Analisis Harga Bitcoin: BTC Menghadapi Penolakan Berulang Pada Garis Rintangan $ 24,000

Ramalan Harga Bitcoin BTC Harian

  • Bitcoin berada di atas timbunan sokongan yang sihat.
  • MACD dalam jangka masa 4 jam akan berubah dari bearish ke bullish.
  • 100k pilihan Bitcoin ditetapkan untuk tamat pada Krismas

Bitcoin bull kembali menguasai pasaran pada hari Selasa ini. Walau bagaimanapun, harga menghadapi penolakan berulang pada tahap psikologi $ 24,000. Nampaknya pemegang menjual duit syiling mereka ketika mereka mencapai tahap itu.

Bitcoin Gagal Pada tahap $ 24,000

Antara 12 dan 19 Disember, cryptocurrency utama melalui perhimpunan legenda di mana ia meningkat dari $ 18,000 hingga $ 24,000. Walau bagaimanapun, penolakan pada rintangan rintangan $ 24,000 memaksa harga jatuh ke $ 22,675 sebelum ia naik semula. Malangnya, nampaknya harga akan turun lagi berikutan penolakan yang lain.

carta harian btc / usd 122320

Imej: Carta harian BTC / USD

Harga kini berada di atas zon sokongan yang sihat, yang merupakan petanda yang menggembirakan bagi pemegang BTC. Terdapat sokongan kuat antara $ 23,000 dan $ 23,300, yang semestinya menyerap banyak tekanan penjualan. Di bawahnya, SMA 20 hari harus cukup mantap untuk menyerap tekanan penjualan yang tinggal.

carta isipadu bitcoin 122320

Imej: IntoTheBlock

Carta 4 jam semestinya memberangsangkan bagi pemegang saham. Nampaknya momentum pasaran jangka pendek hampir berubah dari bearish ke bullish.

btc / usd carta 4 jam 122320

Imej: BTC / USD 4 jam

Argentina Menjadi Bitcoin Sebagai Lindung Nilai

Ketika krisis kewangan Argentina bertambah buruk, orang semakin beralih ke cryptocurrency sebagai lindung nilai terhadap dasar awam yang buruk. Maximiliano Hinz, pengarah operasi Binance untuk Amerika Latin, mengatakan bahawa jumlah warga Argentina baru yang beroperasi di Binance adalah lima kali lebih tinggi hari ini daripada pada tahun 2019.


Dengan mempertimbangkan semua penyedia perkhidmatan, pasukan Amerika Latin di Binance menganggarkan bahawa jumlah pengguna cryptocurrency baru di Argentina meningkat tiga kali ganda tahun ini. Laporan Télam memetik:

Dari Januari hingga hari ini, jumlah pengguna Argentina di Binance meningkat sebanyak lima orang. Tetapi ini tidak berlaku di semua platform. Sekiranya kita bercakap mengenai purata pasaran, kita boleh mengatakan bahawa jumlah pengguna meningkat 300% tahun ini.

Hinz mengatakan bahawa walaupun wabak tersebut memainkan peranan penting dalam peningkatan minat terhadap cryptocurrency, percikan api sudah lama menyala. Dia menyebut bahawa dasar awam yang buruk telah menjadikan negara ini ke tahap krisis yang hanya dapat dilampaui oleh kebijakan Venezuela.

Hinz menambah bahawa Argentina mempunyai pilihan tertentu untuk pelaburan jangka tetap dalam aset digital. Télam menjelaskan bahawa salah satu pilihan yang digemari oleh pelabur Argentina adalah deposit dengan keuntungan terjamin 6% setahun dalam dolar, dengan pilihan deposit dari tujuh hari hingga 90.

David Rosenberg Memanggil BTC Bubble

Penganalisis David Rosenberg telah mendakwa bahawa BTC terperangkap dalam gelembung. Rosenberg mengatakan bahawa kebanyakan orang yang melabur dalam Bitcoin sekarang hanya melakukannya kerana populariti koin dan bahawa kebanyakan pelabur tidak mengetahui apa-apa mengenai aset tersebut.

Menurut laporan Live Bitcoin News, Rosenberg berkata:

Anda bercakap dengan kebanyakan orang yang meminta saya memasukkan wang dalam bitcoin, mereka bahkan tidak dapat memberitahu anda siapa orang yang mengembangkannya atau bagaimana ia ditambang. Ini hanya perdagangan klasik, ikuti-kawanan, sangat ramai. Ini dalam gelembung besar.

Rosenberg juga nampaknya mempunyai masalah dengan bekalan Bitcoin secara keseluruhan. Bitcoin hanya mempunyai 21 juta unit. Pada masa ini, sekitar 18.5 juta telah ditambang. Ini bermakna tinggal lebih dari dua juta sebelum bekalan BTC habis. Rosenberg meragui jika angka 21 juta ini akan menjadi tanda akhir memandangkan ada kaedah yang mungkin untuk memperbanyakkan jumlah ini sekiranya ia mesti dilanda.

Dia nampaknya menyiratkan bahawa mana-mana orang berpotensi membuat lebih banyak Bitcoin, sehingga menjadikan 21 juta ini diperdebatkan di masa depan. Dia menyebut:

Semua orang nampaknya mempercayai bahawa kita akan mencapai had 21 juta kerana kekangan bekalan, tetapi sebenarnya tidak ada apa-apa dalam protokol yang menunjukkan bahawa bekalan bitcoin tidak dapat meningkat setelah mencapai had itu.

Rosenberg bukan satu-satunya pengkritik Bitcoin. Orang lain yang meragui kehebatan Bitcoin termasuk pelabur jutawan Mark Cuban. Dalam satu pernyataan baru-baru ini, orang Kuba mencadangkan bahawa walaupun Bitcoin boleh dilaburkan, itu bukan alat lindung nilai yang dapat dilihat secara meluas.

Pilihan BTC 100k Hampir Akan Tamat – Lebih Berlebihan Menjelang?

Pada 25 Disember, niaga hadapan Bitcoin bernilai $ 2.3 bilion dijangka akan berakhir. Ini menyebabkan masyarakat menjangkakan minggu yang tidak stabil di pasaran cryptocurrency. Pembekal data Skew baru-baru ini menulis tweet bahawa 102,200 pilihan Bitcoin (BTC) akan tamat pada hari Jumaat.

Kontrak pilihan membolehkan pemegang membeli atau menjual BTC pada harga tertentu yang dikenali sebagai harga mogok. Menurut Skew, berakhirnya hari Jumaat mempunyai kelompok terkenal sekitar harga mogok $ 15,000 dan harga mogok $ 20,000.

Tarikh luput kontrak opsyen Bitcoin secara meluas dianggap sebagai peristiwa tidak menentu bagi cryptocurrency utama. Ini kerana apabila tamat tempohnya, pemegang menyesuaikan kontrak mereka. Pedagang yang mendapat keuntungan juga boleh memutuskan untuk menerima pembayaran dan membuang cryptocurrency.

Kejadian seperti itu diketahui menyebabkan turun naik besarnya nilai Bitcoin. Biasanya, kesan kontrak pada harga BTC menjadi lebih jelas beberapa hari sebelum tamat.

Bitcoin kini berada di tengah-tengah pasar bull yang ketara, yang sebahagiannya didorong oleh pelabur institusi dan perdagangan bebas yang besar.

Walaupun dengan jangkaan turun naik berjangka, ada peluang yang baik bahawa BTC akan tetap disokong dengan baik oleh permintaan institusi dan kenaikan dompet tidak likuid.

Tahap Harga Utama Yang Perlu Diperhatikan

Pada masa ini, semua mata tertumpu pada zon sokongan $ 23,000 dan $ 23,300. Kawasan ini perlu tegas agar pemegang dapat menguji semula penghalang rintangan $ 24,000. Penembusan di bawah ini akan membawa harga ke SMA 20 hari.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector