Cara Menyiapkan Dompet Bitcoin – Panduan Terbaik

Seperti namanya, dompet Bitcoin adalah perisian dan perkakasan yang digunakan untuk menyimpan Bitcoin. Ini memudahkan pengguna untuk menghantar dan menerima Bitcoin dan pemilikan baki. Secara teknikal, Bitcoin tidak dapat disimpan di mana sahaja, oleh itu setiap alamat Bitcoin mempunyai kod rahsia yang membantu pengguna untuk mengesannya di dompetnya.

Mengapa Anda Memerlukan Dompet Bitcoin?

Keperluan dompet BitcoinDompet Bitcoin adalah dompet digital dan sangat penting untuk memperoleh Bitcoin dan cryptocurrency lain. Sama seperti Bitcoin, versi tunai, digital, terdesentralisasi, dompetnya serupa dengan dompet fizikal. Adalah penting untuk menyimpan maklumat penting seperti kunci rahsia untuk mengakses alamat Bitcoin dan menjalankan transaksi.

Berdasarkan keperluan anda boleh memilih dari pelbagai jenis dompet yang ada. Setiap jenis dompet mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing, menilai yang sama sebelum memilih jenis dompet. Setelah memilih jenis dompet bitcoin, anda boleh memilih dari pelbagai dompet yang ada.

Empat Jenis Dompet Bitcoin Utama 

  • Desktop Dompet: Mereka dipasang di komputer desktop dan memberikan pengguna kawalan penuh terhadap transaksi mereka. Mereka membolehkan pengguna membuat alamat untuk menghantar dan menerima Bitcoin dan juga membantu menyimpan kunci peribadi mereka. Dompet desktop yang popular termasuk MultiBit, Bitcoin Core, Armory, Electrum dll.
  • Mobile Dompet: Mereka digunakan untuk mengatasi kesulitan dengan dompet desktop kerana yang terakhir harus diperbaiki di satu tempat. Aplikasi di telefon anda membantu melakukan pembayaran dari lokasi mana pun menggunakan “sentuhan untuk membayar” dengan NFC mengimbas kod QR. Bitcoin Wallet, Mycelium Bitcoin Wallet adalah dompet mudah alih yang popular yang digunakan sekarang.
  • Web Dompet: Membolehkan anda menggunakan untuk mengakses Bitcoin anda dari mana sahaja, di penyemak imbas atau di telefon menggunakan sambungan internet. Walau bagaimanapun, satu-satunya masalah keselamatan ialah kunci peribadi akan disimpan dalam talian. Blockchain dan SpectroCoin adalah dompet web yang popular.
  • Perkakasan Dompet: Mereka membantu menyimpan Bitcoin anda di luar talian dan dengan itu memberikan tahap keselamatan yang tinggi untuk mengelakkan penipuan penggunaan duit syiling anda oleh penggodam. Ia menggunakan kunci peribadi secara elektronik dan memudahkan pembayaran. Dua dompet perkakasan paling popular yang dimainkan hari ini adalah Lejar Nano S dan TREZOR.
  • Penyimpanan Sejuk: Ini adalah dompet luar talian yang disediakan untuk menyimpan Bitcoin. Dengan menggunakan penyimpanan sejuk, seseorang dapat menyimpan dompet digital mereka di platform yang tidak disokong oleh internet, sehingga dapat melindunginya dari penggunaan berbahaya seperti penggodaman, pencurian dan kerentanan lain yang mudah diderita oleh sistem. Kelebihan dengan penyimpanan sejuk ialah ia menyediakan tempat penyimpanan yang selamat untuk Bitcoin sekiranya akaun atau dompet cryptocurrency terganggu.

Dompet Bitcoin untuk Dipilih

1) Teras Bitcoin

Bukan hanya dompet yang boleh dipilih, tetapi juga pelanggan Bitcoin utama dan sangat terkenal dalam industri ini. Bitcoin Core adalah aplikasi desktop di laman web Bitcoin rasmi, bitcoin.org. Tujuan utamanya adalah untuk menghantar dan menerima wang di dompet dan tidak menawarkan jual beli. Ciri utamanya adalah keselamatan dan enkripsi kelas atas yang difasilitasi oleh aplikasi yang menggunakan kunci peribadi untuk setiap transaksi.

Segala maksud penipuan tidak boleh merosakkan wang yang disimpan sehingga menjadikannya pilihan yang sangat popular. Menambah ini adalah struktur ringkas dan terperinci semua invois anda. Namun demikian, Bitcoin Core jauh lebih besar dan memakan sumber daripada dompet lain.

2) Miselium

Mycelium adalah salah satu dompet android yang paling popular kerana fungsi yang hebat dan keselamatan kelas tinggi. Ini adalah dompet Bitcoin Hierarki Deterministik, yang bermaksud bahawa ia menggunakan ‘benih’ induk untuk mendapatkan semua alamat Bitcoin masa depan. Ini adalah aplikasi yang memerlukan sedikit penyelenggaraan dan seseorang dapat terbiasa dengan ciri-cirinya. Menambah dompet baru atau mengimport dompet dibuat mudah di antara muka mereka.

Ciri yang membezakannya dari yang lain adalah pengguna dapat menukar Bitcoin dengan pengguna lain melalui sistem yang terdesentralisasi di bawah fungsi Local Trader mereka. Dana dipindahkan secara langsung antara pengguna tanpa penglibatan pihak ketiga dan alat sembang yang sangat disulitkan adalah bonus tambahan untuk membincangkan perincian.

Segala urus niaga yang diatur tanpa sambungan internet akan dilakukan semasa ia disambungkan semula.

3) dompet Bitcoin mSIGNA

Pilihan lain untuk pengguna Bitcoin, dompet ini menawarkan banyak ciri unik kepada penggunanya. Ciri yang menonjol adalah penggunaan ‘Fail Vault’ yang digunakan oleh fail yang dienkripsi.peti besi peluasan yang direka oleh firma untuk melindungi kelayakan pengguna dan wang.

Fail Vault mengandungi semua data termasuk sejarah akaun, urus niaga, dan rantai kunci yang menjadikannya mudah. Dengan sandaran elektronik dan kertas yang disulitkan, mereka mempunyai pakej kelajuan dan ciri canggih yang baik. Walaupun semua keamanan, fail Vault masih sangat rentan terhadap penggodaman luar kerana semua data disimpan di satu tempat.

4) Dompet Electrum Bitcoin


Ini adalah pilihan yang paling banyak dipertimbangkan untuk dompet Bitcoin dan ia merupakan bahagian dari Tails OS. Penggunaan tanpa OS tidak digalakkan kerana memberikan maklumat peribadi ke pelayan terpusat. Ini juga membantu anda untuk menubuhkan sistem penyulitan yang kuat dengan cepat dan semasa pemasangan, mereka menyediakan kod 12 perkataan yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan Bitcoin anda kerana masalah luaran.

Electrum adalah dompet ringan dan menghubungkan ke pelayan luaran yang digunakan oleh pelanggan Electrum lain. Penyediaan ini membantunya untuk menyegerakkan lebih cepat. Walau bagaimanapun, ia kurang peribadi daripada Bitcoin Core dan Armory. Electrum juga dapat digunakan untuk membuat penyimpanan sejuk di luar talian yang selamat.

Cara Membuat Dompet Bitcoin

  1. Muat turun dompet yang dikehendaki (atau beli dompet perkakasan) dan pilih versi yang sesuai berdasarkan OS semasa anda.
  2. Setelah muat turun selesai, anda akan melihat wizard pemasangan yang akan meneruskan proses pemasangan.
  3. Setelah pemasangan selesai, aplikasi akan dimulakan dan setelah menerima “Ya” untuk terma dan syarat yang disediakan, anda akan mendapat akses ke aplikasi.
  4. Buka akaun anda pada pemasangan dan anda boleh mendapatkan akses ke transaksi anda.

Kesimpulannya

Terdapat beberapa perkara yang perlu diingat semasa menggunakan Bitcoin, terutamanya untuk selalu mengekalkan banyak dompet Bitcoin untuk perkara yang berbeza dan semasa memindahkan Bitcoin dari satu dompet ke dompet yang lain, menjatuhkan Bitcoin sangat wajib.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector