EOS vs NEO 2021: Perbandingan Syiling Kontrak Pintar Terbaik

Pertempuran untuk keunggulan platform kontrak pintar terus berjalan Ethereum berjuang untuk memberikan peningkatan protokol skalabiliti. Hasilnya, banyak projek berpotensi tinggi yang tidak puas hati siap untuk melancarkan platform kontrak pintar yang lebih berskala. EOSIO dan NEO adalah dua pesaing yang paling hebat untuk menuntut kedudukan Ethereum. Dengan masing-masing mengaku menawarkan pelaksanaan kontrak pintar yang unggul. Mari kita tentukan dua pencabar terkemuka ini Panduan perbandingan EOS vs NEO dan tentukan siapa di antara mereka adalah pesaing no.1.

EOS vs NEO

EOS vs NEO: Kisah Pita

Apa itu EOS?

Di satu sudut adalah EOS. Platform kontrak pintar yang agak baru yang bermula dengan a $ 4.1 Billion ICO pada tahun 2017.   Reka bentuk seni bina yang unik membolehkannya skala secara menegak dan melintang. Diduga mencapai berjuta-juta transaksi sesaat.

Selain itu, Ia mempunyai ciri urus niaga tanpa bayaran melalui persekitaran sumber seperti sistem operasi yang terdesentralisasi. Pemegang duit syiling EOS mendapat sebahagian daripada sumber EOSIO secara pro-rata. Gabungan satu-dua ini membolehkannya jalankan aplikasi desentralisasi perusahaan. 

Apakah Duit Syiling EOS?

Duit syiling EOS kuasa blockchain EOSIO. Aset digital ini adalah salah satu daripada sepuluh cryptocurrency teratas di dunia dari segi permodalan pasaran. Duit syiling kedudukan cap pasaran adalah # 7. Selain daripada ini, 9 daripada 10 paling pertukaran cryptocurrency yang berpengaruh di dunia menyenaraikannya di bursa mereka. Terdapat dalam lebih 637 pasaran crypto di seluruh dunia.

Memasang syiling EOS menghasilkan sumber pengkomputeran seperti CPU, RANGKAIAN, dan Ram. Mengambil beberapa duit syiling EOS memberi kita sumber daya regenerasi CPU dan Rangkaian. Membuat akaun EOS dengan duit syiling EOS memberikan sumber RAM bukan regeneratif. 

Lebih-lebih lagi, kita boleh memikirkan CPU dan Rangkaian sebagai kekuatan dan stamina. Ia secara beransur-ansur berkurang dengan lebih banyak aktiviti (transaksi). Walau bagaimanapun, mereka bertambah dari masa ke masa. Mereka membolehkan transaksi tanpa bayaran di blockchain EOSIO.

Sebaliknya, anda boleh menganggap RAM sebagai makanan atau air. Mereka jangan tumbuh semula dan pengguna perlu membelinya dari semasa ke semasa.

Di mana anda boleh membeli EOS crypto?

Terdapat beberapa cara untuk mendapatkan syiling EOS. The paling murah dan cara terpantas adalah untuk membelinya dari anda pertukaran crypto kegemaran. Sebilangan besar pertukaran membolehkan pembelian EOS menggunakan Bitcoin (BTC) atau (ETH). Selain itu, mereka membenarkan pemindahan bank fiat dan pembelian kad kredit / debit.


Pertukaran Berpusat EOS

Pertukaran bertaraf tinggi yang menyokong syiling EOS merangkumi— Binance, Coinbase Pro, Huobi Global, Kraken, OKEx, Kucoin, Bitfinex, Bittrex, dan Poloniex.  Di samping itu, inilah pertukaran dengan jumlah dagangan tertinggi adalah Fcoin, Biki, CBX, Yang besar, dan Catex. Pertukaran yang disebutkan di atas adalah yang paling cair untuk EOS dan mungkin memberikan peluang penemuan harga terbaik.

Pertukaran Segera EOS

Sayanstant pertukaran cryptocurrency seperti Changelly, Penyukar Wang Koin, dan TukarHero, menawarkan kaedah yang mudah dan senang untuk membeli duit syiling EOS. Tambahan pula, pertukaran cryptocurrency segera tidak mempunyai menempah buku dan platform menentukan kadar pertukaran yang tepat.

Pertukaran Desentralisasi EOS (DEX)

DEX memerlukan “Ptidak betul“Dompet crypto. Kontrak pintar mengatur semua transaksi DEX dan dilaksanakan secara rantai. Aset digital yang diperdagangkan di DEX tidak pernah meninggalkan hak pemilik dompet. Tidak sampai pelaksanaan perintah.

Newdex, WhaleEX, dan Bancor adalah beberapa pertukaran terdesentralisasi berasaskan EOS yang paling terkenal atau yang menyokong EOS. Mereka yang merancang untuk membeli EOS menggunakan Newdex boleh melakukannya dengan menggunakan Varian berasaskan EOS dari Tether (USDT) dan menukarnya dengan EOS di bursa. USDT asas EOS boleh didapati di Bitfinex dan tidak lama lagi di pertukaran utama yang lain.

Sebagai alternatif, mereka yang ingin membeli EOS menggunakan Bitcoin (BTC) atau bahkan Ether (ETH), boleh digunakan Whaleex. Gabungan memiliki dompet BTC dalam talian dan dompet EOS bukan kustodian menjadikan Whaleex a pertukaran hibrid. Anda hanya boleh memasang telefon bimbit Whaleex menggunakan laman web yang dibekalkan APK.

Terakhir adalah Bancor, Kita boleh mempertimbangkan Buat pertukaran “Instan” yang terdesentralisasi kerana ia mempunyai ciri pertukaran segera yang digabungkan dengan beberapa ciri desentralisasi seperti kumpulan kecairan terdesentralisasi.

Apa dompet EOS untuk digunakan?

Dompet yang betul

A “betul“Dompet adalah dompet di mana pemiliknya hanya mengetahui”Kunci Peribadi.”Ini adalah dompet yang meminta anda mengingat kumpulan kata-kata rahsia yang terdiri daripada 12 perkataan atau lebih. A mnemonik frasa, benih mnemonik atau frasa biji adalah nama biasa. Mereka biasanya datang dengan rentetan alfanumerik rahsia lain yang disebut “Kunci peribadi.”

Kunci peribadi menjadi tidak berguna apabila seseorang mengenali mereka. Inilah sebab mengapa dompet EOS pertukaran terpusat tidak dompet EOS yang betul. Pertama, pengguna tidak mempunyai akses ke kunci peribadi dompet ini. Kedua, anda tidak akan dapat memindahkan token berasaskan EOS diterima menggunakan dompet ini, kecuali jika pertukaran menyokong penarikan token ini.

 Airgrab adalah model pengagihan massa baru dalam ekosistem EOS yang membolehkan pengguna mengambil bahagian dalam pemberian token berasaskan EOS percuma. Tanpa dompet yang betul, anda tidak boleh mengambil bahagian dalam aktiviti tersebut.

Betul Dompet atau akaun EOS umumnya TIDAK PERCUMA. Dompet EOS yang boleh digunakan memerlukan beberapa EOS untuk mendapatkannya CPU dan RANGKAIAN sumber. Lebih-lebih lagi, penciptaan Akaun EOS sangat berkaitan Ram kos. Akaun EOS baru berharga 1 syiling EOS.

Terdapat banyak jenis dompet EOS, anda boleh mengkategorikannya sebagai dompet dompet sejuk, dompet panas, dompet perkakasan, dompet mudah alih, dompet web, pelayar web dompet sambungan, dompet desktop, dompet kertas, dan tukar dompet. Semua mempunyai fungsi asas yang sama untuk kedai, terima, dan hantar Syiling EOS dan token berasaskan EOS yang lain. Kami telah mengumpulkan beberapa dompet EOS terbaik yang ada pada perenggan berikut berikutnya.

Dompet Sejuk

Dompet EOS sejuk adalah dompet cryptocurrency EOS yang tidak memerlukan sambungan internet untuk diterokai, tidak sampai saat ini terdapat keperluan untuk berinteraksi dengan blockchain EOS. Semua dompet yang anda miliki adalah kunci dompet termasuk dompet perkakasan dan dompet kertas

Dompet Panas

Dompet panas adalah dompet dalam talian dan penyedia perkhidmatan dompet biasanya menguruskannya. Coinbase.com adalah dompet panas. Dompet pertukaran terpusat juga dompet panas kerana anda perlu menyambung ke internet untuk dapat mengaksesnya. Dompet panas tidak membenarkan akses ke kunci peribadi anda. Paling Dompet web yang memerlukan anda menyambung ke internet ialah Hot wallet.

Dompet Mudah Alih EOS

Dompet mudah alih EOS adalah dompet yang anda pasang pada telefon pintar anda. Ia boleh menjadi dompet panas atau sejuk bergantung pada lokasi kunci peribadi. Terdapat banyak dompet mudah alih EOS yang tersedia dalam talian dan kemudian kami akan membentangkan beberapa pilihan terbaik yang ada. 

Dompet Web EOS

Dompet Web EOS hanyalah yang kita akses menggunakan laman web. Keperluan sambungan internet menjadikan dompet web kebanyakannya dompet panas. Beberapa, bagaimanapun, adalah antara muka pengguna untuk berinteraksi dengan blockchain EOS dan melaksanakan perintah.

Dompet pelanjutan penyemak imbas web serupa dengan dompet Web kerana kedua-duanya memerlukan penyemak imbas web untuk beroperasi. Walau bagaimanapun, edompet ekstensi jalankan di latar belakang penyemak imbas. Mereka berinteraksi secara automatik dengan dApps yang diakses oleh penyemak imbas. Sebilangan besar dompet ini sesuai dengan penyemak imbas web terkemuka seperti Chrome, Firefox, dan Berani

Dompet Desktop EOS

Dompet EOS desktop adalah perisian yang berdiri sendiri yang digunakan dalam sistem komputer. Mereka biasanya menawarkan ciri-ciri lebih maju yang tidak terdapat dalam dompet jenis lain seperti operasi nod penuh. Seperti dompet pelanjutan web, mereka boleh berjalan di latar belakang dan berinteraksi dengan dApps berasaskan EOS. Selain transaksi token, beberapa fungsinya termasuk aktiviti masuk, masuk, mengesahkan dan memberi kebenaran. 

Dompet Kertas EOS

Dompet kertas EOS adalah penyelesaian dompet berteknologi rendah antara jenis dompet. Walau bagaimanapun, ia adalah paling selamat. Ia menyediakan mekanisme luar talian untuk menyimpan aset digital berasaskan EOS dan EOS. Pembuatan akaun memerlukan penjana dompet Kertas Dalam Talian. Dompet ini hanya memerlukan medium di mana kita boleh menulis dan menyimpan kunci peribadi atau benih mnemonik. Kami boleh meletakkan kunci peribadi dan memasukkannya ke kepingan aluminium, plastik akrilik atau bahan lain yang lebih tahan lama.

Tukar Dompet

Akhirnya, terdapat Emenukar dompet adalah kaedah termudah untuk mendapatkan dompet EOS segera dan percuma. Cukup daftar di bursa yang menyenaraikan EOS dan buat dompet anda di sana. Ia biasanya terdiri daripada nama akaun EOS generik dan a nombor pengenalan yang unik disebut a Deposit MEMO.

Jadual di bawah menunjukkan senarai dompet EOS yang kami pilih.

Di antara dompet yang disenaraikan di atas, kami sangat menyukai Berselerak dan Lumi. Berselerak adalah salah satu dompet EOS yang paling banyak disokong di ruang EOS dApps. Walau bagaimanapun, Berselerak tidak mempunyai sokongan mudah alih. Selain itu,  Lumi menyediakan reka bentuk dompet yang bersih dan sederhana. Sedih, Lumi tidak mempunyai versi desktop dompetnya. Pada masa ini, Lumi menjalankan promo, memberikan akaun EOS percuma kepada pendaftar baru.

Harus membayar akaun dompet EOS adalah penghalang utama kemasukan pengguna baru. Mengapa mereka membayar untuk sesuatu yang baru mereka cuba. Anda boleh membandingkannya dengan meminta seseorang membayar treler filem. Inisiatif onboarding Lumi adalah kaedah terbaik untuk mendapatkan pengguna baru ke dalam perkhidmatan dompet dan platform EOS.

Bagi mereka yang ingin mendapatkan beberapa akaun dompet EOS cepat hanya mendaftar di banyak penyedia dompet EOS dalam talian seperti Pangkalan Wang Syiling. Pertukaran kripto juga menawarkan dompet percuma yang pengguna dapat terima, kedai dan menarik diri Duit syiling EOS. 

Sekarang mari kita beralih kepada pesaing kontrak pintar yang lain NEO.

Apa itu NEO?

EOS vs NEO

Berjuang dari sudut lain adalah NEO. Sekarang ini kedudukan # 22 dari segi permodalan pasaran dan bertapak semula 2014 sebagai AntShares oleh Da Hongfei dan Erik Zhang. Selepas itu penjenamaan semula menjadi NEO pada tahun 2017 dan adalah blockchain awam pertama yang berasal dari China. NEO bertujuan membina “ekonomi pintar“Yang dapat memenuhi penggunaan industri, komersial dan perusahaan. 

Ia mengumpulkan $ 4.5 juta daripadanya ICO 2016, dianggap sebagai salah satu ICO paling berjaya dari segi pulangan pelaburan (ROI). Harga tawaran token permulaannya ialah $ 0.032  menjadikan pelabur lebih daripada 28,000% pulangan dengan harga semasa.

Ia menggunakan Toleransi Kesalahan Byzantine yang Delegasikan (DBFT) yang boleh dicapai 10K-100K TPS apabila dioptimumkan. Penyatuan teknologi identiti digital dengan protokol konsensus menjadikan peserta konsensus dapat dikenal pasti. Ini berfungsi sebagai pencegah tingkah laku buruk dan untuk memudahkan pematuhan peraturan. 

Ia NeoVM adalah mudah alih ke mana-mana sistem blockchain atau bukan blockchain, membolehkan interoperabiliti rentas rantai. Ia juga mempunyai protokol penyimpanan diedarkan setanding dengan Filecoin dan Storj dan sebuah Mekanisme Anti-Kuantum. Telah dijuluki sebagai Ethereum Cina

Apa itu NEO dan NeoGas?

Ekosistem NEO mempunyai sistem dual-token, NEO, dan NEOGas (GAS). Token pertama, NEO berfungsi sebagai token tadbir urus gaya = “font-weight: 400;”> digunakan untuk memilih peserta nod. Ia juga berfungsi sebagai hak mengundi untuk meluluskan atau menolak cadangan perubahan dalam rangkaian. Token itu juga berfungsi sebagai mekanisme penegakan yang mana membolehkan pemegang memperoleh NEOGas atau GAS.

NeoGas adalah tanda kedua dalam ekosistem NEO. Ia berfungsi sebagai token bahan api untuk Rangkaian NEO. Rangkaian dikenakan Gas untuk sumber yang diperlukan untuk melaksanakan transaksi kontrak pintar. Ada ambang untuk mengecualikan sejumlah urus niaga yang membuat sebahagian besar transaksi terasa.

Di mana untuk membeli NEO dan Gas Crypto?

Sekarang kita melihat ke mana kita boleh mendapatkan NEO dan NeoGas. Seperti di EOS terdapat beberapa cara untuk membeli dua token ini. 

Pertukaran Berpusat NEO

NEO terdapat di bursa cryptocurrency yang berbeza yang menyokongnya. The 5 pertukaran crypto teratas dari segi jumlah dagangan NEO adalah CoinEgg, Coinbene, EXX, Vindax, dan IDCM. Mereka adalah pasaran yang paling cair NEO dan mungkin memberikan peluang penemuan harga yang hebat. Ia adalah NEO juga tersenarai dalam 6 dari 10 bursa paling popular dan terkenal di dunia.  Mereka adalah Binance, Huobi Global, OKEx, Kucoin, Cecair, dan Bittrex.

EOS vs NEO

Selain itu, NeoGas terdapat di bursa berikut P2PB2B, CoinEx, BitMax, Lebihan, dan Bkex. Mereka mempunyai jumlah dagangan tertinggi untuk NeoGas. NeoGas juga disenaraikan dalam 5 daripada 10 pertukaran crypto dengan nilai tertinggi di dunia— Binance, Huobi Global, OKEx, Kucoin, dan Poloniex

Pertukaran Desentralisasi NEO (DEX)

Token ini juga terdapat di Nash dan Switcheo, kedua-dua DEX yang memerlukan dompet bukan kustodian untuk diperdagangkan. Ini bermakna anda benar-benar terkawal dan bertanggungjawab terhadap dompet anda. Nash menghendaki kami membuat dompet bukan kustodian baru menggunakan alat mereka. Kita juga boleh melakukan ini di Switcheo tetapi menawarkan beberapa pilihan log masuk yang lain. 

Pertukaran Segera NEO

NEO dan GAS juga terdapat dalam pertukaran segera berikut— Pertukaran O3, Changelly, Stealthex, Changenow, Penyukar Wang Koin, dan Pertukaran Simples. Sebilangan besar dari mereka membenarkan kad kredit dan debit untuk pembelian.  

Apa dompet NEO untuk digunakan?

Di sana pelbagai jenis dompet untuk NEO dan NeoGas. Dompet yang disertakan dalam jadual di bawah adalah antara yang terbaik. 

Sebagai permulaan, kami sangat menyukai O3 dan Guardia dompet untuk mereka sederhana belum reka bentuk berfungsi. Mereka berdua mempunyai semua ciri yang relevan untuk membuat dompet hebat di pelbagai jenis antara muka.

Teemo adalah dompet pelanjutan penyemak imbas yang bekerjasama O3 untuk membangunkan piawai dok dan aplikasi dompet untuk platform NEO. Selain itu, NeoWallet adalah dompet tanpa embel-embel kami yang membolehkan pengguna melakukan fungsi asas seperti pembuatan akaun, pemulihan akaun, dan pengimportan akaun

Dompet Matematik dan Atom Dompet adalah apa yang kita panggil dompet sejagat yang menyokong banyak rantaian yang berbeza. Dompet matematik mungkin mempunyai lebih banyak ciri daripada Dompet atom tetapi yang terakhir mempunyai Fungsi Pertukaran Atom. 

Kaedah termudah untuk mendapatkan Neo dan NeoGas dompet hanya untuk menggunakan dompet pertukaran. Walaupun kami tidak mengesyorkan ini, ini adalah kaedah termudah untuk mendapatkannya. 

Binance baru-baru ini memulakan a program staking yang membenarkan NEO pemegang ke dapatkan NeoGas (Gas) secara pasif. Semua deposit NEO akan menerima ganjaran Gas mereka. Anda masih boleh berniaga menggunakan dana yang sama. Pertukaran tertinggi lain Huobi Global, OKEx, dan Kucoin mempunyai program yang sama dengan yang anda mungkin mahu checkout.

EOS vs NEO: Acara utama

EOS vs NEO

Mari bersiap-siap untuk bergemuruh! Kami sekarang akan membawa anda ke 10 pusingan pertempuran epik antara kedua-dua raksasa blockchain ini untuk menentukan siapa yang akan berkuasa. Pemenang akan menjadi Peserta Teratas untuk Platform Kontrak Pintar. 10 pusingan mewakili 10 atribut dari dua projek yang kami telah menentukan penting untuk kejayaan mereka. 

Pusingan 1: Pasukan

Perlawanan dimulakan dengan perbandingan setiap pasukan. Sejarah usaha yang berjaya adalah petunjuk yang baik bahawa mereka mungkin berjaya dengan projek mereka sekarang.  

Daniel Larimer dan Brendan Blumer adalah pengasas bersama EOSIO. Dan adalah pencipta Proof of of Stake yang Delegasikan (DPoS). Dia juga adalah pengasas bersama daripada Bitshares dan Steem. Brendan, sebaliknya, telah membina syarikat teknologi gangguan yang berjaya sejak tahun 2001.

Manakala, Da Hongfei dan Erik Zhang adalah pengasas bersama NEO. Da adalah seorang usahawan blockchain bersiri yang mengasaskan syarikat teknologi blockchain yang sangat berjaya di China, Onchain. Erik ialah juruaudit sistem maklumat yang diperakui yang mengarang dBFT (Toleransi Kesalahan Byzantine yang Delegasikan)

Tidak ada pemenang yang jelas dalam pusingan ini. Kedua-dua pasukan projek mempunyai bakat, pengetahuan, dan sejarah pencapaian. Dengan itu, kami memberi mereka masing-masing skor masing-masing 10.

Pusingan 2: Teknologi 

Kedua-dua pasukan meletakkan projek mereka sebagai pelaksanaan platform kontrak pintar yang lebih baik daripada Ethereum. Mereka menawarkan cadangan nilai yang sama— Hasil transaksi yang lebih pantas yang perasaan, Kelemahan utama Ethereum.

EOSIO penimbang secara menegak dan mendatar yang memungkinkan untuk memproses berjuta-juta transaksi sesaat (secara teori). Urus niaga tanpa bayaran dengan memperkenalkan a sumber seperti sistem operasi 

NEO, di sisi lain, menawarkan penyelesaian inovatifnya yang memungkinkan untuk mencapai skala 10,000 transaksi sesaat. Bayaran transaksi juga dikeluarkan selagi berada dalam yang dinyatakan ambang yang telah ditetapkan oleh masyarakat.

Sama ada cara, TPS tuntutan kedua-dua projek itu boleh diperdebatkan tetapi kita boleh mengatakan dengan yakin bahawa kedua-dua projek itu jauh lebih baik daripada Ethereum. Kedua-duanya juga tidak mempunyai bayaran transaksi. Namun, kami mendapati pelaksanaan EOSIO bermasalah. Ia memperkenalkan kos transaksi tidak langsung dalam bentuk RAM habis.

Dengan itu kami memberi EOS skor 7 dan semasa memberi NEO skor 8.  

Kami memotong 1 mata dari setiap mata projek untuk pemusatan isu. CRAM yang mencukupi dan perlu membayar Akaun EOS baru menghasilkan pemotongan 2 mata lagi untuk EOS. Potongan 1 mata lagi kerana tidak mempunyai boleh dibaca oleh manusia alamat dompet.

Pusingan 3: Sasaran

NEO dan EOS berasal dari dua sisi bertentangan di dunia. Perbezaan budaya dan nilai yang berbeza memperkenalkan dinamik yang menarik dalam projek masing-masing. EOS akan condong ke arah pasaran barat sementara NEO di pasaran timur. Mereka mempunyai peluang lebih tinggi untuk mendapatkan sokongan daripada pemaju dan komuniti yang mempunyai budaya dan nilai yang sama. Tidak menghairankan bahawa daya tarikan dan momentum awal akan bermula dari pasaran dominan mereka.

Pemaju dan pelabur yang berpusat di Barat, seperti di AS, kemungkinan akan menyokong EOS. Dianggap sebagai alat lebur untuk bakat teknologi blockchain dan ekonomi yang paling cair di dunia. Walau bagaimanapun, kerajaan A.S. belum mencapai kejelasan peraturan di ruang crypto. 

NEO, sebaliknya, kemungkinan besar condong ke arah pasaran timur terutamanya China, ekonomi kedua terbesar di dunia. Ia mendapat sokongan penuh dari pemerintah China kerana pendekatannya yang lebih terpusat. Walau bagaimanapun, kerajaan China tidak menyukai cryptocurrency.

Kami memberi skor 10 untuk EOS dan sebuah 8 untuk NEO. 2 mata pemotongan untuk NEO kerana sebab berikut.

Pertama, kerana Sikap bermusuhan China terhadap cryptocurrency, yang merupakan bahagian penting dalam ekosistem NEO. Kedua, EOS rentak NEO dari segi pengguna dan pemaju dApps bahkan di China.

Pusingan 4: Tokenomics

Token setiap projek mempunyai utiliti yang jelas dan pasti dalam ekosistemnya. Syiling EOS mewakili pemilikan sumber sistem operasi seperti persekitaran pengkomputeran. Ini juga membolehkan pembuatan akaun dan persetujuan perubahan protokol.

Token NEO mewakili pemilikan blockchain NEO. Ini mewakili bahagian rangkaian NEO dan digunakan untuk membuat blok dan mengurus sumber rangkaian. Ini juga mewakili kepentingan dalam pengedaran Gas.

Kami beri EOS skor 9 dan NEO skor 10. Ketergantungan RAM pada harga duit syiling EOS mengakibatkan pemotongan 1 mata. Kenaikan harga EOS secara mendadak mempengaruhi RAM secara drastik. Pelaksanaan Dual-token NEO jauh lebih baik. 

Pusingan 5: Ancaman

Semua projek di ruang crypto mempunyai cabaran dan ancaman unik mereka yang menjadi penghalang untuk mereka atasi. Ancaman mungkin berasal dari kelemahan reka bentuk, persekitaran peraturan atau perubahan keutamaan organisasi

Pergantungan pada pembuatan akaun dan pemerolehan RAM pada syiling EOS adalah penghalang utama kemasukan bagi pengguna dan pemaju baru. Yang berterusan ketidakpastian pendirian peraturan A.S.. juga menimbulkan risiko yang tidak wajar kepada EOS yang menjalankan ICO bernilai $ 4.1 Billion pada tahun 2017. 

Pemusatan adalah isu utama bagi NEO. Yayasan NEO berjaya 5 daripada 7 nod. Hubungan erat antara kerajaan China dan NEO juga menjadi sumber perhatian lain. 

Dengan itu dikatakan kedua-dua projek mendapat skor 8 dalam pusingan ini. Potongan 2 mata kerana alasan yang dinyatakan di atas.

Pusingan 6: Pencetus

Pencetus adalah peristiwa yang boleh mengakibatkan pergerakan harga yang ketara. Ia boleh berpunca dari peraturan baru, perkongsian utama, kemas kini, keluaran produk, atau umum kitaran pasaran

Tiga peristiwa besar boleh mencetuskan pergerakan harga utama untuk EOS. Pertama, pelepasan kemas kini protokolnya EOSIO 2.0. Kedua, itu Penyelesaian USD $ 24 juta dengan AS A.S. untuk tawaran sekuriti yang tidak didaftarkan. Akhirnya, pelepasan aplikasi pembunuhnya Suara yang mungkin dilancarkan sejurus selepas perjanjian SEC A.S..

Sebaliknya, NEO mempunyai dua peristiwa besar di kaki langit. Pertama adalah peningkatan besar rangkaiannya digelar sebagai NEO 3.0Kedua itu perkongsian dengan Ontologi untuk pembangunan protokol rantaian rentas interoperabiliti yang cekap dan inklusif.

Kami beri EOS lebih tinggi skor 10 kerana ia mempunyai lebih banyak pencetus positif. NEO mendapat skor sebanyak 9 dalam pusingan ini

Pusingan 7: Daya tarikan

Daya tarikan adalah projek kehadiran media sosial, saiz komuniti, perkongsian perniagaan, dan pengguna mengira. Metrik ini harus memberi kita anggaran yang adil yang mana di antara keduanya mempunyai daya tarikan yang lebih banyak.

EOS mempunyai lebih banyak Youtube pelanggan dan Ahli komuniti Telegram daripada NEO. Sebaliknya, NEO mempunyai lebih banyak pengikut pada kedua-duanya Reddit dan Akaun Twitter.  

Kami percaya bahawa kedua-dua projek mempunyai potensi yang sama dari segi perkongsian kerana kedua-duanya telah aktif bekerjasama dengan projek blockchain lain, industri sekutu, dan rakan kongsi yang berkaitan. 

Akhirnya, EOS mempunyai lebih banyak dApps dan pengguna yang lebih aktif memimpin kita untuk memberi EOS a skor 10 dan NEO a skor 9. 

Pusingan 8: Prestasi dan Ramalan Harga Token

Seluruh ruang cryptocurrency berubah menjadi menurun. Walaupun masuknya institusi kewangan tradisional ke pasaran, ia tidak memberi kesan positif terhadap harga Bitcoin (BTC). EOS dan NEO mengalami pergerakan harga yang serupa. 

Pengumuman mengenai EOSIO 2.0 dan NEO 3.0 peningkatan tidak banyak mempengaruhi prestasi setiap token. Ini mengesahkan kepercayaan lama bahawa harga altcoin tetap bergantung pada prestasi harga bitcoin.

Dengan ini, kami memberikan kedua-duanya EOS dan NEO skor 9. Kedua-duanya telah diperdagangkan dengan stabil berbanding Altcoin lain yang telah mengalami penurunan dua digit selama beberapa minggu terakhir.

Pusingan 9: Trilemma

Tidak dinafikan, “lapisan kepercayaan” adalah proposisi nilai utama blockchain. Mungkin ada lapisan kepercayaan tanpa desentralisasi. Walau bagaimanapun, mencapai berskala, selamat dan blockchain yang terdesentralisasi sukar. Ini adalah Trilemma Blockchain. Tidak ada projek blockchain yang pernah mencapai ini. EOS dan NEO adalah sama.

Sebenarnya, Pengulangan kedua-duanya sekarang EOS dan NEO cenderung lebih memfokuskan pada skalabiliti, bukan desentralisasi. Walau bagaimanapun, masalah pemusatan ini tetap ada di fikiran masyarakat cryptocurrency yang lebih luas. Inilah sebab utama mengapa mereka tidak dapat mengejar Ethereum. Hal ini berlaku terutama dengan NEO yang telah menyatakan niat untuk memberikan tumpuan yang lebih rendah kepada desentralisasi pada lelaran berikutnya.

Oleh kerana pemerhatian ini, kami memberikan skor 8 hingga EOS dan 7 kepada NEO. Yang nyata kekurangan penyelesaian yang kurang berpusat dan kekurangan inisiatif mengakibatkan a Potongan 2 mata untuk setiap projek.  The keparahan pemusatan NEO mengakibatkan sebuah pemotongan tambahan 1 mata

Pusingan 10: Pemikiran dan Sentimen

Kami percaya bahawa kaedah terbaik untuk mendekati pusingan ini adalah dengan membandingkan kedua-dua projek dengan Ethereum. Mungkin tidak boleh diskalakan tetapi lebih unggul dari segi desentralisasi dan keselamatan. Ada sebab mengapa terdapat “d” di depan dApps. Penyingkiran d pada dasarnya akan mengurangkan cadangan nilai aplikasi berasaskan blockchain.

Dengan ini, kami percaya bahawa EOS adalah “kejahatan yang lebih rendah“Di antara keduanya memberikannya skor 8 dan NEO skor 7.

Pemotongan 1 mata untuk kedua-dua projek untuk tetap berpuas hati dalam usaha desentralisasi. 1 mata lagi kerana tidak menarik projek yang lebih relevan ke dalam platform mereka. Pivot NEO ke arah bentuk yang lebih berpusat menghasilkan pemotongan titik yang lain.

EOS vs NEO: Jumlah kad skor

EOS vs NEO: Kesimpulannya

Tanpa keraguan, Ethereum tetap menjadi raja dalam platform kontrak pintar. Ia masih merupakan platform kontrak pintar yang paling banyak digunakan walaupun terdapat kelemahan. Namun, ini mungkin berubah ketika akhirnya berpindah ke mekanisme konsensus Proof-of-Stake (PoS) dan menggabungkan teknologi Sharding. 

NEO menjadi lebih berpusat dengan tumpuan yang berterusan penskalaan dan pematuhan. Kurangnya usaha desentralisasi mengurangkan nilainya sebagai projek blockchain yang kami rasa seharusnya menjadi “lapisan kepercayaan“Dan bukan”lapisan skalabiliti.” 

EOS mempunyai lebih banyak pembangun dan pengguna dApps di China. Di mana NEO kononnya mempunyai pengikut yang besar. Sebilangan besar pengeluar blok teratas dalam ekosistem EOS berasal dari negara tersebut. Petunjuk mengenai keyakinan pelabur China terhadap EOS. Lebih-lebih lagi, ia juga kedudukan no. 1 dalam semua projek blockchain di China menurut sebuah institut penyelidikan blockchain China.  NEO, dengan semua sokongannya dari pemerintah China, bahkan tidak mencapai kedudukan 5 teratas.

Dengan mempertimbangkan semua perkara, kita dapat dengan mudah mengatakan bahawa EOS keluar dari perlawanan ini sebagai pesaing yang lebih baik untuk mencabar Ethereum. Kami harap perbandingan EOS vs NEO ini dapat membantu. Tinggalkan sebarang komen di bawah!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector