Changelly VS Coinbase: Perbandingan Pertukaran Cryptocurrency Terbaik

Terdapat beratus-ratus pertukaran cryptocurrency yang berlainan di internet pada masa kini, tetapi kebanyakannya termasuk dalam salah satu daripada dua jenis pertukaran: pertukaran segera, bukan kustodian atau pertukaran kustodian tradisional. Changelly adalah contoh yang pertama, sementara Coinbase milik yang terakhir. Dalam artikel ini, kami akan melakukan Changelly vs Coinbase perbandingan supaya anda dapat menentukan mana yang lebih sesuai untuk anda.

Apa itu Changelly?

changelly vs coinbase

Changelly telah wujud sejak tahun 2015 dan merupakan salah satu pertukaran crypto bukan kustodian yang lebih popular, bersama dengan Shapeshift dan CoinSwitch. Jenis pertukaran ini tidak menyimpan token crypto pengguna. Pengguna mesti menggunakan dompet yang akan mereka gunakan untuk urus niaga mereka. Kerana tidak mempunyai cryptocurrency, pertukaran bukan kustodian adalah sasaran yang kurang menarik bagi penggodam yang berpotensi. Mereka juga menawarkan Uis yang lebih sederhana dan tidak mempunyai pilihan perdagangan lanjutan yang biasanya dicari oleh peniaga yang berpengalaman. Beberapa pertukaran bukan kustodian tidak memerlukan pengguna membuat akaun, memungkinkan perdagangan tanpa nama.

Adakah Changelly selamat?

Pertukaran kripto telah diretas pada masa lalu, dan cryptocurrency pengguna bernilai jutaan dolar telah dicuri. Tetapi token yang dicuri disimpan di dompet yang disediakan sebagai pertukaran. Kerana Changelly tidak menyimpan token, penggodam kurang terdorong untuk menerobosnya. Jadi Changelly sendiri selamat dan, pada akhirnya, keselamatan dompet sepenuhnya bergantung pada setiap pengguna.

Bagaimana dengan yuran?

Bayaran Changelly sangat mudah dan senang difahami. Mereka menggunakan bayaran 0.25% untuk semua perdagangan.

Kelebihan utama Changelly adalah UI yang mudah, sistem yuran yang mudah difahami, kelajuan dan memerlukan sedikit maklumat peribadi daripada pengguna. Sebenarnya, pengguna hanya perlu memberikan alamat e-mel. Ini adalah kelebihan bagi orang yang lebih suka tidak mahu dikenali. Untuk tinjauan Changelly yang lebih terperinci, bersama dengan pertukaran bukan kustodian lain, anda boleh menyemak artikel saya mengenai alternatif Shapeshift.

Apa itu Coinbase?

apa itu coinbase

Pangkalan Wang Syiling ditubuhkan pada tahun 2012 dan merupakan perkhidmatan pertukaran cryptocurrency, yang berpusat di San Francisco. Ia adalah salah satu pertukaran cryptocurrency kustodian yang paling terkenal di dunia. Seperti semua pertukaran kustodian, Coinbase menyediakan dompet crypto untuk semua penggunanya dan semua token yang dibeli atau diperdagangkan disimpan di dompet tersebut sehingga pengguna memindahkannya ke dompet peribadi mereka sendiri. Jenis pertukaran ini dapat menyimpan token pengguna bernilai jutaan dolar dengan mudah, sebab itulah ia disasarkan oleh penggodam. Beberapa bulan yang lalu, Coinbase melaporkan bahawa mereka telah menjadi sasaran penggodam pada bulan Jun yang lalu, tetapi pasukan keselamatan menyekat percubaan itu tanpa sebarang crypto dicuri.

Banyak pertukaran kustodian, seperti Bittrex atau Poloniex, mempunyai antara muka pengguna yang cukup kompleks dengan pilihan perdagangan lanjutan yang dinikmati pengguna maju. Ini bukan masalah untuk Coinbase, kerana UI mereka lebih sederhana (walaupun tidak semudah seperti yang tidak disimpan) dan tidak menawarkan alat canggih.

Coinbase umumnya dianggap sebagai pertukaran cryptocurrency yang mesra pemula.

Adakah Coinbase selamat?


Walaupun Coinbase adalah sasaran menggoda penggodam, mereka masih belum mengalami peretasan yang ketara. Mereka telah melaksanakan beberapa langkah keselamatan yang penting. Pertama sekali, kebanyakan dana disimpan dalam dompet yang dienkripsi di luar talian, dan dompet tersebut diedarkan di antara beberapa tempat yang berbeza. Untuk keselamatan tambahan, pengesahan dua faktor (2FA) adalah wajib bagi semua pengguna. Hampir semua ulasan Coinbase yang anda dapati akan mementingkan keselamatan mereka.

Bayaran Coinbase

Semua pembelian dan penjualan cryptocurrency memerlukan anda membayar yuran. Ini adalah perkara biasa bagi setiap pertukaran. Walau bagaimanapun, mengetahui bayaran transaksi anda di Coinbase sedikit membingungkan bagi pemula. Tidak seperti Changelly, yang menggunakan peratusan tetap, yuran Coinbase berbeza mengikut jumlah crypto yang anda beli dan kaedah pembayaran.

Contohnya, jika anda membeli Bitcoin bernilai USD 100 dan membayar dengan akaun bank AS, bayarannya adalah 2,99 USD. Tetapi jika anda membayar dengan kad kredit, maka bayarannya adalah 3,99 USD. Ini memerlukan beberapa membiasakan diri.

Sekarang setelah kita bertemu dengan dua pesaing kita dalam perbandingan ini, mari kita lihat mereka bertanding di kawasan yang berbeza dan periksa di mana mereka serupa dan di mana mereka berbeza.

Changelly VS Coinbase: Head-to-Head

Jenis pertukaran

Coinbase adalah hak penjagaan. Changelly adalah bukan penjaga. Pertukaran bukan kustodian mempunyai kelebihan pemilikan dompet, kerana anda menggunakan dompet peribadi anda untuk berdagang. Pertukaran kustodial memberikan alamat dompet untuk pengguna, tetapi pengguna tidak mendapatkan kunci peribadi dompet mereka, yang bermaksud mereka tidak memiliki pemilikan penuh.

Pertukaran bukan kustodian juga mempunyai sedikit kelebihan keselamatan kerana kurang menarik bagi penggodam kerana mereka tidak memiliki token.

Sekiranya ada satu kelebihan untuk pertukaran kustodian, itu adalah kemudahan. Dengan pertukaran ini, semua dompet crypto anda berada di satu tempat. Sekiranya anda melabur dalam banyak token, membuat dompet peribadi untuk masing-masing mungkin menakutkan.

Memutuskan pemenang dalam pusingan ini tidak mudah. Sebilangan pengguna mungkin lebih suka kemudahan, sementara pemilikan dompet lebih penting bagi orang lain.

Keselamatan

Coinbase mungkin lebih menarik bagi penggodam, tetapi mereka berjaya menjaga keselamatan. Dengan penyimpanan luar talian, penyulitan dan 2FA mandatori, antara langkah dan protokol keselamatan lain, mereka masih belum mengalami peretasan atau kecurian besar.

Kedua-dua pertukaran selamat, walaupun keselamatan ini dicapai dengan cara yang berbeza. Pusingan ini adalah seri untuk kedua-duanya.

Cara bayaran

Sehingga baru-baru ini, Changelly tidak membenarkan membeli crypto dengan mata wang fiat. Namun, mereka baru-baru ini mula membenarkan pembelian Bitcoin dengan kad kredit.

Coinbase telah menyokong mata wang fiat dari awal. Anda berdua boleh membeli cryptocurrency dengan fiat, dan menarik balik crypto ke fiat. Pembayaran boleh dilakukan dengan akaun bank AS, kad kredit, deposit SEPA, SWIFT, PayPal, dan lain-lain.

Coinbase mempunyai kelebihan yang pasti dalam pusingan ini.

Kemudahan penggunaan dan kepantasan

Coinbase mempunyai UI yang jauh lebih mudah daripada pertukaran kustodian lain seperti Bittrex atau Binace dan dianggap sebagai pilihan yang baik untuk peniaga crypto pemula. Tetapi semudah antara muka Coinbase, Changelly berada pada tahap kemudahan yang lain.

Kedua-dua bursa menawarkan perdagangan pantas, dengan transaksi hanya memerlukan beberapa minit untuk diselesaikan.

Pusingan ini berakhir dengan sedikit kelebihan untuk Changelly kerana UI yang ringkas dan minimalis.

Tanpa Nama

Kedua-dua pertukaran ini tidak menawarkan transaksi tanpa nama sepenuhnya. Kedua-duanya memerlukan pengguna membuat akaun. Namun, Coinbase akan memerlukan pengesahan ID sementara Changelly hanya meminta alamat e-mel yang sah, yang tidak harus menjadi e-mel utama pengguna.

Pusingan ini menuju ke Changelly. Tangan ke bawah.

Ketersediaan

Coinbase menawarkan perdagangan kripto untuk pengguna dari 32 negara yang berlainan di seluruh dunia. Untuk negara lain, Coinbase hanya berfungsi sebagai dompet crypto. Oleh kerana Changelly tidak memerlukan maklumat peribadi, pertukaran tersebut dapat digunakan oleh orang-orang dari mana-mana negara.

Pusingan ini menuju ke Changelly, terutamanya jika anda tidak tinggal di salah satu daripada 32 negara yang disokong sepenuhnya oleh Coinbase.

Token disenaraikan

Tujuan keseluruhan perdagangan kripto adalah untuk menukar satu jenis cryptocurrency dengan yang lain, Semakin banyak token senarai pertukaran, semakin banyak pilihan perdagangan yang dimiliki pengguna. Coinbase menyokong 18 cryptocurrency yang berbeza. Changelly menyenaraikan lebih dari 150 dan dengan mudah mengambil bahagian ini.

Bayaran

Kedua-dua pertukaran mengambil strategi yang sangat berbeza untuk menetapkan yuran perdagangan. Di Coinbase, yuran ditetapkan menggunakan sekumpulan peraturan di mana yuran perdagangan berbeza-beza sesuai dengan jumlah yang diperdagangkan, metode pembayaran dan negara tempat tinggal pengguna. Pengguna tidak selalu tahu terlebih dahulu berapa bayaran yang harus mereka bayar, tetapi maklumat ini ditunjukkan sebelum melakukan pembelian sebenarnya.

Changelly menggunakan kaedah yang lebih mudah. Bayaran perdagangan adalah 0.25% standard dari harga transaksi. Sekiranya anda memperdagangkan Ether bernilai 100 USD, jumlah yang akan anda perolehi setara dengan 99.75 USD. Sistem ini lebih mudah difahami, terutama bagi peniaga pemula. Juga, yuran pada amnya akan lebih rendah daripada yuran di Coinbase. Walau bagaimanapun, ketika berdagang satu token untuk token yang lain, Changelly mungkin tidak menemui kadar pertukaran terbaik dan anda mungkin tidak mendapat semua nilai wang anda.

Sistem yuran Changelly lebih mudah difahami tetapi mungkin tidak memberikan anda tawaran terbaik. Mari kita ambil keputusan yang menarik.

Aplikasi mudah alih

Banyak orang terlibat dalam perdagangan kripto menggunakan tablet atau telefon pintar mereka, jadi pertukaran yang menawarkan aplikasi mudah alih mempunyai kelebihan berbanding mereka yang tidak.

Kedua-dua Coinbase dan Changelly menawarkan aplikasi mudah alih untuk iOS dan Android, dan kedua-dua aplikasi ini direka dengan baik dan mudah digunakan. Pusingan ini adalah seri.

Kesimpulan Changelly VS Coinbase…

Mari kita lihat penghitungan terakhir dari kepala kita ke kepala:

Bulat Changelly Pangkalan Wang Syiling Cabutan / Tidak Pasti
1: Jenis pertukaran X
2: Keselamatan X
3: Kaedah pembayaran X
4: Kemudahan dan kepantasan X
5: Tanpa Nama X
6: Ketersediaan X
7: Token X
8: Yuran X
9: Aplikasi mudah alih X

Coinbase mengambil satu pusingan, Changelly mengambil empat dan empat pusingan untuk berakhir seri atau tidak membuat keputusan. Ini mungkin memberi kesan bahawa Changelly jauh lebih unggul daripada Coinbase. Tetapi kadang-kadang memilih pertukaran boleh bergantung pada satu faktor yang paling penting bagi anda. Contohnya, jika anda perlu menggunakan PayPal untuk membeli cryptocurrency anda, maka Coinbase adalah pertukaran untuk anda, tidak kira berapa pusingan yang mungkin telah hilang. Sekiranya anda tidak mahu dikenali, Changelly atau pertukaran bukan kustodian lain dapat memberikannya.

Pada akhirnya, kedua-dua platform adalah pertukaran yang baik, menawarkan perdagangan cryptocurrency yang cepat, selamat dan boleh dipercayai. Panduan Changelly vs Coinbase ini telah memberi anda maklumat mengenai kedua-dua perkhidmatan tersebut sehingga anda dapat membuat keputusan yang tepat untuk digunakan. Setelah itu, teruskan dan selamat berniaga!

Baca Lagi: Bitstamp VS Coinbase

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map