Membeli Bitcoin di Coinbase vs Paypal: Mana Yang Lebih Baik?

Keputusan PayPal baru-baru ini untuk membolehkan pembelian cryptocurrency dan meningkatkan had telah mengambil kriptosfera dengan ribut. Penganalisis percaya bahawa keputusan PayPal berkemungkinan menyebabkan kenaikan Bitcoin bulan ini, kerana ia menandakan permintaan yang tinggi dari pengguna, dan mungkin membuka pasaran yang sama sekali baru yang sebelumnya belum dimanfaatkan.

membeli bitcoin dengan paypal

Anda kini boleh membeli Bitcoin dan cryptocurrency lain menggunakan Paypal.

Sekiranya anda pengguna dalam talian, anda mungkin mempunyai akaun PayPal anda sendiri – terdapat lebih dari 350 juta pengguna PayPal, dan pertumbuhan terus meningkat dari tahun ke tahun. Sebagai perbandingan, perkhidmatan cryptocurrency tulen jauh lebih kecil – sebagai contoh, Coinbase, salah satu jalan raya crypto-to-fiat paling popular di dunia, hanya mempunyai sekitar 35 juta pengguna. Bagi kebanyakan orang, tidak perlu membeli Bitcoin di PayPal dan bukannya perlu mendaftar dengan syarikat yang sama sekali baru. Namun, adakah semudah itu keputusan? Mari kita bincangkan implikasi membeli cryptocurrency di setiap platform.

Membeli Bitcoin di Coinbase

Coinbase bukan platform pemprosesan pedagang – sebaliknya, ia adalah pertukaran kripto di mana orang boleh menyimpan fiat untuk membeli cryptocurrency, dan sebaliknya. Mereka juga menampilkan program Earn, yang membolehkan orang memperoleh cryptocurrency dengan mempelajari bahan pendidikan / promosi untuk duit syiling yang lain. Seluruh laman web khusus kripto dan memberi tumpuan kepada satu tujuan utama – menjadikan Bitcoin dapat diakses oleh semua orang.

Yang perlu diperhatikan adalah bahawa Coinbase mempunyai peraturan KYC yang lebih ketat dibandingkan dengan PayPal, paling tidak dalam hal pembuatan akun baru. Urus niaga cryptocurrency lebih sukar untuk dikesan berbanding dengan yang dilakukan oleh kad debit atau akaun bank, jadi pengawal selia memastikan bahawa firma cryptocurrency berlesen mengetahui siapa yang menggunakan platform mereka. Selalunya mustahil untuk melakukan pembelian Bitcoin di Coinbase tanpa mempunyai akaun yang disahkan sepenuhnya – yang tentunya melibatkan penghantaran maklumat KYC anda ke Coinbase terlebih dahulu.

Walau bagaimanapun, satu kelebihan utama untuk membeli Bitcoin di Coinbase adalah bahawa Bitcoin sebenarnya dikreditkan ke akaun anda, yang kemudian anda boleh mengeluarkan secara langsung. Anda boleh mengeluarkan duit syiling anda dari Coinbase dan kemudian dapat menyimpannya di dompet web anda sendiri, atau bahkan dompet perkakasan jika anda memilikinya (yang jauh lebih selamat, dan melindungi anda dari ketidakcekapan pihak ketiga atau penyasaran yang berniat jahat).

Membeli Bitcoin di PayPal

Oleh kerana kebanyakan orang sudah mempunyai akaun PayPal, itu adalah perkara yang remeh bagi mereka untuk menggunakan baki atau kad / akaun terpaut mereka untuk membeli cryptocurrency dengan segera dari dalam aplikasi. Terdapat faedah utama untuk tidak perlu mendaftar ke akaun baru – bukan sahaja lebih mudah, tetapi juga mengurangkan risiko maklumat peribadi anda bocor atau dicuri, kerana syarikat itu kurang mempunyai data mengenai anda.

Masalah utama yang telah dikenal pasti orang dengan membeli Bitcoin di PayPal adalah sifatnya yang menyekat. Bitcoin yang anda beli di PayPal sangat berbeza dengan yang anda boleh beli di Coinbase. Bitcoin PayPal lebih mirip token derivatif, kerana ia menyimpan nilai Bitcoin, tetapi sebenarnya anda tidak dapat menggunakan token cryptocurrency yang mendasari. Menurut terma dan syarat PayPal, Bitcoin yang dibeli di platform tidak dapat dipindahkan ke pengguna PayPal lain, juga tidak dapat ditarik ke dompet cryptocurrency luaran.

Jadi, mana yang sesuai untuk saya?

Tidak ada jawapan yang sesuai untuk semua ini: bergantung sepenuhnya kepada mengapa anda ingin membeli Bitcoin dan jenis pengguna anda. Berikut adalah faktor utama yang perlu dipertimbangkan:

  • Kemudahan. Sekiranya anda sudah menjadi pengguna PayPal, jelas lebih senang logistik untuk log masuk dan melakukan pembelian. Anda menjimatkan masa dan usaha yang diperlukan untuk mendaftar ke Coinbase, membuat akaun baru, memautkan kaedah pembayaran, membiayai, membeli dan menarik.
  • Kepercayaan / privasi. Anda mungkin lebih mempercayai PayPal jika anda pengguna yang ada – juga, lebih baik anda mempunyai maklumat KYC dengan seberapa banyak syarikat yang mungkin. Menambah satu lagi ke campuran selalu lebih buruk untuk keselamatan privasi dan data anda.
  • Gunakan kes. Sekiranya anda ingin benar-benar memanfaatkan Bitcoin anda (iaitu menghantarnya kepada rakan atau keluarga, membeli barang di kedai dalam talian yang menerima cryptocurrency, bermain dengan kontrak pintar, membeli altcoin, dll.) Maka anda tidak akan dapat melakukannya jika anda memilih PayPal, tetapi anda akan dapat melakukannya dengan Coinbase. Ini dikatakan, majoriti pengguna baru yang memasuki ruang crypto tidak semestinya memerlukan Bitcoin untuk benar-benar menggunakannya di pasaran – mereka sering membuat spekulasi mengenai kenaikan harga. Sekiranya anda adalah salah satu pengguna tersebut, maka masuk akal untuk melakukan pembelian di PayPal, kerana walaupun Bitcoin PayPal tidak dapat ditarik, ia masih akan menjejaki nilai Bitcoin yang sebenarnya, jadi anda dapat dengan mudah membeli dan menjualnya secara langsung ke dalam bentuk tunai agar untuk merealisasikan keuntungan / kerugian. (Sudah tentu, spekulasi ke bawah tidak mungkin dilakukan melalui PayPal – jika anda ingin memendekkan pasaran, anda perlu membawa wang anda ke bursa seperti BitMEX, yang memerlukan anda dapat menariknya).
  • Pemilikan. Prinsip penting dunia kripto adalah pemilikan kewangan anda sendiri. Membeli Bitcoin di Coinbase bermaksud anda boleh menariknya ke dompet anda sendiri dan dapat menyimpannya sendiri, memberikan anda kawalan penuh ke atas kunci peribadi yang mengandungi dana anda. Sekiranya anda membeli duit syiling anda di PayPal, anda tidak akan dapat mengeluarkannya dari PayPal melainkan jika anda berjaya menggunakan fiat, yang bermaksud tidak kira apa pun, kunci peribadi cryptocurrency anda akan dipegang oleh pihak ketiga. Ini tidak sesuai untuk orang yang mempercayai prinsip ‘bukan kunci anda, bukan duit syiling anda’.

Setelah anda mengetahui jenis pengguna anda dan untuk apa anda menggunakan Bitcoin, itu adalah keputusan yang mudah. Berdasarkan kriteria di atas, anda jenis pengguna apa? Mana yang lebih sesuai untuk anda: Coinbase atau PayPal? Beritahu kami dengan komen di bawah.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector