Bagaimana Ripple Akan Mengubah Masa Depan Pemindahan Wang?

Hari ini dunia menghantar $ 155 trilion merentasi sempadan. Monopoli di kawasan ini kini dimiliki oleh SWIFT. Pemindahan bank melalui SWIFT memakan masa antara 3 hingga 5 hari. Ripple, sebuah syarikat baru dengan hanya 200 pekerja, mempunyai cita-cita besar. Apa cita-citanya? Ini untuk merevolusikan pemindahan rentas sempadan menggunakan Teknologi blockchain.

Secara khusus, syarikat ini bertujuan untuk menggunakan Aset digital XRP sebagai penyangga mata wang untuk pembayaran rentas sempadan. Ini akan membolehkan kelajuan pemindahan 4 saat. Juga, mata wang XRP akan membolehkan 1500 transaksi sesaat serta penurunan kos pemindahan sebanyak 60%. Mengingat ciri teknikal bersih Bitcoin dan ETH ini, dan fakta bahawa 100 bilion duit syiling telah dibuat, jelas bahawa XRP dirancang khusus untuk pemindahan rentas sempadan. Pada 2012-2013, OpenCoin mula mengembangkan protokol pembayaran baru yang disebut Protokol Transaksi Ripple (RTXP) berdasarkan konsep Ryan Fugger. Protokol Ripple membolehkan pemindahan wang segera dan langsung antara dua bahagian.

Laman web Ripple menerangkan protokol sumber terbuka sebagai “teknologi infrastruktur asas untuk transaksi antara bank – utiliti neutral untuk institusi dan sistem kewangan.” Protokol ini membolehkan bank dan syarikat perkhidmatan kewangan bukan bank memasukkan protokol Ripple ke dalam sistem mereka sendiri dan, oleh itu, membenarkan pelanggan mereka menggunakan perkhidmatan tersebut.

Pada masa ini, institusi kewangan yang diatur “menyimpan dana dan mengeluarkan baki bagi pihak pelanggan.” Kedua, pembuat pasaran seperti dana lindung nilai atau meja perdagangan mata wang memberikan kecairan dalam mata wang yang ingin mereka dagangkan. Inti utamanya, Ripple didasarkan pada pangkalan data umum atau buku besar yang mempunyai kandungannya yang diputuskan secara konsensus.

Untuk menyelesaikan rancangan yang dicadangkan, Ripple telah membuat tiga alat:

  1. XCurrent
  2. XRapid
  3. XVia

1. XCurrent adalah penyelesaian perisian perusahaan Ripple yang membolehkan bank menyelesaikan pembayaran rentas sempadan secara langsung dengan penjejakan dari hujung ke hujung. Dengan menggunakan XCurrent, bank saling mengirim pesan dalam waktu nyata untuk mengesahkan perincian pembayaran sebelum memulakan transaksi dan untuk mengesahkan pengiriman setelah ia selesai. Ini termasuk Buku Panduan yang dikembangkan dengan kerjasama dengan RippleNet Lembaga Penasihat yang memastikan ketekalan operasi dan kejelasan undang-undang untuk setiap transaksi.

BACA Lima Sebab Untuk Membeli Ripple XRP Pada Mei 2018

2. XRapid menggunakan aset digital, XRP, secara unik untuk menawarkan kecairan atas permintaan, yang secara dramatik menurunkan kos sambil memungkinkan pembayaran masa nyata di pasaran baru muncul. Dibangunkan untuk kegunaan perusahaan, XRP menawarkan pilihan mudah tunai, skala dan boleh dipercayai yang boleh dipercayai untuk memproses pembayaran rentas sempadan kepada bank dan penyedia pembayaran.

riak xrapid xrp

3. XVia adalah untuk syarikat, penyedia pembayaran dan bank yang ingin menghantar pembayaran di pelbagai rangkaian menggunakan antara muka standard. API mudah XVia tidak memerlukan pemasangan perisian dan membolehkan pengguna menghantar pembayaran secara lancar di seluruh dunia dengan ketelusan ke status pembayaran dan dengan maklumat yang kaya, seperti invois, dilampirkan.

Pada masa ini, Rakan Ripple menggunakan alat XCurrent. Alat XRapid dan mata wang XRP kini dalam fasa ujian. Cuallix adalah bank pertama yang menguji XRapid dan XRP. Cuallix mengatakan bahawa ujian itu berjaya. Juga, bank Jepun Woori dan Shinan Bank akan mengumumkan bulan ini, keputusan ujian XRapid dan XRP. Perlu diingat bahawa menggunakan XRapid akan mengurangkan kos pemindahan rentas sempadan sebanyak 60%.

penjimatan kos xrp

Akhir-akhir ini, kami mempunyai banyak berita positif mengenai mata wang XRP.

MoneyGram dan Cuallix telah mengumumkan bahawa mereka akan menggunakan XRP dalam pemindahan rentas sempadan. Perkara yang sama diumumkan oleh MercuryFX, FlashFX, dan IDT. Selly, Pantai Barat Klasik Cougar, BiChip telah mengumumkan mereka menerima pembayaran mata wang XRP.


Semakin banyak rakan kongsi juga menggunakan xCurrent. LianLian International – sebuah syarikat perkhidmatan wang Cina terkemuka yang dilesenkan di Hong Kong dengan 150 juta pengguna berdaftar di rantau ini – telah bergabung dengan RippleNet untuk menerima pengiriman wang masa nyata, rentas sempadan, pembayaran invois dan pembayaran e-dagang.

BACA Penganalisis Crypto Mengatakan XRP Ripple Masih Mempunyai Utiliti Sebenar Dan Mungkin Terus Berkumpul

LianLian akan menggunakan xCurrent – penyelesaian penyelesaian Ripple yang menawarkan penjejakan dari hujung ke hujung – untuk menguatkan transaksi rentas sempadan antara China, Amerika Syarikat, dan Eropah. LianLian bergabung dengan rangkaian lebih daripada 100 institusi kewangan Ripple untuk menyediakan penyelesaian pembayaran rentas sempadan yang lebih cepat, lebih murah dan tanpa gesekan kepada pelanggannya.

Bulan ini, beberapa pertukaran akan menambah XRP untuk diperdagangkan:

– XRP disenaraikan di Coinfield. (15 Februari)

– XRP disenaraikan di Crypto Emporium (16 Februari)

– XRP disenaraikan di Bitpoint (18 Februari)

– XRP disenaraikan di Coinsquare (selewat-lewatnya 28 Februari)

Berita ini tidak akan disedari. Pelabur besar menunggu berita seperti ini untuk dilaburkan. Berita ini, serta rakan baru lain yang akan menggunakan penyelesaian penghantaran rentas sempadan Ripple, akan memberi kesan kumulatif dari semasa ke semasa terhadap kenaikan harga XRP.

Seperti yang anda lihat, semakin banyak institusi kewangan bekerjasama dengan Ripple. Dalam masa terdekat, penggunaan XRapid dan XRP oleh MoneyGram dan Cuallix adalah langkah yang logik dan semula jadi. Sudah tentu, pelaksanaan dan pengujian dengan XRapid dan XVia akan memakan masa. Pada ketika ini, Ripple melakukan semua yang diperlukan agar transaksi rentas sempadan memasuki era baru. Sekiranya Ripple berjaya memperoleh bahagian pasaran sebanyak 10% (dari jumlah keseluruhan yang dipindahkan ke dunia) pada tahun-tahun mendatang, tidak masalah. Ripple akan memastikan peredaran wang lebih cepat di dunia. Pengaliran wang yang lebih cepat akan menghasilkan keuntungan yang lebih besar bagi syarikat yang menggunakan teknologi Ripple. Wang itu akan menghasilkan lebih banyak wang dalam masa yang lebih singkat.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector