Coinmama VS Coinbase: Perbandingan Pertukaran Cryptocurrency Terbaik

Sekiranya anda ingin menceburkan diri dalam perdagangan cryptocurrency, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mendapatkan beberapa token crypto. Untuk mendapatkannya, anda boleh memperolehnya dengan menerima pembayaran dalam crypto untuk kebaikan atau perkhidmatan yang anda berikan. Atau anda selalu dapat membeli cryptocurrency menggunakan mata wang fiat anda. Terdapat beberapa laman web di mana anda boleh melakukan ini dan beberapa kaedah pembayaran. Dua nama yang lebih kerap muncul ketika melihat laman web untuk membeli token crypto adalah Coinmama dan Coinbase. Dalam artikel ini, kami akan melakukan Coinmama vs Coinbase perbandingan supaya anda dapat menentukan mana yang lebih sesuai untuk anda.

coinmama vs coinbase

Apa itu Coinbase?

Pangkalan Wang Syiling telah lama wujud. Ia ditubuhkan pada tahun 2012 dan merupakan perkhidmatan pertukaran cryptocurrency yang berpusat di San Francisco. Ia adalah salah satu pertukaran cryptocurrency yang paling terkenal di dunia. Ia adalah pertukaran kustodian, yang bermaksud mereka menyediakan dompet crypto untuk semua pengguna mereka dan semua token yang dibeli atau diperdagangkan disimpan di dompet tersebut sehingga pengguna memindahkannya ke dompet peribadi mereka sendiri.

Coinbase popular di kalangan peniaga crypto pemula kerana, tidak seperti banyak pertukaran lain, mereka menawarkan antara muka pengguna yang mudah dan mudah difahami, mesra pemula.

apa itu coinbase

Adakah Coinbase selamat?

Seperti semua pertukaran kustodian, yang menyimpan aset crypto pengguna bernilai jutaan dolar pada bila-bila masa, Coinbase adalah sasaran menggoda penggodam. Tetapi mereka masih belum mengalami peretasan yang ketara. Mereka telah melaksanakan beberapa langkah keselamatan yang penting. Pertama sekali, kebanyakan dana disimpan dalam dompet yang dienkripsi di luar talian, dan dompet tersebut diedarkan di antara beberapa tempat yang berbeza. Untuk keselamatan tambahan, pengesahan dua faktor (2FA) adalah wajib bagi semua pengguna. Beberapa bulan yang lalu, Coinbase melaporkan bahawa mereka telah menjadi sasaran penggodam pada bulan Jun yang lalu, tetapi pasukan keselamatan menyekat percubaan itu tanpa sebarang crypto dicuri. Hampir semua ulasan Coinbase yang anda dapati akan mementingkan keselamatan mereka.

Bayaran Coinbase

Semua pembelian dan penjualan cryptocurrency memerlukan anda membayar yuran. Ini adalah perkara biasa bagi setiap pertukaran. Walau bagaimanapun, mengetahui bayaran transaksi anda di Coinbase sedikit membingungkan bagi pemula. Ini kerana bayaran Coinbase berbeza mengikut jumlah crypto yang anda beli dan kaedah pembayaran.

Contohnya, jika anda membeli Bitcoin bernilai USD 100 dan membayar dengan akaun bank AS, bayarannya adalah 2,99 USD. Tetapi jika anda membayar dengan kad kredit, maka bayarannya adalah 3,99 USD. Ini memerlukan beberapa membiasakan diri.

Apa itu Coinmama?

Coinmama adalah perkhidmatan web yang membolehkan pengguna membeli cryptocurrency. Ia didaftarkan di Slovakia dan mula beroperasi pada tahun 2013. Tujuan awalnya adalah untuk membolehkan pengguna membeli bitcoin dengan mudah dan cepat. Token crypto lain ditambahkan kemudian. Walau bagaimanapun, Coinmama bukan pertukaran kripto penuh. Ia tidak membenarkan perdagangan token atau menarik cryptocurrency ke dalam mata wang fiat.

apa itu coinmama

Adakah Coinmama selamat?


Anda mungkin membaca satu atau dua ulasan Coinmama yang menyatakan bahawa ia tidak selamat seperti pertukaran cryptocurrency lain kerana tidak membenarkan ciri keselamatan tambahan seperti pengesahan 2 faktor (2FA) atau pengesahan e-mel. Walaupun ini sudah tentu berlaku pada masa lalu, ia tidak lagi berlaku. Pada masa ini, menyiapkan 2FA bukan hanya mungkin, tetapi sebenarnya wajib. Langkah-langkah ini dan lain-lain menjadikan Coinmama sama selamatnya dengan platform perdagangan crypto yang lain.

Bayaran Coinmama

Mari kita selesaikan sekarang: Berdagang di Coinmama lebih mahal daripada banyak laman web lain. Terdapat dua bayaran berbeza dalam permainan. Pertama, Coinmama mengenakan yuran pembrokeran 5.9%, yang sudah dikenakan apabila laman web menunjukkan harga dagangannya kepada anda.

Selain bayaran broker, terdapat juga bayaran 5% untuk pemprosesan kad kredit. Pada akhirnya, harga yang anda bayar di Coinmama semasa anda membeli cryptocurrency akan 10.9% melebihi harga pasaran semasa. Pertukaran lain jauh di bawah itu.

Setelah kita bertemu dengan dua rakan sejawat dalam perbandingan Coinmama vs Coinbase ini, mari kita tentukan mereka secara langsung dalam aspek yang berbeza dan lihat yang mana akan muncul di atas:

Coinmama VS Coinbase: Head-to-Head

Pusingan 1: Jenis perkhidmatan

Coinbase adalah pertukaran cryptocurrency penuh yang membolehkan anda membeli token crypto dengan mata wang fiat, menukar satu jenis cryptocurrency dengan yang lain, dan mengeluarkan token crypto menjadi mata wang fiat. Token yang dibeli disimpan di dompet Coinbase sehingga pengguna memutuskan untuk memindahkannya ke dalam dompet peribadi mereka.

Coinmama secara teknikal bukan pertukaran cryptocurrency, melainkan perkhidmatan broker. Apabila anda membeli bitcoin di Coinmama, anda sebenarnya membeli token dari Coinmama itu sendiri dan bukannya dari pengguna lain. Walaupun ini lebih cepat, perkhidmatan broker biasanya lebih mahal daripada pertukaran. Token yang dibeli dimasukkan terus ke dalam dompet peribadi pengguna. Dalam hal ini, Coinmama beroperasi seperti pertukaran bukan kustodian seperti Changelly.

Perkara yang tidak dibenarkan oleh Coinmama ialah memperdagangkan token kripto atau mengeluarkan kripto menjadi fiat. Satu-satunya perkara yang boleh anda lakukan di sini ialah membeli cryptocurrency dengan kad kredit anda.

Untuk menawarkan pelbagai perkhidmatan perdagangan, pusingan ini menuju ke Coinbase.

Pusingan 2: Keselamatan

Kedua-dua platform pada masa ini menawarkan langkah dan protokol keselamatan yang serupa. Kedua-duanya akan memerlukan penyediaan 2FA sebelum membuat pembelian pertama anda. Tidak ada perkhidmatan yang mengalami peretasan besar dengan cryptocurrency dicuri dari pengguna mereka.

Pusingan kedua di kepala-ke-kepala ini adalah seri.

Pusingan 3: Kaedah pembayaran

Coinmama membolehkan anda membeli cryptocurrency dengan kad kredit atau dalam Euro melalui pemindahan SEPA. Coinbase menawarkan pilihan yang lebih luas. Pembayaran di Coinbase boleh dilakukan dengan akaun bank AS, kad kredit, deposit SEPA, SWIFT, PayPal, dan lain-lain.

Coinmama VS Coinbase Round 3 menuju ke Coinbase, tangan ke bawah.

Pusingan 4: Kemudahan penggunaan dan kepantasan

Coinbase terkenal kerana lebih mudah di pedagang crypto pemula daripada banyak pertukaran lain, dengan antara muka pengguna yang mudah dan mudah difahami. Ia adalah salah satu pertukaran mesra pemula di luar sana.

Tetapi Coinmama berada pada tahap kemudahan yang lain. Sebahagian besar kemudahan penggunaan ini adalah hakikat bahawa di Coinmama anda boleh melakukan satu perkara, dan satu perkara sahaja. Dan satu perkara ini disampaikan dengan cara yang senang difahami dan diikuti.

Mengenai kepantasan urus niaga, Coinmama memang memiliki kelebihan pada Coinbase, kerana sifat brokernya. Oleh kerana anda membeli cryptocurrency anda secara langsung dari Coinmama itu sendiri, token anda akan dihantar ke dompet anda sebaik sahaja pembayaran anda selesai. Perdagangan Coinbase sama sekali tidak perlahan. Mereka tidak begitu pantas.

Pusingan ini berakhir dengan sedikit kelebihan untuk Coinmama.

Pusingan 5: Tanpa Nama

Sebilangan orang ingin membeli, berdagang dan menjual cryptocurrency tanpa nama. Walaupun kebanyakan dari mereka mahu namanya tidak dikenali kerana alasan keselamatan yang sah, ada banyak yang mempunyai motif yang lebih dipersoalkan.

Sekiranya anda adalah salah satu daripada mereka yang memerlukan perdagangan tanpa nama, maka anda tidak bernasib baik di sini. Sesuai dengan kebijakan anti pencucian wang semasa, Coinmama dan Coinbase mematuhi peraturan KYC (Ketahui Pelanggan Anda) yang ketat. Kedua-duanya akan meminta anda mengesahkan identiti anda melalui dokumen pengenalan diri yang dikeluarkan oleh kerajaan sebelum anda mula membeli. Jadi, dalam kedua kes tersebut, perdagangan tanpa nama adalah tidak.

Pusingan ini berakhir dengan keputusan seri.

Pusingan 6: Ketersediaan

Pengguna dari sekitar 190 negara bebas membuat akaun di Coinbase. Namun, bagi kebanyakan negara tersebut, Coinbase hanya menawarkan perkhidmatan dompet. Akses untuk membeli, berdagang dan menarik balik kripto pada masa ini terhad kepada sekitar 30 negara.

Coinmama boleh didapati di sekitar 190 negara di seluruh dunia.

Pusingan ini dengan mudah menuju ke Coinmama.

Pusingan 7: Token disenaraikan

Walaupun kedua-dua perkhidmatan ini tidak menawarkan pilihan cryptocurrency yang sangat besar (ada, ribuan dari mereka di luar sana), terdapat perbezaan.

Coinmama membolehkan anda membeli lapan token berbeza: Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), Ether (ETH), Litecoin (LTC), Ethereum Classic (ETC), Ripple (XRP), Qtum (QTUM) dan Cardano (ADA). Tetapi setelah membeli satu token, anda tidak akan dapat menukarnya dengan token lain di Coinmama.

Coinbase menyenaraikan 18 token yang berbeza dan beberapa daripadanya boleh dibeli terus dengan kad kredit anda atau kaedah pembayaran lain yang boleh anda gunakan. Selepas pembelian, satu token dapat diperdagangkan dengan mudah untuk yang lain.

Kerana mereka menyenaraikan lebih banyak token untuk pembelian langsung dan menawarkan untuk diperdagangkan untuk orang lain, Coinbase mengambil kesempatan ini.

Pusingan 8: Yuran

Seperti yang dinyatakan di atas, Coinmama mengenakan yuran perdagangan 5.9% dan tambahan 5% untuk pemprosesan kad kredit (bayaran terakhir ini tidak akan dikenakan jika anda membayar dengan pemindahan SEPA), dengan jumlah 10.9% di atas nilai pasaran. Itu sangat tinggi.

Bayaran di Coinbase bukanlah yang paling mudah difahami kerana bergantung pada negara tempat anda tinggal, token yang anda beli dan kaedah pembayaran. Tetapi pada umumnya mereka jauh di bawah yang ada di Coinmama. Pusingan ini menuju ke Coinbase.

Pusingan 9: Aplikasi mudah alih

Banyak orang suka membeli, berdagang dan menjual cryptocurrency dalam perjalanan, jadi aplikasi mudah alih adalah kelebihan yang cukup besar bagi mereka.

Coinmama hanya web. Coinbase mempunyai aplikasi mudah alih yang direka dengan baik dan mudah digunakan untuk kedua-dua peranti Android dan iOS. Pusingan ini menuju ke Coinbase secara lalai.

aplikasi mudah alih coinbase

Pusingan 10: Sokongan pelanggan

Sokongan pelanggan masih menjadi masalah besar dalam dunia perdagangan crypto secara umum. Banyak laman web sama sekali tidak menawarkan sokongan pelanggan.

Kedua-dua laman web ini memberikan panduan dan petunjuk mengenai transaksi yang boleh anda lakukan. Panduan Coinbase sangat berguna.

Kedua-dua Coinmama dan Coinbase menawarkan sokongan pelanggan. Dalam kedua-dua kes tersebut, pilihan yang lebih baik adalah sokongan e-mel, kerana sokongan telefon, paling tepat, tidak jelas. Coinmama biasanya membalas e-mel dalam masa 24 jam, sementara Coinbase sedikit lebih lambat, memerlukan 24-72 jam untuk membalas.

Jadi Coinbase mempunyai panduan yang lebih baik di laman web, tetapi Coinmama mempunyai respons e-mel yang lebih cepat. Mari kita seri pada pusingan akhir ini.

Coinmama VS Coinbase: Kesimpulannya…

Pertama, mari kita susun secara langsung:

Bulat coinmama

Coinmama

asas duit syiling

Pangkalan Wang Syiling

Lukis
1: Jenis perkhidmatan X
2: Keselamatan X
3: Kaedah pembayaran X
4: Kemudahan dan kepantasan X
5: Tanpa Nama X
6: Ketersediaan X
7: Token disenaraikan X
8: Yuran X
9: Aplikasi mudah alih X
10: Sokongan pelanggan X

Coinbase mengambil lima pusingan, sementara Coinmama mengambil dua dan tiga pusingan adalah seri. Dengan hasil ini, nampaknya tidak ada akal untuk memilih Coinbase. Dan dalam banyak kes, itu adalah pilihan yang lebih mudah. Tetapi mari kita ingat masalah ketersediaan. Sekiranya anda tinggal di luar negara yang dibenarkan membeli crypto, maka anda perlu menggunakan Coinmama atau beberapa laman web lain.

Pada akhirnya, Coinmama dan Coinbase menawarkan cara cepat dan mudah untuk membeli cryptocurrency. Mana-mana satu adalah pilihan yang baik untuk menjadi pintu masuk ke dunia crypto. Sekiranya panduan perbandingan Coinmama VS Coinbase ini berguna, atau jika anda mempunyai pertanyaan, sila tinggalkan komen anda di bawah!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map