Ulasan WAX (WAXP) – Masa Depan yang Cerah

Walaupun mungkin telah dibantu oleh peristiwa baru-baru ini ketika orang berusaha untuk menghibur diri ketika berada di dalam rumah, tidak dapat dinafikan bahawa industri permainan video telah menyaksikan ledakan pertumbuhan yang besar selama satu dekad yang lalu. Oleh kerana penjualan barang tahunan di dunia maya tersebut telah memuncak dalam industri permainan dengan harga $ 100 bilion, ia membawa kita kepada persoalan – apa seterusnya? Telah datang tinjauan WAX kami untuk melihat lebih mendalam apa yang disebut “Raja NFT.”

WAX bertujuan untuk menulis semula buku-buku mengenai barang-barang digital, apa itu, di mana kita dapat memperdagangkannya, dan bagaimana kita dapat membawa nilai apa yang merupakan koleksi 1s dan 0s yang mengenakan pakaian mewah ke dalam dunia nyata? Ada yang terus menerus membingungkan tentang nilai barang token ini, dan jika anda membaca bersama dengan ulasan WAX kami, anda mungkin akan menemui dunia baru yang belum kami terokai.

NFT, atau token yang tidak mudah alih, dengan cepat menjadi cara baru untuk memperdagangkan item di internet, menandakannya di rangkaian blockchain khusus yang disokong oleh cryptocurrency yang kuat dan selamat. Ini telah dipromosikan sebagai jalan maju bagi kita untuk membuat, membeli, menjual, dan memperdagangkan apa sahaja dalam talian, sebagai cara bagi mereka untuk memiliki keaslian dan nilai yang nyata. Dengan Ekosistem desentralisasi WAX yang luas, anda dapat menandakan semuanya dari permainan video, filem, muzik, buku, karya seni, dan juga perkara-perkara kecil di antaranya. Marilah kita terus membaca untuk mengetahui apa masa depan.

Kajian WAX

Apa itu WAX?

WAX adalah singkatan Worldwide Asset eXchange. Ia adalah platform blockchain yang terdesentralisasi yang direka sebagai terbuka, telus, adil, tidak berubah, boleh dipercayai, dan pasaran yang mudah dilalui untuk menukar barang maya, yang disebut sebagai NFT Item ini merangkumi segalanya dari item yang digunakan dalam permainan video, memorabilia yang dapat dikumpulkan, atau kad perdagangan yang jarang berlaku. Pasar tradisional sering dipusatkan dalam ekosistem tertutup. Sebagai contoh, kedai di dalam permainan video hanya dapat diakses dalam permainan itu, dikendalikan oleh pihak ketiga.

Ini menjadikannya lebih sukar untuk masuk dan dibatasi dalam apa yang dapat anda tukar, sementara juga rentan terhadap pemalsuan dan penipuan atau membayar harga manipulatif dan meningkat. Lebih-lebih lagi, barang digital yang telah dibuat dalam pengertian tradisional tidak mempunyai nilai dunia nyata. Di sinilah kekuatan NFT masuk, bersama dengan pasaran seperti yang dikuasakan oleh WAX. Pada rangkaian desentralisasi WAX yang luas, barang digital diperakui dan disahkan menggunakan blockchainnya, dan pelbagai jenis barang dapat ditransaksikan dengan lancar.

Sebagai salah satu pertukaran NFT yang paling popular, WAX terus proaktif dalam mendekati pasar dan klien baru untuk berkolaborasi untuk membawa NFT unik ke sistemnya. Kami telah melihat keseluruhan koleksi habis terjual di WAX dalam beberapa minit, mengedarkan beratus-ratus ribu item unik yang ditandai dengan cryptocurrency WAXP asalnya. Walaupun di pasaran sekundernya – dengan kata lain, pasar untuk barang terpakai – kita telah melihat bagaimana pengumpul dan peminat yang berminat telah memperdagangkan barang NFT bernilai ribuan dolar setiap satu.

Apa Yang Boleh Anda Lakukan Dengan WAX?

