Predviđanje cijene Litecoin (LTC) za 2021., 2022. i 2025. godinu

Litecoin (LTC) jedna je od najvećih kriptovaluta na tržištu danas. Po tržišnoj kapitalizaciji uvijek se nalazi među 10 najboljih kriptovaluta.

Međutim, uslijed fluktuacija tržišta i nedavnih makroekonomskih događaja, cijena dugoročnih kamata drastično je pala.

U ovom ćemo članku pokušati istražiti Predviđanje cijene Litecoin dolje prikazani grafikoni kako bi utvrdili isplati li vam se ili ne.

LTC se oduvijek nazivao malim bratom Bitcoina. To ne čudi jer je stvoren iz iste baze kodova Bitcoin (BTC). Trebala je biti lakša verzija BTC-a s nekim poboljšanjima protokola.

Mnoge BTC-ove novije značajke prvi su put implementirane na LTC prije nego što su ih dodane. Ono po čemu se LTC izdvaja od BTC-a je puno brže vrijeme potvrde i znatno manje naknade za transakcije.

Te su prednosti učinile Litecoin boljim sustavom plaćanja od BTC-a za dnevne transakcije. Bitcoin je trebao biti odgovor na prekomjerne naknade i procese u radu s tradicionalnim financijskim sustavom.

Međutim, zbog svoje popularnosti, ograničene ponude i prilično sporog razvoja za rješavanje problema skalabilnosti, nije stekao masovno usvajanje kojem se nadao. Tu dolazi LTC koji daje održiviju alternativu tradicionalnim opcijama plaćanja.

Povijesna analiza cijena Litecoin 

Kao i mnoge kriptovalute, kretanje cijena Litecoina u povijesti je bilo u korelaciji s kretanjem cijena bitcoina. Kao što možemo vidjeti iz donjeg grafikona, vrhunac i nagli skok cijena Litecoina gotovo uvijek slijedi onaj bitcoina.

Ova vrsta kretanja cijena nije jedinstvena za LTC, jer svi altcoini imaju istu tipičnu korelaciju s Bitcoin-om (BTC). 

Osim što prati kretanje cijena BTC-a, čini se da LTC slijedi i četverogodišnji bik ciklus u kojem cijena LTC-a raste nakon što LTC rudarstvo nagrađuje prepolovljeni događaj. Nagrade za LTC rudarstvo poticaji su onima koji sudjeluju u osiguranju LTC mreže.

Svaki put kad se dogodi događaj prepolovljenja, rudarske nagrade (inflacija) prepolove se. To je bilo očito tijekom prvog događaja prepolovljenja LTC-a, ali manje očito tijekom drugog, možda zbog općeg ekonomskog pada uzrokovanog trenutnom pandemijom i drugim makroekonomskim događajima. 

Litecoin je dosegao svoju najvišu cijenu tijekom zadnjeg velikog kripto bika pokrenutog 19. prosinca 2017., gdje je dosegao iznos od 375,29 USD. Njegova najniža razina bila je 14. siječnja 2015., gdje se trgovalo za 1,11 dolara po LTC-u.

Trenutna cijena LTC-a u vrijeme pisanja ovog članka iznosi oko 40-45 USD, što je više od +10 USD u odnosu na bljesak pada kripto tržišta u ožujku 2020. Trenutno se cijena LTC-a uglavnom trguje bočno prateći opće kretanje cijena BTC.

Trenutna cijena, tržišna kapitalizacija, & Pojedinosti o opskrbi

litecoinLitecoin (LTC)

Poredak: 9$ 186,78Cijena (BTC) Ƀ0,00370100Prodajna cijena$ 12.45 BVolume$ 5,14 B24h Promjena2,69% Ukupna opskrba84,00 M LTC

Trenutna tržišna cijena LTC-a iznosi oko 42,46 USD. Cijena LTC-a lebdi nešto više od 40 USD tijekom posljednjih nekoliko mjeseci nakon krvave kupke u ožujku u kojoj je mnoga digitalna imovina izgubila polovicu svoje tržišne vrijednosti.

Od tada se velik dio cijene LTC-a odvija bez zastoja, što ne iznenađuje oponaša kretanje cijena BTC-a.

Opskrba Litecoina u opticaju iznosi oko 65.056.542 LTC, s maksimalnom količinom od 84.000.000 LTC. Maksimalna opskrba Litecoinom 4x je veća od Bitcoina (21 000 000), što čini da pojašnjava da prvi nije 4x brži od drugog.

To može potkrijepiti činjenica da LTC ima vrijeme bloka od 2,5 minute, za razliku od bitcoina, kojem treba 10 minuta. 

Nadalje, to također znači da je samo oko 19 milijuna kovanog novca ostalo za rudare LTC-a. Procjenjuje se s povećanim poteškoćama u rudarstvu i događajem prepolovljavanja LTC-a, a svi Litecoin bit će iskopani 2142. ili 122 godine od sada. 

Predviđanja za buduće cijene Litecoin (LTC)

Mnogi stručnjaci vjeruju da je cijelo tržište kriptovaluta pripremljeno da stvori još jedan epski bik. To se temelji na povijesnim podacima prikupljenim tijekom više od deset godina postojanja kriptovaluta.

Ta se periodična pokretanja bikova obično podudaraju s bitcoinima, što izgleda diktira smjer cijelog tržišta kriptovaluta. Štoviše, ustrajna pandemija srušila je svjetska gospodarstva s mnogima koja traže sigurna utočišta kako bi zaštitila vrijednost svoje imovine.

Ova zastrašujuća situacija mogla bi biti početna točka za masovno usvajanje kriptovaluta, što će u bliskoj budućnosti mnoge vodeće kriptovalute potaknuti na nove vrhunce svih vremena.

To uključuje Litecoin, koji trguje bočno, ograničen na neposredni otpor i podršku. Ova relativna neaktivnost mogla bi biti znak nadolazećeg izbijanja za koje je vjerojatnije da će ići prema gore uz neku očekivanu korekciju na tom putu.

S tim da je ovdje rečeno nekoliko LTC cijena prognoza 

Kratkoročna prognoza

AfterPriceChange
1 dan 42,92 USD 0,60%
1 Tjedan 45,74 USD 7,20%
1 mjesec 38,4 USD -10%
6 mjeseci 72,54 USD 70%
1 godina 81,07 USD 90%

Dugoročna prognoza

AfterPriceChange
1 godina 81,07 USD 90%
2 godine 136,16 USD 320%
3 godine 93,61 USD 220%
4 godine 638,25 USD 1500%
5 godina 531.875 američkih dolara 1250%

Predviđanje cijene Litecoin 2020

2020. godina je kritična godina ne samo za LTC već i za cijele kriptovalute. U narednim mjesecima ulazimo u prvu godišnjicu nakon LTC-ovog drugog prepolovljenog događaja rudarske nagrade. 

Na temelju povijesnih podataka, ovo bi trebalo označiti početak bikovskog trenda za LTC s njegovom vrijednošću koja je eksplodirala do kraja godine.

Trenutno LTC trguje vodoravno, naizgled čekajući da krene u kretanje cijena BTC-a, koje je relativno uspavano. 

 Nakon razdoblja konsolidacije, očekujemo povratak volatilnosti cijena Litecoina. Danima unaprijed očekujemo da će LTC zaraditi čak 7,2% od trenutne cijene od 42,56 USD, dostigavši ​​čak 45,74 USD.

Međutim, vjerujemo da ovaj porast neće potrajati s padom cijene Litecoina na 38,4 USD sljedećeg mjeseca uz pad od oko -10% od njegove trenutne cijene. 

Ovo će stvoriti savršenu priliku za trgovce da zauzmu pozicije na LTC-u, za koji očekujemo da će doživjeti značajan skok cijena krajem godine.

Za šest mjeseci očekujemo da će cijena Litecoina doseći 72,54 USD, što je oko 70% povećanja trenutne cijene. Ovaj će se trend vjerojatno nastaviti prema prvoj polovici 2021. godine, u kojoj očekujemo da će cijena LTC-a doseći 81 USD ili 90% od trenutne cijene. 

Predviđanje cijene Litecoin 2022

Bikovski trend za LTC koji je započeo krajem 2020. i tijekom 2021. nastavit će se dalje u 2022.

Negdje između 2021. i 2022. godine mogli bismo vidjeti kako se cijena Litecoina kreće prema prethodnom najvišem vremenu od 360,66 USD, ali doživjet će oštru korekciju gotovo odmah nakon toga.

Vjerujemo da će se cijena LTC-a 2022. konsolidirati u rasponu cijena od 136 USD. 

Predviđanje cijene Litecoin 2025

Godina 2025. godinu dana je nakon trećeg događaja prepolovljenja LTC-a i četvrtog BTC-a.

Ako se povremeno četverogodišnje tržište bikova nastavi u ovom trenutku, mogli bismo očekivati ​​da će uobičajena kretanja cijena općeg tržišta kriptovaluta uslijediti s novim najnovijim maksimumima i novim višim padovima. 

Međutim, do ovog trenutka u industriji su se mogle dogoditi značajne promjene, poput regulatorne jasnoće, masovnog usvajanja i promjena u stanju globalne ekonomije.

Iako ne odbacujući mogućnost trenutne situacije u kojoj se industrija okreće najgorem, kriptovalute su se, općenito, pokazale kao vrlo otporna klasa imovine. 

To nas je navelo da vjerujemo kako je vrlo vjerojatnije da bi tržišni uvjeti u ovom trenutku mogli biti povoljniji za kriptovalute.

Ova kombinacija prijateljskijeg regulatornog okruženja, masovnog usvajanja i možda bolje globalne ekonomije otvorit će put novom kripto-bilancu koji nikada prije nije bio viđen u kripto industriji.

Vidimo da se cijena LTC-a kretala s prethodnih najviših razdoblja od 360 USD na oko 638 USD, što je približno 1,500% povećanja trenutne vrijednosti u vrijeme pisanja ovog članka.

Uz ovaj novi vrhunac svih vremena, očekujemo neke korekcije, s konsolidacijom cijene na oko 532 USD u 2025. godini. 

Je li Litecoin (LTC) dobra investicija?

Litecoin BTC često opisuje kao digitalno srebro, nazivajući ga digitalnim zlatom.

Iako je usporedba ovih kripto s dragim kamenjem odavno raskrinkana, povijesni odnos zlata i srebra donekle predstavlja odnos između LTC-a i BTC-a u smislu njihove monetarne vrijednosti kao i popularnosti. 

predviđanje cijene litecoina

Bitcoin se pojavio kao vodeća i najpopularnija digitalna trgovina vrijednostima u industriji. To je prije svega zbog njegove visoke vrijednosti, slične zlatu.

Sve je skuplje pomicanje BTC-a, pa je manje vjerojatno da će se ponovno koristiti kao sredstvo razmjene poput zlata. Ovdje LTC blista jer je održivija opcija za upotrebu kao valuta za dnevne transakcije.

To nam daje predodžbu da LTC ima puno više slučajeva korištenja od BTC-a, koji je postao glavno skladište vrijednosti u industriji. To stavlja LTC u bolji položaj za postizanje masovnog usvajanja. S programerima koji su otvoreniji za tehnološki napredak u blockchain tehnologiji, možemo vidjeti kako LTC tehnologija napreduje brže od Bitcoina.

Litecoin je jednako dobra investicija kao i bilo koja druga kovanica koja je prema top 10 kriptovaluta navedena prema tržišnoj kapitalizaciji. To pokazuje razinu povjerenja investitora u projekt, a integriranjem naprednijih značajki koje BTC ne može naći odmah iza horizonta daje potencijalnim “hodlerima” razlog da ulažu u LTC.

Kako kupiti Litecoin?

Litecoin je jedna od najvažnijih i najlikvidnijih digitalnih sredstava u industriji. Trenutno je naveden na više od 800 kripto tržišta, većina, ako ne i sva značajnija centralizirana razmjena (CEX) podržava LTC. Binance, OKEx, Coinbase Pro, Kraken, Gemini, Bittrex i druge dobro uspostavljene razmjene podržavaju Litecoin, što olakšava svima koji žele brzo doći do LTC-a.

Mnoge od tih burzi, posebno one regulirane, imaju fiat-on-rampe omogućujući svojim kupcima da kupuju LTC izravno s fiat-om.

Postoje i drugi načini za kupnju LTC-a. Jednostavniji način kupnje Litecoina je pomoću trenutnih razmjena.

Oni kupuju i prodaju mjesta na kojima možete kupiti kriptovalute bez složenog postupka baratanja knjigama narudžbi, što se može pokazati malo složenim za početnike.

Na tržištu danas postoje mnoge trenutne razmjene, tri najpoznatije su Shapeshift, Changelly i ChangeNow. Oni nude iste usluge, a na vama je da odlučite koja od njih odgovara vašim zahtjevima.

Jednu važnu stvar koju morate imati na umu prilikom kupnje Litecoina je odlučivanje gdje ćete pohraniti svoj LTC. Korisnici s višim sigurnosnim zahtjevima svoj LTC pohranjuju u novčane ili hardverske novčanike.

Prvi je osiguran nizom privatnih ključeva koje samo vlasnik zna. Međutim, ako vlasnik izgubi ove ključeve, neće moći oporaviti svoje račune.

Ovo je slično hardverskim novčanicima s dodatnim fizičkim sigurnosnim značajkama poput pritiska gumba hardverskog novčanika za potvrđivanje ili pokretanje transakcija. 

Davatelji Ome novčanika omogućuju svojim korisnicima kupnju kriptovaluta izravno iz njihovih aplikacija. Kripto novčanici poput TrustWallet, Atomic Wallet, Coinbase wallet App, Coinomi, i između ostalih, neki su od novčanika koji korisnicima omogućuju kupnju Litecoina u njihovoj aplikaciji.

Neki od ovih davatelja novčanika također su integrirali fiat pristupnike koji omogućavaju korisnicima kupnju kripto podataka koristeći gotovinu putem svojih banaka, kreditnih i debitnih kartica.

Alternativni način kupnje Litecoina

Više informacija o Litecoin

Što je Litecoin?

Mreža Litecoin pokrenuta je 13. listopada 2011. Zamisao Charliea Leeja, bivšeg zaposlenika u Googleu, koji je vidio potrebu za razvijanjem lakše verzije Bitcoina, za koju misli da je prikladnija za svakodnevne transakcije svakodnevnih ljudi.

Nije tajna da je Litecoin u biti kopija baze podataka Bitcoin s određenom preinakom koja mu omogućuje bržu i jeftiniju obradu transakcija.

Litecoin i Bitcoin dijele istu vrstu konsenzusnog mehanizma nazvanog Proof-of-Work (PoW). Ukratko, PoW djeluje tako što rudarima (uređajima s moćnim računalnim mogućnostima) omogućava rješavanje kriptografskih problema kako bi im se pružila šansa da budu izabrani za pisanje sljedećeg bloka na blockchain.

Drugim riječima, svatko tko sudjeluje u aktivnosti konsenzusa ima priliku napisati sljedeći blok ili zapis na mreži. 

Dok Bitcoin i Litecoin koriste isti konsenzusni protokol, oni koriste različite algoritme. Bitcoin koristi SHA-256, dok Litecoin koristi Scrypt, za koji se prethodno smatralo da je otporan na ASIC.

ASICS su moćni i skupi uređaji dizajnirani za rudarstvo kriptovaluta. Nećemo ulaziti u detalje koja je razlika između njih dvoje. Ovdje je važno znati da imaju različite algoritme, a Litecoin je pokušao demokratizirati rudarstvo.

Druga bitna razlika između Litecoina i Bitcoina je njegovo vrijeme bloka, što jednostavno znači vrijeme kada svaka mreža proizvede novi blok ili zapis.

Za BTC je potrebno 10 minuta, dok za LTC treba samo 2,5 minute, što je ¼ potrebno od prethodnog. To čini LTC transakciju četiri puta bržom od BTC-a. Uz to, ukupna ponuda LTC-a fiksna je na 84 milijuna, što je također četiri puta više od 21 milijuna Bitcoina. 

Ako je Bitcoin evoluirao i postao glavna vrijednost trgovine u industriji, Litecoin se razlikuje od starijeg brata pozicionirajući se kao održiviji medij za razmjenu.

Zaklada Litecoin opisuje LTC kao “kriptovalutu za plaćanja”, precizno navodeći što želi biti. Prema njihovim riječima, „Litecoin je peer-to-peer internetska valuta koja omogućava trenutna plaćanja gotovo bez nula troškova bilo kome na svijetu.

Tim

Vodeća organizacija koja stoji iza Litecoina je Litecoin Foundation. To je neprofitna organizacija registrirana u Singapuru čiji su članovi došli iz različitih dijelova svijeta.

Njihova je misija unaprijediti Litecoin za dobrobit društva razvojem i promicanjem vrhunske blockchain tehnologije. 

U njegov je upravni odbor uključen Charlie Lee, tvorac Litecoina. Djeluje kao generalni direktor zaklade i njezin primarni dobrotvor (Charlie je prodao sve svoje posjede Litecoin tijekom vrhunca pokretanja kripto bikova 2017-18).

Zakladni tim čine multinacionalni profesionalci, volonteri, suradnici, veleposlanici i programeri na čelu sa Charliejem, koji je ujedno i vodeći programer.

Za sebe kaže da je dobronamjerni diktator Litecoin dok diktira smjer razvoja Litecoina.

To je u oštroj suprotnosti s bitcoinima, gdje će sve promjene protokola morati proći kroz konsenzus prije njegove primjene. “Potrebno je zauvijek da bi se bilo što implementiralo na Bitcoin”, prema Charlieu, za razliku od bitcoina, oni mogu brže ići naprijed. 

Partnerstva 

Kriptovaluta je industrija u nastajanju. Predstavljen je prije više od deset godina, ali tek treba postići masovno usvajanje. Postoje razni razlozi zašto još nije dosegla ovu vrstu tržišne zrelosti.

Mnogo je prepreka ulasku, posebno za nove korisnike koji još nisu upoznati s načinom na koji se trebaju nositi s ovom novom imovinom.

Zbog toga su partnerstva vitalna. Oni mogu pomoći u širenju svijesti o Litecoinu, dok istodobno mogu proširiti slučaj upotrebe Litecoina omogućavajući nositeljima novih načina kako potrošiti svoj LTC.

Uzmimo za primjer Travalu, jednog od partnera zaklade Litecoin. Vlasnicima LTC-a omogućuje rezervaciju u preko 500 000 hotela u 210 zemalja, pokrivajući više od 82 000 lokacija.

Litecoin zaklada također je udružena s fiat-crypto procesorima plaćanja kao što su Aliant Payments i Coingate, oba ova platforma omogućuju trgovcima da prihvate Litecoin.

Služi kao posrednik za plaćanje gdje automatski pretvara Litecoin u fiat i automatski deponira fiat na račun trgovca.  

Postoji čitav popis partnera koje Litecoin ima preko svojih web stranica. Ono što je važno napomenuti jest da ta partnerstva pomažu povećati svijest i popularnost Litecoina, kao i njegovog slučaja upotrebe.

Kroz ova partnerstva, zaklada Litecoin nada se postići masovno usvajanje.

Razvoj događaja

Glavni je fokus programera Litecoin sada poboljšati značajke zamjenljivosti i privatnosti Litecoina.

To planiraju učiniti dodavanjem Mimblewimblea. Ovaj blockchain dizajn koristi novi način čuvanja i strukturiranja transakcija s glavnim ciljem povećanja privatnosti i bolje skalabilnosti mreže.

Prema Charlie Leeju, izabrali su Mimblewimble jer se skalira puno bolje od ostalih protokola usmjerenih na privatnost, poput Monera ili Z-cash. 

Za Litecoin su u pripremi i druge nadolazeće tehnologije. Međutim, glavni smjer programera Litecoina upravo je ono o čemu smo gore raspravljali.

Ostale tehnologije uključuju rješenje za skalabilnost drugog sloja Lightning Network (LN), Atomic Swaps i Colored Coins.

Lightning Network (LN) je samo još jedna mreža koja omogućuje trenutne transakcije i smanjene naknade; trenutno je u fazi izrade i nije dostigao onu vrstu pouzdanosti koja je potrebna da bi im se učinilo održivom opcijom.

Atomski zamjene omogućuju korisnicima da trguju na novčiću za drugi novčić bez prolaska kroz razmjenu, a naziva se i zamjenom među lancima. Ovo je izgrađeno na vrhu LN mreže, stoga je još uvijek u fazi izrade.

Još jedna uzbudljiva značajka koja se razvija su kovani novčići. Nažalost, programeri Litecoina nemaju ovu značajku visoko na svom popisu. Omogućuje prenamjenu LTC-a i njegovo pridruživanje imovini sličnoj platformi za izdavanje tokena.

Međutim, kao i ostale, i ove su buduće značajke pomaknute kako bi ustupile mjesto implementaciji MimbleWimblea.

Zaključak

Tijekom godina Litecoin je dosljedno ostao u top 10 kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji i s dobrim razlogom. Kao i Bitcoin, Litecoin radi bez prestanka bez većih zastoja i njegova sigurnost nikada nije ugrožena.

Iako bi ga neki mogli smatrati dosadnim dobrom, njegova stabilnost i reputacija koju je stekao tijekom godina više nego nadoknađuju.

Nedavno je Grayscale Investments, najveći svjetski menadžer digitalnih valuta, dobio odobrenje FINRE-e za pokretanje Litecoin Trust-a. To omogućuje visoko vrijednim investitorima i institucionalnim računima da postanu izloženi Litecoinu.

Što je još važnije, ovo pokazuje neizmjerno povjerenje Litecoina ne samo maloprodajnih ulagača već i institucionalnih ulagača. 

Ako ste investitor u potrazi za stabilnom digitalnom imovinom u koju ćete ulagati s dugoročnim horizontom, tada bi možda Litecoin mogao biti prava kripto valuta koju biste trebali uzeti u obzir. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me