Ulasan Trezor Model T: Adakah Perlu Dibeli?

Model Trezor TModel Trezor T

Trezor Model T adalah dompet perkakasan cryptocurrency generasi kedua yang dihasilkan oleh Makmal Satoshi. Dompet Bitcoin dan Altcoin beroperasi menggunakan firmware baru yang disebut TREZOR Core, yang memungkinkan pengembangan ciri baru yang lebih cepat.

Dalam tinjauan ini, kami akan melihat ciri dompet perkakasan, cryptocurrency yang disokongnya, dan jika ia bernilai membeli atau tidak.

Sekiranya anda ingin mengetahui cara mengatur dan memasang Trezor Model T anda, lihat Panduan Penyediaan lengkap kami di sini.

Atau lihat ulasan video saya di bawah.

Ciri-ciri Utama Model Trezor T

  1. Skrin: LCD warna terang – 240 × 240 piksel;
  2. Kesalinghubungan: Penyambung USB-C untuk menyambung ke komputer atau telefon bimbit;
  3. Sokongan mudah alih: Sokongan Android melalui Trezor Manager; dan
  4. Keserasian dompet luaran: menyokong MyEtherWallet dan beberapa yang lain.

Trezor Model T di dalam kotakDi dalam kotak

Ciri-ciri keselamatan

Kata laluan pada peranti dikunci secara individu dengan Trezor Password Manager menggunakan kunci digital pengguna. Peranti ini juga dapat berfungsi sebagai token perkakasan U2F, yang memungkinkan Trezor menggunakan layar dan memberitahu pengguna tentang setiap permintaan pengesahan sebelum mereka menyetujuinya..

Trezor mencipta biji pemulihan standard (BIP32 / 39/44), yang membolehkan pengguna memulihkan keseluruhan dompet mereka dengan mudah dengan bantuan benih pemulihan 12 kata mereka.

Mirip dengan Trezor One, Model T mempunyai ciri frasa laluan sehingga pengguna menghasilkan dompet baru. Untuk mengakses dompet yang dilindungi frasa laluan, pengguna diminta memasukkan frasa laluan anda sebagai tambahan ke PIN keselamatan anda.

Oleh itu, katakan pencuri menuntut anda untuk memberi mereka akses ke peranti anda. Anda boleh memberi mereka kod PIN anda untuk mengakses dompet dengan dana yang lebih sedikit. Sementara itu, sebahagian besar aset crypto anda disimpan dengan selamat di belakang dompet dilindungi frasa laluan.

Bolehkah Trezor digodam?

Makmal Keselamatan Kraken diumumkan mereka merancang cara baru untuk meretas peranti Trezor dalam masa 15 minit setelah menggunakan peranti tersebut secara fizikal. Mereka melakukan ini melalui gangguan voltan menggunakan perangkat dan memecahkan kod PIN menggunakan skrip Python khusus, yang akan mengungkapkan benih pemulihan. Menurut Kraken Security Labs, serangan itu menggunakan kekurangan yang ada dalam mikrokontroler Trezor. Oleh itu, sukar bagi Trezor untuk memperbaiki kerentanan ini tanpa merancang semula perkakasan dan mengeluarkan peranti baru.

Dalam balas, Trezor menyatakan bahawa serangan itu tidak dapat dilakukan dari jauh dan jika pengguna menghidupkan ciri frasa laluan pada peranti. Trezor juga meyakinkan pengguna bahawa akses fizikal hanya merupakan ancaman kepada 6-9% pengguna cryptocurrency.

Kemas kini firmware Trezor Model T 2.3.0 – adakah ia dapat memperbaiki peretasan Makmal Keselamatan Kraken?

Pada pertengahan April 2020, Trezor Model T mengumumkan yang terbaru kemas kini firmware kepada ver. 2.3.0 yang menampilkan beberapa kemas kini mengenai langkah keselamatan mereka. Sebelum kita menjawab sama ada ia dapat mengatasi hack 15 minit yang dirancang oleh Kraken Security Labs awal tahun ini (lihat bahagian di atas), mari kita lihat apa ciri-ciri ini.

Kemas kini baru termasuk 2 kemas kini frasa laluan yang pertama, membenarkan cache frasa laluan sementara sehingga anda dapat beralih antara pelbagai dompet terlindung frasa laluan anda semasa menggunakan peranti. Cache frasa laluan hanya sementara, jadi setelah anda memutuskan sambungan peranti, tidak ada yang disimpan. Kedua, pengguna sekarang akan diminta untuk memilih cara memasukkan frasa laluan mereka pada peranti itu sendiri, dan bukannya pada komputer atau telefon anda.

Ciri baru yang terkenal ialah lap kod yang bertindak sebagai “PIN yang merosakkan diri”. Apabila dimasukkan sama ada pada peranti itu sendiri atau komputer atau telefon anda, kod penghapusan akan menghapus semua data peribadi dari Trezor anda dan menetapkan semula peranti ke lalai kilang. Trezor mencadangkan pengguna boleh menulis kod penghapusan di suatu tempat berhampiran peranti anda sebagai PIN tolakan, jadi jika pencuri cuba membuka kunci peranti anda, mereka akan membuat Trezor memadamnya sendiri.

The Perlindungan kad SD ciri ini dimaksudkan untuk berfungsi sebagai perlindungan tambahan terhadap serangan fisik pada Model Trezor T. Apabila fitur ini diaktifkan, “rahsia” yang dihasilkan secara rawak disimpan ke microSD yang dimasukkan ke dalam Trezor anda. “Rahsia” ini tidak mengandungi maklumat mengenai benih atau frasa laluan Trezor anda dan merupakan nilai yang sangat rawak. Dengan ciri ini, anda perlu memasukkan kad SD ke dalam Trezor untuk menggabungkan “rahsia” dengan PIN dan menyahsulitkan data yang tersimpan di Trezor. Oleh itu, anda memerlukan kad SD dan Trezor untuk membukanya dan mengakses cryptocurrency anda. Oleh itu, anda boleh mengaktifkan ciri ini dan menyimpan kad SD dan Trezor anda di lokasi yang berasingan jika anda bimbang tentang serangan fizikal.

Dari penyelidikan kami, Trezor tidak langsung memberi reaksi sama ada kemas kini firmware keselamatan terbaru mereka memperbaiki peretasan yang dibuat oleh Kraken Security Labs. Seperti disebutkan sebelumnya, kerentanan yang diidentifikasi oleh Kraken tidak dapat diselesaikan kecuali perkakasannya didesain semula. Oleh itu, kemas kini firmware terkini hanya secara tidak langsung dapat memberi peluang kepada penggodam untuk mengakses peranti anda tetapi tidak menyelesaikan kerentanan intinya. Fakta bahawa Kraken hanya memerlukan 15 minit akses fizikal ke peranti untuk menggodamnya, dan cadangan mereka bahawa alat gangguan itu dapat dihasilkan secara besar-besaran untuk dijual dengan harga sekitar USD $ 75 terus membimbangkan. Atas sebab ini, sementara kami menghargai usaha Satoshi Lab untuk terus meningkatkan peranti, kami tidak dapat mengembalikan skor keselamatan yang diberikan kepada Trezor sebelum peretasan Kraken ditemui.

Keselamatan 3/5

Sokongan Pelbagai Mata Wang

Trezor Model T direka untuk menangani lebih dari seribu cryptocurrency termasuk yang popular seperti Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Dash, Bitcoin Cash, Bitcoin Gold dan banyak lagi. Kemas kini berkala meningkatkan ciri dan membolehkan cryptocurrency yang lebih disokong. Salah satu kelebihan Trezor berbanding dompet lain ialah semua mata wang dapat diakses tanpa perlu “memasang” aplikasi individu – ini mempermudah penggunaan keseluruhan peranti

Untuk melihat senarai perbandingan antara duit syiling yang disokong oleh Trezor dan Ledger, lihat senarai senarai syiling utama kami yang disokong.

Model Trezor T menyokong 1000s cryptocurrency

Pada masa ini Trezor tidak disokong oleh pertukaran terdesentralisasi seperti Binance DEX, IDEX atau Switcheo pertukaran.

Sokongan berbilang mata wang 3/5

Sokongan dompet pihak ketiga

Exodus Wallet menawarkan sokongan Trezor, yang memungkinkan untuk menggunakan fitur Exchange

Dompet pihak ketiga seperti Exodus Wallet menawarkan sokongan Trezor dan membolehkan akses ke dompet perkakasan di dalam Exodus. Ini bermaksud pengguna akan dapat memilih antara antarmuka dompet yang berbeza dan menikmati ciri-ciri unik yang ditawarkan hanya oleh Exodus, seperti pertukaran mata wang langsung.

Reka Bentuk Perkakasan

Peranti ini agak padat pada 2.52in x 1.54in x 0.39in (64mm x 39mm x 10mm) dan berat 0.56 oz (16 gram).

Ini juga memiliki ukuran LCD 240 x 240 piksel.

Dengan skrin LCD, pengguna dapat mengedit dan mengkonfigurasi dompet mengikut citarasa mereka.

Reka bentuk yang anggun menjadikannya peningkatan ke Model One sebelumnya. Daripada butang, peranti ini mempunyai skrin sentuh yang tersedia untuk kemudahan penggunaan.

Bagaimanapun saya dapati skrin sentuh masih kecil dan sukar untuk digunakan. Saya akhirnya terus menekan skrin dengan jari kelingking saya.

Ibu jari Trezor Model T untuk skalaJempol untuk skala

Peranti ini berfungsi dengan pelbagai sistem operasi. Oleh itu, pengguna tidak akan mempunyai masalah untuk menghubungkannya dengan Windows, Linux, MacOS. Mereka juga mempunyai sambungan Chrome yang tersedia untuk mereka yang ingin menggunakannya. Antara muka pengguna memberi pengguna pilihan untuk menukar bahasa dan melihat transaksi melalui skrin sentuh.

Reka bentuk perkakasan 5/5

Kemudahan penggunaan 4/5

Mobiliti

Peranti ini menyokong peranti mudah alih dan komputer riba Android. Pada masa ini tidak ada sokongan untuk iOS.

Pengguna perlu memuat turun Pengurus Trezor dari Google Play Store, yang membolehkan mereka menguruskan dompet dari telefon bimbit mereka. Aplikasi mudah alih boleh digunakan untuk mengirim cryptocurrency, menghasilkan alamat, dan melihat perincian akaun pengguna.

Dengan peranti tersebut, pengguna juga dapat berhubung dengan aplikasi dompet lain, termasuk Miselium, MyEtherWallet, GreenAddress, dan Elektrrum.

Ia juga menyokong integrasi dengan Setem bit dan Bitex pertukaran. Oleh itu pengguna boleh log masuk dan menghantar cryptocurrency ke bursa ini secara langsung menggunakan peranti Trezor.

Adakah Trezor Model T berbaloi pada tahun 2020?

Dengan harga rasmi 149 EUR, itu adalah dompet perkakasan cryptocurrency yang sangat baik.

Namun, sebilangan orang mungkin menganggap harganya terlalu tinggi walaupun fungsinya dan tahap keselamatan tinggi. Ini adalah pelaburan sekiranya anda baru menggunakan cryptocurrency atau hanya berdagang cryptocurrency secara santai.

Skrin sentuh, sokongannya lebih dari seribu cryptocurrency, dan ciri keselamatan tinggi adalah beberapa sebab yang dapat meyakinkan orang ramai untuk membeli dompet perkakasan crypto ini.

Keputusan

Keputusan Trezor Model TModel Trezor T

Memutuskan sama ada mahu membeli Trezor Model T berbanding dompet perkakasan cryptocurrency lain yang ada banyak kaitannya dengan ciri apa yang anda cari.

Dompet menyokong lebih dari seribu cryptocurrency. Oleh itu, hampir separuh daripada kripto yang ada di pasaran dapat disimpan pada peranti.

Penyatuannya dengan pertukaran seperti Bitstamp, Coinmap, dan Bitex juga menjadikannya pilihan yang baik.

Namun satu kelemahan yang ketara adalah bahawa peranti tidak menyokong IDEX atau Switcheo pertukaran. Penemuan terbaru dari Kraken Security Labs mengenai peretasan fizikal pada peranti juga sangat membimbangkan.

Penilaian Keselamatan: 3/5

Sokongan Pelbagai Mata Wang: 4/5

Reka bentuk perkakasan: 5/5

Kemudahan Penggunaan: 4/5

Markah akhir: 4/5

Untuk membeli Trezor Model T anda, klik di sini.

Spesifikasi Produk Trezor Model T (Spesifikasi Teknikal)

Pemproses Pemproses ARM Cortex-M4 @ 168 MHz tertanam pada mikrokontroler STM32 F2
Keserasian Komputer desktop 64-bit (Windows 7+, macOS 10.8+, Linux). Sesuai dengan telefon pintar Android.

Penyambung

Jenis USB C
Persijilan Tiada
Saiz Saiz: 64mm x 39mm x 10mm

Berat: 22g

Aset yang Disokong 1050+ aset yang disokong

Semak Kemas Kini

Dikemas kini pada 30 Jun 2019: Senarai syiling yang disokong

Dikemas kini pada 2 Oktober 2019: Maklumat terkini Sokongan Pertukaran Berpusat

Dikemas kini pada 10 Mac 2020: Maklumat terkini mengenai peretasan fizikal pada peranti.

Dikemas kini pada 14 Mei 2020: Maklumat terkini mengenai kemas kini firmware terkini ver. 2.3.0 dan adakah ia dapat menyelesaikan kelemahan yang dikenal pasti oleh Kraken Security Labs sebelumnya.

{ "@konteks": "http://schema.org/", "@taip": "Produk", "jenama": "Trezor", "nama": "Model Trezor T", "imej": "https://mk0boxminingmedysvof.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2019/05/trezor_review.original.jpg", "penerangan": "Trezor Model T adalah dompet perkakasan cryptocurrency generasi kedua yang dihasilkan Satoshi Labs dengan skrin sentuh yang besar.", "mengkaji semula": { "@taip": "Kaji semula", "tajuk utama": "Ulasan Trezor Model T: Adakah Perlu Dibeli?", "nama": "Model Trezor T", "penerangan":"Trezor Model T adalah dompet perkakasan cryptocurrency generasi kedua yang dihasilkan Satoshi Labs dengan skrin sentuh yang besar.", "mainEntityOfPage": "https://boxmining.com/trezor-model-t-review-worth-buying/", "ulasanBody": "Trezor Model T direka untuk menangani lebih dari seribu cryptocurrency termasuk yang popular seperti Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Dash, Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, dan banyak lagi. Memutuskan sama ada untuk membeli atau tidak Trezor Model T berbanding dompet perkakasan cryptocurrency lain yang ada banyak kaitan dengan ciri yang anda cari. ", "tarikhDiterbitkan": "2019-10-02", "mengkaji semula": { "@taip": "Penarafan", "penilaianNilai": "4.25", "paling terukNilai":"0", "terbaikNilai": "5" }, "pengarang": { "@taip": "Orang", "nama": "Michael Gu" }, "penerbit": { "@taip": "Pertubuhan", "nama": "Perlombongan Tinju", "logo": { "menaip": "Objektif Imej", "url": "https://mk0boxminingmedysvof.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2019/06/Boxmining-Logo.jpg" }}}, "tawaran": { "@taip": "Tawaran", "harga Mata Wang": "Dolar Amerika", "harga": "159.99", "url":"https://shop.trezor.io/product/trezor-model-t?offer_id=15&aff_id = 1023" }}

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me