Adakah Ripple akan Menggantikan Swift? Pengambilan Pakar

Abad ke-21 akan turun sebagai abad inovasi yang dicirikan oleh munculnya teknologi baru yang mengganggu. Namun, walaupun teknologi mengubah kehidupan, yang menonjol dalam empat dekad terakhir adalah munculnya pemindahan wang rentas sempadan dan antarabangsa di berbagai bidang kuasa dengan peraturan yang berbeza-beza. Untuk anda dengan mudah membungkus kepala anda, pasaran pembayaran kini dianggarkan $ 55 trilion. Dari jumlah yang besar itu, caj berjumlah $ 31 bilion – yang sangat besar dan yang menyedihkan ialah keseluruhan proses memakan masa sekitar tiga hingga empat hari. Ironinya, di sebalik jurang yang jelas, tidak ada penyelesaian segera yang memungkinkan untuk hari yang sama atau penyelesaian dana yang cepat. 

Namun, ini tidak akan bertahan lama. Pada tahun 2004, Ryan Fugger merancang projek Ripple. Hasratnya adalah untuk mewujudkan sistem kewangan yang terdesentralisasi yang secara berkesan dapat memberi kekuatan kepada masyarakat dan masyarakat untuk menghasilkan wang mereka sendiri. Ini secara praktikal sebelum pelancaran Bitcoin secara rasmi pada tahun 2009.

Lima tahun kemudian, Riak, sebuah syarikat pengiriman wang yang berpusat di San Francisco ditubuhkan oleh Chris Larsen dan Jed McCaleb. Syarikat ini mempunyai rancangan yang bercita-cita tinggi. Ia merancang untuk merevolusikan pemindahan wang dengan mengurangkan masa pemindahan dari beberapa hari hingga beberapa saat. Yang menonjol adalah bahawa syarikat itu sebenarnya mempunyai sejarah yang lebih panjang dan mendalam. 

Perkembangan tidak berhenti di situ. Pada tahun 2011, Jed McCaleb mula mengembangkan sistem pertukaran digital di mana transaksi disahkan melalui persetujuan di antara anggota rangkaian. Setahun kemudian, Jed McCaleb menjemput Chris Larsen. Kedua-duanya berusaha untuk menangani Ryan Fugger dengan konsep mata wang digital mereka. Namun, beberapa bulan kemudian, Ryan Fugger berjaya menyelamatkan Jed McCaleb dan Chris Larsen untuk menubuhkan OpenCoin.

Sejak itu, kemajuan yang dicapai oleh Ripple tidak pernah meletup. Contohnya tahun lalu, pasukan Ripple mengembangkan tiga produk: XCurrent, XRapid dan XVia. Produk XCurrent kini digunakan oleh lebih daripada 100 syarikat di seluruh dunia. Dari semua produk, yang menonjol adalah XRapid, yang secara implisit menggunakan aset digital XRP. Selain kelajuan dan skalabilitas, penggunaan XRP sebagai mata wang jambatan dalam transaksi rentas sempadan memungkinkan penghapusan akaun nostro kami.

XRapid, menggunakan XRP dan sebagai balasannya XRP adalah koridor fiat atas permintaan untuk XRP / EUR, XRP / USD, XRP / JPY, XRP / MXN, menghilangkan keperluan akaun nostro. Ini sahaja membolehkan penyelesaian segera menghilangkan keperluan kependaman yang berlaku dalam sistem pemindahan wang klasik. Terdapat beberapa syarikat yang menguji projek ini kerana mereka berusaha untuk menggabungkan kecekapan XRapid.

riak xrapid

Sejauh ini, produk tersebut telah terbukti berguna setelah berjaya melakukan ujian penukaran USD / MXN oleh Cuallix pada tahun 2018. Penukaran menggunakan XRP sebagai alat penukaran kecairan USD ke XRP melalui pertukaran AS yang disokong dan kemudian XRP ke MXN melalui pertukaran Mexico dengan penyelesaian selesai dalam beberapa saat.

BACA CEO Ripple Menghilangkan FUD Tentang Ripple dan XRP, Cites Mengekalkan Ekosistem XRP yang Sihat

Tahun ini, beberapa syarikat sedang menguji Xrapid. Sebahagian daripadanya termasuk: MoneyGram, Currencies Direct, Mercury FX, Western Union, IDT, Cambridge Global Payments, Viamericas. Insitiviti yang menggunakan Xrapid selain Cuallix adalah Zip Remit dan walaupun tidak dibuktikan, SBI merancang untuk menggunakan kecekapan Xrapid.

Soalan yang ada di bibir semua orang: Adakah Ripple akan menggantikan SWIFT?

Saya yakin ini bukan soalan yang tepat untuk mendekati keadaan ini. Selain itu, saya rasa Ripple belum matang untuk menggantikan SWIFT tetapi saya melihat ruang di mana mereka akan wujud bersama dalam segmen pasaran yang sama. Yang harus kita tanyakan kepada diri sendiri adalah: Adakah Ripple akan berjaya pada tahun-tahun mendatang, menjadi pemimpin dalam pasaran pemindahan wang rentas sempadan dan memperoleh pangsa pasar 50% di masa depan?

Pada masa ini, SWIFT adalah monopoli dalam pasaran pengiriman wang. Sejarah menunjukkan bahawa pemimpin pasaran sukar dibongkar. Walaupun begitu, Ripple mungkin mempunyai kekuatan untuk mengatasi dan menjadi pemenang dalam pertempuran supremasi ini menentang SWIFT. 

Kepantasan


riak laju xrp

Apa hujah yang membuat saya berfikir Ripple akan berjaya? Pertama, kita boleh bercakap mengenai kelajuan pemindahan dana atau penyelesaian. Melalui SWIFT, diperlukan sekurang-kurangnya empat hari ketika memindahkan dana antara pelbagai benua. Pemindahan yang dilakukan melalui XRapid diselesaikan dalam masa 4 saat paling banyak. Tahun ini, institusi kewangan yang menguji XRapid melaporkan penjimatan sehingga 70 peratus yang merupakan satu lagi tamparan bagi SWIFT yang mahal.

Berbakat dan Fokus Pasukan

Hujah lain yang menyokong Ripple adalah bakat dan kesungguhan projek dan pasukan. Ripple juga sangat baik dalam melobi dan mempunyai hubungan utama yang kemudiannya dapat memperkuat keberadaan dan / atau kejayaan mereka. Melalui jabatan pemasaran mereka yang rancak, syarikat berjaya meyakinkan personaliti seperti Madonna dan Ashton Kutcher untuk mengiklankan syarikat tersebut. Selain itu, tahun ini, mantan Presiden AS Bill Clinton akan memberikan ucaptama pada persidangan SWELL 2018. SWELL 2018 adalah acara yang dimulakan oleh Ripple.

Jalan yang akan dilalui oleh Ripple untuk menurunkan SWIFT akan sukar jika tidak mustahil. Kami memproyeksikan proses yang perlahan dan bertahap yang pasti akan memakan masa bertahun-tahun. Pada mulanya, Ripple dapat bekerja keras untuk merangkumi antara lima hingga 10 peratus dari jumlah perkhidmatan pengiriman wang sebelum mengembangkan dorongan yang sangat diperlukan. Tidak perlu dikatakan, pertempuran untuk ketuanan sangat bergantung pada bagaimana Ripple menyebarkan XRapid tetapi yang paling penting bagaimana SWIFT bertindak balas terhadap persaingan. 

Kecairan Daging Sapi

Tidak syak lagi, masalah kecairan harus menjadi keutamaan bagi Ripple dan bagaimana mereka merancang penyelesaian yang tepat bergantung sepenuhnya pada pendekatan strategi mereka. Perkara yang baik ialah mereka sukar bekerja. Tahun ini mereka mendapat sokongan dan XRP tersedia di beberapa bursa di benua yang berbeza. Sebenarnya, peniaga boleh mendeposit atau mengeluarkan XRP untuk fiat seperti USD, GBP, JPY, CAD, MXN atau Euro. Bukan itu sahaja, beberapa pertukaran dan dana menjadikan XRP asas berkat kecekapan dan kepantasannya. 

Desentralisasi yang berjaya

BACA Menggalakkan Rakan Malawi dan Ripple untuk Mengumpul Dana untuk Anak Yatim dan Anak-anak yang Memerlukan

Selain itu, Ripple telah berusaha untuk desentralisasi dan setakat ini, ia berjaya sedikit sebanyak. Dari data yang boleh dipercayai, jumlah pengesahan bukan Ripple melebihi 50 peratus yang bermaksud Ripple tidak bertanggungjawab dan perundingan mesti dilakukan sebelum pelaksanaan pengembangan on-chain. 

Apa yang dimiliki SWIFT untuk pertandingan Wade Off?

Saya cuba mencari data mengenai cara memperbaiki atau mengubah perkhidmatan pemesejan SWIFT untuk artikel ini tetapi sukar. Di laman rasmi, kami tidak menemui data konkrit untuk meningkatkan perkhidmatan pesanan SWIFT. Walaupun mereka mengatakan ada rencana untuk memperbarui perisian mereka, tidak ada spesifik tentang apa yang akan mereka perbaiki. 

Walau bagaimanapun, saya dapati beberapa maklumat menarik mengenai SWIFT. Pada bulan Julai 2018, SWIFT mencatatkan purata 30.5 juta mesej FIN setiap hari. Trafik meningkat 9.5% berbanding Julai 2017, menjadikan pertumbuhan tahun ke tarikh meningkat + 11.7%.

(Setelah melakukan penyelidikan di internet, saya dapat menemui maklumat berikut mengenai SWIFT pada tahun 2018. Menurut ujian terbaru yang dijalankan, tempoh pemindahan SWIFT dikurangkan menjadi 11 jam dan 3 minit.)

allmarket 3series semua pasar

Seperti yang anda lihat, jumlah pesanan harian SWIFT meningkat dari tahun ke tahun. Ini bermaksud pasaran terus berkembang.

Kesimpulannya

Ada yang percaya Ripple akan menurunkan SWIFT dalam beberapa tahun. Saya tidak yakin dengan itu. Pada masa ini, Ripple baru lahir tetapi SWIFT telah matang dan merupakan perkhidmatan pemindahan dana yang paling dominan dan stabil bagi bank. Walaupun begitu, ini bukan pasar yang sesak dan Ripple dapat dengan selesa mendapatkan tempat di marekt transfer rentas sempadan. Mereka dapat hidup bersama di segmen pasaran yang sama, kerana Samsung bersaing dengan Apple atau Intel dengan AMD. Sebenarnya, persaingan antara dua syarikat pada segmen pasaran yang sama adalah sesuatu yang normal dalam ekonomi dunia. Akhirnya, selama bertahun-tahun, Ripple sudah cukup untuk mencapai 40-50% bahagian pasaran untuk dapat mengatakan bahawa syarikat itu berjaya.

SWIFT – selagi meningkatkan kelajuan, tetap menjadi perkhidmatan pesanan sementara Ripple menggunakan teknologi blockchain. Dengan adanya teknologi inovatif ini, SWIFT tidak akan menghilangkan keperluan akaun nostro dan penyelesaian segera. Untuk berjaya, SWIFT harus melabur dan mencipta teknologi blockchain mereka sendiri – tugas yang mahal yang memerlukan masa sebelum disempurnakan. 

Sekiranya Ripple menyebarkan XRapid ke sebanyak mungkin entiti kewangan, kami akan menyaksikan revolusi nyata pada tahun-tahun akan datang. Ini akan menjadi pertempuran yang sengit tetapi dalam pertempuran seperti itu seringkali teknologi berkuasa. Oleh itu, kecuali SWIFT membentuk dan berinovasi, ia akan menjadi usang oleh Ripple.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector