Jaxx VS Exodus 2021: [Panduan & Ulasan Perbandingan Dompet Syiling]

Seperti terdapat banyak cryptocurrency di luar sana, terdapat juga banyak dompet cryptocurrency. Perkakasan atau perisian, desktop atau mudah alih, mata wang tunggal atau pelbagai mata wang, ada banyak yang boleh dipilih. Sekiranya anda membuat sedikit penyelidikan mengenai dompet crypto terbaik, Jaxx dan Exodus secara konsisten berada di antara yang teratas. Tetapi apa perbezaan antara mereka?

Siapa yang akan muncul di puncak pertempuran Jaxx VS Exodus? Baca terus untuk panduan perbandingan dan ulasan setiap duit syiling.

Jadual Perbandingan Jaxx vs Exodus

JaxxExodus
Jaxx Keluaran
Jenis: Desktop (Windows, macOS, Linux) Jenis: Desktop (Windows, macOS, Linux)
Kripto Tersenarai: 90+ Kripto Tersenarai: 100+
Sokongan Dompet Perkakasan: Tidak Sokongan Dompet Perkakasan: Ya
Antaramuka Mesra Pemula: Ya Antaramuka Mesra Pemula: Ya
Aplikasi Mudah Alih: Ya Aplikasi Mudah Alih: Ya
Harga: Percuma Harga: Percuma
Lawati Wallet Lawati Wallet

Perbezaan Utama

Perbezaan utama antara mereka adalah bahawa Exodus menyokong dompet perkakasan Trezor. Jaxx tidak mempunyai sokongan untuk dompet perkakasan pada masa itu, walaupun mereka mendakwa ciri ini mungkin akan ditambahkan pada masa akan datang.

Kedua-dua dompet sangat serupa dalam aspek lain.

Apa itu Jaxx?

jaxx vs eksodus

Jaxx adalah dompet perisian pelbagai mata wang yang dibuat pada tahun 2014 oleh Anthony Diiorio, salah satu pengasas bersama blockchain Ethereum.

Ulasan ini sebenarnya akan tertumpu pada dompet Jaxx Liberty, yang merupakan versi baru yang menggantikan dompet Jaxx lama, walaupun kedua-duanya masih ada.

Percuma memuat turun dan menggunakan dan tersedia untuk semua platform desktop utama: macOS, Windows (32- dan 64-bit), dan Linux (32- dan 64-bit). Terdapat juga aplikasi mudah alih untuk Android dan iOS. Ia juga tersedia sebagai pelanjutan penyemak imbas Chrome.

Ciri-ciri:

 • Antara muka yang mesra pengguna: aplikasi desktop dan mudah alih mempunyai antara muka yang ringkas dan bersih yang membolehkan pengguna melihat baki mereka (baik umum dan setiap duit syiling), sejarah transaksi, dan maklumat lain yang berkaitan.
 • Beberapa mata wang disokong: Pada masa ini, Jaxx menyokong lebih dari 90 cryptocurrency, dari yang paling terkenal seperti Bitcoin, Litecoin, dan Ether hingga pilihan altcoin yang bagus.
 • Pautan merentas peranti: dompet Jaxx Liberty tersedia untuk semua platform utama, baik desktop, dan mudah alih. Ini bermaksud anda boleh memasang dompet pada beberapa peranti pada masa yang sama. Jaxx membolehkan anda menghubungkan semua peranti anda bersama-sama, yang bermaksud anda boleh mengakses akaun anda dari komputer, tablet atau telefon pintar anda.
 • Pertukaran crypto terbina dalam: Jaxx Liberty menggunakan Changelly dan Shapeshift API untuk memberi kuasa kepada pertukaran bawaan yang membolehkan anda membeli, menjual, dan menukar token crypto.
 • Penjelajah blok terbina dalam: Jaxx mempunyai penjelajah blok terbina dalam yang membolehkan anda melihat maklumat transaksi di blockchain tanpa meninggalkan aplikasi.
 • Penjelajah berita terbina dalam: Modul berita Jaxx Liberty menyampaikan berita utama harian mengenai cryptocurrency terus ke dompet anda.

Bayaran Dompet Jaxx Liberty:

Jaxx percuma untuk memuat turun dan menggunakan, dan mereka tidak mengenakan yuran transaksi. Sudah tentu, ada bayaran transaksi setiap kali anda menghantar crypto ke dompet lain.

Bayaran ini bergantung pada token tertentu yang anda kirim dan seberapa tinggi aktiviti di blockchain pada waktu tersebut. Tetapi ini adalah bayaran rangkaian, dibayar kepada blockchain dan bukan kepada Jaxx.

Mengenai bayaran rangkaian, ketika mengirim crypto ke dompet lain, Jaxx memungkinkan anda memilih apakah antara yuran “tinggi”, “sederhana”, atau “rendah”. Membayar yuran yang lebih tinggi bermaksud transaksi anda akan berjalan lebih cepat, tetapi dua pilihan lain tersedia untuk anda sekiranya anda tidak keberatan menunggu.

Jadi bagaimana Jaxx menjana wang? Mereka mengenakan yuran transaksi ketika anda melakukan pertukaran. Dengan kata lain, ketika mereka menggunakan Changelly atau Shapeshift API untuk memperdagangkan satu token untuk token yang lain.

Keselamatan Jaxx

Tidak ada ulasan mengenai Jaxx yang lengkap tanpa menjawab pertanyaan mendasar, “Adakah Jaxx Liberty Wallet selamat?”. Jaxx Liberty menyimpan kunci peribadi anda pada peranti anda dan bukan pada pelayan dalam talian.

Dan itu adalah perkara yang baik kerana hanya bermaksud anda mempunyai kawalan ke atas kunci anda, walaupun laman web mereka dikompromikan dengan cara apa pun.

Mengembalikan kunci anda jika peranti anda rosak dapat dicapai melalui frasa awal (yang seperti kata laluan) yang harus anda simpan dengan selamat.

Pada sisi negatifnya, tidak ada sokongan untuk 2FA, yang memungkinkan lapisan keselamatan tambahan.

Kajian Jaxx Liberty

Jaxx Liberty Wallet sering digolongkan sebagai salah satu aplikasi dompet bitcoin terbaik di luar sana. Dan ia menandakan banyak kotak yang betul; ini adalah dompet berbilang mata wang, yang bermaksud anda tidak perlu memuatkan komputer atau telefon anda dengan beratus-ratus aplikasi jika anda akan mengendalikan banyak token.

Kunci peribadi anda disimpan di luar talian dengan selamat. Ia mempunyai pertukaran crypto bawaan, suapan berita, dan penjelajah blok, dan ia menyegerakkan di semua peranti anda yang berbeza.

Walaupun banyak yang perlu dilakukan, ada dua masalah yang berkaitan dengan keselamatan. Pertama, Jaxx Liberty Wallet tidak mempunyai sokongan untuk 2FA, dan memilikinya akan menambahkan sedikit lapisan keselamatan yang selalu dialu-alukan.

Tetapi kaedah paling selamat untuk menyimpan cryptocurrency anda adalah sejauh ini, dompet perkakasan, terutamanya jika anda mengendalikan sejumlah besar. Keupayaan untuk menyambung dan menyegerakkan dengan dompet perkakasan adalah ciri lain yang tidak ada di Jaxx.

Kelebihan & Keburukan

Kelebihan Jaxx

 • Antara muka yang mudah digunakan untuk pemula
 • Dompet pelbagai mata wang
 • Terdapat untuk kebanyakan platform desktop dan mudah alih
 • Pautan merentas peranti
 • Penjelajah blok terbina dalam
 • Pertukaran terbina dalam
 • Suapan berita terbina dalam

Kekurangan Jaxx

 • Tiada 2FA
 • Tidak ada sokongan untuk dompet perkakasan

Lawati Wallet

Apa itu Keluaran?

Jaxx vs Keluaran

Seperti entri sebelumnya dalam ulasan ini, Exodus juga merupakan dompet perisian pelbagai mata wang. Ia dicipta pada tahun 2015 oleh JP Richardson dan Daniel Castagnoli untuk menyediakan dompet cryptocurrency yang mudah digunakan yang bahkan pengguna baru dapat menangani tanpa masalah.

Keluaran adalah percuma untuk memuat turun dan menggunakan dan tersedia di desktop untuk Linux, Windows, dan macOS dan peranti mudah alih yang menjalankan iOS dan Android.

ciri-ciri

 • Antaramuka yang mesra pengguna: Pereka Exodus ingin membina dompet sederhana yang boleh digunakan oleh pendatang baru di dunia kripto. Dan mereka pasti berjaya. Walaupun ada dompet lain yang sesuai untuk pemula di luar sana, Exodus muncul di atas kerana UI yang bersih dan sederhana
 • Pelbagai mata wang disokong: Pada masa penulisan, Exodus menyokong lebih dari 100 cryptocurrency. Token teratas seperti Bitcoin, Litecoin, Ether, atau Ripple diberikan, tetapi anda juga boleh menyimpan beberapa altcoin yang menarik di sana.
 • Pertukaran crypto terbina dalam: Jaxx Liberty menggunakan Changelly dan Shapeshift API untuk memberi kuasa kepada pertukaran bawaan yang membolehkan anda membeli, menjual, dan menukar token crypto.
 • Pautan merentas peranti: Sekiranya anda memasang Exodus pada beberapa peranti (katakanlah komputer riba, telefon pintar dan tablet anda), anda akan dapat menyegerakkan semuanya bersama-sama dan mengakses crypto anda dari salah satu.

Bayaran pengeluaran:

Keluaran percuma untuk dimuat turun dan digunakan dan, walaupun mereka mengenakan yuran transaksi semasa menggunakan pertukaran bawaan mereka, anda harus membayar yuran rangkaian setiap kali anda mengirim crypto ke dompet lain.

Tidak seperti Jaxx, Exodus tidak akan membiarkan anda memilih antara yuran rangkaian “tinggi”, “sederhana”, atau “rendah”, jadi anda boleh mengharapkan untuk membayar yuran tinggi jika anda mengirim crypto pada masa ketika blockchain sangat sibuk.

Keselamatan Keluaran

Di sini kita harus, sekali lagi, mengajukan pertanyaan dasar, “Apakah Keluaran selamat?”. Seperti Jaxx, Exodus menyimpan kunci peribadi anda pada peranti anda dan bukan pada pelayan dalam talian. Mengembalikan kunci anda jika peranti anda rosak dapat dicapai melalui frasa awal (yang seperti kata laluan) yang harus anda simpan dengan selamat.

Juga, seperti Jaxx, tidak ada sokongan untuk 2FA, yang memungkinkan lapisan keselamatan tambahan. Satu kelebihan besar untuk keluaran dari segi keselamatan ialah ia dapat dipasangkan dengan dompet perkakasan Trezor. Dompet perkakasan menawarkan tahap keselamatan tertinggi untuk menyimpan crypto.

Sekiranya anda akan menangani sejumlah besar, anda mesti mempertimbangkan untuk membeli dompet perkakasan. Sekiranya anda membeli Trezor, anda boleh memasangkannya dengan Exodus dengan mudah.

Kajian Keluaran

Keluaran secara konsisten berada di antara dompet cryptocurrency perisian teratas, dan ada alasan yang baik untuk itu. Direka dengan kemudahan penggunaan, ia menawarkan salah satu antara muka pengguna paling bersih dan sederhana di luar sana.

Pautan antara peranti dan fungsi pertukaran bawaan menjadikannya baik untuk pedagang yang dalam perjalanan atau bagi mereka yang menggunakan token kripto sebagai mata wang dunia nyata.

Walaupun ia tidak memiliki lapisan keamanan tambahan yang ditawarkan oleh 2FA, kemungkinan menggunakannya dipasangkan dengan dompet perkakasan memberikan kelebihan daripada sebilangan pesaingnya.

Kelebihan & Keburukan

Kelebihan Keluaran

 • Antara muka yang mudah digunakan untuk pemula
 • Dompet pelbagai mata wang
 • Terdapat untuk kebanyakan platform desktop dan mudah alih
 • Pautan merentas peranti
 • Pertukaran terbina dalam

Kekurangan Keluaran

 • Tiada 2FA
 • Tidak ada penjelajah blok terbina dalam
 • Tiada suapan berita terbina dalam

Lawati Wallet

Jaxx vs Exodus: Kesimpulan

Membandingkan dua perisian teratas, dompet crypto tidak mudah. Ada sebab Jaxx Liberty dan Exodus secara konsisten berada di antara yang terbaik. Setelah membaca perbandingan Jaxx vs Exodus ini, anda dapat melihat kedua-dua dompet mempunyai set ciri yang sangat serupa: dompet berbilang mata wang, tersedia untuk kebanyakan sistem operasi desktop dan mudah alih utama, mesra pemula, dan mempunyai pertukaran bawaan.

Tidak menyokong 2FA. Jaxx menawarkan penjelajah blok dan pembaca berita terbina dalam. Exodus menyokong lebih banyak cryptocurrency (walaupun tidak banyak) dan mempunyai kelebihan menyokong dompet perkakasan.

Sekiranya anda seorang pemula, hanya dengan mudah memasuki crypto, maka anda mungkin menghargai pembaca berita dan penjelajah blok Jaxx. Tetapi jika anda akan menangani banyak crypto atau hanya mahukan keselamatan tambahan yang ditawarkan dompet perkakasan, maka Exodus mempunyai kelebihan.

Lagipun, jika anda ingin mengikuti berita dompet Exodus, anda selalu boleh pergi ke laman web atau media sosial mereka. Apa pendapat anda? Di antara dua dompet berikut, yang manakah lebih sesuai untuk anda? Berikan pendapat anda dalam komen di bawah.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me