Bitcoin: Apa itu? Panduan ringkas untuk pemula

Bitcoin (BTC) adalah aset digital yang paling terkenal dengan jumlah perdagangan terbesar.

Bitcoin adalah mata wang dan teknologi. Pada intinya, Bitcoin adalah rakan sebaya dengan wang elektronik dengan satu objektif tersurat. Objektifnya adalah untuk menggantikan perantaraan dan kepercayaan yang diberikan kepada institusi kewangan terpusat. Ini bertujuan untuk menjadi pengganti mata wang fiat tradisional dan lapisan penyelesaian inovatif untuk memproses transaksi tanpa memerlukan pihak ketiga.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Bitcoin dan cara memulakan cryptocurrency, lihat siri panduan pemula kami.

Panduan pemula untuk Bitcoin dan cryptocurrency

Bitcoin adalah Desentralisasi

Sebelum Bitcoin dicipta, satu-satunya cara untuk menggunakan wang secara digital, ia adalah melalui perantara, seperti Bank atau PayPal. Walaupun begitu, wang yang digunakan masih dikeluarkan dan dikawal oleh kerajaan. Walau bagaimanapun, Bitcoin mengubah semua itu dengan mewujudkan bentuk mata wang yang terdesentralisasi yang boleh didagangkan secara langsung oleh individu tanpa memerlukan perantara. Daripada mempercayai bank terpusat untuk memproses transaksi, kami akan mempercayai Protokol yang dijalankan oleh individu yang berlainan di seluruh dunia.

Setiap transaksi Bitcoin disahkan dan disahkan oleh keseluruhan rangkaian Bitcoin. Tidak ada titik kegagalan, jadi sistem ini hampir mustahil untuk ditutup, dimanipulasi, atau dikendalikan.

Ciri-ciri Utama Bitcoin

 • Kawalan desentralisasi: Tidak ada pihak berkuasa yang mengawal Bitcoin. Semua transaksi dapat dilihat pada lejar umum yang disebut blockchain.
 • Bitcoin adalah simpanan nilai: Anda boleh menggunakan Bitcoin untuk membeli barang dan perkhidmatan.
 • Keselamatan: Bitcoin tidak pernah diretas.
 • Sumber terbuka: kod sumber Bitcoin tersedia untuk umum dan ahli komuniti dapat memperbaruinya.
 • Awam: Semua transaksi dapat dilihat di blockchain Bitcoin.
 • Nama samaran: Anda boleh menggunakan identiti samaran untuk membuat transaksi Bitcoin. Ini tidak benar-benar tanpa nama kerana alamat transaksi dapat dilihat di rangkaian awam.
 • Bekalan terhad: Bitcoin mempunyai bekalan yang terhad dan dapat diramalkan.

Bagaimana urus niaga Bitcoin berfungsi? Bagaimana anda memperoleh Bitcoin?

Rangkaian Bitcoin pada asasnya adalah lejar awam terdesentralisasi yang bergantung pada gabungan kekuatan pengkomputeran masyarakatnya. Bitcoin berfungsi seperti berikut:

 • Urus niaga Bitcoin tidak disahkan sehingga ia dikemas kini pada lejar transaksi bitcoin. Ini dipanggil blockchain. Ini adalah satu lejar awam yang terdesentralisasi, iaitu semua orang boleh mengemas kini dan tidak ada orang yang mengawal lejar ini.
 • Orang boleh membantu mengemas kini lejar ini dengan menggunakan komputer khusus. Komputer akan menghasilkan nombor rawak. Tujuannya adalah untuk menghasilkan jawapan yang betul terhadap masalah matematik yang dihasilkan oleh sistem.
 • Komputer yang meneka penyelesaian dapat memutuskan transaksi bitcoin yang belum selesai akan dikumpulkan menjadi satu sekatan.
 • Blok dan jawapan bagi masalah matematik adalah dihantar ke rangkaian bitcoin. Ini adalah rangkaian komputer.
 • Rangkaian bitcoin akan memeriksa sama ada jawapannya betul. Sekiranya ada, mereka akan mengemas kini salinan lejar transaksi bitcoin mereka dengan blok yang telah anda buat. Proses itu kemudian diulang. Oleh itu nama “Blockchain“.
 • Komputer yang menebak nombor yang betul menerima penghargaan Bitcoin dan bayaran transaksi untuk transaksi di blok tersebut.

Proses ini dipanggil perlombongan. Ini kerana anda lombong (dapatkan) Bitcoin dengan membantu mengemas kini lejar transaksi bitcoin.

Ladang perlombongan BitcoinLadang perlombongan Bitcoin

Di mana Bitcoin disimpan?

Pemilik Bitcoin menyimpan duit syiling mereka menggunakan dompet. Anda sebenarnya tidak memegang Bitcoin anda, sebaliknya anda memegang a kunci persendirian yang membolehkan anda mengakses alamat Bitcoin anda seperti alamat anda kunci awam.

Klik di sini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kunci peribadi dan kunci awam.

Dompet boleh didapati dalam beberapa bentuk utama:


 • Dompet perkakasan: Peranti luar fizikal yang menyimpan kunci peribadi anda. Klik di sini untuk ulasan dan tutorial dompet kami.
 • Dompet mudah alih: Ini adalah aplikasi telefon bimbit mis. dompet Enjin. Klik di sini untuk melihat semula dompet Enjin.
 • Dompet dalam talian: Jalankan di pelayan awan dan boleh diakses oleh beberapa komputer. Dompet dalam talian yang paling biasa adalah pertukaran cryptocurrency. Lihat ulasan kami mengenai pertukaran teratas.
 • Dompet kertas: Cetakan yang mengandungi kunci awam dan peribadi anda. Walaupun paling sederhana, ini adalah kaedah paling selamat untuk memastikan cryptocurrency anda selamat.
 • Dompet desktop: Mereka dimuat turun dan dipasang ke komputer anda.

Siapa Satoshi Nakamoto

Ini adalah penemuan “Satoshi Nakamoto” pada tahun 2008 sebagai mata wang maya terdesentralisasi yang menggunakan teknologi blockchain. Kami masih belum mengetahui identiti sebenar Satoshi Nakamoto, walaupun ada orang yang mengaku dirinya.

Apa masa depan Bitcoin?

Bitcoin mendapat lebih banyak penggunaan untuk pembayaran di seluruh dunia. Pada masa ini, banyak kedai dan peniaga menerima pembayaran dalam Bitcoin. Senarai peniaga semakin meningkat dari hari ke hari.

Bitcoin bahkan boleh digunakan dengan beberapa kad kredit dan debit.

Walau bagaimanapun, Bitcoin tidak mudah ditingkatkan seperti kebanyakan duit syiling berikutnya. Oleh itu, masa depan di mana Bitcoin menggantikan mata wang tradisional sangat tidak mungkin.

Walau bagaimanapun, Bitcoin akan kekal sebagai Store of Value (SOV) yang sangat baik. Ini kerana kadar harga yang tidak berubah dan berkala. Yang mengatakan, persoalan mengenai dasar pengawalseliaan di seluruh dunia mungkin menjadi halangan sebenarnya untuk kejayaan jangka panjang Bitcoin.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector