perdagangan yang mencari metrik tertentu – seperti tahap turun naik atau sokongan / rintangan.

Oleh kerana terdapat lebih dari seratus petunjuk teknikal yang digunakan oleh profesional perdagangan saham UK, kami tidak mungkin menyenaraikan setiap petunjuk. Walau bagaimanapun, di bawah ini kami membincangkan tiga petunjuk teknikal yang boleh anda gunakan sekarang – paling tidak kerana mereka agak mesra pemula.

Purata Pergerakan

Penunjuk ini melihat harga purata stok dalam jangka masa yang ditentukan. Jangka masa yang paling banyak digunakan dengan jangka masa ini adalah purata bergerak 100 hari dan 200 hari.

Kedua-dua purata bergerak di atas akan ditunjukkan oleh garis pada carta harga saham masing-masing.

Secara teori, jika stok semasa berada di atas purata bergerak 100-hari dan 200-hari, maka sentimen pasaran terhadap syarikat itu kuat. Pada gilirannya, ini bermaksud bahawa perubahan harga ke atas sedang berlaku, atau akan segera terjadi.

Sebaliknya, jika harga saham semasa berada di bawah purata 100-hari dan 200-hari, maka ini akan menunjukkan bahawa para pelabur menurun pada syarikat.

Petunjuk Kekuatan Relatif (RSI)

Indikator Kekuatan Relatif (RSI) diukur dari segi peratusan – dari 0 hingga 100. Ia melihat secara khusus tindakan pasaran semasa terhadap saham dari segi jumlah pembeli / penjual. Secara sederhana, jika terdapat lebih banyak pembeli daripada penjual dengan jumlah yang besar, maka stoknya mungkin terlalu mahal.

Sebaliknya, ini bermaksud bahawa pembetulan pasaran jangka pendek mungkin sedang dibuat. Ini bermaksud bahawa harga akan sementara menuju ke selatan sehingga tren kembali. Sekiranya ini berlaku, maka RSI akan menghasilkan peratusan 70% atau lebih.

Sekiranya di sisi lain, peratusan RSI berada pada 30% atau kurang, ini mungkin bermaksud stoknya terlalu banyak dibeli. Ini bermaksud bahawa sementara saham mungkin berada dalam tren penurunan yang berpanjangan, pembetulan pasaran jangka pendek akan segera dimainkan. Sekiranya berlaku, harga saham akan meningkat buat sementara waktu, sebelum meneruskan trend menurunnya.

Perbezaan Konvergensi Purata Bergerak (MACD)

Indikator MACD, perdagangan saham

The Moving Average Convergence Divergence (MACD) – diucapkan MAC-D, membolehkan kita menilai momentum harga saham. Khususnya, ia melihat kekuatan dan jangka masa tren.

Sebagai contoh, anggap saham HSBC meningkat 9% hanya dalam dua minggu perdagangan. Adalah sukar untuk mengetahui sama ada trend ini berumur pendek atau petunjuk bahawa stok kini dalam fasa pemulihan jangka panjang.

Dengan menggunakan MACD, indikator teknikal ini dapat memberi penerangan mengenai teka-teki yang disebutkan di atas.

Yang penting, jika MACD berada di atas garis isyarat semasa, maka ini menunjukkan bahawa peniaga harus membeli saham tersebut. Sebaliknya, jika MACD berada di bawah garis isyarat, maka peniaga harus melihat kepada penjualan pendek.

Sedia berniaga stok?

Perdagangan Saham Automatik dan Separuh Automatik

Seperti yang anda duga, anda perlu meluangkan banyak masa untuk penyelidikan teknikal dan asas. Ini tidak boleh menghalangi anda untuk terlibat dengan kancah perdagangan saham UK.

Lagipun, setelah anda mengetahui selok-belok bagaimana menganalisis nilai saham dengan berkesan, anda akan memberi peluang terbaik untuk memperoleh keuntungan yang konsisten dalam jangka masa panjang. Sebaliknya, boleh mengecewakan jika anda sangat berminat untuk memulakan perdagangan saham di UK tetapi anda tidak tahu bagaimana menentukan nilai saham pada masa akan datang.

Anda akan mempertaruhkan wang anda sendiri, jadi setiap spekulasi yang salah yang anda buat akan mengakibatkan kerugian kewangan. Terlalu banyak kedudukan yang merugi ini mungkin akan menyebabkan anda menggantung but perdagangan saham anda selama-lamanya.

Dengan mengambil kira semua perkara di atas, beberapa peniaga saham pemula di UK akan beralih kepada bentuk perdagangan automatik. Ini bermaksud bahawa anda akan mendapat bantuan daripada pihak ketiga. Cara yang mungkin diambil dalam hal ini adalah isyarat perdagangan saham (separa automatik), robot perdagangan saham (automatik sepenuhnya), atau menggunakan alat perdagangan salinan (automatik sepenuhnya).

Isyarat Dagangan Saham

Terdapat beratus-ratus penyedia dalam kancah pelaburan dalam talian yang menawarkan isyarat perdagangan saham. Penyedia pada dasarnya akan menghantar cadangan perdagangan kepada anda yang membolehkan anda mengetahui pesanan yang harus dibuat.

Sarannya mungkin ada di belakang peniaga saham berpengalaman yang telah melakukan analisis teknikal dan / atau fundamental. Atau, ini mungkin perkhidmatan automatik yang menggunakan algoritma dan pembelajaran mesin.

Walau bagaimana pun, isyarat perdagangan saham anda mungkin kelihatan seperti ini:

 • Stok: epal
 • Pesanan: Jual
 • Sebab: RSI di bawah 30%
 • Kemasukan: $ 118.00
 • Berhenti-rugi: $ 119.18 (1%)
 • Mengambil keuntungan: $ 113.28 (3%)

Seperti yang anda lihat di atas, isyarat perdagangan saham UK akan memberi anda semua pesanan yang diperlukan yang perlu dibuat. Pada gilirannya, ini bermaksud bahawa anda tidak diminta untuk melakukan penyelidikan anda sendiri.

Catatan: Isyarat perdagangan saham UK tidak boleh dilihat sebagai pengganti untuk belajar analisis teknikal dan fundamental. Lagipun, anda bergantung pada pihak ketiga untuk menganalisis arah stok masa depan, dan bukannya membuat keputusan menghindari risiko sendiri.

Robot Perdagangan Saham

Robot perdagangan saham adalah fail perisian canggih yang boleh anda pasangkan ke platform pihak ketiga seperti MetaTrader 4 dan 5.

Perisian ini disokong oleh algoritma yang akan mengimbas pasaran saham bagi pihak anda. Sekiranya dan ketika algoritma melihat peluang perdagangan, ia akan membuat pesanan yang diperlukan. Manfaat utama menggunakan robot perdagangan saham UK ialah anda dapat melakukan perdagangan secara aktif dengan cara 100% pasif.

Selain itu, robot diprogramkan untuk mengikuti sekumpulan peraturan yang telah ditentukan – yang bermaksud bahawa tidak ada ruang untuk keputusan ceroboh atau emosional. Sebaliknya, robot perdagangan saham harus digunakan dengan sangat berhati-hati.

Bagaimanapun, anda membenarkan perisian untuk mengakses modal perdagangan anda dan dengan itu – membuat pesanan beli dan jual bagi pihak anda. Oleh itu, adalah tidak biasa bagi robot untuk membakar keseluruhan bankroll anda jika belum disiapkan dengan betul.

Selain itu, robot perdagangan saham tidak mempunyai keupayaan untuk menafsirkan berita kewangan. Sekali lagi, ia hanya ditugaskan untuk mengikuti syarat ‘bagaimana-jika’ yang telah diprogramkan oleh pemaju.

Ini bermaksud bahawa harga saham mungkin banyak dipengaruhi oleh berita baru-baru ini tetapi robot tidak akan menyedari perkara ini! Kita juga harus menjelaskan bahawa terdapat ribuan penyedia robot ‘untung untung’ di ruang dalam talian yang tidak lain hanyalah penipuan.

Mereka akan menerbitkan tuntutan berani di laman web mereka tentang membuat kekayaan yang tidak berasas melalui robot mereka. Tetapi, jarang ada cara untuk mengesahkannya secara bebas, jadi berhati-hatilah. Inilah sebabnya mengapa kami lebih menyukai ciri Copy Trading di broker yang dikawal selia oleh FCA eToro, yang kita bahas dalam bahagian di bawah.

Alat Perdagangan Salinan Terkawal

Sekiranya anda ingin mendapat keuntungan dari perjalanan perdagangan saham yang benar-benar pasif tetapi pada masa yang sama ingin mengelakkan penyedia robot rouge, maka kami sarankan untuk mempertimbangkan eToro. Broker berlesen sepenuhnya ini menawarkan ciri yang disebut Copy Trading, yang membolehkan anda melabur wang menjadi peniaga saham UK yang terbukti.

Pedagang ini kemudian akan membeli dan menjual saham bagi pihak anda secara 100% telus. Tidak ada biaya tambahan untuk menggunakan fitur ini, kerana masing-masing pedagang dikompensasi oleh eToro.

Yang penting, sebelum anda melabur dalam peniaga, anda dapat melihat timbunan metrik penting. Ini merangkumi setiap posisi yang pernah diletakkan oleh pelabur kepada broker, yang bermaksud anda dapat melihat pulangan bulanan mereka, pasaran pilihan, penilaian risiko, dan jangka masa purata perdagangan.

Baca Lagi: Perdagangan Salin: Panduan Pemula Terbaik

Sekiranya anda berminat untuk mengambil laluan Trading Copy di eToro, anda hanya perlu memenuhi minimum $ 200 – iaitu sekitar £ 160-ish.

Kepentingan Memilih Platform Dagangan Saham UK yang Tepat

Oleh kerana sekarang kami telah mempersenjatai anda dengan semua maklumat yang anda perlukan untuk memulakan kerjaya perdagangan saham UK anda di kaki kanan, kami sekarang perlu membincangkan kepentingan memilih platform.

Ini kerana untuk perdagangan saham dalam talian, anda perlu melakukan ini melalui broker. Seperti yang anda duga, terdapat ratusan platform seperti yang aktif dalam dunia perdagangan saham UK. Akibatnya, ini menjadikannya sukar untuk mengetahui penyedia mana yang harus dilalui.

Untuk menjadikan proses penyelidikan agak lebih baik untuk anda, di bawah ini anda akan dapati senarai pertimbangan yang perlu dibuat sebelum memilih laman web perdagangan saham UK.

1. Peraturan FCA / Perlindungan FSCS

Berfikir untuk menggunakan platform perdagangan saham UK yang tidak dilesenkan oleh FCA? Sekiranya demikian, anda berjalan menuju wilayah yang sangat berbahaya. Bagaimanapun, anda akan diminta untuk memasukkan dana ke dalam broker untuk dapat berdagang saham.

Pada gilirannya, ini bermaksud bahawa anda mempercayakan wang yang anda hasilkan dengan sukarela kepada penyedia. Inilah sebabnya mengapa kami sangat menyarankan agar anda hanya menggunakan broker yang dikawal selia oleh FCA seperti eToro. Dengan berbuat demikian, anda juga akan mendapat perlindungan FSCS.

Ini merangkumi wang anda hingga £ 85,000 pertama sekiranya broker bangkrut – seperti yang anda dapat dengan bank UK atau masyarakat bangunan.

2. Yuran dan Komisen

Setiap kali anda melakukan perdagangan saham, anda perlu membayar yuran kepada broker pilihan anda. Ini boleh berbeza-beza – bukan hanya dari segi kewangan tetapi cara bayaran dikenakan.

Contohnya, IG platform perdagangan saham UK mengenakan komisen berubah-ubah. Apabila perdagangan saham disenaraikan di UK, ini berjumlah 0.1%. Walaupun pada pandangan pertama ini mungkin kelihatan kompetitif, IG mempunyai minimum £ 10.

Ini menjadikannya tidak dapat dilaksanakan sepenuhnya bagi anda yang merancang untuk memperdagangkan sejumlah kecil. Contohnya, pesanan beli atau jual £ 50 akan dikenakan bayaran sebanyak £ 10, berjumlah 20%!

Inilah sebabnya mengapa kami mencadangkan penggunaan eToro, kerana broker tidak mengenakan komisen apa pun semasa anda berdagang saham. Sebenarnya, sama ada indeksnya, ETF, emas, minyak, atau mana-mana daripada ribuan pasaran yang disokongnya, eToro bebas komisen 100%.

Selain komisen, anda juga perlu memeriksa yuran berikut sebelum mendaftar ke laman web perdagangan saham UK:

 • Sebaran: Dilihat sebagai perbezaan antara harga ‘bid’ dan ‘ask’ saham, spread adalah bayaran tidak langsung yang menjamin broker menjana wang. Semakin luas penyebarannya, semakin banyak anda membayar perdagangan saham.
 • Deposit / Pengeluaran: Beberapa laman web perdagangan saham di UK akan mengenakan bayaran untuk deposit dan / atau pengeluaran dana. Ini mungkin berbeza bergantung pada kaedah pembayaran pilihan.
 • Pembiayaan Semalaman: Jika tidak dikenali sebagai ‘swap fee’, pembiayaan semalam dikenakan pada perdagangan CFD. Ini akan berlaku sekiranya anda membiarkan kedudukan terbuka semalaman. Inilah sebabnya mengapa perdagangan saham melalui CFD hanya sesuai untuk strategi jangka pendek.
 • Tidak aktif: Apabila laman web perdagangan saham menandakan akaun anda tidak aktif, anda mungkin perlu membayar yuran tidak aktif. Ini biasanya setelah 1 tahun tidak aktif, tetapi sebilangan broker melaksanakan yuran hanya setelah 3 bulan.

Secara keseluruhannya, yuran di atas boleh dan akan memberi kesan besar kepada kemampuan anda untuk menjana keuntungan jangka panjang. Ini terutama berlaku ketika berdagang saham kerana sasaran margin keuntungan anda kemungkinan kecil.

eToro – Broker Saham Teratas di UK (0% Komisen dan Tiada Duti Setem)

broker etoro

eToro telah membuktikan bahawa mereka boleh dipercayai dalam industri pasaran saham selama bertahun-tahun – kami mengesyorkan anda mencubanya.

3. Pasaran dan Pertukaran

Sekiranya anda ingin memperdagangkan saham dari pasaran tertentu, anda perlu memastikan bahawa broker anda memberi anda akses. Apabila menggunakan laman web perdagangan saham UK, anda perlu membeli dan menjual saham FTSE 100.

Tetapi, jika anda mahukan akses ke pasaran UK yang lain – seperti FTSE 350 atau AIM, periksa sama ada ini disokong sebelum mendaftar. Begitu juga, jika anda ingin memperdagangkan saham yang tersenarai di bursa antarabangsa seperti NASDAQ atau NYSE, pastikan untuk meneroka sama ada broker menawarkan pasaran tertentu.

4. Ciri dan Alat

Anda mungkin ingin memilih laman web perdagangan saham di UK yang menawarkan banyak alat dan ciri berguna. Sebagai contoh, broker terbaik membolehkan anda melakukan penyelidikan teknikal dengan pelbagai alat dan petunjuk lukisan. Ia juga bagus apabila broker menawarkan data asas – seperti berita kewangan dan laporan pendapatan syarikat.

Untuk perdagangan automatik, anda perlu memeriksa sama ada platform pilihan anda dapat menyokong jalan yang anda mahukan atau tidak. Sebagai contoh, robot perdagangan saham memerlukan platform pihak ketiga seperti MT4. Tidak semua broker UK serasi dengan MT4.

Begitu juga, jika anda berminat untuk memanfaatkan sistem Copy Trading, maka anda perlu menggunakan broker seperti eToro. Platform yang disebutkan di atas mempunyai ribuan pelabur yang disahkan yang merupakan sebahagian daripada program Copy Trading, jadi anda mempunyai banyak pilihan.

5. Pembayaran

Jangan lupa untuk memeriksa kaedah pembayaran yang disokong oleh laman web perdagangan saham UK pilihan anda. Pada pandangan kami, cara termudah untuk mendapatkan wang menjadi broker adalah melalui kad debit / kredit UK. Ini diproses dengan serta-merta dan 100% selamat.

E-dompet seperti Paypal juga bagus untuk alasan yang baru disebutkan. Sebilangan besar laman web perdagangan saham UK akan menawarkan sokongan untuk pemindahan bank. Jangkakan kelewatan 2-3 hari ketika memilih kaedah pembayaran ini, yang bermaksud anda tidak akan dapat langsung berniaga.

Di atas kaedah pembayaran yang disokong, anda juga harus memeriksa dasar pengeluaran broker. Sebagai contoh, sementara platform terbaik memproses permintaan pengeluaran dalam masa 48 jam, beberapa yang diketahui memerlukan masa lebih lama.

Perkara lain yang perlu diberi perhatian semasa memilih laman web perdagangan saham UK terbaik untuk keperluan anda adalah:

 • Perkhidmatan Pelanggan – Waktu buka dan saluran sokongan (sembang langsung, dll.)
 • Reputasi – Bagaimana broker dinilai oleh komuniti perdagangan UK
 • Keramahan Pengguna – Periksa sama ada platform ini sesuai untuk peniaga pemula
 • Leverage – Terokai sama ada broker menawarkan leverage dan pada had apa

Panduan Perdagangan Saham UK: The Bottom Line

Panduan Perdagangan Saham UK ini telah menggariskan setiap metrik yang perlu anda pertimbangkan sebelum mempertaruhkan modal anda sendiri. Walaupun sangat luas dan agak panjang, kami telah memastikan bahawa tidak ada batu yang tersisa.

Oleh itu – sama ada berkaitan dengan membuat pesanan, memahami pengurusan risiko, menerapkan strategi atau melakukan penyelidikan teknikal – kini anda mempunyai peluang terbaik untuk memulakan karier perdagangan saham UK dengan kaki kanan.

Sekiranya anda sudah bersedia untuk memulakan perdagangan saham di UK sekarang, eToro sejauh ini merupakan platform terbaik untuk mendaftar. Broker yang dikawal selia oleh FCA ini menempatkan lebih daripada 13 juta pelabur, terutama kerana ia menawarkan cara yang selamat dan murah untuk mengakses pasaran.

Yang paling penting, modal anda dilindungi oleh FSCS, jadi seharusnya tidak ada keprihatinan mengenai keselamatan dana anda.

Bacaan lanjut:

Forex trading UK – Panduan Pemula Terbaik untuk Berdagang Forex Dalam Talian

Cryptocurrency Trading UK: Panduan Ultimate UK untuk Perdagangan Crypto

Panduan Lengkap untuk Perdagangan Dalam Talian di UK

Panduan Perdagangan Emas UK – Pelajari Cara Berdagang Emas Dalam Talian

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector