Analisis Harga Ethereum: Adakah ETH Berada Di Penarafan Berganda?

Ramalan Harga ETH Ethereum Harian

  • Harga Ethereum telah meningkat dari $ 1,050 hingga $ 1,275 dalam rali terbarunya.
  • RSI hampir memasuki zon overbought.

Ethereum menghadapi pembetulan besar antara 10 Januari dan 12 Januari kerana harganya turun dari $ 1,275 menjadi $ 1,050. Namun, nampaknya harganya berjaya naik sejak itu dan melonjak naik hingga $ 1,275. Setakat ini, harga Ethereum diletakkan dengan tidak menentu.

Harga Ethereum Boleh Melambung ke $ 1,300 atau Form Double Top

Seperti keadaan, harga Ethereum sedang menguji halangan rintangan $ 1,275. Perlu diingat bahawa ini adalah tahap yang sama yang memaksa pemimpin kontrak pintar menjunam ke $ 1,050 sekitar 10 Januari. Sekiranya pembeli menguasai, mereka seharusnya dapat mendorong harga ETH melepasi zon psikologi $ 1.300.

carta harian eth / usd 011921

Imej: Carta harian ETH / USD

Perlu diingat bahawa indeks kekuatan relatif (RSI) akan memasuki zon overbought. Ini bererti bahawa kenaikan harga terbaru ini hampir berakhir. Walau bagaimanapun, beberapa petunjuk menunjukkan kepada kita bahawa sentimen pasaran sekarang sangat menaik.

carta isipadu eth / usd 011921

Imej: IntoTheBlock

Pertama, terdapat kekurangan dinding rintangan yang kuat di muka, seperti yang ditunjukkan oleh IntoTheBlock. Kedua, MACD dalam carta 4 jam akan berubah dari bearish ke bullish. Kedua-dua petunjuk ini memberitahu bahawa Ethereum kemungkinan akan menembus tahap psikologi $ 1.300.

eth / usd carta 4 jam 011921

Imej: Carta 4 jam ETH / USD

Nisbah Penawaran Pertukaran Ethereum mencecah Rendah 3 Tahun

Nisbah penawaran pertukaran Ethereum terus menurun sejak kebelakangan ini. Menurut Santiment, nisbah penawaran telah mencapai rakaman terendah sejak November 2018.

carta santiment eth / usd 011921

Imej: Santiment

Data yang disajikan menunjukkan bahawa Ethereum akan terus bergerak keluar dari bursa. Kemungkinan besar akan berakhir di dompet di mana ia akan disimpan atau dibelanjakan sebagai gas untuk aplikasi kewangan yang terdesentralisasi. Pengguna juga mungkin memindahkan ETH ke dompet simpanan sejuk sebagai pelaburan jangka panjang. Sebaliknya, mereka dapat menggunakannya untuk memudahkan pelbagai aplikasi berdasarkan kontrak pintar yang lain.

2020 menyaksikan ledakan di ruang DeFi. TVL (jumlah nilai terkunci) melonjak dari sekitar $ 600 juta menjadi hampir $ 25 bilion. Ini meningkatkan permintaan Ether, yang bertindak sebagai “gas” untuk ekosistem Ethereum. Pertumbuhan rekod dalam DeFi menyebabkan Ethereum mencapai paras tertinggi setiap tahun untuk bayaran transaksi yang dihasilkan. Dengan ukuran ini, ia mengatasi Bitcoin sebanyak 83% pada tahun 2020. Peningkatan penggunaan ini dalam DeFi bermaksud pengguna memerlukan lebih banyak ETH untuk menyelesaikan transaksi mereka.

Pelancaran ETH 2.0 memulakan peralihan rangkaian dari PoW (Proof-of-Work) ke kaedah pengesahan PoS (Proof-of-Stake). Yang terakhir ini membolehkan pengguna dengan minimum 32 Ether untuk mempertaruhkan Ether mereka atau melakukan deposit di rangkaian. Ini memperkenalkan kontrak penentuan di mana pengguna dapat mempertaruhkan dan “mengunci” Ethereum mereka, dengan alamat kontrak deposit ETH 2.0 semasa berada di lebih dari 2.5 juta ETH.

Walaupun tidak mungkin untuk mengatakan secara konklusif ke mana ETH menuju ketika ia menjauh dari pertukaran, kemungkinan besar ini adalah faktor utama.

Mainnet Soft Launch Meningkatkan Optimisme Ethereum Layer-2

Optimisme penyedia penyelesaian Layer-dua Ethereum baru-baru ini dilancarkan secara lembut di mainnet setelah setahun pembangunan. Dalam catatan blog rasmi, Optimisme menggariskan perincian pelancaran dan ujian pertempuran yang masih belum dilakukan di rangkaian.

Ketua Pegawai Eksekutif Compound Finance Robert Leshner menggunakan Twitter untuk memuji pasukan Optimisme.

“Penggabungan optimis” bermaksud membuat transaksi lebih cepat dan lebih murah dengan menjalankan kontrak pintar di luar Ethereum dan hanya menyimpan hasil rantaian akar. Penyebaran baru-baru ini disebut pelancaran lembut kerana masih ada lebih banyak ujian yang harus diselesaikan. Coinbase dan Synthetix telah menguji sistem ini secara aktif sejak beberapa bulan yang lalu.

Menurut pengumuman Optimisme, hanya kontrak pintar dalam senarai putih yang akan dibenarkan untuk berjalan di OVM – persekitaran pelaksanaan yang sesuai dengan Mesin Virtual Ethereum (EVM) yang direka untuk sistem Layer dua. Syarikat itu menambah bahawa pengeluaran yang disahkan akan diaktifkan untuk mencegah aktiviti jahat dan kunci pentadbir akan digunakan untuk meningkatkan kontrak dalam keadaan kecemasan.

Terakhir, Optimisme menyatakan bahawa testnet awam penuh dijadualkan dalam waktu terdekat, dan pasukan berharap agar mainnet awam dapat digunakan segera setelah.

Harga Ethereum Seperti Mencapai Tahap Ini

Sekiranya harga Ethereum menembusi rintangan rintangan $ 1,275, harga dengan mudah boleh mencapai tahap psikologi $ 1.300. Walau bagaimanapun, kegagalan untuk melanggar akan menurunkan harga ETH ke tahap $ 1,100.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me