Filecoin: Apa itu dan mengapa ia begitu popular di China?

Filecoin ($ FIL) dibuat oleh Protocol Labs dan bertujuan untuk menyediakan kes penggunaan sebenar untuk teknologi blockchain di luar kewangan. Seperti namanya, ini semua mengenai fail. Tetapi, kerana sistem ini terdesentralisasi, bagaimana ia menjamin keselamatan dan ketersediaan? Juga, adakah fail yang disimpan itu dibayar? Di sini, kita melihat apa itu Filecoin, dan alasan mengapa ia menjadi sensasi di China.

Ringkasan

  • Filecoin adalah rangkaian penyimpanan fail yang terdesentralisasi. Pengguna membayar fail mereka untuk disimpan sementara mereka yang membantu penyimpanan diberi token $ FIL.
  • Projek ini mengumpulkan USD $ 200 juta dalam Penawaran Syiling Permulaan (ICO) pada tahun 2017. Pelancaran Mainnet akan berlangsung sekitar jam 3:00 petang (UTC) pada 15 Oktober 2020.
  • Filecoin telah berada di radar China sejak 2018 di mana syarikat-syarikat China telah mulai memasarkan perkhidmatan perlombongan awan Filecoin. Ia dianggap lebih senang dilombong kerana alat perlombongan khusus tidak diperlukan.
  • Filecoin juga popular di China kerana spekulasi harga token $ FIL. Beberapa pertukaran telah menawarkan perdagangan $ FIL berdasarkan IOU.

Apa itu Filecoin ($ FIL)?

Filecoin adalah rangkaian penyimpanan fail yang terdesentralisasi yang memberi penghargaan kepada pengguna yang menyimpan fail. Mereka yang menyimpan fail disebut sebagai pelombong simpanan. Pengguna membayar fail mereka untuk disimpan sementara pelombong simpanan dihargai untuk pekerjaan mereka.

Sifatnya yang tersebar membolehkan reka bentuk penyimpanan dan pengambilan fail peer-to-peer. Platform ini mempunyai mata wang maya asli yang disebut FIL, yang digunakan untuk memberi penghargaan kepada pelombong.

Rangkaian ini diilhamkan oleh Web3, seni bina pengembangan perisian canggih yang menghilangkan pemusatan. Filecoin dapat menyediakan perkhidmatan penyimpanan fail ke platform terdesentralisasi lain juga. Selanjutnya, rangkaian memproyeksikan cara untuk membolehkan interaksi transaksi dengan platform blockchain lain yang mempromosikan interoperabiliti.

Apa itu Filecoin Token $ FIL?

Token Filecoin $ FIL adalah mata wang maya asli platform yang digunakan untuk memberi penghargaan kepada pelombong. Perhatikan bahawa Filecoin mainnet belum dilancarkan dan Token FIL tidak beredar. Namun, seperti yang akan dilihat di bawah ini, beberapa bursa telah memperdagangkan FIL berdasarkan IOU. Ini bermaksud bahawa pengguna hanya akan menerima token FIL pada masa akan datang. Namun, ini tidak menghalangi peminat, dengan FIL memiliki jumlah perdagangan lebih dari USD $ 100 juta setiap 24 jam dan harga sepertinya berada pada lintasan menaik.

Setelah pelancaran mainnet Filecoin (lihat di bawah), Huobi Global akan melancarkan $ FIL dan perdagangan terbuka, deposit dan pengeluaran. Pertukaran lain juga bergegas untuk menyenaraikan salah satu projek China yang paling banyak dibincangkan sejak tahun 2017 seperti pertukaran Binance dan FTX.

Pelancaran Mainnet Filecoin

Protocol Labs menerajui ICO projek pada tahun 2017. Disokong oleh nama teratas dalam modal teroka seperti Sequoia dan Andreessen Horowitz, $ 200 juta telah dikumpulkan.

ICO diikuti dengan penangguhan testnet sehingga 2019. Laboratorium Protokol pada mulanya menjanjikan pelancaran mainnet pada suku pertama 2020.

Filecoin mainnet kini telah dilancarkan pada era 148,888- sekitar jam 3:00 petang (UTC) pada 15 Oktober 2020. Anda boleh menyemak status rangkaian di sini.

Bagaimana Filecoin berfungsi

Untuk pengguna

Pengguna di platform dikenakan bayaran untuk penyimpanan fail. Walau bagaimanapun, caj penyimpanan berbeza-beza bergantung pada sama ada pengguna memilih kelajuan berbanding kelebihan dan sebaliknya. Juga, harga simpanan dipengaruhi oleh ketersediaan dan permintaan.

Untuk pelombong / penyedia simpanan

Pada protokol Filecoin, penyedia simpanan boleh menjadi individu atau organisasi. Satu-satunya kriteria untuk menjadi pelombong adalah mempunyai ruang cakera keras percuma dan sambungan internet. Penambang juga akan mempunyai akses ke seluruh kumpulan pengguna Filecoin.

Untuk penggunaan yang lancar, rangkaian menyediakan antara muka pengaturcaraan aplikasi standard untuk penambang dan mengiklankan ketersediaannya. Tanpa pemasaran individu, penyedia penyimpanan bergantung pada kelajuan, ruang penyimpanan, dan kebolehpercayaan untuk pengguna yang celaka dan menarik ganjaran.

Filecoin mempunyai ciri penyembuhan diri yang secara automatik memeriksa apakah fail di blockchain disimpan dengan betul. Selain itu, ciri ini membolehkan rangkaian mengesan pelombong yang rosak dan muatannya diedarkan kepada pelombong lain.

Proses penyembuhan diri menghasilkan trek yang menunjukkan sejarah pelombong di rangkaian. Reputasi yang baik memberi mereka lebih banyak peluang penyimpanan dan lebih banyak ganjaran. Sistem ini menggunakan mekanisme proof-of-file dan proof-of-storage yang tidak memerlukan tenaga, seperti mekanisme proof-of-work yang digunakan oleh Bitcoin (BTC).

Selain pelombong simpanan am, terdapat juga pelombong pengambilan. Pelombong jenis ini perlu mempunyai sambungan internet yang kuat kerana mereka mengambil fail yang paling banyak dimuat turun dan menyampaikannya kepada pengguna yang berada berdekatan. Selepas itu, mereka diberi penghargaan kerana memudahkan aliran lalu lintas di rangkaian.

China serba lengkap dengan Filecoin

Pelombong serius mempertimbangkan Filecoin

Walaupun protokol tidak memerlukan peranti perlombongan khusus untuk akses, China sedang berusaha mengembangkan perkakasan perlombongan Filecoin. Tambahan pula, pelabur China sudah membuat spekulasi mengenai harga FIL. Sebenarnya, orang Cina sudah memasuki Filecoin sejak awal 2018, dan dengan pelancaran mainnet berpotensi beberapa minggu lagi, gembar-gembur itu hanya semakin kuat.

Sebagai contoh, ketika Laboratorium Protokol mengumumkan program insentif pada awal bulan Jun 2020, syarikat-syarikat China mulai memasarkan perkhidmatan perlombongan awan yang dapat dikontrak dan digunakan oleh pengguna untuk menyediakan penyimpanan kepada pengguna Filecoin.

Dengan populariti perlombongan cryptocurrency di China, tidak menghairankan bahawa syarikat-syarikat ini menarik penjualan minimum $ 500,000 dalam beberapa hari pertama. Di samping itu, data dari penjelajah blockchain mendedahkan bahawa pelombong penyimpanan terkemuka di Filecoin terletak di China. Secara kumulatif, pelombong ini menyumbang lebih dari 80 peratus kuasa perlombongan penyimpanan testnet rangkaian pada sekitar 15 petabyte (15.000 terabyte).

Walau bagaimanapun, penggunaan perlombongan penyimpanan yang luar biasa di negara Asia boleh dikaitkan dengan kecintaan terhadap Bitcoin dan aktiviti perlombongan cryptocurrency yang lain. Walaupun perdagangan Bitcoin dilarang di China, sebahagian besar kuasa perlombongan Bitcoin masih tertumpu di negara ini sekitar 65 persen.

Juga, bahkan sebelum Filecoin ditayangkan, syarikat perkakasan perlombongan sudah menginginkan produk mereka dengan jangkaan. Andy Tian, ​​pengasas bersama 1475, sebuah syarikat pembuatan perkakasan, berpendapat bahawa gembar-gembur perlombongan Filecoin China sebahagiannya didorong oleh fakta bahawa idea di sebalik perlombongan itu lebih mudah untuk pelombong runcit berbanding dengan perlombongan BTC di mana ASIC digunakan.

Jangkaan di China sangat tinggi sehingga perisian dan perkakasan perlombongan Filecoin bernilai lebih dari $ 15 juta telah disekat oleh kumpulan perlombongan yang menunggu para pelabur dan perlombongan diri. Syarikat perlombongan BTC besar lain seperti RRMine dilaporkan menjual $ 15 juta dalam kontrak pengkomputeran awan “dalam beberapa minit.” RRMine juga mengumpulkan perkakasan perlombongan FIL.

Sayangnya, bukan jumlah ruang kosong yang anda berikan ke rangkaian yang lebih penting, tetapi jumlah data yang dimeteraikan. Walaupun mengakses protokol FIL tidak memerlukan kekuatan pemprosesan yang besar, kedap data pada cakera keras tidak berlaku.

Pengedap dapat dilakukan dengan memanfaatkan kekuatan dari CPU atau perkakasan GPU. Namun, melemparkan sekeping peralatan khusus ke dalam campuran menjadikannya lebih pantas, membolehkan pelombong menutup lebih banyak data dalam sehari. Sebagai balasan, mereka juga mendapat lebih banyak ganjaran.

Syarikat China juga membuat spekulasi mengenai Filecoin

Tetapi ia tidak berhenti di perlombongan. Hampir 50 pertukaran cryptocurrency di negara Asia Tenggara, termasuk Biki Exchange dan MXC Exchange, mempunyai niaga hadapan FIL yang disajikan dengan Tether (USDT) di menu mereka. Walau bagaimanapun, perhatikan bahawa ini hanya IOU, kerana token itu sebenarnya belum dilepaskan.

Platform agregator data Cryptocurrency seperti CoinMarketCap, Feixiaohao, mencatatkan kira-kira $ 100 juta dalam jumlah dagangan dalam 24 jam. Walau bagaimanapun, harga niaga hadapan Filecoin turun naik dari $ 11 hingga $ 28 hingga $ 18 dalam beberapa hari.

Beberapa syarikat yang berurusan dengan kontrak awan, misalnya, Mars Finance, memproyeksikan pulangan tahunan 300 peratus untuk pelombong FIL tanpa memberikan jumlah token FIL yang dapat dibawa setiap terabait ruang kontrak.

Kesimpulannya

Walaupun mainnet dan peraturan yang mengatur perlombongan penyimpanan masih belum dilepaskan, masyarakat China telah lama tertarik kepada Filecoin. Beberapa sebab di sebalik kegilaan ini adalah kerana landskap pelaburan domestik China yang tidak rata yang telah mengasingkan individu kelas menengah mencari peluang pelaburan yang menarik.

Juga, pendirian China yang tegas terhadap kawalan modal telah menyebabkan para pelabur China mencari cryptocurrency atau projek berasaskan blockchain yang dapat memudahkan interaksi kewangan dengan seluruh dunia. Hubungan Filecoin dengan firma modal teroka terkemuka menjadikannya menarik bagi masyarakat Cina. Juga, label penambangan simpanannya menjadikannya mudah bagi pelombong runcit dan pelabur.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me