Cara Membeli XRP Ripple pada tahun 2021 [Panduan Langkah-demi-Langkah]

Sekiranya anda mengikuti berita cryptocurrency, anda pasti akan mendengar mengenai Ripple. Mereka telah membuat banyak perbincangan dalam beberapa bulan kebelakangan ini, tidak semuanya baik. Di pihak yang buruk, Ripple Labs (syarikat yang mengembangkan protokol pembayaran Ripple) dan dua eksekutif utamanya telah disaman oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS pada bulan Disember 2020 kerana menjual token XRP, yang mengakibatkan banyak bursa menghapus XRP. Dari sisi baik, minat terhadap XRP nampaknya terus meningkat meskipun ada tuntutan, dan harga XRP pada umumnya naik.

XRP kini merupakan cryptocurrency peringkat # 4 dunia dari segi permodalan pasaran dan bahkan sebentar berada di tempat kedua bulan lalu. Sekiranya anda berminat tetapi tidak tahu bagaimana mendapatkan beberapa token, anda telah sampai di tempat yang betul. Teruskan membaca panduan langkah demi langkah mengenai cara membeli XRP.

PANDUAN RINGKAS: Cara Membeli XRP

1. Buat atau log masuk ke akaun Binance anda

2. Sahkan akaun anda

3. Klik “Dompet” kemudian “Fiat dan Spot” kemudian “Deposit”

4. Pilih kaedah deposit anda (crypto atau fiat)

5. Pindahkan crypto atau fiat anda ke Binance Wallet anda

6. Klik “Pasar” di pita atas Binance

7. Klik pada tab “SEMUA pasar” dan ketik “XRP” di kotak carian

8. Klik pada pasangan perdagangan yang ingin anda gunakan.

9. Ketik jumlah yang ingin anda belanjakan di kotak “Jumlah” dan periksa berapa banyak XRP yang akan anda terima.

10. Klik butang “beli XRP”

Pergi ke Binance

Tempat Beli XRP Ripple – 5 Pertukaran Teratas

KaedahDeposit NamaBeli
Binance

pertukaran binance

 • Pindahan bank (ACH)
 • pemindahan bank
 • Cryptocurrency
 • Kad Debit
 • Pindahan wayar
Penilaian: 5

Pergi ke Beli

Kraken

 • Pemindahan Dana Elektronik
 • Pindahan bank (SEPA)
 • Pindahan wayar
 • Penjagaan Etana
Penilaian: 5

Pergi ke Beli

Bithumb

 • KRW (melalui perkhidmatan escrow)
 • Kripto
Penilaian: 5

Pergi ke Beli

Pertukaran VCC

 • Kripto
 • Pindahan Kawat
Penilaian: 5

Pergi ke Beli

BtcTurk Pro

 • Pindahan Bank (Lira Turki Sahaja)
 • Kripto
Penilaian: 5

Pergi ke Beli

Panduan Langkah demi Langkah Membeli XRP

Baik. Sekarang anda sudah mengetahui “di mana”, inilah masanya untuk mengetahui cara membeli XRP. Oleh kerana sebahagian besar daripada anda akan membeli dengan token kripto yang sudah anda miliki (dan disimpan di dompet peribadi anda seperti biasa), itulah panduan langkah demi langkah yang akan kami tunjukkan kepada anda. Sekiranya anda menggunakan mata wang fiat, jangan risau. Langkahnya sangat serupa, dan panduan ini juga sesuai untuk anda. Dalam contoh ini, kami anggap anda ingin membeli XRP bernilai 0.1 ETH. Mari kita mulakan.

Langkah 1: Buat Akaun di Binance

Jangan lewatkan langkah ini jika anda sudah mempunyai akaun Binance.

Anda yang tidak mempunyai akaun Binance kini harus melayari laman web www.binance.com dan klik butang “Daftar” berwarna kuning di sepanduk atas.

Isi alamat e-mel anda, buat a selamat kata laluan (ingat bahawa “0000”, “1234” atau “kata laluan” adalah tidak selamat!), kemudian klik pada “Buat akaun” dan ikuti semua langkah untuk mengesahkan dan mengaktifkan akaun anda. Anda juga harus menyediakan Pengesahan dua faktor (2FA) untuk keselamatan tambahan. Terdapat juga pilihan untuk membuat akaun anda dengan nombor telefon bimbit anda dan bukannya e-mel anda.

Langkah 2: Deposit Dana Anda

Setelah membuat dan mengamankan akaun Binance anda, langkah seterusnya adalah mendeposit Ether yang akan Anda gunakan untuk membeli XRP. Ini bermaksud memindahkan ETH dari alamat dompet peribadi anda ke dompet Binance ETH anda. Oleh itu, anda perlu mencari alamat itu.

Pertama, log masuk ke akaun Binance anda dan, dari pita atas, klik pada “Wallet” kemudian pada “Fiat dan Spot.”

Halaman ini menunjukkan keseimbangan umum anda. Dengan kata lain, nilai gabungan token di semua dompet anda. Klik pada butang “Deposit” di bahagian atas.

Oleh kerana kami menyimpan token kripto, klik pada tab “Crypto”.

Di halaman ini, pilih token yang ingin anda simpan dari menu lungsur. Dalam kes ini, kita akan mendeposit Ether. Alamat dompet Binance ETH anda akan muncul di sebelah kanan. Di sini anda boleh menyalin alamat ke papan keratan atau mengimbas kod QR.

Sekarang pergi ke dompet peribadi Ether anda dan pindahkan jumlah yang diinginkan ke alamat dompet yang anda dapatkan di atas. Dalam beberapa minit, setelah semua pengesahan rangkaian selesai, ETH anda akan berada di Binance, siap untuk anda membeli XRP anda.

Langkah 3: Membeli XRP

Dengan Ether anda sekarang di Binance, sudah tiba masanya untuk membeli XRP anda. Untuk itu, anda perlu menuju ke pasaran cryptocurrency Binance. Klik “Pasar” di pita atas.

Oleh kerana kita membeli dengan ETH, klik pada tab “ALTS Markets” dan kemudian ketik XRP di kotak carian di sebelah kanan. Sekarang klik pada pasangan perdagangan XRP / ETH. Munculan akan muncul, memberikan anda pilihan antara antara muka perdagangan maju atau klasik. Klasik akan sesuai untuk anda sekarang.

Apa yang anda lihat sekarang adalah halaman pasaran untuk pasangan perdagangan XRP / ETH. Saya tahu halaman-halaman ini boleh kelihatan luar biasa jika pertama kali anda melihatnya, tetapi jangan risau. Bahagian atas akan menunjukkan beberapa maklumat harga dan carta harga. Bahagian yang anda perlukan untuk membuat pembelian ada di bahagian bawah. Di situlah tindakan berlaku, jadi tatal ke bawah.

Lajur sebelah kanan adalah untuk menjual XRP untuk ETH, jadi kita perlu melihat lajur sebelah kiri. Di kotak “Jumlah”, isikan jumlah ETH yang ingin anda belanjakan.

Dalam contoh ini, kami membeli XRP bernilai 0.1 ETH. Setelah mengetik 0.5 di kotak “Total”, kita dapat lihat di sini bahawa kita akan mendapat 381 XRP. Setelah semuanya diisi, klik pada butang “Beli XRP” hijau untuk menyelesaikan prosesnya. Dalam beberapa minit, token XRP anda akan berada di dompet Binance anda.

Seperti yang anda lihat, tidak terlalu sukar. Setelah mengikuti langkah mudah tersebut, anda kini menjadi pemilik 381 token XRP.

Dompet Terbaik untuk Memegang Ripple XRP

Sekarang setelah anda mengetahui cara membeli XRP dan memiliki 381 token pertama anda, persoalannya adalah di mana menyimpannya. Sentiasa ingat bahawa bukan idea yang baik untuk meninggalkan token anda di dompet pertukaran terlalu lama. Dompet peribadi jauh lebih selamat untuk penyimpanan jangka panjang.

Hare adalah beberapa dompet XRP teratas di luar sana:

NamaJenisBeli
TREZOR Satu

trezor satu

Perkakasan Penilaian: 5

Dapatkan Dompet

Lejar Nano X

Perkakasan Penilaian: 5

Dapatkan Dompet

Dompet Atom

Pelanggan Desktop Penilaian: 4

Dapatkan Dompet

Semua dompet ini adalah pilihan yang baik untuk menyimpan XRP, walaupun banyak pengguna melaporkan bahawa Gatehub boleh menjadi sangat kereta. Dompet Edge dan Atomic mempunyai keselamatan dan fungsi yang baik dan bagus jika anda memulakan kripto. Walau bagaimanapun, jika anda mempertimbangkan untuk melabur dalam mata wang kripto atau merancang penahanan jangka panjang, tidak ada yang mengalahkan dompet perkakasan.

Apa itu XRP?

Pada tahun 2012, syarikat berpangkalan di AS Ripple Labs mencipta perkhidmatan RippleNet. Tujuan RippleNet adalah menjadi platform pembayaran global yang terdesentralisasi. Dengan kata lain, cara cepat dan selamat untuk menghantar pembayaran ke seluruh dunia dengan kos yang lebih rendah daripada pada platform yang ada.

Pembayaran di RippleNet dibuat menggunakan token XRP dan didaftarkan pada blockchain yang disebut lejar XRP. Jadi, secara tegas, Ripple adalah nama syarikat dan platform pembayaran, blockchain disebut XRP Ledger dan cryptocurrency hanyalah XRP. Namun, banyak pengguna hanya menggunakan nama “Ripple” untuk salah satu dari mereka.

Apakah Perbezaan Utama Antara XRP dan Cryptocurrency Lain Seperti Bitcoin?

Mungkin perbezaan terbesar antara XRP dan cryptocurrency utama yang lain ialah XRP dibuat oleh syarikat untung yang mengurus dan menjual token.

Tidak seperti Bitcoin, token XRP tidak dapat ditambang. Pada saat dilancarkan, semua 100 miliar XRP dimiliki oleh Ripple Labs, yang kemudian menjual beberapa token dari semasa ke semasa. Pada masa penulisan, kira-kira 45% daripada semua token XRP beredar.

Juga, bitcoin dan kebanyakan cryptocurrency lain seperti Ether berusaha untuk mendesentralisasi ekonomi, mengambil alih pemerintahan dan bank dan menyerahkannya kepada pengguna. Ripple ingin digunakan terutamanya untuk transaksi antara bank.

Adakah XRP Pelaburan yang Baik?

Pada masa ini, SWIFT adalah platform utama untuk pembayaran global. Tetapi SWIFT telah wujud selama hampir 50 tahun, dan ini menunjukkan usianya, tidak lagi seefisien seperti dulu. Beberapa pakar mengatakan bahawa Ripple akhirnya dapat menjadi SWIFT seterusnya. Ia tidak akan berlaku dengan cepat tetapi, jika berlaku, XRP boleh menjadi sangat berharga dalam jangka masa panjang.

Dalam jangka pendek dan pertengahan, nilai XRP sebagai pelaburan akan sangat bergantung pada seberapa banyak minat yang dapat dijana XRP di kalangan pengguna di dunia di mana XRP dapat dilihat sebagai mewakili pemusatan dan peraturan dan cryptos lain sebagai mewakili kebebasan dan desentralisasi (jenis seperti Team Iron Man dan Team Captain America dalam Perang Saudara).

Sekiranya kita mempertimbangkan tingkah laku harga baru-baru ini untuk cryptocurrency secara umum dan XRP khususnya, nampaknya minatnya ada, dan XRP juga boleh menjadi pelaburan jangka pendek yang baik.

Kesimpulannya

Kami harap artikel ini memberi anda gambaran yang lebih baik mengenai XRP dan bagaimana ia berbeza dengan cryptocurrency lain. Memang benar bahawa terdapat kontroversi di sekitar Ripple kerana tuntutan mahkamah SEC dan dikeluarkan dari banyak pertukaran penting. Tetapi minatnya masih ada, dilihat dari cara harga XRP meningkat.

Setelah anda mengetahui cara membeli XRP, jika anda suka sebagai pilihan pelaburan, anda boleh pergi ke Binance atau pertukaran lain dan dapatkan beberapa token. Tetapi apa pendapat anda? Adakah anda Team Steve atau Team Tony mengenai desentralisasi dalam kewangan? Beritahu kami dalam komen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me