Analisis Harga Bitcoin: BTC Turun Di Bawah $ 30,000 Sebagai Coinbase Pro Melihat Kenaikan Jualan Utama

Ramalan Harga Bitcoin BTC Harian

  • Harga Bitcoin terhempas oleh >$ 5,000 pada hari Khamis ini.
  • Volume sosial BTC meningkat kerana pembeli telah mengenali peluang “beli beli”.

Harga Bitcoin mengalami empat hari penurunan harga berturut-turut, di mana ia turun dari $ 36,500 hingga $ 29,500. Khamis ini sahaja, BTC kehilangan lebih daripada $ 5,000 dalam penilaian keseluruhannya. Dalam prosesnya, harga Bitcoin akhirnya jatuh di bawah tahap psikologi $ 30,000.

Bacaan Carta Harga Bitcoin

Selama empat hari terakhir, harga Bitcoin berjaya melonjak SMA 20 hari dari sokongan ke rintangan. Setakat ini, ia membuat garis panduan untuk SMA 50 hari ($ 28,000). Indeks kekuatan relatif kini sedang meningkat pada 40.45, berhampiran zon oversold. Apabila merosot di bawah 40, aset akan menjadi kurang harga, memicu kemunculan semula yang menaik.

carta harian btc / usd 012221

Imej: Carta harian BTC / USD

Namun, walaupun bulls kembali, mereka akan menghadapi beberapa halangan rintangan yang kuat seperti yang dilihat oleh IOMAP. Harga Bitcoin menghadapi rintangan kuat pada $ 31,000, $ 35,000 (SMA 20-hari), dan $ 37,000. Sekarang, tahap $ 35,000 kukuh kerana 905,000 alamat sebelumnya telah membeli 525,000 BTC pada tahap ini.

carta btc / usd 012221

Imej: IntoTheBlock

Spike Jual Hebat Dilihat di Coinbase Pro

Coinbase Pro, cabang perdagangan profesional Coinbase, mengalami lonjakan tekanan penjualan secara tiba-tiba, yang menyebabkan penurunan harga ini. Kenaikan jumlah dagangan yang ketara di Coinbase Pro telah mengikuti turun naik harga dalam beberapa minggu terakhir.

carta bitcoin bitcoin 012221

Ki Young Ju, Ketua Pegawai Eksekutif sumber analisis rantai CryptoQuant, menyatakan di Twitter:

"Nampaknya penjual $ BTC berasal dari #Coinbase. Indeks Premium Coinbase telah menjadi nilai negatif sejak satu jam yang lalu."


Adakah Semua Orang Membeli Harga Bitcoin?

Santiment, satu lagi platform analitik rantaian terkenal, menyatakan bahawa jumlah volume sosial Bitcoin telah mencapai tahap tertinggi 6 hari. Ini menunjukkan bahawa keseluruhan orang telah menyedari peluang membeli dan akan berusaha untuk membeli penurunan.

carta stiment btc / usd 012221

Imej: Santiment

Petunjuk Positif Harga Bitcoin: Biden Membekukan Peraturan Dompet Crypto FinCEN

Joe Biden, presiden AS yang baru dipilih, telah membekukan proses pengawalseliaan Persekutuan seperti peraturan dompet cryptocurrency yang dikendalikan sendiri yang kontroversial. Peraturan ini dicadangkan oleh bekas Setiausaha Perbendaharaan Steven Mnuchin.

Pengumuman itu dibuat dalam memorandum Rumah Putih untuk ketua pelbagai agensi persekutuan. Ini merangkumi Rangkaian Penguatkuasaan Jenayah Kewangan (FinCEN) juga. Pengumuman itu tidak menentukan cadangan dompet crypto tetapi meletakkan pembekuan umum pada semua pembuatan peraturan agensi sementara menunggu tinjauan. Ini akan berkuat kuasa selama 60 hari dari tarikh memorandum.

Mengulas berita tersebut, Penasihat Umum Kewangan Kompaun Jake Chervinsky, berkata:

Kami berjuang dengan bersungguh-sungguh & memperoleh hak untuk menarik nafas & tetapkan semula. Janet Yellen bukan Steve Mnuchin. Saya optimis.

Di bawah bekas Setiausaha Perbendaharaan AS Mnuchin, FinCEN membuat cadangan dompet yang dihoskan sendiri. Sekiranya diluluskan, bank dan institusi kewangan lain memerlukan laporan, menyimpan rekod, dan mengesahkan identiti pelanggan yang melakukan transaksi ke dan dari dompet cryptocurrency swasta.

Usul tersebut telah banyak dikritik oleh banyak pakar industri. Pengkritik juga menyatakan bahawa secara teknikal mustahil bagi banyak perusahaan untuk mematuhi kerana kontrak pintar tidak mengandungi maklumat nama atau alamat. Biden telah melantik Janet Yellen untuk mengambil alih tugas sebagai Setiausaha Perbendaharaan. Awal minggu ini, Yellen mengatakan bahawa cryptocurrency digunakan "terutamanya untuk pembiayaan haram."

Mengenai ini, Chervinsky berkata:

Pertama, siapa pun lebih baik daripada Setiausaha Mnuchin, yang telah lama memutuskan bahawa dia membenci segala sesuatu mengenai crypto. Kedua, walaupun Dr. Yellen mungkin bukan peminat sekarang, saya harap dia akan terbuka untuk belajar & mendengar, & akan mengikuti perintah biasa dalam memutuskan peraturan baru. Baguslah.

Petunjuk Positif Harga Bitcoin: 270K BTC Diambil Dari Kecairan

Pelabur Bitcoin nampaknya mengunci pegangan mereka untuk jangka panjang kerana 270,000 BTC telah dikeluarkan dari bekalan cecair dalam 30 hari terakhir, menurut Glassnode.

carta bitcoin 012221

Imej: Glassnode

Data menunjukkan bahawa bekalan cecair Bitcoin terus menurun dalam tempoh sembilan bulan terakhir, dengan bekalan cecair pada masa ini berada pada tahap 21.3%. Pasokan tidak likuid aset yang melambung tinggi boleh menaik untuk harga Bitcoin, dengan pedagang baru bersaing untuk bekalan yang semakin menurun.

Glassnode menganggarkan bahawa hampir 80% daripada 18.6 juta Bitcoin yang beredar kini disimpan dalam dompet “tidak cair”. Menurut pengagregat data, dompet Bitcoin dianggap tidak cair jika kurang dari 25% Bitcoin yang diterima telah dipindahkan ke seluruh kehidupan entiti.

Dari 3.9 juta BTC yang sangat cair, 61% (2.38 juta) dipegang oleh bursa terpusat. Baki mereka juga menurun, dengan data dari CryptoQuant menunjukkan rizab pertukaran telah menyusut sebanyak 13.8% sejak bulan Julai.

Meningkatkan pelaburan institusi mungkin merupakan kekuatan yang signifikan yang menyebabkan penurunan bekalan cecair Bitcoin. Perkhidmatan penjejakan dompet Bitcoin Treasury pada masa ini menganggarkan bahawa 33 entiti institusi telah mengumpulkan lebih daripada 1.2 juta BTC (6.5% dari bekalan Bitcoin yang beredar). Sebilangan entiti ini termasuk Pelaburan Skala Kelabu, PayPal, dan Square.

Tinjauan Bank Deutsche: Adakah Harga Bitcoin Dalam Gelembung?

Deutsche bank baru-baru ini (13 Jan- 15 Jan) melakukan tinjauan pelabur, menurut CNBC. Daripada jumlah keseluruhan 627 responden, 89% berpendapat bahawa Bitcoin dan stok teknologi lain (seperti Tesla) berada di tangga teratas senarai gelembung di pasaran kewangan.

carta bitcoin deutschebank 012221

Imej: Penyelidikan Bank Deutsche

56% profesional pasaran percaya bahawa Bitcoin lebih cenderung kepada separuh nilai dalam satu tahun. 62% responden berpendapat bahawa Tesla akan mengalami penurunan yang sama. Pada skala gelembung 1-10, separuh peserta tinjauan menilai cryptocurrency utama pada 10.

Kira-kira 25% responden percaya bahawa BTC berkemungkinan meningkat dua kali lipat pada masa yang sama tahun depan. Ini bermaksud bahawa aset tersebut akan berharga utara $ 70,000. Lebih dua pertiga daripada peserta percaya bahawa Rizab Persekutuan AS tidak akan menghentikan program rangsangannya sebelum akhir tahun 2021 – kemungkinan pemangkin pertumbuhan selanjutnya di sektor fintech.

Harga Bitcoin Dijangka Mencapai Tahap Ini

Harga Bitcoin kemungkinan akan menyentuh SMA 50 hari ($ 28,000) kerana ia terus merosot. Bulls mesti mempertahankan tahap ini dengan semua yang mereka ada sejak rehat selanjutnya berpotensi mencetuskan kemerosotan ke SMA 50 hari ($ 16,250).

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector