Stellar VS Ripple: Rangkaian Pembayaran Crypto mana yang lebih baik?

Dalam artikel ini, kita akan melihat dua pemain terbesar yang ingin menguasai ruang pembayaran; Stellar vs Ripple.

Pada tahun 2019, dunia crypto telah menghasilkan beberapa usaha yang disokong oleh orang-orang modal dan teknologi yang serius. Dalam urutan idea, usaha yang menumpukan pada niche tertentu yang perlu dilayan dan bukannya cryptocurrency serba guna (seperti ol ‘Bitcoin) mendapat daya tarikan dan momentum.

bintang vs riak

Perlu disebutkan bahawa beberapa usaha baru di dunia crypto menggabungkan lebih daripada sekadar teknologi crypto / blockchain. Ringkasnya, mereka mengembangkan dan menawarkan perkhidmatan, yang biasanya bersifat kewangan, tetapi memanfaatkan teknologi blockchain atau teknologi crypto lain, berkali-kali hanya untuk gembar-gembur dan bukan justifikasi sebenar untuk menggunakan teknologi.

Tetapi mengembalikan subjek. Stellar vs Ripple, betul, pertama kita harus menggali lebih banyak keduanya dan melihat apa yang menjadikannya serupa dan tidak serupa.

  • Stellar adalah protokol sumber terbuka yang menampilkan penukaran aset digital menjadi wang fiat yang membolehkan pemindahan dan pengiriman wang ke seluruh dunia dalam suasana berbilang mata wang. Protokol ini dikendalikan oleh Yayasan Pembangunan Stellar bukan keuntungan. Rangkaian Stellar menggunakan cryptocurrency yang disebut Lumens (XLM) untuk menangani transaksi dalam rangkaian. Lihat di sini untuk senarai dompet terbaik untuk menyimpan XLM anda.

Lightyear.io ini adalah cabang komersial Stellar dan kini sedang mencari adopsi dan pelaksanaan teknologi Stellar secara komersial. Perlu disebutkan bahawa Jed McCaleb pengasas bersama Ripple juga merupakan pengasas syarikat Stellar.

  • Ripple berfungsi sebagai platform penyelesaian kasar langsung masa nyata yang juga menyediakan perkhidmatan pertukaran mata wang dan pengiriman wang yang dimiliki dan dibuat oleh Ripple Labs, sebuah syarikat AS. Ripple bertujuan untuk “mengamankan, urus niaga kewangan global secara langsung dan hampir bebas dari pelbagai saiz tanpa caj balik.”

XRP adalah cryptocurrency asli Ripple dan ia adalah antara 5 syiling teratas berdasarkan permodalan pasaran. Lebih-lebih lagi, ia dilihat meningkat penggunaannya oleh institusi kewangan dan berhasrat untuk meningkatkan penggunaan di masa hadapan.

Stellar vs Ripple: Mana yang lebih baik?

Kedua-dua sistem mempunyai cryptocurrency mereka yang dimiliki oleh pelabur utama mereka, pelabur swasta dan pengguna umum. Juga, mereka diperdagangkan secara terbuka oleh pertukaran cryptocurrency dan digunakan sebagai alat untuk menyimpan nilai atau untuk pelaburan spekulatif. Jadi, XLM vs XRP dari segi nilai token dan kebolehtukaran hampir sama memandangkan kedua-dua nilainya mengambang dan berubah mengikut keadaan pasaran.

Sekilas pantas untuk carta harga XRP vs XLM…

Kedua-dua XLM dan XRP mengalami turun naik yang sama seperti yang dilakukan oleh semua pasaran kripto utama, memang benar bahawa kadang-kadang mereka boleh berprestasi lebih baik daripada raksasa crypto, Bitcoin, tetapi mereka masih terjerat dan berperilaku seperti pasaran kripto utama yang lain. Jadi perseteruan Stellar Vs Ripple tidak dapat diputuskan hanya dengan melihat carta pasaran / harga.

XLM, cryptocurrency Stellar berkongsi persamaan dalam teknologi dan operasi dengan XRP. Ini adalah hasil yang diharapkan kerana mereka berkongsi pengasas dan bertujuan untuk menyediakan alternatif yang lebih mudah dan lebih murah untuk memindahkan wang secara rentas sempadan. Tetapi sayangnya, perbezaannya terletak pada sasaran mereka, Ripple ditujukan kepada bank dan institusi kewangan sedangkan Stellar, walaupun masih dapat digunakan oleh bank, memusatkan perhatian pada rata-rata orang dan orang yang tidak bank.

Jadi Sekiranya saya melabur dalam XRP atau XLM?

Semuanya bergantung pada pilihan peribadi, visi apa yang lebih sesuai dengan pandangan anda? Namun, ada persoalan baik yang keluar dari kedua-dua projek tersebut. Bolehkah kedua-dua usaha itu wujud bersama? Atau adakah seseorang harus keluar dari perniagaan yang lain? 

Kedua-dua cryptocurrency mempunyai banyak persamaan sehingga seseorang percaya bahawa hanya satu yang diperlukan. Walaupun begitu, perbezaan yang paling dapat dilihat adalah khalayak sasaran mereka, XRP ada untuk menarik perhatian bank dan institusi kewangan sedangkan XLM memberi tumpuan untuk membantu orang yang tidak bank dan mereka yang memerlukan akses yang lebih baik.

Dari segi kewangan, XRP telah meningkatkan penerimaan perniagaannya dan pasarnya adalah di mana wangnya, XLM bergantung pada daya tarikan pengguna yang lebih banyak untuk mendapatkan kelestarian. Selain itu, XRP adalah cryptocurrency deflasi sementara XLM menuju ke arah inflasi. XRP telah memperoleh lebih banyak dana, tetapi itu diharapkan karena mereka menyasarkan bank dan pemegang modal.

Di bahagian teknologi perbincangan Stellar Vs Ripple, kita mulakan dengan melihat bahawa algoritma mereka berbeza. XRP menggunakan bukti kebenaran dan konsensus unik untuk XLM. XRP Ripple lebih berpusat daripada Stellar’s XLM, tetapi keduanya secara standard, terdesentralisasi. Perlu diperhatikan bahawa kedua-duanya bertujuan untuk mengekalkan yuran yang lebih rendah dan transaksi cepat.

Masa Depan Lumens Stellar (XLM) 

Sejauh ini berjaya, XLM telah diterima pakai oleh pertukaran utama dan ia bersetuju dengan konsep utama cryptocurrency. Konsep ini menyatakan bahawa cryptocurrency bertujuan untuk memberi akses kepada perkhidmatan kewangan untuk yang tidak bertransaksi atau kurang bank, XLM lebih terdesentralisasi daripada XRP juga, satu lagi titik yang menyokong trend.

Tidak ada alasan untuk mempercayai bahawa kedua usaha tersebut tidak dapat wujud bersama. Ripple mempunyai lebih banyak rakan kongsi berprofil tinggi yang merangkumi bank besar dan institusi kewangan, Bank of America adalah salah satunya. Sebaliknya, perkongsian Stellar lebih banyak tertumpu pada teknologi mereka dan bukan sebagai perkhidmatan (Ingat ia bermula sebagai usaha bukan keuntungan). Hasilnya, perkongsian dengan IBM dan Deloitte adalah antara yang paling terkenal dan menunjukkan jalan menuju kejayaan Stellar.

Lalu, adakah ini bermaksud Stellar Lumens akan bertahan? Sekiranya kita melihat carta harga Stellar, seperti yang disebutkan sebelumnya, kita dapat melihat jumlah dan evolusi pasaran mereka serupa dengan cryptocurrency besar yang lain. Oleh itu, kita boleh menganggap bahawa Stellar berada di dalamnya untuk jangka masa panjang, tetapi cryptocurrency tidak stabil dan masih merupakan teknologi dan pasaran yang sangat muda.

Stellar vs Ripple: Kesimpulan

Stellar Lumens (XLM) dan Ripple (XRP) mempunyai banyak persamaan tetapi berbeza dalam sasaran mereka. Ripple dihubungkan dengan rakan berprofil tinggi sedangkan Stellar lebih mirip teknologi bukan untung yang bertujuan untuk menjangkau individu dan underbank.

Stellar Lumens tidak menggunakan (PoW) Proof of Work atau (PoS) Proof of Stake untuk beroperasi dan mengamankan blockchainnya. Ia bergantung pada sistem perjanjian Bizantium. Mata wang inflasi sistem mempunyai kadar kenaikan tetap 1% per tahun.

Algoritma konsensus Ripple Protocol (RPCA), dijalankan setiap beberapa saat di setiap nod. Ini dilakukan agar ketepatan dan ketertiban dipertahankan dalam rangkaian. Apabila kata sepakat dicapai, lejar tersebut dianggap “ditutup” dan dianggap sebagai yang terbaru. Biasanya, algoritma berjaya dan pusingan seterusnya bermula. Jika tidak, garpu akan berlaku tetapi tidak mungkin.

Seperti setiap cryptocurrency yang beredar, sukar untuk membuat ramalan Stellar yang tepat. Pertumbuhan pasaran cryptocurrency nampaknya tidak dapat dielakkan, Stellar mempunyai beberapa ciri yang menjadikannya calon yang baik untuk pelaburan jangka panjang.

  • Jed McCaleb, salah seorang pengasas Ripple bersama pasukan yang sangat baik.
  • Produk yang terbukti berkesan.
  • Perkongsian dan integrasi yang baik seperti Wirex, Stripe, Microsoft, IBM.

Harga semasa nampaknya agak rendah berbanding Bitcoin, mungkin ini adalah masa yang tepat untuk mempertimbangkan untuk memasuki pasaran.

Ripple berkongsi kelebihan ini dengan Stellar tetapi perlu disebutkan bahawa terdapat lebih banyak pelaburan modal di Ripple kerana perkongsian dan khalayak sasarannya yang berprofil tinggi. Ripple menjadi berita utama pada tahun 2018 kerana kerjasama dengan nama besar dan menyebabkan kenaikan harga XRP. 

Lalu, yang mana satu? Sukar untuk diketahui, dan yang menyedihkan, bola kristal kami tidak memberi kami gambaran yang jelas. Tetapi, dengan mempertimbangkan semua yang kami analisis sebelum ini, tidak gila untuk mengatakan bahawa kedua-dua aset tersebut cukup bagus untuk mencari kemungkinan pelaburan.

Pertarungan Stellar Vs Ripple nampaknya berakhir dengan teknik, mereka berdua dapat hidup berdampingan kerana mereka mempunyai sasaran yang berbeza. Ya, mereka mempunyai persamaan tetapi kedua-duanya berdasarkan model yang berjaya dan tidak semestinya perkara yang buruk. Kedua-duanya menjanjikan, lestari dan mempunyai asas yang kukuh.

Seperti biasa, laburkan hanya apa yang anda mampu untuk hilang dan buat usaha sewajarnya.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me