Dikuasakan oleh blockchain WAX, anda boleh membuat sendiri, membeli, menjual, dan memperdagangkan pelbagai bentuk aset digital token, atau NFT. WAX pada mulanya dirancang untuk memperdagangkan barang yang sangat dicari atau dapat dikumpulkan dalam permainan video, seperti senjata, baju besi, kenderaan, harta benda, kulit watak, pakaian, power-up, faedah, pencapaian, dan apa sahaja yang boleh digunakan atau dihargai. Namun, sejak itu mereka berkembang di luar industri permainan yang berkembang melalui perdagangan dan permainan kad, barang khas, karya seni dan poster koleksi, dan banyak lagi.


WAX telah mengalami pertumbuhan luar biasa baru-baru ini, kerana platform blockchainnya terus menarik jenama dan keperibadian utama yang memasuki pasar mereka, yang membolehkan media lain berinteraksi dengan khalayak mereka. Berikut adalah beberapa perkongsian terbaru mereka:

 • William Shatner – Keperibadian Hollywood yang disayangi dan legenda yang merangkumi lebih daripada 60 tahun bintang, paling berkesan sebagai Kapten Star Trek Kirk. Kenangan peribadinya ditandai sebagai koleksi kad perdagangan NFT yang banyak, yang berjaya menjual 10,000 pek yang dipenuhi dengan 125,000 gambar yang menandakan detik-detik penting dan tidak dapat dilupakan dalam hidupnya dan habis terjual hanya dalam 9 minit!
 • Topps – Mereka adalah salah satu pembuat kad perdagangan yang paling terkenal di dunia, dan pencapaian mereka dengan NFT sama terhormatnya. Jualan NFT pertama di blockchain WAX dari francais Garbage Pail Kids (GPK) habis terjual hanya dalam masa 28 jam. Dan lebih mengagumkan, penjualan siri GPK Goes Exotic terbarunya telah menjual 20,000 pek yang mengandungi 240,000 kad individu dalam hanya 67 minit – bernilai $ 204,800.
 • Deadmau5 – Kerjasama baru dengan WAX akan menyaksikan deadmau5 yang terkenal melancarkan jenama RAREZ baru mereka. Serangkaian barang koleksi di WAX bernilai kira-kira $ 100,000 untuk lebih daripada 6,000 pek NFT unik yang disenaraikan, satu lagi usaha untuk menerima pakai blockchain dari industri muzik.
 • Atari – Pernah menjadi pembuat permainan video yang ikonik dan legenda dari tahun lalu, Atari melancarkan kolaborasi untuk menjual karya seni budaya pop digital di WAX, yang diilhami oleh seni kotak ikonik mereka yang merangkumi zaman kegemilangan permainan video klasik dari 40 tahun yang lalu. Anda dapat menghidupkan kembali memori itu dengan seni sampul yang telah dihidupkan dengan grafik 3D dan rendering animasi dalam bentuk yang menakjubkan dan artistik.
 • Street Fighter – Kolaborasi yang akan datang setelah WAX menandatangani perkongsian baru dengan Capcom, WAX akan melihat alam semesta Street Fighter yang ikonik dan watak-wataknya yang tidak dapat dilupakan akan menuju ke blockchain. Mereka menawarkan koleksi langka dalam bentuk kad perdagangan dan mekanik kerajinan baru yang unik yang membolehkan anda menggabungkan kad yang serupa, kemudian membuat kad yang lebih kuat dan unik.

Walaupun terdapat banyak perkongsian dan kolaborasi yang dimulakan oleh WAX untuk memperluas dan menarik pasar NFTnya ke khalayak yang lebih utama, ada juga rangkaian proyek baru yang menggunakan WAX secara bebas, melihat kemudahan penggunaannya dan pangkalan pengguna yang luas sebagai besar tarikan. Berikut adalah senarai lain yang kami dapati untuk semakan WAX kami:

 • Asal Bitcoin – Koleksi karya seni yang jarang dan boleh dikumpulkan telah dibuat oleh kerjasama pelbagai artis di seluruh dunia untuk meraikan Bitcoin melalui sejarahnya dan banyak pencapaian yang disenaraikan di WAX. Anda boleh memiliki sekeping sejarah untuk menandakan kenaikan dan kemakmuran Bitcoin yang berterusan melalui kad khas, termasuk petunjuk untuk memasuki pencarian harta karun untuk 1 Bitcoin.
 • Seni Peningkatan – Inisiatif berasaskan kemanusiaan, Uplift Art telah mengeluarkan koleksi kad hiburan baru yang memaparkan karya seni dan muzik yang unik di WAX. Matlamat utama mereka adalah untuk membantu mengumpulkan wang untuk acara amal dan baru-baru ini mengumpulkan lebih dari $ 20,000 melalui 486,664 token untuk membina sekolah di Haiti.
 • Kogs – Mereka adalah permainan jenis POG 90-an yang menggunakan token WAX sebagai item yang boleh dimainkan. Anda boleh membeli, menjual, memperdagangkan, dan mengumpulkan token KOG, atau anda boleh menggunakannya untuk memerangi pemain lain pada permainan yang dikuasakan oleh KOG dalam kejohanan dalam talian. Anda juga dapat menggunakan NFT-nya untuk membuka kunci ciri dan fungsi khas dalam permainan bertenaga RFOX lain dalam ekosistem maya.
 • Wira Blockchain – Pek kad perdagangan yang boleh dikumpulkan yang menampilkan 40 watak asli yang diilhamkan oleh tokoh penting dalam industri blockchain, dengan 9 kesukaran yang unik. Ini termasuk watak animasi sepenuhnya, grafik 3D, artifak koleksi, dan banyak lagi untuk meraikan blockchain, yang disediakan secara eksklusif di WAX.

Sejarah Di Sebalik WAX.

WAX ditubuhkan pada tahun 2017 oleh William E. Quigley, Jonathan Yantis, dan John Brechisci Jr. Mereka juga terkenal sebagai pencipta OPSkins yang terkenal, yang merupakan pasaran dalam talian terbesar di dunia untuk pertukaran barang dalam permainan. Ia pernah menyokong tajuk utama seperti Counter-Strike Global Offensive (CSGO), Player Unknown Battlegrounds (PUBG), King of the Kill (KotK), antara lain. Walau bagaimanapun, sejarah WAX kembali jauh dari itu, secara tidak langsung telah mengumpulkan 20 tahun pengalaman dari pengasasnya dalam perintis e-dagang dan pasaran dalam talian yang lain.

WAX mengadakan dua penjualan token untuk cryptocurrency WAXP asalnya. Pada bulan Oktober 2017, yang pertama menjual sejumlah 520 juta token WAXP dalam dua peringkat kepada kedua-dua pelabur institusi dan peserta awam terpilih, membantu mengumpulkan $ 45.5 juta. Kemudian pada bulan November 2017, diadakan ICO awam yang menjual 136.9 juta token WAXP kepada orang ramai, mengumpulkan $ 9.6 juta lagi untuk pengembangan berterusan blockchain WAX.

Telah WAX Ada Perubahan Atau Kemas Kini?

Pada asalnya, WAX dibuat pada blockchain Ethereum tetapi kemudiannya berpindah ke versi yang diubahsuai di EOS. Oleh itu, token WAXP ERC-20 yang asli ditukar dengan standard baru berikutan pelancaran jaring utamanya. Walau bagaimanapun, WAX secara berterusan membina lebih banyak ‘jambatan’ untuk menyokong keserasian dan saling kendali rentas rantai dengan lebih baik dengan blockchain Ethereum, memastikan bahawa pembangun dapat berpindah ke WAX ​​dengan mudah sambil mengekalkan akses lancar antara ekosistem kedua rantai, seperti dapat bekerjasama dengan ERC-721 dan ERC-1155 NFT.

Pada masa penulisan ulasan WAX ini, ini adalah kemas kini rangkaian terbesar yang berasal dari blockchain WAX; model ‘tokenomik’ yang diilhamkan oleh DeFi untuk mencipta rantai antara blok hibrid, menghubungkan fungsi tokenisasi NFT WAX dan pasaran yang serba boleh, dan digabungkan dengan kebolehan dan skala Ethereum yang unggul dalam bentuk wang. Tujuannya adalah agar peserta rangkaian di WAX mendapat manfaat daripada memanfaatkan dan mengoptimumkan aktiviti teras mereka dengan lebih baik untuk WAX dan Ethereum.

Dengan kata lain, pasaran tahap pengguna akan dikuasakan oleh WAX, dan Ethereum akan duduk di sampingnya untuk menangani aspek ekonomi yang lebih kompleks dalam menjalankan blockchain WAX. Ini mempunyai keuntungan berlipat kali ganda bagi pengguna di kedua-dua rangkaian. ‘Jambatan’ ini akan membolehkan pengguna mengumpulkan NFT berasaskan Ethereum – seperti yang dikategorikan dengan cryptocurrency utiliti ERC-721 dan ERC-1155 – dan memperdagangkannya di WAX tanpa perlu membayar yuran gas. Sementara itu, bayaran rangkaian diagihkan semula kepada komuniti WAX.

Usaha ini diharapkan dapat menjadikan WAX antara rantaian blok awam pertama yang mendorong model ekonomi generasi ke-4, di mana nilai token secara langsung dihubungkan dengan aktiviti ekonomi di beberapa rangkaian blok yang saling berkaitan, masing-masing dipilih untuk prestasi dan kegunaannya yang optimum. Berikut adalah gambaran menyeluruh mengenai beberapa komponen baru untuk model tokenomik inter-blockchain baru ini untuk ulasan WAX kami:

 • WAXP ke Ethereum Bridge – ‘jambatan’ baru ini akan membolehkan pemegang WAXP menukar pegangan mereka ke WAXE dengan membakar token WAXP mereka.
 • WAXE – Token utiliti ERC-20 baru bagi pemegang untuk mengambil bahagian dalam tokomik WAX baru dan kemudian memasukkan kedua WAXE dan ETH ke dalam kumpulan kecairan WAXE-ETH.
 • WAXE-ETH Liquidity Pool – Kumpulan likuiditas untuk pasangan perdagangan WAXE-ETH yang dinilai menggunakan algoritma harga, di mana pendeposit juga dapat memperoleh token WAXE-ETH Liquidity Pool token.
 • Token Kolam Cecair WAXE-ETH – Token ERC-20 dapat digunakan untuk mempertaruhkan Kumpulan Kegiatan Ekonomi WAX untuk memperoleh WAXG dan ETH.
 • WAXG – Token tadbir urus ER-20 baru, di mana anda boleh membakar WAXG untuk menerima lebih banyak ETH dari Piggybank Pool atau menggunakan WAXG untuk memilih tadbir urus rangkaian.

WAX Economic Activity Pool adalah kontrak pintar di Ethereum yang akan mengatur dua kumpulan berasingan:

 • Kumpulan Pengedaran – Direka untuk mengumpulkan nilai yang berasal dari blockchain WAX. Bayaran yang dijana pada blockchain WAX akan ditukarkan di ETH dan diedarkan kepada pemegang WAXE-ETH, yang kemudian dapat memasukkannya ke dalam Kumpulan Aktiviti Ekonomi WAX.
 • Piggybank Pool – Direka untuk mengumpulkan nilai yang berterusan dari blockchain WAX. Pemegang token WAXG yang memutuskan untuk membakar token mereka di Kumpulan Kegiatan Ekonomi WAX akan menerima peratusan yang diperuntukkan dari nilai denominasi ETH yang disimpan di Kolam Piggybank.

Untuk siapa WAX?

WAX direka untuk sesiapa sahaja yang ingin mengambil dan mengumpulkan barang maya atau untuk pencipta yang ingin membuat sesuatu yang bernilai nyata. WAX menawarkan bukan hanya platform yang luas dengan pasaran untuk menukar aset ini dengan mudah tetapi juga aplikasi terdesentralisasi (dAPP) yang cukup kuat untuk anda membina NFT sendiri.

Blockchain WAX memastikan bahawa anda dapat menukarnya di tempat yang dapat diakses secara meluas, dibuat dengan telus, mengekalkan keaslian yang diperakui, dan di rangkaian yang terdesentralisasi yang tersebar di seluruh dunia – bukan hanya batas biasa untuk mengehadkan kedai dalam satu persekitaran atau yang lain.

Pada saat menulis artikel ulasan WAX ini, lebih daripada 300,000 transaksi harian rata-rata digunakan oleh lebih daripada 320,000 pengguna aktif di seluruh dunia. Di antara mereka, mereka telah memperdagangkan lebih dari 100 juta item NFT unik, dengan lebih dari 50 juta item telah dibuat baru di WAX sendiri – dengan nilai gabungan lebih daripada $ 50 juta ditransaksikan. Oleh itu, ini menunjukkan potensi pertumbuhan WAX dan pasaran NFT yang terus berkembang, dan pelbagai kegunaannya.

Pemain permainan boleh bertukar barang antara satu sama lain, meningkatkan pengalaman dalam permainan mereka, dari senjata langka dan kuat yang digunakan dalam penembak, perisai khas dalam permainan main peranan abad pertengahan, atau turbo yang lebih besar untuk kereta lumba anda. Seseorang boleh membeli dan menjual kad perdagangan, mengumpulkan seluruh koleksi untuk bertempur dengan rakan anda, atau untuk hak membual.

Peminat dapat mengumpulkan barang dagangan yang tidak dapat dilupakan seperti pelekat dan poster dari kumpulan kegemaran mereka untuk menandakan majlis tersebut. Anda boleh membuat karya langka anda sendiri untuk dikumpulkan oleh para penikmat, sama seperti lukisan dari Picasso atau Da Vinci, tetapi dengan kelebihan digitalisasi seperti seni animasi atau 3D.

Gambaran Keseluruhan Ciri WAX.

Dari sudut pandang pengguna, antara muka utama untuk menggunakan WAX adalah melalui Dompet Awan WAX atau WCW. Di sini, anda dapat melihat semua NFT yang anda miliki di inventori anda. WCW mempunyai fungsi yang membolehkan pengguna memperoleh ganjaran atau penurunan khas dari pencipta NFT. Melalui aplikasi WCW, anda juga dapat melihat-lihat banyak aplikasi terdesentralisasi (dAPP) yang dibangun di WAX yang memberi kuasa kepada rangkaian pasarnya yang besar – sama ada melalui pasaran barang utama atau sekunder.

Salah satu ciri terbaik WAX adalah proses onboarding yang mudah dengan WCW. Anda mempunyai pilihan untuk proses pendaftaran ‘dua klik’ untuk akaun baru, atau gunakan salah satu daripada banyak pilihan masuk yang tersedia untuk log masuk, seperti akaun anda di Facebook, Google, Steam, Twitter, Discord, Reddit , Twitch, Line, dan beberapa yang lain. Ciri onboarding ini bermaksud bahawa akses ke WAX ​​dibuat jauh lebih mudah daripada platform blockchain terdesentralisasi yang sebanding, termasuk cara mudah untuk melakukan pemulihan akaun.

Ini telah lama menjadi halangan utama untuk penggunaan perkhidmatan blockchain arus perdana, kerana biasanya melibatkan prosedur penyediaan yang rumit dan berisiko seperti harus menyambung ke dompet pihak ketiga, dan menyulap frasa panjang, dan memastikan menyimpan kunci anda selamat. Kehilangan kunci atau frasa utama ini bermaksud bahawa anda tidak akan mempunyai akses ke akaun anda, dalam kebanyakan keadaan. WAX menghilangkan kesulitan tersebut, walaupun pengguna yang lebih berpengalaman dapat memilih cara yang lebih selamat untuk mengunci akaun mereka menggunakan dompet WCW sebagai pilihan.

WAX juga mempunyai portal pembangun khusus dan memberikan sokongan dan inisiatif untuk terus mengembangkan penawaran mereka. Pendekatan inklusif ini memudahkan para pemaju untuk melangkah keluar membina platform mereka sendiri yang dikuasakan oleh WAX, dengan penyatuan yang lancar ke dompet WCW, disambungkan ke API yang kuat untuk memanfaatkan aliran data yang luas, dan dengan blockchain yang selamat, pantas, cekap, menjimatkan kos, dan mantap. Blockchain WAX telah menghasilkan lebih daripada 54 juta blok pada masa blok 500 milidetik yang pantas dan dengan kelajuan throughput yang tinggi 5,000-TPS untuk menyokong ekonomi maya.

WAX juga serasi dengan EOS. Ini bermaksud bahawa pembangun yang telah membuat dAPP di EOS dapat dengan mudah melakukan migrasi atau pendua aplikasi tersebut untuk dijalankan di WAX. WAX juga membina penjana nombor rawak yang terdesentralisasi (dRNG) agar pemaju berintegrasi ke dalam aplikasinya, mewujudkan mekanisme yang terbukti adil, tidak tahan, dan telus. Ini dapat digunakan dengan mudah dalam permainan video tetapi juga dapat diperluas ke aplikasi lain seperti loteri atau hadiah.

Alternatif Untuk Lilin.

WAX sejauh ini bukan satu-satunya platform yang menawarkan pasaran NFT, kerana industri ini berkembang dengan pesat. Berikut adalah beberapa alternatif lain dan bakal pesaing untuk WAX:

 • OpenSea – Ini adalah pasar NFT terbesar dan dianggap sebagai pesaing utama WAX, kerana ia juga mempunyai pasar yang saling terhubung dari pelbagai perkhidmatan dan platform yang berbeza di satu tempat. Di sini, seseorang dapat menemui karya seni, kad perdagangan, memorabilia yang dapat dikumpulkan, kad sukan, token utiliti, dan hadiah, atau keseluruhan nama domain yang akan ditukar.
 • Enjin – Pasar yang bersambung untuk semua permainan terdesentralisasi buatan Enjin, yang dikuasakan oleh blockchain Enjin. Di sini, pengguna dapat menukar pelbagai barang seperti senjata, baju besi, faedah, power-up, pakaian, dan sebagainya – walaupun antara permainan yang berbeza. Enjin telah melihat pertumbuhan yang besar sejak awal dan baru-baru ini cryptocurrency berpusatkan permainan pertama yang diluluskan di Jepun.
 • Decentraland – Platform berasaskan permainan lain, Decentraland adalah permainan maya dalam talian yang besar, yang merupakan versi blockchain dari The Sims. Di pasaran NFT yang sedang berkembang, pengguna dapat memperdagangkan pakaian dan pakaian lain, nama khas untuk avatar dalam talian anda, atau harta tanah dan seluruh dunia dalam Decentraland.
 • Rarible – Rarible adalah antara pasar NFT yang paling popular untuk pencipta individu. Ia tidak mempunyai jangkauan korporat atau industri WAX melalui kolaborasi A-tier, tetapi mempunyai ekonomi yang sihat di mana seseorang dapat membuat dan menukar karya seni dan barang-barang lain yang berkaitan dengan hiburan.

Kajian WAX, Kesimpulannya

Pada penutupan tinjauan WAX kami, kami merasa tertanya-tanya berapa besar sektor NFT yang berpotensi berkembang. Seperti yang telah kami soroti dalam pengenalan kami, terdapat banyak jenis item yang dapat diubah menjadi NFT untuk membawa nilai pada dirinya sendiri dalam ekosistem maya dan membawanya kembali ke dunia fizikal. Ini membolehkan pengguna dan pencipta meneroka dunia baru dan menjangkau pelbagai khalayak baru. Bukan hanya golongan muda, berpengetahuan teknologi, dan bersemangat, kerana kita pernah mendengar bahawa seorang wanita berusia 70 tahun di Florida mengumpulkan kad perdagangan William Shatner.

WAX pastinya belum melihat akhir pertumbuhannya, memandangkan pendekatannya yang proaktif untuk menarik pengguna dan pemaju baru, serta hubungan rapatnya dengan pemain industri utama melalui Majlis Penasihat WAX. Ahli-ahlinya termasuk eksekutif dan tokoh di Google, Microsoft, Marvel, Atari, Magic Leap, Exploding Kittens, Unity, Topps, dan banyak lagi untuk membantu mendorong dan membawa kekuatan industri blockchain ke adopsi arus perdana. Tidak ada keraguan yang akan dihadapi, seperti masalah peraturan mengenai perbelanjaan dalam talian yang berlebihan dan sekatan umur, tetapi secara keseluruhan, ada banyak yang dinantikan dari WAX.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector