China HYPE: Projek blockchain terhangat di China sekarang

China mempunyai salah satu komuniti Blockchain terbesar di dunia – dengan sebilangan besar pelabur awal terkenal di Bitcoin dan Ethereum. Adegan crypto semakin panas di China kerana potensi risiko Pengawalan Kewangan selanjutnya yang akan menyekat pergerakan Mata Wang Fiat di China. Duit syiling yang stabil seperti USDT dipegang oleh banyak orang Cina kerana ia adalah satu-satunya cara untuk mendapatkan pendedahan kepada Dolar AS di China. Kerajaan China menyedari trend ini dan baru bermula menutup akaun bank secara agresif dikaitkan dengan pemindahan cryptocurrency. Konflik antara apa yang diinginkan oleh rakyat dan apa yang diinginkan oleh pemerintah akan menjadi medan perang besar pada tahun 2020, terutama ketika China mendorong untuk melepaskan Mata Wang Digital Bank Sentralnya – “DCEP” akhir tahun ini.

Cukup lucu, komuniti pelaburan cryptocurrency Cina sama sekali berbeza dengan komuniti barat, dengan trend dan kegemaran projek yang sangat berbeza.

Broker, Penjual dan MLM

Malangnya di China, kumpulan MLM (Multi-Level Marketing) menggunakan cryptocurrency sebagai kaedah untuk mendapatkan dana. Kumpulan ini akan pergi ke kampung luar bandar untuk meminta dana kepada petani dan penduduk tempatan yang kaya. Kumpulan-kumpulan ini akan sering membuat tuntutan palsu mengenai keuntungan besar atau membuat cerita fiksyen mengenai pengetahuan orang dalam. Ini berlaku kerana sifat petani Cina yang kaya dengan nouveau, yang sering menjual sebidang tanah kepada pemerintah dengan sejumlah besar wang. MLM menggunakan kedua-dua mata wang terkenal, seperti ADA (Cardano) atau cryptocurrency baru untuk meminta dana.

“Demam putih” – Projek Barat & Pengasas mula berlepas

Pelabur blockchain China melompat ke projek barat untuk mendapatkan kesahan. Ini kerana masyarakat semakin bosan dengan strategi “Pump and Dump” / “Chinese Market making” yang buruk yang telah dilaksanakan oleh projek-projek China dalam negeri. Tahun lalu kitaran gembar-gembur besar dibuat di bursa seperti MXC telah meninggalkan rasa tidak sedap di mulut pelabur. Ringkasnya, mereka mencari nafas segar dan berharap mereka dapat menemukannya di negara barat. Ini telah mendorong pemimpin atau pengasas projek barat tertentu menjadi status seperti tuhan – seperti Polkadot Kayu Gavin dan Charles Hoskinson. Sebenarnya, Gavin mempunyai lebih banyak pengaruh daripada Vitalik dan disembah dengan cara yang sangat serupa.

Kayu Gavin | PolkadotChina jatuh cinta dengan Gavin Wood

Projek panas: Polkadot, FileCoin, Cosmos, Tezos, Kusuma

Defi adalah passé

China jatuh cinta dengan Decentralized Finance (Defi) jauh lebih awal daripada komuniti barat – hingga kini sudah ketinggalan zaman. Perkara ini diperburuk oleh yang terkenal Peretasan Dforce, di mana $ 25 Juta dicuri (kemudian “dikembalikan) oleh penggodam. Walaupun peretasan Dforce juga menjadi berita utama di Barat, ia tidak mempunyai kesan emosi yang berlaku di China – bagaimanapun, pelabur China akhirnya memenuhi undang-undang untuk semua kerosakan yang dilakukan.

Ini adalah kontras besar dari dunia Barat, di mana orang gila Defi baru-baru ini telah dimulakan oleh Coinbase & Sebatian.

Rangkaian Perkhidmatan Blockchain dan Adopsi Perusahaan

Kepimpinan pusat China menetapkan tahun lalu bahawa “Blockchain” akan menjadi salah satu tujuan nasional utama China, dengan Presiden Xi secara peribadi mendorong agenda tersebut ke hadapan. Ini memuncak dalam penubuhan Blockchain Service Network (BSN) di China – platform rantaian silang yang akan berfungsi sebagai lapisan interoperabilitas untuk semua Blockchains di China. Cukup menyeronokkan, BSN bukan Blockchain, sebaliknya rangkaian yang membantu komunikasi blockchain. Perkembangan di BSN menyebabkan lonjakan minat dalam blockchain Enterprise seperti Vechain (VET), Cosmos dan Polkadot.

Projek panas: Vechain, Cosmos dan Polkadot

NFT adalah ‘Trend’ seterusnya

Oleh kerana China mendapat lebih dari #DeFI, Token Non-Fungible telah menjadi pentas utama. Mereka meneliti semula potensi kesan NFT dalam industri permainan. Duit syiling seperti Enjin ($ ENJ) dan Decentraland (MANA) adalah pusat perbincangan. Cukup menarik, mereka tidak hanya membincangkan Permainan, terdapat banyak perbincangan mengenai NFT yang memegang Harta Intelek (IP) dan penggunaan lanjutan yang lain. Topik ini sama sekali tidak dibincangkan di ruang barat dan menyoroti bagaimana projek tertentu dapat disesuaikan semula agar sesuai dengan budaya yang berbeza.

Maxim Blagov, pengasas bersama Enjin mendapat Ketenaran Cina

Projek Terhangat: Enjin, Decentraland, Opensea

Filecoin Meningkat

Perlombongan Testnet Filecoin

Filecoin dan penyimpanan terdesentralisasi adalah salah satu topik terpanas pada tahun 2018 (lihat ini video gila – mengingatkan saya pada projek hey hey hey tertentu). Penyimpanan yang tidak mengejutkan dan terdesentralisasi akan kembali lagi pada tahun 2020. Tidak memerlukan dua tekaan untuk mengetahui bahawa gembar-gembur ini dibawa oleh banyak pemegang beg Filecoin yang dibeli semasa kegilaan 2017. Lagipun, mereka memerlukan jalan untuk jalan keluar pelaburan mereka.

Percikan untuk semua gembar-gembur ini disebabkan oleh pelancaran mainnet Filecoin yang tidak lama lagi akan berlaku. Pelombong China sudah bersiap untuk menambang duit syiling – walaupun mereka harus melakukannya melalui VPN.

Projek Terhangat: Filecoin, Storj, Arweave

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me