21-те най-богати хора в света за 2018 г.

В свят, в който непрекъснато се опитваме да подобрим живота си и богатството си, често е добра идея да получим мотивация и вдъхновение от тези, които са постигнали успех в различни индустрии.

Замисляли ли сте се кои са най-богатите хора в света? Не се чудя повече! По-долу изброяваме най-богатите в света 2018 г. Тези резултати се основават на богатия списък на Forbes. Разберете в кои индустрии работят, какво си струват и малко повече за това как са стигнали там, където са днес:

1. Джеф Безос

Джеф Безос

Работа: главен изпълнителен директор и основател, Amazon.com

Роден: Албакърки, Ню Мексико, САЩ

Нетна стойност: 112 милиарда долара

Джеф Безос е първият човек, който някога е оглавявал 100 милиарда долара като номер 1 в списъка на Forbes за световните милиардери. Той притежава 16% от Amazon, който основава в гараж през 1994 г. в Сиатъл.

2. Бил Гейтс

Бил Гейтс

Работа: Съосновател, Бил & Фондация Мелинда Гейтс

Роден: Сиатъл, Вашингтон, САЩ

Нетна стойност: 90 милиарда долара

Заедно със съпругата си Бил Гейтс председателства Била & Фондация Мелинда Гейтс, която в момента е най-голямата частна благотворителна фондация в света. Гейтс беше и основен основател на Microsoft, но продаде и раздаде по-голямата част от дела си. В момента той притежава малко над 1% от акциите. Той все още продължава да бъде член на борда на Microsoft.

3. Уорън Бъфет


Уорън Бъфет

Работа: главен изпълнителен директор, Berkshire Hathaway

Роден: Омаха, Небраска, САЩ

Нетна стойност: 84 милиарда долара

Уорън Бъфет се смята за един от най-добрите инвеститори, които някога са живели. Бъфет управлява Berkshire Hathaway, която притежава над 60 компании, включително Dairy Queen (ресторантската верига), Duracell и GEICO..

Вижте също: 11-те най-добри книги за инвестиране през 2018 г.

4. Бернар Арно & Семейство

Бернар Арно

Работа: Председател и главен изпълнителен директор, Moet Hennessy Louis Vuitton (LVMH)

Роден: Рубе, Франция

Нетна стойност: 72 милиарда долара

Бернард Арно е един от най-добрите производители на вкус в света, който ръководи империя от 70 марки, включително Sephora и Louis Vuitton.

5. Марк Зукърбърг

Марк Зукърбърг

Работа: Съосновател, председател и главен изпълнителен директор, Facebook

Роден: White Plains, Ню Йорк, САЩ

Нетна стойност: 71 милиарда долара

Марк Зукърбърг е главен изпълнителен директор на Facebook, основан през 2004 г. Неговата нетна стойност се покачи, тъй като цената на акциите на социалната мрежа бързо нарасна. Той публикува Facebook публично през май 2012 г. и все още притежава около 17% от акциите.

6. Амансио Ортега

Амансио Ортега

Работа: Основател & Бивш председател на модна група Inditex

Роден: Бусдонго

Нетна стойност: 70 милиарда долара

Амансио Ортега без съмнение е най-богатият търговец на дребно в света и в момента един от най-богатите хора в Европа. Той е съосновател на Inditex, известен със своята модна верига Zara, с бившата си съпруга през 1975 г. Той притежава около 60% от регистрирания в Мадрид Inditex, който има осем марки, включително Pull & Bear, Massimo Dutti, и в момента има над 7500 магазина по целия свят. Той печели над 400 милиона долара всяка година с дивиденти.

7. Карлос Слим Хелу & семейство

Карлос Слим Хелу

Работа: Почетен председател, Америка Мовил

Роден: Мексико Сити, Мексико

Нетна стойност: 67,1 милиарда долара

Карлос Слим Хелу е най-богатият човек в Мексико и заедно със семейството си управлява America Movil, която е най-голямата фирма за мобилни телекомуникации в Латинска Америка. Той също така притежава дялове в мексикански потребителски стоки, строителство, добив и компании за недвижими имоти и 17% от The New York Times.

8. Чарлз Кох

Чарлз Кох

Работа: главен изпълнителен директор, Koch Industries

Роден: Уичита, Канзас, САЩ

Нетна стойност: 60 милиарда долара

Чарлз Кох е главен изпълнителен директор и председател на Koch Industries от 1967 г. Това е втората по големина частна компания в Америка и се радва на 100 милиарда долара приходи от бизнеса, включително химикали, тръбопроводи, чаши Dixie, килими Stainmaster и хартиени кърпи Brawny.

9. Дейвид Кох

Дейвид Кох

Работа: Изпълнителен вицепрезидент, Koch Industries

Роден: Уичита, Канзас, САЩ

Нетна стойност: 60 милиарда долара

Дейвид Кох споделя мажоритарния контрол върху Koch Industries с брат си.

10. Лари Елисън

Лари Елисън

Работа: технически директор и основател, Oracle

Роден: Бронкс, Ню Йорк

Нетна стойност: 58,5 милиарда долара

Лари Елисън е съосновател на софтуерна фирма Oracle през 1977 г. Той се отказва от ролята на главен изпълнителен директор на Oracle през 2014 г., но продължава да служи като главен технологичен директор и председател на борда. През 2016 г. Oracle придоби облачен софтуер от Netsuite за $ 9,3 милиарда като част от усилията на компанията за изчисления в облак. През 2010 г. той премина към хардуер, купувайки Sun Microsystems за 7,4 милиарда долара.

11. Майкъл Блумбърг

Майкъл Блумбърг

Работа: главен изпълнителен директор, Bloomberg

Роден: Брайтън, Бостън, Масачузетс, САЩ

Нетна стойност: 50 милиарда долара

През 1981 г. Майкъл Блумбърг основава медийна компания и финансова информация Bloomberg LP.

След като заложи първоначалното финансиране на компанията, той продължи да взема 88% дял в бизнеса, който в момента има приходи на север от 9 милиарда долара.

12. Лари Пейдж

Лари Пейдж

Работа: главен изпълнителен директор, азбука

Роден: Източен Лансинг, Мичиган, САЩ

Нетна стойност: 48,8 милиарда долара

Лари Пейдж е в челните редици на компанията майка на Google, Alphabet, отдела за интелигентни домакински уреди Nest, отдела за здравеопазване Calico и др. Той е съосновател на Google през 1998 г. със състудента си Сергей Брин.

13. Сергей Брин

Сергей Брин

Работа: президент, Google

Роден: Москва, Русия

Нетна стойност: 47,5 милиарда долара

Другата половина на технологичния гигант Alphabet, Сергей Брин работи като президент. Преди това е ръководил подразделението Google X и е съосновател на фирмата за търсачки Google през 1998 г. заедно с Page.

14. Джим Уолтън

Джим Уолтън

Работа: главен изпълнителен директор и председател, Arvest Bank Group, Inc..

Роден: Нюпорт, Арканзас, САЩ.

Нетна стойност: 46,4 милиарда долара

Джим Уолтън е най-малкият от синовете на Сам Уолтън, който е основателят на Walmart. Той управлява семейната “Арвест Банк”, която има активи над 15 милиарда долара.

15. С. Робсън Уолтън

S Робсън Уолтън

Работа: директор, магазини Wal-Mart

Роден: Тулса, Оклахома, САЩ

Нетна стойност: 46,2 милиарда долара

След смъртта на баща си, С. Робсън Уолтън поема поста председател и председателства управителния съвет на Walmart в продължение на 23 години. Той се пенсионира като председател през 2015 г. и зет му го замени. Той продължава да седи на борда на Walmart.

16. Алис Уолтън

Алис Уолтън

Работа: председател, Музей на американското изкуство „Кристални мостове“

Роден: Нюпорт, Арканзас, САЩ

Нетна стойност: 46 милиарда долара

Алис Уолтън е единствената дъщеря на основателя на Walmart Сам Уолтън.

Вместо да работи за Walmart, нейният фокус е кураторството на изкуството. През 2011 г. тя отвори музея за американско изкуство „Кристални мостове“ в родния си град.

17. Ма Хуатенг

Ма Хуатенг

Работа: Председател и главен изпълнителен директор, Tencent Holdings

Роден: Чаоянг, Китай

Нетна стойност: 45,3 милиарда долара

Ma Huateng председателства китайския интернет гигант Tencent Holdings, който е сред най-големите фирми по пазарна капитализация в Китай. Популярното приложение за социални съобщения Tencent Holdings ‘WeChat’ има почти един милиард потребители.

18. Франсоаз Бетенкур Майерс

Франсоаз Бетенкур Майерс

Работа: председател

Роден: Ньой сюр Сен, Франция

Нетна стойност: 42,2 милиарда долара

Франсоаз Бетенкур Майерс и семейството притежават 33% акции на L’Oreal. В момента тя е председател на холдинговата компания на семейството. През 2017 г. тя стана управляващата наследница на L’Oreal от Франция, когато почина Лилиан Бетенкур, майка й, която преди това беше най-богатата жена в света.

19. Мукеш Амбани

Мукеш Амбани

Работа: Основател и председател, Reliance Industries

Родени: Аден, Йемен

Нетна стойност: 40,1 милиарда долара

Мукеш Амбани управлява и председателства газовия и петролен гигант Reliance Industries, който с приходи от над 50 милиарда долара е една от най-ценните компании в Индия.

20. Джак Ма

Джак Ма

Работа: Основател и изпълнителен председател, Alibaba Group

Роден: Ханджоу, Китай

Нетна стойност: 39 милиарда долара

Джак Ма столове и съосновател на Alibaba Group, която е един от най-големите бизнеси за електронна търговия в света. Приходите им за 12-те месеца, приключващи през март 2017 г., са се увеличили с над 50% до 23 млрд. Долара. Инвестициите на Ма извън неговата компания-основател включват дялове във фирми за развлекателна индустрия, Beijing Enlight Media и Huayi Brothers.

21. Шелдън Аделсън

Шелдън Аделсън

Работа: Председател и главен изпълнителен директор, Лас Вегас Сандс

Роден: Дорчестър, Бостън, Масачузетс, САЩ

Нетна стойност: 38,5 милиарда долара

Adelson е главен изпълнителен директор и председател на Las Vegas Sands, която е най-голямата казино компания в САЩ. Съобщава се, че той е направил най-голямото дарение от този вид в историята на САЩ на учредителния комитет на Доналд Тръмп.

Чувствате се вдъхновени? С обучението по търговия можете да научите как да инвестирате в криптовалути. Включете се сега и може да видите името си в този богат списък през следващите години!

Вижте също: 5 души, които станаха милионери от биткойн

Не пропускайте: 7 запаса, които могат да ви спечелят милиони през 2018 г.

Ако ви е харесало да четете тази статия от Trading Education, моля, дайте й харесване и я споделете с всеки друг, който смятате, че също може да представлява интерес.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector