Dompet Bitcoin Terbaik untuk Android 2021 – Panduan Terunggul

androidOleh kerana pasaran cryptocurrency berkembang, seseorang perlu mengetahui cara menyimpan cryptocurrency dengan betul. Dalam artikel ini, kami akan membahas bagaimana anda dapat menyimpan Bitcoin menggunakan Android, dan menunjukkan dompet bitcoin terbaik untuk Android.

Kami sangat maklum tentang betapa membingungkannya dalam memilih dompet bitcoin Android terbaik, oleh itu, kami telah melakukan kajian menyeluruh mengenai dompet berlainan untuk Android, untuk membantu anda memilih dompet yang tepat.

Memahami dompet Bitcoin

Secara ringkas, dompet Bitcoin adalah perisian dalam talian yang menyimpan mata wang digital yang diperoleh dalam akaun pengguna khusus. Tanpa dompet seperti itu, tidak mustahil untuk menerima bitcoin jadi perlu membuat, membeli atau memuat turun dompet bitcoin.

Prosesnya serupa dengan akaun e-mel. Untuk menerima bitcoin, anda perlu mempunyai alamat peribadi seperti alamat e-mel, di mana mana-mana pengguna dapat melihatnya dan menghantar bitcoin kepadanya iaitu alamat Bitcoin.

Program e-mel ada untuk bitcoin dan dikenali sebagai klien bitcoin, di mana pengguna perlu log masuk menggunakan alamat bitcoin dan kunci peribadi, yang bertindak seperti kata laluan alamat e-mel. Adalah sangat mustahak bagi pengguna untuk menyimpan alamat bitcoin dan kunci peribadinya dengan selamat untuk mengelakkan masalah penipuan seperti itu, seperti bagaimana anda mengamankan akaun e-mel anda sendiri. Terdapat cara tertentu untuk menyimpan maklumat tersebut:

 • Menulisnya di atas kertas (masih tidak digalakkan)
 • Menyimpannya dalam fail yang disulitkan
 • Menyimpannya di laman web yang akan menyulitkan dan menyimpan maklumat / kunci peribadi dan awam untuk pengguna yang diinginkan.

Di mana sahaja tempat menyimpan dua maklumat ini akan dikenali sebagai dompet bitcoin. Sekiranya pengguna dapat menghafal alamat bitcoin dan kunci peribadi, minda adalah dompet bitcoin. Bercakap secara literal.

Terdapat program dalam talian yang direka untuk menyimpan alamat bitcoin dan kunci peribadi bersama-sama.

Apa yang perlu dicari semasa memilih dompet

Dompet di mana pengguna dapat mengawal kunci peribadinya sendiri

Segala transaksi yang disahkan yang menyokong tandatangan yang sah diterima oleh rangkaian Bitcoin. Pada masa yang sama, mana-mana orang yang memegang kunci peribadi boleh membolehkan transaksi berlaku. Menggabungkan kedua-dua fakta ini bermaksud pengguna pihak ketiga yang lain; yang memperoleh kunci peribadi pengguna tertentu boleh mencuri maklumat daripadanya. Banyak jalan terbuka untuk pencuri digital yang menggunakan kunci peribadi. Dua jalan paling popular yang diambil adalah media storan dan saluran komunikasi. Atas sebab ini, pemikiran yang melampau mesti dipastikan setiap kali kunci peribadi dihantar atau disimpan dalam cache.

“Fail dompet” mengandungi kunci peribadi di mana ia disimpan oleh dompet perisian pada cakera keras utama. Jenis fail ini sering disimpan dalam arkib biasa dan terkenal, menjadikannya sasaran yang tepat untuk malware yang berkaitan dengan bitcoin. Untuk mengatasi ancaman tersebut, dompet perisian menyediakan pilihan yang sesuai untuk menyusun fail dompet. Oleh itu, penyerang yang mendapat akses ke fail dompet perlu menyahsulitnya. Bergantung pada tahap kesukaran mengenai kekuatan kata laluan yang digunakan atau teknik penyulitan yang diikuti, penggodam akan merasa memakan masa dan sukar untuk memecahkan kodnya. Fail dompet dapat disandarkan pada banyak dompet perisian dengan hanya menambahkan kata laluan yang kuat dan strukturnya kompleks.

Menyediakan sandaran kunci dan kod pin yang berbeza

“Sekiranya anda mendedahkan kunci anda, anda akan kehilangan bitcoin anda.” Membandingkan konsep peti surat, di mana orang akan menerima surat mereka dari; ia mempunyai nombor yang khas dan pasti (alamat). Sekiranya surat tertentu akan dihantar di rumah tertentu, adalah wajib bahawa dia memberikan maklumat yang cukup dan jelas mengenai alamat rumah atau flat dengan kod PIN dan maklumat lain yang berkaitan. Dan kerana orang itu ingin mendapatkan surat, adalah mustahak untuk memiliki dan menggunakan kunci peribadi di mana tidak ada yang dapat mengakses kecuali pemilik kunci itu sendiri. Adalah wajar untuk selalu menjaga kunci dan tidak merosakkan kandungan kotak pos.

Sama seperti kes ini, kerana seseorang dapat melihat alamat awam rumah, mana-mana pengguna yang berdagang di pertukaran Bitcoin akan dapat melihat alamat awam untuk menghantar / menjual bitcoin. Lebih-lebih lagi, untuk membuka kunci bitcoin, pengguna yang ditunjuk perlu menggunakan kunci peribadi yang mana tanggungjawab penuh harus diambil, sama dengan kunci peti surat. Mendidik mengenai masalah ini adalah penting untuk mengelakkan masalah penipuan.

Sokongan pengguna


Sokongan pelanggan dalam menjawab pertanyaan yang cepat memberi respons akan membolehkan pengguna merasa terbiasa dan berpuas hati dengan perkhidmatan yang diberikan ketika menggunakan dompet ketika orang berurusan dengan pelaburan mereka. Tanpa kekurangan kepakaran yang berkualiti, platform ini akan mempunyai reputasi dan nama jenama yang buruk sehingga dapat merosakkan identiti jenama juga. Adalah mustahak untuk menyediakan kakitangan yang cerdas dan cepat bertindak balas di mana dia bertindak balas secara logik dan cepat untuk menarik pengguna yang ada dan menarik pengguna baru.

Pengalaman yang mesra pengguna dan senang menghantar Bitcoin dari

Mempunyai pengalaman UI / UX yang sesuai akan memberikan pemandangan yang menarik bagi pengguna, oleh itu, sekali lagi, akan menarik mereka untuk kembali dan menggunakan perkhidmatan tersebut. Harus menggunakan aliran carian yang mudah melalui laman web / aplikasi menarik pengguna. Dengan menggunakan teknik sederhana dan skema warna terang dengan satu sentuhan, pengguna dapat menggunakan dompet mereka dengan mudah dan juga untuk tujuan lain tanpa halangan.

Sesuai dengan sistem operasi berbilang / berbeza:

Dompet yang digunakan mesti mempunyai sistem operasi yang serasi untuk memproses dan mengurus urus niaga dari hari ke hari. Tanpa sistem operasi yang cekap dan berkesan, pengguna akan sukar untuk menguruskan perdagangan kerana ada keadaan di mana kadang-kadang ‘ketinggalan’ atau gangguan tertentu dapat terjadi.

Mengetahui hakikat bahawa terdapat banyak kaedah untuk membeli bitcoin, terdapat juga banyak kaedah untuk menyimpannya.

Dengan mempertimbangkan topik ini, mari kita lihat pelbagai jenis dompet yang tersedia untuk Android:

Dompet perisian: Ini adalah program / aplikasi dompet yang dimuat turun ke komputer, tablet atau telefon. Bagi mereka yang terlibat dalam perdagangan Bitcoin setiap hari, membeli barang di kedai-kedai tertentu atau urusan peer-to-peer, dompet perisian pasti menjadi pilihan. Ini adalah aplikasi di mana terdapat ciri-ciri untuk menyimpan kunci peribadi dan memberi anda akses untuk membayar / berdagang secara dalam talian terus dari peranti.

Lebih-lebih lagi, terdapat aplikasi inovatif di mana ia membolehkan pengguna menggunakan telefon mereka dengan ciri komunikasi medan dekat di mana ia bermaksud mereka boleh meletakkan telefon mereka di dekat telefon pembaca tanpa memberikan data sulit sama sekali. Ia memanfaatkan kemiringan yang tetap dan berterusan Blockchain Ledger yang perlu diakses oleh mana-mana klien BTC sehingga merupakan keperluan penting untuk mendapatkan gigabait penyimpanan data. Oleh itu, dompet ini memanfaatkan teknologi SPV – teknologi pengesahan pembayaran yang dipermudahkan. Teknologi pintar ini hanya berkaitan dengan bahagian kecil dari Blockchain di mana ia bergantung pada nod yang dipercayai dalam rangkaian untuk mendapatkan maklumat yang tepat.

Walau seberapa menguntungkannya sepertinya penyelesaian yang mudah digunakan, dompet ini rentan terhadap serangan penggodam dan siber. Di samping itu, kemungkinan besar kehilangan kuasa dompet jika pihak ketiga mengizinkan akses ke peranti mudah alih pengguna. Pasaran dalam talian menyediakan pelbagai aplikasi yang berjalan di Android dan iOS namun diketahui bahawa Apple telah melarang dompet ini dari kedai aplikasi mereka pada bulan Februari 2014 tetapi keputusan itu kemudian dibatalkan dan membawa kembali aplikasinya setelah beberapa bulan. Aplikasi seperti itu adalah Mycelium, Breadwallet, Airbitz, Greenbits, Bitcoin Wallet, Jaxx, dan Copay.

6 Dompet Bitcoin Android Terbaik 2021

1. miselium

miseliumYang paling popular daripada aplikasi Android lain di mana ia mudah digunakan, menerima dan melakukan pembayaran. Lebih-lebih lagi, ia menyediakan kaedah yang mesra pengguna untuk memberikan arahan mengenai persediaan dan cadangan. Dianugerahkan anugerah “Aplikasi Mudah Alih Terbaik” yang terkenal oleh Blockchain.info pada tahun 2014, mendapat jaminan keselamatan bank; dompet menyokong dan memberikan keupayaan untuk menghantar dan menerima bitcoin.

Jenis akaun yang berbeza:

HD: Dompet Hierarki Deterministik adalah dompet yang menggunakan ‘master seed’ untuk menghasilkan semua alamat bitcoin masa depan dalam urutan yang berurutan dan sangat penting untuk menyandarkannya dengan segera.

ID BIT: Prosedur dan protokol terbuka ini membenarkan pengesahan yang selamat dengan pengesahan. Mengekalkan proses kata laluan biasa tidak berkesan kerana keadaan terdedah di mana mudah masuk ke dalam akaun.

Akaun alamat tunggal: Jenis akaun kaedah yang sangat tradisional di mana ia memungkinkan untuk mengamankan dan menyimpan / menyimpan sejumlah besar duit syiling di mana kunci peribadi dipadamkan dari peranti, dan kemudian diimport kembali apabila perlu.

Tonton akaun sahaja: Ini adalah akaun di mana alamat disimpan di dompet tanpa kunci peribadi unik yang sama, yang membolehkan dompet memantau dan mengawal output tetapi tidak mengeluarkannya.

Perkakasan: Akaun-akaun ini dibuat untuk tujuan perkakasan luar talian.

Kelebihan

 • Deterministik Hirarki: Di mana, seperti yang disebutkan sebelumnya, dompet di mana ia berisi ‘master seed’ dan dibuat untuk menghasilkan alamat Bitcoin baru yang tidak terbatas dalam urutan dan hierarki.
 • Sumber terbuka: di mana pengguna dapat mengakses laman web dan menggunakan Mycelium sebagai platform akses terbuka.

Keburukan

 • Bukan pelbagai tandatangan: tidak menawarkan pengguna untuk memulakan kumpulan dan mempunyai banyak tandatangan oleh itu tanpa perbincangan, dana dikeluarkan. Mempunyai ciri pelbagai tandatangan memungkinkan wujudnya kepercayaan dan keselamatan antara ahli juga.
 • Pengesahan 2 faktor: pengguna tidak diberikan keselamatan terhadap dana dengan ciri ini. Lebih-lebih lagi, ia meningkatkan keselamatan keseluruhan dompet kerana memberikan kod unik yang hanya dapat diakses oleh pengguna ketika dihasilkan.

Mycelium Wallet adalah untuk pengguna bitcoin yang lebih mahir – menyediakan ciri kawalan duit syiling yang berbeza berbanding dompet lain.

Dompet ini disokong oleh sebilangan besar projek inovatif dan pasukan pembangunan yang sentiasa meningkatkan dan membuat karya yang bijak.

Pasukan pengembangan telah membuat kad prabayar dompet sejuk sedangkan Android Mobile adalah platform tengah yang dapat mewakili penyimpanan sejuk.

Perkhidmatan Mycelium lain:

 • Gear Mycelium: Dengan gear Mycelium, anda dapat: Mula mendapatkan pembayaran Bitcoin secara percuma menggunakan API yang canggih. Selain itu, Gear tidak menyimpan wang tetapi sebenarnya, pergi ke dompet pengguna.
 • Dengan fitur Joint Escrow, ia dapat memastikan keselamatan dan keselamatan terhadap perjanjian pengguna dan pengguna lain di dunia, tanpa mengira pihak berkuasa.
 • Automatikkan proses pembayaran gaji dan belanjakan tidak lebih dari 30 saat setiap bulan untuk menghantar pembayaran, tidak kira ukuran organisasi.
 • Mycelium Swish: pengguna dapat membuat robot / mengotomatisasi proses perdagangan (pesanan dan pembelian) di restoran dan bar yang berbeza. Mycelium Swish memberikan pertolongan dalam menjimatkan wang dengan kos pendapatan yang berbeza seperti kakitangan dan juga memberi kepuasan kepada pelanggan.
 • Kad Mycelium: Kad Mycelium pada dasarnya adalah bekas untuk duit syiling, tetapi sebenarnya bukan kad masuk atau kunci akaun. Kad ini mempunyai gabungan antara muka pengguna dan terminal POS. Lebih-lebih lagi, ia dilengkapi dengan paparan dan papan kekunci. Kereta dikendalikan dengan bateri dan membolehkan operasi automatik lengkap. Kad Mycelium disambungkan ke komputer melalui pembaca Mycelium yang membolehkan mengecas bateri dan mengakses rekod transaksi yang berbeza dengan antara muka bersaiz besar. Pengguna dapat menyelesaikan sekitar seratus pesanan / transaksi pembayaran dalam satu kitaran pengisian.
 • Entropi Mycelium: peranti USB bersaiz kecil yang menggunakan entropi berasaskan perkakasan yang membuat dompet kertas Bitcoin yang boleh dicetak. Dompet kertas boleh dihasilkan dalam dua langkah:
 • Dengan menggunakan pencetak, masukkan Mycelium Entropy yang akan membolehkan pengguna mencetak gambar yang berbeza menggunakan pemacu denyar.
 • Pilih pilihan cetak pada pencetak.

BERMULA DENGAN MYCELIUM

2. Breadwallet

logo aplikasi rotiTerdapat pada Android dan Apple; dompet ini, khususnya, adalah salah satu dompet yang paling mudah digunakan semasa berdagang. Menggunakan reka bentuk yang lancar dan kongenital, ini menjadikan prosesnya cepat dan langsung dari segi log masuk, dalam membuat akaun dan ketika melakukan transaksi dengan bitcoin. Selain itu, aplikasi ini juga dirancang khusus untuk memastikan perlindungan maklumat dan privasi peribadi. Breadwallet menggunakan kombinasi kemudahan dan keselamatan sehingga sangat sesuai untuk pengguna yang baru memulakan perjalanan bitcoin dan juga untuk pengguna teknikal. Selaras dengan itu, ia juga memberi pengguna kawalan atas kunci peribadi, bantuan kod laluan, dan antara muka yang mesra pengguna.

Yuran:

Roti disediakan secara percuma. Namun, apabila pengguna memilih untuk melakukan transaksi bitcoin, mereka perlu membayar sejumlah yuran ke rangkaian bitcoin. Terdapat kemas kini baru-baru ini pada aplikasi yang meliputi kemampuan untuk mengatur sejumlah biaya transaksi berdasarkan keutamaan, memberikan pengguna pilihan untuk membeli lebih banyak agar transaksi lebih cepat dapat dilakukan.

Semasa pengguna membeli Bitcoin melalui aplikasi roti, dia mungkin dikenakan sejumlah yuran yang sama ada dikenakan oleh bank dan / atau perkhidmatan pihak ketiga yang digunakan ke akaun ke dompet yang ditentukan.

Kelebihan:

 • Mudah digunakan
 • Tanpa kos
 • Tidak ada syarat penting untuk menandatangani atau mendaftar
 • Wallet menghubungkan terus ke rangkaian Bitcoin
 • Menyediakan log masuk ID sentuh
 • Sokongan pelanggan yang terbina dalam
 • Tidak ada maklumat mengenai pengguna yang dibawa masuk
 • Kesediaan membeli Bitcoin secara langsung melalui aplikasi roti
 • Privasi dan keselamatan semakin maju, kerana alamat bitcoin dihasilkan secara automatik

Keburukan:

 • Tidak ada sokongan untuk altcoin
 • Beberapa ciri yang digunakan memerlukan kuasa perkhidmatan pihak ketiga.
 • Tidak menyokong pelbagai tandatangan
 • Tidak menyokong kebenaran dua faktor
 • Banyak keluhan telah didengar kerana aplikasi membeku.
 • Mengambil masa untuk menyegerakkan ke rangkaian bitcoin semasa memulakan

Berita akan datang untuk Roti:

 • Kemas kini untuk Android: Setelah menindaklanjuti kemas kini terbaru aplikasi iOS mereka, Bread dijadwalkan untuk menyebarkan versi baru versi baru untuk Android dalam waktu dekat. Pengguna Android diharapkan dapat melihat beberapa fitur baru yang menarik yang meliputi kemampuan untuk meningkatkan biaya transaksi berdasarkan kepentingan / prioritas tertentu, pengaturan pilihan pada melihat tampilan untuk keseimbangan, dengan kemampuan untuk memasukkan “Memo” untuk setiap transaksi.
 • Menyokong aset crypto lain: Oleh kerana Breadwallet hanya menyokong bitcoin pada masa ini, syarikat itu sendiri telah menyatakan bahawa ia akan memberikan sokongan untuk cryptocurrency lain pada masa akan datang.
 • Perkhidmatan kewangan selanjutnya: Syarikat Roti telah menyatakan bahawa ia merancang dan berusaha untuk memperluas dan menawarkan perkhidmatan tambahan kepada penggunanya, yang di luar fungsi dompet biasa atau tradisional untuk mendapatkan dan mengirimkan bitcoin.

BERMULA DENGAN PAYUDARA

3. Airbitz

logo airbitzTerdapat pada Android dan Apple; memberikan pengalaman yang selesa untuk pengguna menggunakan bitcoin. Lebih-lebih lagi, ia menyediakan ciri menarik untuk melakukan sandaran automatik. Dompet yang membolehkan pengguna membeli, merampas dan menyimpan bitcoin dengan selamat melalui telefon bimbit. Selain itu, di luar HD dan ciri pengesahan dua faktor, Airbitz memastikan untuk melindungi dana pengguna dan transaksi data yang berbeza dari pengguna pihak ketiga.

Ini menandakan bahawa tidak ada pengguna yang dapat mengakses data dalam dompet Airbitz. Pengalaman pengguna adalah salah satu tujuan utama dalam fikiran. Dari segi pengimbasan kod QR, dompet itu menyediakan Bluetooth Low Energy (BLE) untuk memindahkan dana. Mendaftar akaun adalah mudah dan cepat tanpa mengambil risiko untuk mengorbankan ciri-ciri penting mengenai keselamatan.

Apa yang menjadikan Airbitz benar-benar unik adalah kenyataan bahawa ia terdapat dalam Direktori Perniagaan, yang menyokong peta semua organisasi yang menerima bitcoin di dekat anda. Ini menaikkan Airbitz ke tahap awam yang popular sebagai salah satu bitcoin unik di sekitar.

Bayaran

Aplikasi Airbitz tersedia dalam talian dan boleh dimuat turun menggunakan telefon pintar secara percuma. Bayaran transaksi ini ditentukan oleh rangkaian bitcoin yang juga diilhamkan oleh perkara seperti penekanan dan ukuran transaksi dalam bait data.

Kelebihan:

 • Sumber terbuka
 • Akses ke penghantaran bitcoin yang cepat
 • Ciri selamat seperti kebenaran dua faktor
 • Pelayan terpusat di mana dompet berfungsi walaupun pelayannya tidak berfungsi.

Keburukan:

 • Kekurangan antara muka pengguna dan web
 • Jenama belum mantap dalam talian

Pandangan terkini Airbitz:

Aplikasi yang mudah digunakan untuk transaksi cepat, Airbitz adalah aplikasi percuma untuk digunakan di mana ia adalah subjek ujian yang baik sebelum menyelami bitcoin yang sebenarnya diperdagangkan. Aplikasi ini inovatif dan naluri kerana memahami pendapat pengguna.

Pengguna yang maju secara teknikal dalam bitcoin akan menghargai direktori aktif. Jadi, sejauh perdagangan bitcoin maka ciri itu sahaja membuat perbezaan.

BERMULA DENGAN AIRBITZ

4. GreenBits

logo-greenaddressVersi Green Address yang lebih awal di mana ia adalah dompet pelbagai tandatangan yang membantu dompet perkakasan seperti TREZOR dan Ledger Nano S.

Bayaran:

Harga untuk dompet Greenbits adalah 50 uBTC per KB tetapi maklumat keseluruhan tidak dinyatakan.

Kelebihan:

 • Salah satu ciri unik aplikasi seperti itu adalah memastikan keselamatan dengan aplikasi keselamatan yang paling mapan dan dipercayai yang disebut Ledger, oleh itu tidak ada pengguna yang sepenuhnya bergantung pada dompet. Menggabungkan ciri-ciri cepat, nipis dan mudah digunakan, pencipta aplikasi telah mengeluarkan kod sumber untuk pelanggan.

Keburukan:

 • Versi iOS dan desktop belum dilancarkan.

Ulasan lain:

Menggunakan gabungan pengesahan SPV dan rakan sekuriti. Bagi pemula, aplikasi ini nampaknya popular kerana antara muka yang mudah digunakan.

BERMULA DENGAN GREENBIT

5. Zebpay

logo zebpayZebpay adalah dompet pertama di India di mana perjalanannya bermula pada tahun 2014. Juga, ia menyediakan platform yang pantas dan selamat untuk berdagang bitcoin. Lebih-lebih lagi, mereka memastikan harga terbaik ditawarkan kepada pengguna ketika berdagang bitcoin.

Kelebihan:

 • Aplikasi mesra pengguna yang membolehkan pengguna menikmati faedah urus niaga cepat tanpa tunai.

Keburukan:

 • Tidak seperti transaksi tunai tertentu, jumlah bitcoin dapat diperdagangkan dengan pengguna lain dalam beberapa saat.
 • Harga Bitcoin agak tinggi berbanding dengan laman pertukaran bitcoin yang lain.
 • Dengan menggunakan platform ini, pengguna boleh mendapat keuntungan kerana harga bitcoin dapat dianalisis.
 • Mengemas kini pengguna mengenai pemberitahuan baru apabila terdapat perubahan harga bitcoin.
 • Walaupun bitcoin dan rangkaiannya terdesentralisasi, pengguna masih perlu mematuhi peraturan yang diberikan oleh kerajaan IT.
 • Pengguna baru harus berisiko melabur kerana selalu ada kemungkinan penurunan harga bitcoin.

Sekatan:

 1. Untuk menggunakan dompet, pengguna perlu menggunakan kad PAN dan akaun bank di mana kad PAN dan nombor akaun bank harus sesuai.
 2. Pengguna tidak dibenarkan menyimpan rupee di dalam akaun setelah tiga bulan jika tidak ada satu transaksi yang dilakukan. Oleh itu, untuk mengelakkan ini, pengguna mesti merancang dengan sewajarnya untuk mengelakkan transaksi yang tidak perlu dibuat secara automatik.
 3. Tidak seperti platform lain, pengguna akan menghadapi had transaksi pada hari tahunan dan bulanan. Pengguna hanya boleh melabur atau membeli dengan minimum 1000 rupee per transaksi dan maksimum 10000000 rupee per bulan.

BERMULA DENGAN ZEBPAY

6. Copay

logo copayAplikasi android di mana ia adalah sumber multisig terbuka yang dibuat oleh Bitpay. Di sinilah dana hanya akan dikeluarkan jika sejumlah orang akan membenarkan transaksi dilakukan sebelum dilakukan / dilaksanakan yang menyerupai dompet bersama. Ini adalah kaedah yang baik untuk keselamatan tetapi akan menjadi masalah dalam beberapa kes.

Ciri-ciri:

 • Pelbagai platform: Tersedia untuk mudah alih (iOS, Android, Windows) dan juga desktop (Mac, Linux, Windows).
 • Berbilang akaun: Membolehkan pengguna membuat akaun yang berbeza di bawah dompet yang sama di mana pengguna boleh menggunakan akaun yang berbeza untuk tujuan yang berbeza iaitu: perniagaan dan peribadi.
 • Sumber terbuka: Dompet dan kod pelayan diiklankan. Ini membolehkan pihak ketiga memantau, memeriksa, mengkaji dan mencari kaedah untuk memperbaiki kod, yang akan membawa kepada dompet yang lebih selamat dan boleh dipercayai daripada dompet bersumber tertutup.
 • Antara muka pengguna yang bersih dan mudah: Pengguna boleh memanfaatkan UI dan sistem pintar yang lancar di mana ia menunjukkan 150 mata wang dan menyokong banyak bahasa.

Keburukan:

Dari segi reka bentuk, Copay tampil sebagai pilihan yang tepat. Namun, kerana politik tertentu kerana Copay yang tidak masuk akal dalam politik Bitcoin telah menyebabkan kerosakan kepercayaan yang besar mengenai dompet. Copay dikeluarkan dari daftar dompet Bitcoin.org yang dipercayai kerana menyokong garpu keras BTC1 sebagai “Bitcoin sebenar.” Namun, garpu keras BTC1 tidak lama lagi gagal kerana alasan dari segi politik dan teknikal. BitPay telah memberitahu pengguna mereka untuk beralih ke kod yang lebih tergesa-gesa dan tidak terbukti yang akhirnya membawa kepada kegagalan.

Ulasan orang lain:

Sekiranya hanya pertimbangan mengenai ciri-ciri tersebut, Copay akan membuat pilihan yang tepat. Walau bagaimanapun, ada alternatif di mana ciri-ciri serupa diberikan tanpa tangan politik kotor, lebih-lebih lagi; sehingga kes kehilangan dana / pelaburan tidak dapat diselesaikan maka pengguna tidak akan menggunakan Copay.

Masalah-masalah ini akan diselesaikan dalam masa terdekat tetapi sehingga saat itu, Copay digunakan dalam jumlah kecil untuk mengelakkan risikonya.

BERMULA DENGAN COPAY

Jenis dompet apa yang sesuai dengan anda?

Setelah membaca semua maklumat ini, minda kita pasti mengambil tol tetapi jenis dompet mana yang kita pilih? Berikut adalah beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan:

 • Rakan sebaya: Sekiranya pengguna memutuskan untuk membuat pembayaran secara langsung, maka disarankan untuk menggunakan dompet mudah alih dan bukan dompet dalam talian seperti Mycelium, Copay atau bahkan Breadwallet.
 • Keteraturan pembayaran: Sekiranya pengguna akhirnya membuat pembayaran tetap, dompet desktop atau dompet mudah alih sesuai kerana lebih sesuai menggunakan dompet yang mudah diakses dan mudah.
 • Jumlah yang dilaburkan / dikembalikan: Pengguna yang berurusan dengan sejumlah besar bitcoin perlu memiliki dompet yang lebih selamat untuk mengelakkan serangan dalam talian. Oleh itu, adalah disyorkan untuk menggunakan dompet perkakasan yang direka untuk menyimpan dan melindungi atau bahkan menggunakan dompet luar talian yang selamat seperti Armory.
 • Pelbagai kegunaan dan kebolehcapaian: Menggunakan dompet yang berbeza untuk memberi kelebihan yang berbeza dapat memungkinkan keselamatan dan kemudahan penggunaan pada masa yang sama tetapi pengguna harus berhati-hati dalam menentukan dompet yang digunakan dan juga tidak keliru. Dalam kes seperti itu, dompet perkakasan digunakan untuk akaun simpanan sedangkan dompet mudah alih digunakan sebagai akaun periksa.

Terdapat banyak dompet selamat yang disenaraikan dalam talian. Tetapi untuk memiliki dompet yang sempurna akan bergantung pada yuran yang lebih sedikit berdasarkan transaksi (transaksi BTC ke BTC) dan keselamatan yang tidak dilanggar.

Jenis dompet apa yang paling selamat?

Dari segi keselamatan, baca di bawah untuk mengetahui mana yang lebih baik:

 • Dompet Panas: Ini adalah jenis dompet berdasarkan konsep dompet saku. Lebih-lebih lagi, dompet ini berjalan pada peranti yang bersambung ke internet seperti komputer / tablet / telefon di mana terdapat risiko kecurian yang lebih tinggi. Dengan menyatakan konsep dompet saku, orang tidak memasukkan semua simpanan mereka ke dalam poket dan berjalan.
 • Dompet Penyimpanan Sejuk: Berbanding dengan akaun simpanan, dompet jenis ini menawarkan keselamatan di mana tidak ada risiko mencuri sehingga selamat. Penyimpanan sejuk dapat dicapai apabila kunci Bitcoin – peribadi dihasilkan dan disimpan di luar talian dari rangkaian. Penggodam tidak dapat melanggar kunci peribadi kerana semua kunci disimpan di luar talian.

Amalan terbaik untuk melindungi bitcoin anda:

 • Mengawal kunci peribadi: Sebaiknya berhati-hati dengan bitcoin anda sendiri. Menguruskan kawalan sepenuhnya dana dan tidak bergantung pada orang ketiga atau pihak akan mewujudkan pendekatan yang lebih selamat.
 • Melindungi privasi: Setiap kali anda meminta data blockchain dari dompet anda, pelayan dapat menghubungkan alamat IP ke alamat yang diminta sehingga ini memberitahu kami bagaimana setiap dompet meminta data secara berbeza antara satu sama lain. Menggunakan dompet yang boleh memuat turun keseluruhan blockchain seperti Bitcoin Core atau Armory akan membolehkan privasi bagi pengguna.
 • Elakkan alamat berulang / menggunakan semula: Ketika sistem selamat diperbarui, alamat untuk setiap transaksi akan berubah secara automatik setiap kali. Urus niaga Bitcoin dilihat secara terbuka sehingga mengumpulkan semua transaksi di mana pengguna yang berbeza dapat memahami dengan mudah sama ada jika transaksi disambungkan ke satu pengguna yang dapat dikenal pasti.
 • Bergantung pada jumlahnya, gunakan dompet yang berbeza: Dompet bitcoin yang berbeza boleh digunakan bergantung pada jumlah yang berbeza yang disimpan atau dipindahkan. Seperti disebutkan, menggunakan dompet perkakasan atau dompet kertas dapat digunakan untuk menyimpan sebagai ‘dompet simpanan’ secara digital, sedangkan dompet desktop, mudah alih boleh digunakan sebagai ‘dompet belanja’.
 • Pastikan banyak sandaran selamat: Sangat disarankan agar pengguna diperlukan untuk membuat sandaran dompet mereka dan menyimpannya di lokasi fizikal yang selamat dan tidak akan merosakkan data. Contoh: Dompet kertas boleh dilaminasi untuk mengelakkan kerosakan.

Penyimpanan dan keselamatan:

4 jenis dompet dipermudahkan sehingga menjadi jenis keselamatan yang berbeza dan juga stor.

 • Dompet panas: Jenis dompet ini digunakan pada peranti yang disambungkan dalam talian, oleh itu, risiko serangan siber atau kecurian meningkat. Dompet jenis ini disarankan untuk perbelanjaan kecil sehari-hari dan selebihnya jumlahnya akan disimpan dalam simpanan sejuk.
 • Perkhidmatan kustodial: Kunci peribadi pengguna dan wang tunai digital dipegang oleh pihak luar, oleh itu, tidak ada kawalan ke atas wang mereka. Ini mungkin kelihatan selamat pada mulanya tetapi menyimpan wang tunai dalam kawalan orang lain selalu menambah risiko untuk melakukannya.
 • Penyimpanan Sejuk: Kunci peribadi dilindungi di luar talian sehingga mengurangkan risiko dan kemungkinan penggodam menerobos. Ini nampaknya berkesan untuk pengguna yang tidak akan membelanjakannya dan mendapatkan bitcoin.
 • Dompet pelbagai tandatangan: Menambah ciri keselamatan luar talian dan penyimpanan sejuk, dompet multisig mempunyai bitcoin yang dikongsi sama antara pelbagai pihak. Agar dana dapat dilepaskan, para pihak harus setuju dan menandatangani transaksi sebelum melepaskannya. Terdapat contoh seperti dompet 2-2 atau dompet 2-3 di mana 2 ahli dari tiga penandatangan bersama perlu menandatangani sebelum melepaskan dana. Ini juga dapat memperluas sehingga 5-9 tandatangan dengan mudah di mana 5 tandatangan daripada 9 tandatangan.
 • Multisig Perisai: Menawarkan ciri unik: Fitur Lockbox, ia memerlukan jumlah orang sehingga 7 penandatangan bersama untuk menandatangani dan membenarkan dana dilepaskan. Pada dasarnya, menggunakan ciri ini, satu pihak tertentu akan menetapkan rakan kongsi dengan kunci awam yang berbeza sebagai penandatangan bersama. Ini memberikan gabungan keselamatan dan kemudahan untuk penggunaan peribadi atau syarikat yang berbeza. Ciri lain dari dompet Armory Multisig adalah menyediakan sandaran di mana bukannya memperoleh banyak tandatangan untuk satu urusan, ia akan digunakan untuk sandaran sahaja. Mempunyai sandaran khusus untuk dompet Armory akan mengurangkan kemungkinan masalah penggodaman pada dompet bitcoin. Agar ini dapat berfungsi, lokasi perlu dibincangkan untuk mendapatkan sandaran sepenuhnya.

Dompet dan keselamatan:

Kesukaran Bitcoin:

 1. Rawan malware. Perisian yang digunakan mungkin mengandungi perisian hasad yang seterusnya dapat mengimbas kunci peribadi dan beberapa saat kemudian, semua bitcoin akan hilang.
 2. Pengguna lebih mudah kehilangan telefon atau komputer riba, oleh itu, kehilangan semua dompet yang dilaburkan di dalamnya.
 3. ‘Trojan’ dapat digunakan untuk menyalin fail. Setelah mengetahui jumlah wang di dompet, program yang rosak akan memerintahkan / menuntut jumlah bitcoin yang sama untuk menguraikan fail.
 4. Pertukaran maya selalu boleh menyebabkan masalah penipuan di mana pengguna / penggodam lain dapat melakukan pencurian bitcoin.

TLDR; atas nasihat keselamatan

 1. Lebih baik menggunakan kaedah penyimpanan sejuk daripada menggunakan peranti yang bersambung dengan internet.
 2. Bersedia untuk penipuan dan selalu periksa dua kali atau lebih untuk memastikan bahawa ia datang dari sumber yang betul. Sekiranya dibenarkan pada sumber yang salah, semua bitcoin akan dibuang.

Kesimpulannya

Secara keseluruhan, perlu mengetahui dompet mana yang akan digunakan bergantung pada jumlah yang ditangani dan simpanannya juga. Lebih berkesan jika pengguna menggunakan pelbagai jenis dompet untuk memanfaatkan masing-masing tetapi pada masa yang sama, ia mungkin agak mahal dan tidak relevan dalam beberapa kes.

Pengguna harus diberi amaran mengenai syarikat tertentu yang boleh mencuba untuk menipu dan menipu bitcoin daripada pengguna menggunakan perisian malware yang berbeza yang menyukarkannya untuk mendapatkannya kembali. Adalah disyorkan untuk membuat sandaran. Disimpan di tempat yang selamat, dompet cryptocurrency dapat menyelamatkan pengguna dari banyak kegagalan perkakasan dan banyak kesalahan manusia.

Lebih-lebih lagi, ia akan memulihkan dompet jika komputer atau telefon peribadi dicuri atau rosak. Membolehkan penyerapan data akan menyekat penggodam daripada mendapatkan kata laluan dan memperoleh bitcoin. Walaupun nampaknya selamat untuk menyekat penggodam, ia tidak dapat menghentikan sepenuhnya serangan malware dari keyloggers, oleh itu perlu memasang dan mengemas kini hasil antivirus dan anti-malware terkemuka.

Pertimbangkan untuk menganalisis pertukaran yang berbeza yang terdesentralisasi. Perbezaan antara pertukaran yang terdesentralisasi dan terpusat adalah bahawa ia tidak melindungi dan menyimpan dana. Tidak ada yang berkuasa untuk menuntut atau memperoleh dana anda kecuali anda.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector