Ramalan Harga Ethereum: ETH Turun Di Bawah Zon $ 1,400 Mengikuti Pembetulan Bearish

Analisis Teknikal Ethereum ETH Harian

  • Ethereum bear melangkah masuk untuk membetulkan pasaran setelah lima hari kenaikan berturut-turut.
  • Penambang Ethereum telah menjual token mereka, menambah tekanan penjualan.

Sejak 13 Januari, Ethereum meningkat dari $ 1,050 kepada $ 1,380 pada hari Rabu ini. ETH menyentuh tahap tinggi sepanjang masa pada Selasa ini, tetapi sejak itu mengundurkan diri. Khamis ini, beruang melonjak setelah lima sesi hijau berturut-turut.

Ethereum Bears Mengawal

Harga Ethereum turun dari $ 1,380 kepada $ 1,330, kehilangan hampir $ 50 dalam penilaian keseluruhannya. Dalam prosesnya, penjual berjaya melonjak $ 1,345 dari sokongan ke tahap penentangan. Indeks kekuatan relatif (RSI) sedang tren di sepanjang pinggir zon overbought, sebelum berjaya merangkak kembali.

carta harian eth / usd 012121

Imej: Carta harian ETH / USD

Apabila kita melihat IOMAP IntoTheBlock, kita dapat menggambarkan zon sokongan yang sangat sihat dengan harga $ 1,275. Sebelumnya pada tahap ini, 125.200 alamat telah membeli 6.65 juta token ETH. Zon ini kelihatan cukup kuat untuk menyerap banyak tekanan penjualan.

carta isipadu eth / usd 012121

Imej: IntoTheBlock

Dari mana Tekanan Jual Ini Berasal?

Dengan harga Ethereum melalui tempoh pembetulan penurunan harga, satu persoalan yang dapat ditanyakan di sini adalah – dari mana datangnya semua tekanan negatif ini? Nampaknya Santiment mempunyai jawapan untuk kita.

carta santiment eth / usd 012121

Imej: Santiment

Nampaknya pelombong ETH telah mengambil keuntungan pada tahun 2021 sejak 3 Januari, yang mungkin menyumbang kepada momentum negatif ini.

Ether Mencapai ATH Selepas Bitcoin Assist

Ether (ETH) baru-baru ini mencapai tahap tertinggi sepanjang masa, sebahagiannya disebabkan oleh turun naik harga Bitcoin. Menurut Indeks Volatiliti Bitcoin (BVIN) CryptoCompare, turun naik Bitcoin meningkat 51% dari tahun ke tahun. Ini mungkin menyebabkan para pelabur beralih ke aset digital lain seperti ETH.

Vijay Ayyar, ketua pengembangan perniagaan di crypto exchange Luno, berkata:

Bitcoin berada dalam jangkauan selama beberapa minggu terakhir, yang memberi masa untuk modal berpusing [ke cryptoasset lain].

Berdasarkan tahap retracement Fibonacci, beberapa penganalisis percaya bahawa langkah seterusnya Bitcoin dapat membuat atau menghentikan kenaikan harga sahamnya. Tahap retracement fibonacci adalah garis mendatar yang menunjukkan di mana sokongan dan rintangan cenderung berlaku. Bagi ETH, aset sepanjang masa semakin tinggi apabila Ethereum 2.0 membuat kemajuan.

Sektor kewangan terdesentralisasi (DeFi) baru-baru ini menyaksikan nilai nilainya terkunci (TVL) melebihi $ 25 bilion. Selain itu, ETH yang terkunci dalam kontrak pertaruhan Ethereum 2.0 telah dikeluarkan dari edaran sehingga peningkatan rangkaian bukti-saham (PoS) dilancarkan. Lebih daripada $ 3 bilion bernilai ETH kini terkunci di dalamnya, sehingga memperoleh kepentingan pemegangnya.

Alex Krüger, ahli ekonomi yang popular, menyebut empat tahap harga Ether yang harus diperhatikan – $ 1,500, $ 1,600, $ 1,920 dan $ 2,000. Dia mengatakan bahawa tahap ini adalah perpanjangan Fibonacci, harga mogok opsyen dan angka bulat.

Ethereum Mendapat Manfaat Dari Undang-undang Metcalfe

Ethereum (ETH) baru-baru ini mencatatkan rekod harga tinggi sepanjang masa, mengalahkan puncak awalnya pada tahun 2017. D H Taylor, seorang ahli ekonomi dan pedagang, mengatakan bahawa Ethereum akan segera mengikuti jejak Bitcoin untuk mencapai $ 20,000. Pada Januari 2018, hanya beberapa minggu selepas Bitcoin mencapai rekod $ 20,000, ETH berada di kedudukan tertinggi $ 1,419 di Coinbase.

Taylor telah mendasarkan target yang diramalkannya pada “Metcalf’s Law [sic].” Menurut ringkasan yang dikutip dalam laporan Bitcoinist, Undang-Undang Metcalfe dapat memetakan “laju pertumbuhan jaringan” menggunakan “kuadrat bilangan” penggunanya. Dengan menggunakan undang-undang ini, penganalisis tersebut mendakwa bahawa Ether akan mengulangi “apa yang dilakukan Bitcoin” dan meningkat hingga $ 20,000 setiap ETH.

perbandingan bitcoin ethereum

Imej: Paparan Perdagangan

Ether harus melihat keuntungan 1400% dari harga semasa untuk mencapai $ 20,000. Namun, pakar lain seperti Claude Erb dari Biro Penyelidikan Ekonomi Nasional di Cambridge, telah menggunakan model tersebut untuk membatasi harga maksimum Bitcoin pada hanya $ 73,000 per BTC. Dengan mencapai had ini di BTC, sasaran $ 20,000 untuk Ether nampaknya tidak realistik.

TVL Dalam Ethereum 2.0 Melebihi $ 4 Billion

Ethereum 2.0, sedikit lebih dari sebulan setelah pelancaran, kini memegang 2.7 juta ETH ($ 3.8 bilion). Jumlah kenaikan saham dan kenaikan harga ETH baru-baru ini telah membantu ETH 2.0 menjadi blockchain ketiga terbesar oleh dana yang meningkat. Rangkaian itu mengikuti Polkadot, dengan $ 10.4 bilion terkunci dan Cardano, dengan $ 8.3 bilion.

Jika dibandingkan dengan saingan sahamnya, peratusan bekalan Ethereum yang komited untuk mempertaruhkan jauh lebih rendah. Walaupun hanya 2% dari bekalan Ether berkomitmen untuk kontrak deposit, Cardano dan Polkadot melihat lebih dari 60% token komited untuk mempertaruhkan.

Menurut Beaconcha.in, hasil pemerolehan kira-kira 9% – prestasi yang agak rata-rata. Hasil ini lebih rendah daripada ganjaran Polkadot dan Avalanche tetapi lebih tinggi daripada kebanyakan blok block lain, seperti di stakingrewards.com.

Berbanding dengan yang lain, pemegang saham Ethereum mempunyai halangan tambahan untuk tidak dapat mengeluarkan dana mereka sehingga pemaju menyelesaikan peralihan ke rangkaian bukti-kepentingan-saham (PoS). Sehingga ini dapat dilakukan, para pemegang saham dapat mengakses kecairannya melalui perkhidmatan pihak ketiga. Beberapa pertukaran seperti Kraken dan Binance menawarkan pegangan kustodian dengan kemampuan untuk menjual ETH di bursa.

Tahap Harga Ethereum Dijangka Mencapai Tahap Ini

MACD dalam carta 4 jam menunjukkan peningkatan momentum penurunan.

eth / usd carta 4 jam 012121

Imej: ETH / USD 4 jam

Ini memberitahu kita bahawa penurunan harga selanjutnya dijangka. Dalam hal ini, penghalang sokongan $ 1,275 mungkin akan diuji. Penembusan lebih lanjut di bawah tahap ini akan membawa ETH ke SMA 200 bar ($ 945) dalam carta 4 jam.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me