Hyperledger vs Ethereum: Koja je blockchain platforma bolja?

Ako pokušavate usporediti Hyperledger i Ethereum, važno je razumjeti razlike. Blockchain ili prikladnije nazvan Tehnologija distribuirane knjige (DLT) privukao je pozornost mnogih, uključujući i milijarde tvrtki koje su uvijek u potrazi za sljedećim teh jednorog to bi se moglo pokazati njihovim sljedećim gotovinska krava. To smo već vidjeli tijekom ranih internetskih dana kada je svaka internetska tvrtka grabila lijevo i desno, dok je malo tko preživio, oni koji su postali multimilijarde tvrtki za koje su pozvali da budu takva kao većina Tvrtke FAANG

Bez sumnje, Ethereum ostaje preferirana platforma pametnih ugovora u cijeloj industriji. Osim što je prednost prvog pokretača, privukao je vrhunske projekte izgrađene na vrhu svoje platforme koja daje Ethereum mreža jedinstvena je prednost što ima najrazličitiju, najsveobuhvatniju i najrelevantniju kolekciju decentralizirane aplikacije (DApps) do danas. Unatoč trenutnim i trajnim izazovima skalabilnosti Ethereuma, programeri blokova nastavljaju graditi na ovoj platformi i s pojavom Ethereum 2.0, ovaj će se trend vjerojatno nastaviti. 

hiperledger vs ethereum

Hyperledger vs Ethereum

Uz sav uspjeh koji okružuje Ethereum, moglo bi se očekivati ​​da bi mnoge poznate tvrtke počele graditi svoje DAppove na Ethereumu, ali stvarnost, većina tvrtki nije, ali umjesto toga radije koristi drugu vrstu tehnologije distribuirane knjige, onu koja je više privatna i ona koja je u osnovi, centraliziranija, koja se naziva Hiperledger. Ovo je možda prvi put da čujete za ovaj blockchain jer nije naveden na vašim uobičajeno web lokacijama s podacima o blockchainu Coinmarketcap, Messari ili Coingecko iz razloga koje ćete naučiti kasnije u ovom članku. U ovom ćemo članku napraviti usporedbu Hyperledger-a i Ethereuma kako biste mogli odlučiti koji je bolji za vas.

Pa koji je bolji? Pa, na to je točno pitanje na koje ćemo pokušati odgovoriti u ovom članku dok raspravljamo o različitim aspektima ove dvije različite tehnologije raspodijeljene knjige. Odabrali smo 10 različitih karakteristika za koje mislimo da će najbolje razlikovati dva DLT-a, kao i pružiti vam bolje razumijevanje svake tehnologije

Blockchain Type

Krenimo od usporedbe same prirode blockchaina Hyperledgera i Ethereuma. Kad razgovarate o blockchainsima, uvijek ćete čuti teme o njima decentralizacija, prozirnost, sigurnost, cenzorski otpor i nepridržavanje bilo kojeg posredničkog ili centraliziranog tijela. Ovo bi moglo biti vrijedi za javni blockchain ali ne i za a privatni blockchain. Uz to, najveća razlika između Hyperledgera i Ethereuma je činjenica da je prvi privatni blockchain, a drugi javni blockchain.

Javni blockchain ili blockchain bez dozvole je vrsta blockchaina koja ne zahtijeva dozvolu bilo kojeg centraliziranog entiteta ili bilo kojeg posrednika. To je vrsta blockchaina koji se usko pridržava gore spomenutih karakteristika, posebno decentraliziran. Decentralizacija je možda najvažnija karakteristika DLT-a. To je ono što ih čini tako jedinstvenima i revolucionarnima, bez toga ćemo teško razlikovati blockchain tehnologiju od uobičajene baze podataka

Hyperledger vs Ethereum

A privatni blockchain koji se također često naziva odobrenim blockchainom, ne mora nužno slijediti općeprihvaćene karakteristike vrste blockchaina koji su popularizirali bitcoin i druge kriptovalute. Ova vrsta blockchaina ima selektivna decentralizacija ili stupnjevi decentralizacije. Mogu se usporediti s redovnom bazom podataka u kojoj neki su njezini dijelovi decentralizirani. Mnoge tvrtke preferiraju ovu vrstu blockchaina jer im daje veću kontrolu, bolju skalabilnost i sposobnost da drže dijelove svojih blockchain podataka dalje od znatiželjnih očiju svojih konkurenata.

Konsenzusni protokol

Hyperledger vs Ethereum

Još jedna karakteristika koja razlikuje Hyperledger i Ethereum su njihovi konsenzusni protokoli. Ethereum koristi isti mehanizam konsenzusa bitcoina, Dokaz o radu (PoW). To ga čini jednim od najsigurnijih i decentraliziranih blockchaina u cijeloj industriji. Iako ima svoje prednosti PoW je privukao veliku količinu energije koju koristi i njegovu nesposobnost da se prilagodi masovnom usvajanju. To je jedan od primarnih razloga zašto se mnoge tvrtke nerado koriste Ethereumom za razvoj DApps-a.

S druge strane, Hyperledger nema niti jednog konsenzusni mehanizam na mjestu. Programeri mogu stvoriti svoj mehanizam konsenzusa. To je omogućeno putem modularna arhitektura Hiperledžera. Količina fleksibilnosti koju nudi čini je idealnom platformom za građenje na različitim industrijama koja može imati različite zahtjeve u pogledu skalabilnosti, sigurnosti i funkcije. Međutim, ako programeri ne žele razviti mehanizam konsenzusa koji mogu koristiti BFT protokol konsenzusa za koji se kaže da je zadani mehanizam za Hyperledger.

Korištenje kriptovaluta

Eter (ETH) je sastavni dio Ethereuma jer služi kao glavna valuta mreže i funkcionira kao „Plin”Za plaćanje transakcija na svom blockchainu. Za razliku od Ethereuma, Hyperledger nema na raspolaganju kriptovalute i ne bismo se iznenadili da ga uskoro neće imati; tek dok kriptovalute ne dosegnu određenu razinu zrelosti u smislu propisa i standarda usklađenosti. Bolji slučaj upotrebe Hyperledgera bio bi tokenizacija vrijednosnih papira umjesto toga.

Korištenje kriptovaluta

Tokeniziranje vrijednosnih papira dobro se slaže s mnogim tvrtkama i što je još važnije s regulatornim agencijama poput Američka komisija za vrijednosne papire i burze. To oduzima puno nagađanja i rasprava je li kriptovaluta a sigurnost ili ne jer se kao takva deklarira od samog početka. Ovo će ograničiti moguće naleta na SEC koja kasnije može proglasiti kriptovalutu kao sigurnost poput nekih projekata koji su izvodili ICO u 2017. Sve dok nijedan zakon ne izuzima kriptovalute kao vrijednosne papire, uvijek predstavljaju rizik da ih US SEC može prepoznati kao vrijednosni papir. 

Aplikacije i vrste transakcija

Sasvim je jasno da Hyperledger i Ethereum imaju različite pristupe u iskorištavanju tehnologije raspodijeljene knjige. To proizlazi iz činjenice da svaka od ovih tehnologija obrađuje različite tipove korisnika. Ethereum je prilično generički po svom opsegu i udovoljava širokom rasponu svrha. Međutim, Smatra se da je Ethereum idealniji za rukovanje B2C aplikacije od Hiperledger budući da prvi ne trebaju dozvolu za sudjelovanje u transakcijama. Suprotno tome, ovo drugo jest usmjerena prema B2B aplikacije jer bi sudionici vjerojatno trebali dopuštenje za zaštitu osjetljivih poslovnih podataka ili transakcija.

Razumljivo, Transakcije u Hyperledgeru vjerojatno će biti privatne, što je suprotno Ethereumu gdje svi sudionici mogu pristupiti knjizi transakcija.  Stoga će sudjelovanje konsenzusa Hyperledgera biti ograničeno za sudionike ako se uopće provodi. Iako se Ethereum može činiti boljom opcijom za transparentniji i sveobuhvatniji blockchain, to moramo napomenuti većina tvrtki ima u svom najboljem interesu da njihovi podaci i podaci korisnika ostanu privatni, posebno u okruženju u kojem loši glumci sve više postaju vrlo sofisticirani

Razvojni alati

Ethereum je zaslužan za prvu platformu temeljenu na blockchainu koja nudi Turingov potpun pametni programski jezik za ugovore. Programski jezik koji se koristi je Programski jezik Solidity. Široko se koristi i poznat je u blockchain zajednici, ali relativno nejasno za širu zajednicu programera softvera. Programeri koji su novo u industriji vjerojatno će trebate dodatno vrijeme ili trening da se upoznaju s Čvrstoća. S vedrije strane, Solidnost brzo postaje standardno programiranje za razvoj blockchaina jer mnogi projekti osim Ethereuma sada podržavaju jezik. 

Hyperledger vs Ethereum

U skladu s Hyperleder-ovim modularnim dizajnom i ciljem standardizacije razvoja distribuirane knjige, podržava popularne programske jezike kao što su Ići, Java, i Node.js. Pritom bi programeri koji su radili na drugim softverskim projektima imati poznato okruženje za rad. To će im omogućiti koncentrirati se na dizajniranje i stvaranje decentraliziranih aplikacija rađe nego trošenje vremena na učenje Solidnosti ili izrada standardnih knjižnica nije dostupno na programskom jeziku Ethereuma. 

Partnerstva

I Hyperledger i Ethereum mogu se pohvaliti nekim od najimpresivnijih partnerstava u cijeloj industriji tehnologije distribuiranih knjiga. Mnogi od ovih industrijskih partnera članovi su konzorcija Ethereum i Hyperledger kao što su Microsoft, Naglasak i, J.P. Morgan, stoga možemo zaključiti da su sa stajališta poslovnog partnerstva prilično jednaki. Naravno, razina partnerstva ovisi o tome što planiraju ostvariti u spomenutoj platformi. Uzmimo za primjer JP Morgan koji su, umjesto da koriste Hyperledger ili Ethereum blockchain, koristili Kvorum (Privatni blockchain zasnovan na Ethereumu) za eksperimentiranje s tehnologijom distribuirane knjige. 

Impresivan i rastući popis partnera za oba davatelja tehnologije raspodijeljene knjige pokazuje neizmjerni potencijal DLT-a ili blockchain tehnologije.  To također pokazuje sve veću svijest o tehnologiji u nastajanju za koju mnogi vjeruju da će biti njezin sastavni dio realizacija Weba 3.0 i omogućujući tehnologiju industrijska revolucija 4.0. Iako njih dvoje imaju različit blockchain, imaju različite osobine, vjerujemo da će oboje igrati značajnu ulogu u ovoj tehnološkoj evoluciji.

Zajednica

Nije teško primijetiti da su većina članova zajednice u Hyperledgeru poznate i etablirane organizacije i institucije. To ne čudi jer je uglavnom usredotočen na poslovne blockchain aplikacije. S druge strane, Ethereum ima svoj poduzetnički konzorcij s osnivanjem Enterprise Ethereum Alliance u 2017. godini. Mnogi od osnivača ove organizacije već su članovi konzorcija Hyperledger. Međutim, budući da je višenamjenski, generički blockchain za sve vrste decentraliziranih aplikacija postoji cijela druga zajednica kojoj Ethereum udovoljava.

Hyperledger vs Ethereum

To su različita blockchain pokretanja koja su svoju decentraliziranu aplikaciju izgradila na Ethereumu. Mnogi su rođeni i financirani tijekom ICO-ovog procvata 2017. godine ili su ih podržale privatne tvrtke poput ConsenSys, koju je osnovao jedan od osnivača Ethereuma. Zanimljivo je da je ConsenSys jedan od članova osnivača Hyperledgera. To pokazuje da je Hyperleder i Ethereum genski fond isprepleteniji od onoga u što bismo možda željeli vjerovati. Unatoč tome, čini se da Ethereum ima daleko šire domete tržišta od Hyperledgera

Usklađenost i propisi

Budući da većina projekata temeljenih na Hyperledgeru vjerojatno neće koristiti kriptovalute, vrlo je mala vjerojatnost da će naići na probleme s regulatornim tijelima. To se ne može reći sa Ethereum projekti s nekima su već smatrali Američka SEC kao neregistrirani vrijednosni papiri. Kao što smo ranije rekli, još uvijek ne postoji zakon koji definitivno kategorizira kriptovalute kao ne vrijednosne papire. Iako pristaše i zagovornici kriptovaluta forsiraju zakone prilagođene kriptovalutama, ništa značajno nije usvojeno u zakonu.

Stoga možemo reći da bi, ako usporedimo dva blockchaina, Hyperledger za sada bio sigurniji izbor u pogledu usklađenosti i propisa, jedini razlog je što se obično ne bave kriptovalutama. Ovisno o tome kako gledate na to, Hyperledgeru može predstavljati prednost, ali istodobno može biti i najveća slabost. Sve ovisi o tome kako gledate na to i kako će programeri koristiti tehnologiju.

Hyperledger vs Ethereum: Zaključak

Ethereum bi Hyperledgera otpuhao iz vode jer ima privatni blockchain koji za mnoge najčešći blockchain uopće nema smisla. Međutim, moramo shvatite da kako se tehnologija distribuirane knjige razvija, tako se razvijaju i njezini slučajevi upotrebe i entiteti koji bi ih možda željeli koristiti. Stoga smo zaključili da je bolji blockchain ovisi o industriji i vrsti decentralizirane aplikacije na kojoj će se koristiti. Kao što smo ranije rekli u ovom članku, poduzeća ne bi htjela blockchain koji je potpuno transparentan iz razloga koji smo već rekli i trebat će im nešto što će se prilagoditi. 

S druge strane, Ethereum, sviđalo se to nama ili ne, ne može se prilagoditi velikom broju transakcija kada pogodi uobičajenu upotrebu. Bilo je napora da se to učini skalabilnijim, ali to tek treba vidjeti. U svom trenutnom obliku teško je zamisliti poduzeća koja žele isporučiti skalabilna blockchain rješenja koja svoje DAppove postavljaju na Ethereum. Iznenađujuće je da se mnogi startupi i dalje postavljaju na Ethereum unatoč problemu skalabilnosti za koji vjerujemo da upravo jača na popularnosti Ethereuma. 

A ti? Što je po vama bolje, Hyperledger ili Ethereum? Molimo vas da svoje odgovore i reakcije objavite u odjeljku za komentare ovog članka. Uvijek smo zainteresirani čuti mišljenja naših čitatelja i uključiti se u konstruktivnu i smislenu raspravu. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me