Analisis Harga Bitcoin: BTC Gabungan Di Bawah $ 50,000

Ramalan Harga Bitcoin BTC Harian

  • Harga Bitcoin melepasi $ 50,000 dan kemudian ditarik balik.
  • BTC berada di atas tahap sokongan yang sihat.

Pada 13 Februari, harga Bitcoin melonjak dari dinding sokongan $ 47,000 dan melonjak menjadi $ 49,575. Selasa ini, BTC berjaya melepasi paras $ 50,000 dan sejak itu menarik kembali.

Harga Bitcoin berada di atas dua tahap sokongan yang sihat

Selama empat hari terakhir, harga Bitcoin berjaya melonjak tahap psikologi $ 49,000 dari penolakan ke sokongan. Oleh kerana kenaikan harga ini, RSI kini telah merayap di pinggir zon overbought. Sebarang pergerakan kenaikan harga secara tiba-tiba boleh menjadikan BTC lebih mahal, yang boleh mencetuskan penurunan harga.

carta harian btc / usd 021721

Imej: BTC / USD setiap hari

Pada sisi negatifnya, harga Bitcoin mempunyai dua dinding sokongan yang sihat pada $ 49,000 dan $ 47,000. Sebelumnya, pada harga $ 49,000, 403,000 alamat telah membeli 301,000 token BTC. Tahap ini nampaknya cukup kuat untuk menyerap banyak tekanan penjualan.

carta isipadu btc / usd 021721

Imej: IntoTheBlock

Pelombong Bitcoin HODLing Over Jual

Pelombong Bitcoin mengumpulkan lebih banyak BTC sementara pelabur jangka panjang menyedari keuntungan, menurut Glassnode. Walaupun penjualan pelombong banyak berlaku pada bulan Januari, laporan Glassnode menunjukkan bahawa aliran keluar pelombong telah kering pada bulan Februari setakat ini.

carta btc / usd glassnode 021721

Imej: Glassnode

Menurut laporan itu, pelombong dan pelabur jangka panjang adalah dua penjual utama Bitcoin semasa pasaran bull. Glassnode menyatakan bahawa aliran keluar pelombong yang menurun dapat disimpulkan sebagai kenaikkan harga, dengan pelombong sama ada telah menanggung kos operasi mereka atau menyimpan duit syiling. Yang terakhir ini adalah sebagai tindak balas terhadap pelaburan Bitcoin $ 1.5 bilion Tesla.

Petikan dari laporan tersebut berbunyi:

Ini menunjukkan bahawa pelombong telah menyelesaikan penjualan yang mencukupi untuk menampung kos, atau juga bermaksud mereka melihat suara keyakinan Tesla sebagai alasan yang wajar untuk terus memegang kuat perbendaharaan mereka.

Dengan penambang yang kini memegang Bitcoin mereka, Glassnode menyimpulkan bahawa sebahagian besar syiling yang dijual di pasaran sedang dimuat oleh pelabur jangka panjang. Firma analitik juga menyatakan bahawa Coin Days Destroyed (CDD) menunjukkan bahawa duit syiling yang lebih lama diagihkan semula. Glassnode menyimpulkan bahawa pelabur jangka panjang telah mengambil keuntungan sejak Oktober – ketika BTC melepasi $ 12,000. CDD adalah ukuran aktiviti ekonomi yang memberi lebih banyak berat kepada duit syiling yang sudah lama tidak dibelanjakan.

Gambaran Keseluruhan Ban Crypto Nigeria

Jawatankuasa Penyelaras Industri Blockchain Nigeria (BICCON), telah bergabung dengan pemain industri crypto lain untuk menyerang arahan Bank Pusat Nigeria (CBN) baru-baru ini kepada bank. BICCON adalah badan yang mewakili pihak berkepentingan crypto dan blockchain di Nigeria. CBN melaksanakan perintah itu pada 5 Februari 2021 dan berusaha untuk melepaskan entiti kripto dari sistem perbankan.

Dalam pernyataannya baru-baru ini, BICCON menolak pernyataan CBN bahawa arahan baru itu hanyalah “pengulangan semata-mata” dari apa yang dinyatakannya pada Januari 2017. Arahan tersebut telah melarang institusi kewangan daripada memberikan perkhidmatan kepada orang dan / atau entiti yang bertransaksi dalam aset digital.

BICCON juga menegur CBN karena gagal memberikan “pemberitahuan atau perintah pengadilan yang memadai dari mana-mana mahkamah yang berwibawa.” Badan itu juga menekankan sikap tergesa-gesa dan pelaksanaan perintah yang tidak betul. Ini terus mengungkapkan bagaimana beberapa firma kripto telah dipengaruhi oleh keputusan ini.

Sejak 5 Februari 2021, sejumlah akaun orang dan entiti telah ditutup. Dalam satu kes yang pelik dan luar biasa, dana dalam dua akaun korporat pertukaran cryptocurrency dihapuskan dan akhirnya ditutup.

BICCON menyatakan bahawa larangan tersebut mungkin menghadapi rintangan undang-undang kerana “saat ini tidak ada undang-undang oleh Majelis Nasional yang mengkriminalisasi atau menyalahi undang-undang perdagangan cryptocurrency di Nigeria.” Sebelum BICCON mengeluarkan pernyataannya, beberapa anggota Senat Nigeria juga telah menyatakan penentangan terhadap arahan CBN. Menurut laporan, Senat Nigeria mahu CBN menjelaskan keputusannya.

Terutama, Senator Sani Musa telah menyokong arahan CBN. Musa mendakwa bahawa cryptocurrency, terutamanya Bitcoin, menjadikan mata wang Nigeria “hampir tidak berguna.” Suruhanjaya Keselamatan dan Pertukaran Nigeria juga mengatakan bahawa ia menyokong arahan CBN.

Harga Bitcoin Dijangka Mencapai Tahap Ini

Harga Bitcoin akan terus meningkat di bawah tanda $ 50,000. Kami percaya bahawa BTC akhirnya akan memasukkan $ 50,000 ke barisan sokongan yang kuat.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me