Hyperledger vs Ethereum: Platform Blockchain mana yang lebih baik?

Sekiranya anda ingin membandingkan Hyperledger vs Ethereum, penting untuk memahami perbezaannya. Blockchain atau lebih tepat disebut Teknologi Ledger yang diedarkan (DLT) telah menarik perhatian banyak pihak, termasuk syarikat berbilion-bilion yang selalu memburu yang seterusnya berteknologi unicorn yang mungkin menjadi ikutan mereka seterusnya lembu tunai. Kami telah melihat ini sebelumnya pada hari-hari awal internet di mana setiap syarikat yang berkaitan dengan internet tersentak ke kiri dan ke kanan, sementara beberapa yang terselamat, mereka yang menjadi perniagaan berbilion-bilion yang mereka sebut sebagai Syarikat FAANG

Tanpa keraguan, Ethereum tetap menjadi platform kontrak pintar pilihan di seluruh industri. Selain mempunyai kelebihan penggerak pertama, ia telah menarik projek-projek terkemuka untuk dibina di atas platformnya yang memberikan Rangkaian Ethereum adalah kelebihan unik kerana mempunyai koleksi yang paling pelbagai, komprehensif dan relevan aplikasi terdesentralisasi (DApps) sehingga kini. Walaupun cabaran skalabiliti Ethereum semasa dan berterusan, pembangun blockchain terus membangun di platform ini dan dengan kedatangan Ethereum 2.0, trend ini kemungkinan akan berterusan. 

hyperledger vs ethereum

Hyperledger vs Ethereum

Dengan semua kejayaan di sekitarnya Ethereum, seseorang akan menjangkakan bahawa banyak syarikat berprofil tinggi akan mula membina DApps mereka di Ethereum, tetapi kenyataannya, kebanyakan syarikat tidak sebaliknya memilih untuk menggunakan jenis teknologi lejar diedarkan yang berbeza, yang lebih bersifat peribadi dan yang pada dasarnya, lebih berpusat yang disebut Hyperledger. Ini mungkin kali pertama anda mendengar tentang blockchain ini kerana ia tidak disenaraikan di laman web data blockchain anda seperti Coinmarketcap, Messari atau Coingecko atas sebab-sebab yang akan anda pelajari kemudian mengenai artikel ini. Dalam artikel ini, kami akan melakukan perbandingan Hyperledger vs Ethereum supaya anda dapat menentukan mana yang lebih baik untuk anda.

Jadi mana yang lebih baik? Nah, itulah persoalan yang akan kita cuba jawab dalam artikel ini semasa kita membincangkan aspek-aspek yang berbeza dari kedua teknologi lejar tersebar yang berbeza ini. Kami telah memilih 10 ciri berbeza yang kami rasa akan membezakan kedua DLT dan juga memberi anda pemahaman yang lebih baik mengenai setiap teknologi

Jenis Blockchain

Mari kita mulakan dengan membandingkan sifat blockchain Hyperledger dan Ethereum. Semasa bercakap mengenai blockchain, anda akan selalu mendengar topik mengenai desentralisasi, ketelusan, keselamatan, penentangan penapisan dan tidak bergantung kepada mana-mana pihak berkuasa perantara atau berpusat. Ini mungkin benar untuk blockchain awam tetapi tidak untuk a blockchain peribadi. Dengan itu dikatakan perbezaan terbesar antara Hyperledger dan Ethereum adalah hakikat bahawa yang pertama adalah blockchain peribadi dan yang terakhir adalah blockchain awam.

Blockchain awam atau blockchain tanpa izin adalah jenis blockchain yang tidak memerlukan kebenaran daripada entiti berpusat atau perantara. Ini adalah jenis blockchain yang mematuhi ciri-ciri yang disebutkan di atas, terutama untuk terdesentralisasi. Desentralisasi mungkin merupakan ciri terpenting dalam DLT. Inilah yang menjadikan mereka begitu unik dan revolusioner, tanpanya kita akan sukar membezakan teknologi blockchain dari pangkalan data biasa

Hyperledger vs Ethereum

A blockchain peribadi yang juga biasa disebut sebagai blockchain yang dibenarkan tidak semestinya mengikuti ciri yang diterima umum dari jenis blockchain yang telah dipopularkan oleh bitcoin dan cryptocurrency lain. Jenis blockchain ini mempunyai desentralisasi selektif atau darjah desentralisasi. Mereka boleh disamakan dengan pangkalan data biasa di mana beberapa bahagiannya telah terdesentralisasi. Banyak syarikat lebih suka jenis blockchain ini kerana memberi mereka lebih banyak kawalan, skalabilitas yang lebih baik dan kemampuan untuk menjauhkan sebahagian dari data blockchain mereka dari mata pesaingnya..

Protokol Konsensus

Hyperledger vs Ethereum

Ciri lain yang membezakan Hyperledger dan Ethereum adalah Protokol Konsensus mereka. Ethereum menggunakan mekanisme konsensus bitcoin yang sama, Bukti Kerja (PoW). Ini menjadikannya salah satu blok block yang paling selamat dan terdesentralisasi di seluruh industri. Walaupun mempunyai kelebihan PoW telah menggunakan sejumlah besar tenaga yang digunakannya dan ketidakmampuannya untuk meningkatkan skala untuk menampung penggunaan secara besar-besaran. Ini adalah salah satu sebab utama mengapa banyak syarikat enggan menggunakan Ethereum untuk mengembangkan DApps.

Selain itu, Hyperledger tidak mempunyai satu mekanisme permuafakatan di tempat. Pemaju dapat membuat mekanisme konsensus mereka. Ini dimungkinkan melalui seni bina modular Hyperledger. Jumlah fleksibiliti yang ditawarkan menjadikannya platform ideal untuk industri yang berbeza untuk dibangun yang mungkin mempunyai keperluan yang berbeza dari segi skalabilitas, keselamatan, dan fungsi. Namun, jika pemaju tidak berminat mengembangkan mekanisme konsensus yang dapat mereka gunakan BFT protokol konsensus yang dikatakan sebagai mekanisme lalai untuk Hyperledger.

Penggunaan Cryptocurrency

Ether (ETH) adalah bagian integral dari Ethereum kerana berfungsi sebagai mata wang utama rangkaian dan berfungsi sebagai “Gas“Untuk membayar transaksi di blockchainnya. Tidak seperti Ethereum, Hyperledger tidak mempunyai cryptocurrency dan kami tidak akan terkejut jika tidak akan memilikinya tidak lama lagi; tidak sehingga cryptocurrency mencapai tahap kematangan tertentu dari segi peraturan dan standard pematuhan. Kes penggunaan yang lebih baik untuk Hyperledger adalah tokenisasi Sekuriti sebaliknya.

Penggunaan Cryptocurrency

Tokenize sekuriti akan sesuai dengan banyak syarikat dan lebih penting lagi dengan agensi pengawalseliaan seperti Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa A.S.. Ini menghilangkan banyak dugaan dan perbahasan adakah cryptocurrency adalah keselamatan atau tidak kerana ia menyatakan dirinya dari awal. Ini akan mengehadkan kemungkinan jalan masuk dengan SEC yang kemudiannya boleh mengisytiharkan cryptocurrency sebagai keselamatan seperti beberapa projek yang menjalankan ICO pada tahun 2017. Selagi tidak ada undang-undang yang mengecualikan cryptocurrency sebagai sekuriti, mereka selalu berisiko bahawa mereka mungkin dikenal pasti sebagai sekuriti oleh SEC AS. 

Aplikasi dan Jenis Transaksi

Sangat jelas bahawa Hyperledger dan Ethereum mempunyai pendekatan yang berbeza dalam memanfaatkan teknologi lejar diedarkan. Ini berpunca dari kenyataan bahawa setiap teknologi ini melayani pelbagai jenis pengguna. Ethereum cukup generik dalam skopnya dan memenuhi pelbagai tujuan. Walau bagaimanapun, Ethereum dilihat lebih sesuai untuk dikendalikan B2C aplikasi daripada Hyperledger kerana yang pertama tidak memerlukan izin untuk mengambil bahagian dalam urus niaga. Sebaliknya, yang terakhir adalah menjurus ke arah B2B aplikasi kerana peserta mungkin memerlukan kebenaran untuk mendapatkan maklumat atau transaksi perniagaan yang sensitif.

Boleh difahami, Transaksi di Hyperledger kemungkinan akan bersifat peribadi yang bertentangan dengan Ethereum di mana semua peserta dapat mengakses lejar transaksi.  Oleh itu, penyertaan konsensus Hyperledger akan dihadkan untuk peserta sekiranya dilaksanakan. Walaupun Ethereum nampaknya merupakan pilihan yang lebih baik untuk blockchain yang lebih telus dan inklusif, perlu diketahui bahawa kebanyakan perniagaan mempunyai kepentingan terbaik untuk memastikan data dan data penggunanya bersifat peribadi, terutamanya dalam persekitaran di mana pelakon buruk semakin canggih

Alat Pembangun

Ethereum telah dikreditkan sebagai platform berasaskan blockchain pertama yang menawarkan Turing selesai bahasa pengaturcaraan kontrak pintar. Bahasa pengaturcaraan yang digunakan adalah Bahasa pengaturcaraan ketahanan. Ia hanya digunakan secara meluas dan diketahui dalam komuniti blockchain tetapi agak kabur kepada komuniti pembangun perisian yang lebih luas. Pemaju yang baru dalam industri kemungkinan akan memerlukan masa tambahan atau latihan untuk membiasakan diri Ketahanan. Di sisi yang lebih cerah, Ketahanan cepat menjadi pengaturcaraan standard untuk pengembangan blockchain kerana banyak projek selain Ethereum kini menyokong bahasa tersebut. 

Hyperledger vs Ethereum

Sejajar dengan reka bentuk modular Hyperleder dan tujuan untuk menyeragamkan pengembangan lejar diedarkan, ia menyokong bahasa pengaturcaraan yang popular seperti Pergi, Jawa, dan Node.js. Dengan berbuat demikian pembangun yang telah mengerjakan projek perisian lain akan melakukannya mempunyai persekitaran yang biasa untuk bekerja. Ini akan membolehkan mereka menumpukan perhatian untuk merancang dan membuat aplikasi yang terdesentralisasi daripada meluangkan masa untuk belajar Ketenangan atau membuat perpustakaan standard tidak tersedia pada bahasa pengaturcaraan Ethereum di luar kotak. 

Perkongsian

Hyperledger dan Ethereum mempunyai beberapa perkongsian paling mengagumkan dalam keseluruhan industri teknologi lejar yang diedarkan. Sebilangan besar rakan industri ini adalah anggota kedua Ethereum dan Hyperledger consortium seperti Microsoft, Ketepatan dan, J.P. Morgan, oleh itu kita dapat menyimpulkan bahawa dari sudut perkongsian perniagaan mereka hampir sama. Sudah tentu, tahap perkongsian bergantung pada apa yang mereka rancangkan di platform tersebut. Contohnya JP Morgan yang bukannya menggunakan blockchain Hyperledger atau Ethereum Kuorum (Rangkaian blok peribadi berdasarkan Ethereum) untuk bereksperimen dengan teknologi lejar diedarkan. 

Senarai rakan kongsi yang mengagumkan dan berkembang untuk kedua-dua penyedia teknologi lejar yang diedarkan menunjukkan potensi besar teknologi DLT atau blockchain.  Ini juga menunjukkan peningkatan kesadaran akan teknologi yang muncul yang banyak diyakini akan menjadi bahagian yang tidak terpisahkan dari merealisasikan Web 3.0 dan membolehkan teknologi revolusi industri 4.0. Walaupun kedua-duanya mempunyai blockchain yang berbeza dan tepat, kami percaya bahawa kedua-duanya akan memainkan peranan penting dalam evolusi teknologi ini.

Komuniti

Tidak sukar untuk diperhatikan bahawa kebanyakan anggota masyarakat di Hyperledger adalah organisasi dan institusi yang terkenal dan mapan. Ini tidak menghairankan kerana ia terutama tertumpu pada aplikasi blockchain perusahaan. Ethereum, sebaliknya, mempunyai konsorsium perusahaannya dengan penubuhan Perikatan Ethereum Perusahaan pada tahun 2017. Sebilangan besar ahli pengasas organisasi ini sudah menjadi anggota konsortium Hyperledger. Walau bagaimanapun, sebagai blockchain generik serbaguna untuk semua jenis aplikasi yang terdesentralisasi, terdapat keseluruhan komuniti lain yang memenuhi keperluan Ethereum.

Hyperledger vs Ethereum

Ini adalah pelbagai permulaan blockchain yang telah membina aplikasi desentralisasi mereka di Ethereum. Banyak yang dilahirkan dan dibiayai semasa ledakan ICO 2017 atau telah disokong oleh syarikat swasta seperti ConsenSys, yang diasaskan oleh salah seorang pengasas Ethereum. Menariknya ConsenSys adalah salah seorang ahli pengasas Hyperledger. Ini menunjukkan bahawa kumpulan gen Hyperleder dan Ethereum lebih terjalin daripada yang mungkin kita percayai. Walaupun begitu, Ethereum nampaknya mempunyai ruang lingkup pasaran yang jauh lebih banyak daripada Hyperledger

Pematuhan dan Peraturan

Oleh kerana kebanyakan projek berasaskan Hyperledger tidak mungkin menggunakan cryptocurrency, kemungkinan projek tersebut menghadapi masalah dengan badan pengawal selia sangat tidak mungkin. Perkara yang sama tidak boleh dikatakan dengan Projek Ethereum dengan beberapa telah dianggap oleh SEC A.S. sebagai sekuriti tidak berdaftar. Seperti yang telah kita katakan sebelumnya, masih belum ada undang-undang yang ada yang secara pasti mengkategorikan cryptocurrency sebagai bukan sekuriti. Walaupun penyokong dan penyokong cryptocurrency telah mendorong undang-undang yang mesra cryptocurrency tidak ada yang penting yang disahkan dalam undang-undang.

Oleh itu, kita boleh mengatakan bahawa jika kita membandingkan dua blockchain, Hyperledger akan menjadi pilihan yang lebih selamat buat masa ini dari segi pematuhan dan peraturan, satu-satunya sebab ialah mereka biasanya tidak berurusan dengan cryptocurrency. Bergantung pada bagaimana anda melihatnya, mungkin merupakan kelebihan bagi Hyperledger tetapi pada masa yang sama boleh menjadi kelemahan terbesarnya. Itu semua bergantung pada bagaimana anda melihatnya dan bagaimana pemaju akan menggunakan teknologi tersebut.

Hyperledger vs Ethereum: Kesimpulan

Ethereum akan mengeluarkan Hyperledger dari air kerana mempunyai blockchain peribadi yang bagi kebanyakan blockchain paling tidak masuk akal sama sekali. Walau bagaimanapun, kita mesti memahami bahawa sebagai teknologi lejar diedarkan berkembang begitu juga kes penggunaannya dan entiti yang mungkin ingin menggunakannya. Oleh itu, kami telah membuat kesimpulan bahawa blockchain yang lebih baik bergantung pada industri dan jenis aplikasi terdesentralisasi yang akan digunakan. Seperti yang telah kami katakan sebelumnya dalam artikel ini, perniagaan tidak akan memerlukan blockchain yang benar-benar telus dengan alasan yang telah kami katakan di atas dan mereka memerlukan sesuatu yang akan skala. 

Di sisi lain, Ethereum, suka atau tidak, tidak dapat menimbang untuk mengakomodasi jumlah transaksi yang banyak ketika mencecah penggunaan arus perdana. Terdapat usaha untuk menjadikannya lebih berskala tetapi masih harus dilihat. Pada bentuknya sekarang, sukar untuk membayangkan syarikat yang ingin memberikan penyelesaian blockchain berskala menggunakan DApps mereka di Ethereum. Anehnya, banyak Permulaan masih menggunakan Ethereum walaupun masalah skalabilitasnya yang kami percaya hanya bergantung pada populariti Ethereum. 

Bagaimana dengan awak? Yang mana yang anda fikir lebih baik, Hyperledger atau Ethereum? Sila hantarkan jawapan dan reaksi anda ke bahagian komen artikel ini. Kami sentiasa berminat untuk mendengar pendapat pembaca kami dan terlibat dalam perbincangan yang membina dan bermakna. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me